AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 10 2019

  1. Which of the following State/UT is among the top five states/UTs which performed well as per the National Health Mission performance index 2019 by Ministry of Health and Family Welfare (MOHFW) ?
    1) West Bengal
    2) Haryana
    3) Uttarakhand
    4) Bihar
    5) None of these
    Answer-2) Haryana
    Explanation:
    On October 9, 2019, Health System Strengthening Conditionality Report of States 2018-19 was released by the Ministry of Health and Family Welfare (MOHFW). 14 states and union territories (UTs) were penalised under National Health Mission (NHM) for their worst performances on various health parameters in 2018-19. Dadra and Nagar Haveli, Haryana, Assam, Kerala and Punjab were the top five states/UTs which performed well.

  2. Where was the 13th Conference of Central Council of Health and Family Welfare (CCHWF) for 2019 held ?
    1) Guwahati, Assam
    2) Kolkata, West Bengal
    3) New Delhi, Delhi
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer- 3) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On October 10, 2019, Union Minister for Health & Family Welfare (MoHFW) Dr.Harsh Vardhan inaugurated the 13th Conference of Central Council of Health and Family Welfare (CCHWF) for 2019 in New Delhi.

  3. By which year, government has set a goal of spending the 2.5% of GDP (Gross Domestic Product) to National Health Policy (NHP) 2017 ?
    1) 2025
    2) 2020
    3) 2022
    4) 2030
    5) None of these
    Answer-1) 2025
    Explanation:
    The goal of healthcare spending of the National Health Policy (NHP) 2017 is to reach 2.5% of GDP (Gross Domestic Product) by 2025. So, the minister requested the Health Ministers from States/ Union Territories (UTs) to increase healthcare spending to a minimum 8% of their State budget.

  4. Name the new initiative launched by Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan for Zero Preventable Maternal and Newborn Deaths ?
    1) e-Sahaj
    2) Mahila – E Haat
    3) Least Available Depth Information System(LADIS)
    4) Surakshit Matritva Aashwasan (SUMAN)
    5) None of these
    Answer-4) Surakshit Matritva Aashwasan (SUMAN)
    Explanation:
    A new initiative – ‘Surakshit Matritva Aashwasan (SUMAN)’ for Zero Preventable Maternal and Newborn Deaths, its website and the grievance redressal portal was launched on the occasion.

  5. Name the late Indian Air Marshall, who was honoured with commemorative stamp for his exemplary service ?
    1) Jagjit Singh Aurora
    2) Arjan Singh
    3) K. M. Cariappa
    4) Subroto Mukerjee
    5) None of these
    Answer-2) Arjan Singh
    Explanation:
    On October 9, 2019, Prime Minister (PM) Narendra Modi has released a commemorative stamp of Marshal of the Indian Air Force (IAF) late Arjan Singh in honor of his exemplary service to our nation. The stamp was issued at an event of the ‘at home’ program of the IAF to mark its 87th raising day in New Delhi.

  6. What is the time scale of WHO India Country Cooperation Strategy that was launched by Union Minister for Health & Family Welfare(MOHFW) Dr Harsh Vardhan?
    1) 2020–2024
    2) 2021–2025
    3) 2019–2023
    4) 2022–2026
    5) None of these
    Answer-3) 2019–2023
    Explanation:
    On October 9, 2019 the Union Minister for Health & Family Welfare(MOHFW) DrHarsh Vardhan launched ‘The WHO India Country Cooperation Strategy 2019–2023: A Time of Transition’ in New Delhi. This Country Cooperation Strategy(CCS) paves the way for World Health Organisation(WHO) to work with the Indian govt. in achieving the goals of health sector.

  7. Name the programme launched by the Union Human Resource Development (HRD) Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’, which will act as a platform to explore the talent of outshining and meritorious students ?
    1) Pradhan Mantri Innovative Learning Program- ‘DHRUV’
    2) Pradhan Mantri Innovative Learning Program- ‘NISHTHA’
    3) Pradhan Mantri Innovative Learning Program- ‘Shagun’
    4) Pradhan Mantri Innovative Learning Program- ‘AAPOORTI’
    5) None of these
    Answer-1) Pradhan Mantri Innovative Learning Program- ‘DHRUV’
    Explanation:
    On October 10, 2019, Union Human Resource Development (HRD) Minister Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ has launched 14-day long ambitious Pradhan Mantri Innovative Learning Program- ‘DHRUV’ from Indian Space Research Organization (ISRO) headquarters at Bengaluru, Karnataka in presence of Dr K Sivan, Chairman, ISRO, Wing Cdr. Rakesh Sharma, AC (Retd.) among others.

