Current Affairs Quiz: October 13 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 13 2019

  1. Which month is set as target, for achieving the cumulative 175 GW (gigawatt) renewable energy by government of India ?
    1) April 30, 2022
    2) March 31, 2022
    3) December 31, 2022
    4) January 31, 2022
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) December 31, 2022
    Explanation:
    As per the Ministry of New and Renewable Energy (MNRE), the target date for achieving the cumulative 175 GW (gigawatt) renewable power installed capacity is December 31, 2022, with 100 GW of solar, 60 GW of wind, 10 GW of bio-power and 5 GW of small hydropower.
  2. Between which two countries military exercise named ‘Dharma Guardian’ held recently ?
    1) India and Japan
    2) India and Sri Lanka
    3) India and United States
    4) India and Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) India and Japan
    Explanation:
    Joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ to promote military cooperation between India and Japan will be held in Mizoram.
  3. Where was the 2nd edition of the joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ to promote military cooperation between India and Japan held ?
    1) Tokyo, Japan
    2) Meghalaya, India
    3) Osaka, Japan
    4) Mizoram, India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Mizoram, India
    Explanation:
    The 2nd joint military exercise ‘Dharma Guardian-2019’ to promote military cooperation between India and Japan will be held in Mizoram. The event is being held from 19, October- 2, November 2019 at Counter Insurgency Warfare School located in Vairengte, Mizoram.
  4. SARAS was in news recently, what does ‘R’ stands for ___________ ?
    1) R – Region
    2) R – Rural
    3) R – Risk
    4) R – Regional
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) R – Rural
    Explanation:
    R stands for Rural.The full form of SARAS is Sale of Articles of Rural Artisan Society.
  5. Which city is hosting the Sale of Articles of Rural Artisan Society (SARAS) Aajeevika Mela 2019 ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Bengaluru, Karnataka
    3) New Delhi, Delhi
    4) Varanasi, Uttar Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    The Sale of Articles of Rural Artisan Society (SARAS) Aajeevika Mela 2019 is underway at India Gate Lawns in New Delhi. It had begun on October 10 and will conclude on October 23, 2019.
  6. Under which scheme, Sale of Articles of Rural Artisan Society (SARAS) Aajeevika Mela 2019 is being held in New Delhi ?
    1) Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM)
    2) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana
    3) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY)
    4) Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM)
    Explanation:
    The Sale of Articles of Rural Artisan Society (SARAS) Aajeevika Mela 2019 is underway at India Gate Lawns in New Delhi. It had begun on October 10 and will conclude on October 23, 2019. The mela is an initiative by the Deendayal Antyodaya Yojana-National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM), Ministry of Rural Development (MoRD) and was inaugurated by Rural Development Minister Narendra Singh Tomar.
  7. Name the joint military exercise that held between India and the US (United States) in Seattle,Washington ,US ?
    1) Emerald Mercury
    2) Desert Strike
    3) Nomadic Elephant
    4) Vajra Prahar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Vajra Prahar
    Explanation:
    On October 13, 2019, The joint military exercise ‘Vajra Prahar’ between India and the US (United States) begins at Seattle’s (in Washington, US) Joint Base Lewis-McChord (JBLM). This is the 10th edition of the joint exercise, which will run until 28 October 2019. It is held alternately in India and America. In 2018, the practice took place in Jaipur, Rajasthan.
  8. Which bank has signed the Tranche 2 loan agreement worth $190 million for improving road connectivity in Rajasthan(including 754 km of state highways)?
    1) Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB)
    2) Asian Development Bank (ADB)
    3) World Bank(WB)
    4) New Development Bank(NDB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    On October 12, 2019, The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India (GoI) have signed the Tranche 2 loan agreement worth $190 million to upgrade 754 kilometers of Rajasthan state highways and major district roads (MDRs) to two-lane or intermediate-lane standards.
  9. Name the slogan of the first Indian life insurance industry’s first joint mass media campaign set to launched by Life Insurance Council worth around Rs 100 crore?
    1) ‘Jeevan Suraksha ka Naya Nazariya’
    2) ‘Karo Jyada ka Iraada’
    3) ‘Sabse Pehle Life Insurance’
    4) ‘Karo Jyada ka Iraada’
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) ‘Sabse Pehle Life Insurance’
    Explanation:
    On October 10, 2019, Life Insurance Council has decided to launch the Indian life insurance industry’s first joint mass media campaign with the slogan ‘Sabse Pehle Life Insurance’ (first thing is life insurance) within a month whose total cost will be around Rs 100 crore. For this purpose, Life Insurance Corporation (LIC) of India will provide Rs 40 crore. It will be a joint effort of 24 Indian life insurance companies.
  10. Which organization has released the report titled “South Asia Economic Focus, Fall 2019 : Making (De)centralization Work” ?
