IBPS Clerk Mains GA Questions 2019-2020: GA questions asked in IBPS clerk mains exam 2020 held on 19th January 2020 is listed below. The questions were listed purely based on the feedback of aspirants.

GA Questions Asked in IBPS Clerk Mains Exam 2020

 

GA Questions Asked in IBPS Clerk Main Exam 2020 – 99% Accurate Questions

90% Questions are Covered by AffairsCloud

1.Headquarters of IAEA?
Ans: Vienna, Austria.
Status: Covered (Current Static GK)
https://affairscloud.com/current-affairs-october-30-2019/

2.Headquarters of SWIFT?
Ans: Belgium.
Status: Not Covered (Particular point has been missed out) (Current Static GK)
https://affairscloud.com/current-affairs-november-17-18-2019/

3.Vijay Kumar Iyer appointed as liquidator of which payments bank?
Ans: Aditya Birla idea payments bank.
Status: Not Covered –  Reason: The news has been missed out, will assure further enhanced accuracy in news coverage.

4.India’s tree and forest cover which is now is what percent of total geographical area in India?
Ans: 24.39%
Status: Covered
https://affairscloud.com/16th-isfr-2019-by-fsi-released-in-new-delhi-total-forest-tree-cover-rises-to-24-56/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-31-2019/

5.Who is the awardee of the Nobel prize for literature 2019?
Ans: Peter Handke.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-october-10-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-october-10-2019/

6.Recently who won the rapid chess championship?
Ans: Koneru Humpy.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-january-3-2020/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-3-2020/

7.Which organisation will build 5 young scientist laboratories?
Ans: DRDO.
Status: Covered
https://affairscloud.com/overview-of-pm-modis-2-day-visit-to-karnataka/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-4-2020/

8.Cricketer Peter Siddle belongs to which country?
Ans: Australia.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-december-31-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-31-2019/

9.As per Payments system vision 2019-2021, no. of digital transactions is expected to increase from 2069 crore in December 2018 to ____ crore in December 2021?
Ans: 8707 crore.
Status: Covered
https://affairscloud.com/as-per-rbi-digital-transactions-will-rise-four-times-by-2021/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-june-17-2019/

10.How much percentageDigital payments constitute out of total non-cash retail payments during the period October 2018 to September 2019?
Ans: 96%
Status: Covered
https://affairscloud.com/banks-cannot-charge-on-neft-transactions-from-january-2020-rbi/

11.Which city was adjudged as the cleanest city as per swacch survekshan league 2020?
Ans: Indore,Madhya Pradesh.
Status: Covered
https://affairscloud.com/5th-swachh-survekshan-league-2020-indore-tops-ranking-among-cities-having-10lac-population/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-1-2-2020/

12.Exercise tiger triumph was conducted between India and which country?
Ans: USA.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-september-24-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-september-24-2019/

13.What is the minimum paid-up capital required for an urban cooperative bank to voluntarily convert into a small finance bank?
Ans: Initially Rs.100 crore.
Status: Covered
https://affairscloud.com/rbi-offers-final-guidelines-for-on-tap-licence-to-small-finance-bankssfb/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-6-2019/

14.Which of the following day was observed for the first time on February 10,2019?
Ans: World pulses day.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-february-11-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-february-11-2019/

15.Konark dance festival occuring in the month of December is celebrated in which Indian state?
Ans: Odisha.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-december-1-2-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-1-2-2019/

16.By which year India will achieve target of 175GW renewable energy generation?
Ans: 2022.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-october-13-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-october-13-2019/

17.The Pradhan mantri Kisan Samman Nidhi Yojana provides RS.2000 to farmers in how many monthly installments?
Ans: 3 monthly installments in 4 quarters.
Status: Covered
https://affairscloud.com/overview-of-pm-modis-2-day-visit-to-karnataka/

18.Jan 12- national youth day is the birth anniversary of which person?
Ans: Swami Vivekananda.
Status: Covered
https://affairscloud.com/national-youth-day-marking-157th-birth-anniversary-of-vivekananda-observed-on-january-12-2020/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-12-13-2020/

19.What is the profession of vidhya Sinha?
Ans: Actress.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-august-15-2019/

20.Training to astronauts for the gaganyaan mission will be provided in which country?
Ans: Russia.
Status: Covered
https://affairscloud.com/critical-components-to-indias-gaganyaan-mission-to-be-supplied-by-russia/

21.The atal tunnel which will become the world’s longest tunnel above 3000m of sea level will provide connectivity from Manali of Himachal Pradesh and _____?
Ans: Leh,Ladakh.
Status: Covered
https://affairscloud.com/prime-minister-modi-launched-atal-bhujal-yojana/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-25-26-2019/

22.Which bank will be the lead bank convenor in Jammu and Kashmir ?
Ans: Jammu and Kashmir bank.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-december-27-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-27-2019/

23.What is the fixed maturity series of Bharat bond ETF?
Ans: 3yrs and 10yrs.
Status: Covered
https://affairscloud.com/edelweiss-amc-launches-indias-1st-corporate-bond-called-bharat-bond-etf/

24.Recently sports personality Seema was banned by national anti doping agency. She is associated with which sports?
Ans: weightlifting.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-december-30-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-30-2019/

25.Hemant Soren has been appointed as the chief minister of which state?
Ans: Jharkhand.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-december-30-2019/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-30-2019/

26.Punjab national bank was proposed to be amalgamated with which bank?
Ans: oriental bank of commerce & United bank of India.
Status: Covered
https://affairscloud.com/10-public-sector-banks-merged-into-four-large-entities-nirmala-sitharaman/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-august-31-2019/

27.The govt plans to launch new rocket launch pad in which Indian state?
Ans: Tamil nadu.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-1-2-2019/  – (STATIC GK Quiz based on Current Affairs)

28.In which state the great Himalayan national park is located?
Ans: Himachal Pradesh.
Status: Covered (Current Static GK)
https://affairscloud.com/current-affairs-december-10-2019/

29.107th indian science Congress was held in which city?
Ans: Bengaluru, Karnataka.
Status: Covered
https://affairscloud.com/highlights-of-107th-indian-science-congress-held-in-bengaluru-karnataka/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-8-2020/

30.Brasilia is the capital of which country?
Ans: Federative Republic of Brazil.
Status: Covered
https://affairscloud.com/overview-of-cabinet-approvals-with-foreign-countries-on-december-24-2019/

31.What does M stand for in MANI app launched for the visually challenged people?
Ans: Mobile Aided Note Identifier.
Status: Covered
https://affairscloud.com/rbi-governor-launched-mani-app-for-visually-challenged-to-identify-currency-notes/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-1-2-2019/

32.What was the theme of Delhi book fair 2020?
Ans: Gandhi: the writers’ writer.
Status: Not Covered – Reason: The news been shortlisted in Group News, but not published yet.

33.What does M stand for in MDR?
Ans: Merchant Discount Rate.
Status: Covered
https://affairscloud.com/fm-launched-ebkray-platform-in-delhi-no-mdr-charges-on-payment-via-rupay-upi-from-jan-1-2020/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-30-2019/

34.After Neft was made available 24*7, NEFT transactions will now take place in how many batches per day?
Ans: 48 half hourly batches in a day.
Status: Covered
https://affairscloud.com/neft-transaction-facility-to-be-available-24×7-for-customers-from-december-16-2019-rbi/

35.Where is the headquarters of new development bank?
Ans: Shanghai,China.
Status: Covered
https://affairscloud.com/new-development-bank-ndb-approves-2-projects-of-brazil-india-worth-800-million/

36.What is the maximum limit in kishore category of PM mudra Yojana?
Ans: Maximum limit: Rs. 5 Lakh.
Status: Covered
https://affairscloud.com/loans-sanctioned-under-pradhan-mantri-mudra-yojana-crossed-%e2%82%b9-10-lakh-cr-value/

37.In which state kudankulam nuclear power plant is located?
Ans: Tamil Nadu.
Status: Covered
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-october-19-2019/ – (STATIC GK Quiz based on Current Affairs)

38.Which was the first world heritage indian city inducted in 2017?
Ans: Ahmedabad, Gujarat.
Status: Covered (Current Static GK)
https://affairscloud.com/pink-city-jaipur-declared-as-a-world-heritage-site-by-unesco/

39.Which bank in partnership with First Hive, a cross-channel marketing platform, has launched SME Empower, an online marketplace catering exclusively to small and medium enterprises ?
Ans: ICICI Bank.
Status: Not Covered – Reason: The news has been missed out, will assure further enhanced accuracy in news coverage.

40.RBI has asked banks to extend PoS cash withdrawal facility up to _______ per day in Tier-III to VI centres
Ans: Rs 2,000.
Status: Not Covered – Reason: The news has been missed out, will assure further enhanced accuracy in news coverage.