    1) World Trade Organization(WTO)
    2) United Nation(UN)
    3) Reserve Bank of India(RBI)
    4) World Bank(WB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) World Bank(WB)
    Explanation:
    On October 13, 2019, World Bank has released the report, titled “South Asia Economic Focus, Fall 2019 : Making (De)centralization Work”.
  11. What is the GDP (Gross domestic product) growth of India for the year 2019 as per the report titled “South Asia Economic Focus, Fall 2019 : Making (De)centralization Work” by World Bank?
    1) 6%
    2) 6.2%
    3) 6.5%
    4) 6.7%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) 6%
    Explanation:
    On October 13, 2019, World Bank in its report, “South Asia Economic Focus, Fall 2019 : Making (De)centralization Work”, has lowered India’s growth forecast to 6% for 2019 (down from 7.5 %) for the second consecutive year ,after a wide decline in the initial quarters. In 2018, India’s GDP (Gross domestic product) growth stood at 6.8 %, down from 7.2 % in 2017.
  12. 12) Who is the director of the short film based on boat race named “Spirit of Kerala” that won the People’s Choice Award 2019 at My Rode Reel Film Competition 2019(world’s largest short film competition) ?
    1) Lal Jose
    2) Adoor Gopalakrishnan
    3) Hariharan
    4) Arun Joseph
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Arun Joseph
    Explanation:
    ‘Spirit of Kerala’, a short film based on a boat race from Kerala directed by Arun Joseph, won the People’s Choice Award 2019 at My Rode Reel Film Competition 2019 which is the world’s largest short film competition worth over $1,000,000.
  13. Name the Olympic champion and world record holder, who became the first person to run a marathon under 2 hours ?
    1) Wilson Kipsang Kiprotich
    2) Dennis Kipruto Kimetto
    3) Eliud Kipchoge
    4) Kenenisa Bekele
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Eliud Kipchoge
    Explanation:
    An Olympic champion and world record holder from Kenya Eliud Kipchoge, aged 34, became the first person to run a marathon in under 2 hours by finishing the INEOS 1:59 Challenge in 1 hour, 59 minutes, 40.2 seconds in Vienna’s Prater Park, Austria. He covered the distance of 26.2miles.
  14. Where was the World Youth Chess Championship 2019 held ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) Kolkata, West Bengal
    4) Bhubaneswar, Odisha
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Mumbai, Maharashtra
    Explanation:
    World Youth Chess Championship 2019 was held in Renaissance Mumbai Convention Centre Hotel in Mumbai, India from 1st to 13th October 2019. The Championship was organized by the Fédération Internationale des Échecs(FIDE) or International Chess Federation. India bagged seven medals (highest medals than any other country) in the Championship including 1 gold, 3 silver, and 3 bronze medal. Russia won 5 medals in the Championship and followed by India.
  15. Praggnanandhaa R was in news recently, he is associated with which sport ?
    1) Chess
    2) Tennis
    3) Badminton
    4) Cricket
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Chess
    Explanation:
    R Praggnanandhaa coveted gold in the U-18 Open category in the World Youth Chess Championships.
  16. Who is the author of the book titled “The Great Game in the Buddhist Himalayas: India and China’s Quest for Strategic Dominance” ?
    1) Salman Rushdie
    2) Margaret Atwood
    3) Phunchok Stobdan
    4) James Patterson
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Phunchok Stobdan
    Explanation:
    A distinguished academician, diplomat, author and foreign policy expert, Phunchok Stobdan’s new book “The Great Game in the Buddhist Himalayas: India and China’s Quest for Strategic Dominance”,published by Penguin Random House India, describes the several unknown insights into the India-China, India-Tibet and China-Tibet relationships.
  17. What was the theme of the International Day of Disaster Risk Reduction (IDDRR) 2019 ?
    1) Theme – “Home Safe Home”
    2) Theme – “Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement”
    3) Theme – “Reducing Disaster Economic Losses”
    4) Theme – “Reduce disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Theme – “Reduce disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services”
    Explanation:
    On October 13, 2019, the International Day of Disaster Risk Reduction (IDDRR) was observed to promote global culture towards risk awareness and disaster reduction.The theme for the year 2019 is “Reduce disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the President of the World Bank ?
    Answer & Explanation
    Answer-David Malpass
  2. What is the tagline of the Life Insurance Council ?
    Answer & Explanation
    Answer-Together in service
  3. Where is the headquarter of Asian Development Bank (ADB) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Mandaluyong, Philippines
  4. What is the Capital and Currency of Japan ?
    Answer & Explanation
    Answer- Capital: Tokyo & Currency: Japanese yen
  5. What is the Motto of Indian Army ?
    Answer & Explanation
    Answer- “Service Before Self”