41.An urban cooperative bank’s exposure limits will be revised to 10 percent and 25 percent of its Tier-I capital for single borrower/party and a group of connected borrowers/parties, respectively. They will also have to lower their existing exposures in excess of the revised limits by ______?
Ans: March 31, 2023.
Status: Covered
https://affairscloud.com/reserve-bank-releases-draft-circular-on-loan-exposure-limits-psl-threshold-for-ucbs/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-december-31-2019/

42.CLCSS Scheme is to facilitate technology up-gradation in MSEs by providing an upfront capital subsidy of ______.
Ans: up to Rs 1 crore.
Status: Covered
https://affairscloud.com/msme-ministry-launched-updated-credit-linked-capital-subsidy-scheme-clcss/

43.Top batsman in ICC test batting rankings in December 2019?
Ans: Virat Kohli.
Status: Covered
https://affairscloud.com/kohli-continues-at-no-1-rahane-pujara-slips-icc-mens-test-rankings-2020/
https://affairscloud.com/current-affairs-quiz-january-10-2020/

44.RBI has increased the timeline for the conversion of minimum KYC detail for prepaid payment instruments (PPIs) to full KYC compliant PPIs from 18 months to ______? the
Ans: 24 months.
Status: Not Covered (Particular point has been missed out)
https://affairscloud.com/current-affairs-august-31-2019/

45.Universal Sompo General Insurance Company launched the “Super Health care policy” with which bank____?
Ans: Allahabad Bank.(January 2020)
Status: Not Covered Reason: News Missed in reputed news channels

46.Which organisation has put 450 of its patents for free access to industries for commercial exploitation?
Ans: DRDO.
Status: Not Covered – Reason: The news has been missed out, will assure further enhanced accuracy in news coverage. (Big Mistake Done by AC News Research Team)

47.To how many sub sectors, CLCSS provides investment for technology upgradation in MSME
Ans: 51 sub sectors
Status: Covered
https://affairscloud.com/msme-ministry-launched-updated-credit-linked-capital-subsidy-scheme-clcss/

48.According to RBI, the interest rate linked to an external benchmark has to be revised at least once in how many months?
Ans: 3 months.
Status: Covered
https://affairscloud.com/loans-will-be-cheaper-from-october-1-2019-as-rbi-makes-repo-linked-interest-rates-mandatory/

49.What is the name given to a type of mutual fund or exchange-traded fund (ETF) that emphasizes current income, either on a monthly or quarterly basis, as opposed to capital gains or appreciation?
Ans: Income fund (Static Banking Awareness)

50. RBI introduced semi closed prepaid payment instrument to enhance digital payments at local shops and retail outlets for the purchase of daily household goods and services. What is the monthly rechargeable limit of PPI?
Ans: Rs.10,000
Status: Covered
https://affairscloud.com/rbi-launches-new-ppi-for-digital-transactions-up-to-rs-10000-month/

We are learning from Our Mistakes

16 COMMENTS

  1. I can get around 38 marks. Thanks AC Team. I followed your site regularly and I’m damm sure about your material that is awesome. No one like AC.

  2. Giving clarification for every question you was not able to cover, even though Affairs cloud had covered most of the questions. Affairs cloud won my heart yet again!!

  3. I followed AC. and first time attempted 37/50 in a exam in GA section. 30 approx are right. and questions that AC missed i was unaware of that. i thought i missed them personally by not reading. So i will improve as AC improves. Please dont miss news as thousands of us are relying on you.
    Thank you. kudos to your hard work.

  4. Ibps clerk mains 2020 Tamilnadu
    Gk-32
    Eng-19
    Rea-18
    Apt-17
    Total- 86
    With 95% accuracy
    Will be waiting for AC Review which has always been from students feedback

  5. Thank you so much affairs cloud. Questions also asked in brief explanation of each current affair. In your monthly pdf, did this explanation is covered or not?. I am planning to buy your monthly pdf. So please give correct details.

  6. It is an awesome site for CURRENT AFFAIRS. I have a suggestion. Kindly keep an “email subscription box” as in ibps guide, bankers adda, ssc adda etc., so that I can subscribe to and receive daily current affairs and other materials to my email id. Kindly keep this option on your website.

    Thank you

  7. I’m following only AC’s site for GA … Thank you and congrats for your hardwork … Pls be aware and don’t miss anynews AC team .. many are following your site ..Keep posting ..

Comments are closed.