  8. Which country has delivered the first set(36) Rafale aircrafts to India ?
    1) Germany
    2) United States
    3) Russia
    4) France
    5) None of these
    Answer-4) France
    Explanation:
    Defence minister of India Mr Rajnath Singh visited Paris, France from October 7-9, 2019. He was received by a military guard of honour at Hotel de Brienne, the headquarters of the French Armed Forces ministry in Paris. During the visit, he received the first of the 36 Rafale aircrafts.

  9. Name the Indian delegate, who visited Mongolia to address the ceremony for commissioning the oil refinery project in Mongolia ?
    1) Jagat Prakash Nadda
    2) Dharmendra Pradhan
    3) Naveen Patnaik
    4) Piyush Goyal
    5) None of these
    Answer-2) Dharmendra Pradhan
    Explanation:
    Shri Dharmendra Pradhan who is the Minister of Petroleum & Natural Gas and Steel, accompanied by an official and business delegation, paid a 3-day official visit to Mongolia on 7-9 October 2019. This is a follow up of the recent visit by Mongolian president Khaltmaagiin Battulga to India. During the ceremony, Shri Pradhan announced India’s additional US $ 236 million Line of Credit(LoC) to Mongolia from its previous committed value of US$ 1 billion. This project once completed, will boost Mongolia’s economic development and will meet 3/4th of oil requirement of Mongolia.

  10. Which countries topped in the Passport Index 2019 released by the Henley & Partners on October 9, 2019 ?
    1) Spain and Sweden
    2) Italy and Luxembourg
    3) Japan and Singapore
    4) South Korea and Germany
    5) None of these
    Answer-3) Japan and Singapore
    Explanation:
    On October 9, the latest 2019 Henley Passport Index ranking was released. Japan and Singapore both hold the most powerful passport by ranking 1st in the list. The study was conducted by Henley & Partners.

  11. What is the rank of India in the Henley Passport Index 2019 ?
    1) 82
    2) 81
    3) 80
    4) 86
    5) None of these
    Answer-1) 82
    Explanation:
    On October 9, the latest 2019 Henley Passport Index ranking was released. In the report, India is currently ranked at 82nd place in 2019, which is one place down from its previous rank of 81 in 2018. The study was conducted by Henley & Partners.

  12. Which organization has launched its first report on vision, stating nearly 2.2 billion people live with vision impairment or blindness globally ?
    1) United Nations Development Programme(UNDP)
    2) Centers for Disease Control and Prevention(CDC)
    3) United Nation(UN)
    4) World Health Organisation (WHO)
    5) None of these
    Answer-4) World Health Organisation (WHO)
    Explanation:
    On October 8, 2019, the World Health Organisation (WHO) has launched its first report on vision. According to the report, nearly 2.2 billion people live with vision impairment or blindness globally, in which over one billion cases could have been prevented or have yet to be addressed. It aims to address these challenges and galvanize action.

  13. Which country has become the first country to ban ads for unhealthy sugary drinks ?
    1) Indonesia
    2) Singapore
    3) United States
    4) Malaysia
    5) None of these
    Answer-2) Singapore
    Explanation:
    On October 10, 2019, The health ministry of Singapore notified that it will ban ads for unhealthy sugary drinks to combat rising diabetes rates. Thus, it will become the first nation in the world to do so.It has requested the SSB (sugar-sweetened beverages) manufacturers to reformulate the drinks with less sugar content.

  14. Which state has received the approval from Reserve Bank of India for setting up its own Bank, by amalgamating 13 district co-operative banks (DCBs) with its State Co-operative Bank ?
    1) Haryana – Haryana Bank
    2) Uttar Pradesh – Uttar Pradesh Bank
    3) Kerala – Kerala Bank
    4) Rajasthan – Rajasthan Bank
    5) None of these
    Answer- 3) Kerala – Kerala Bank
    Explanation:
    On October 10, 2019, The country’s central bank, Reserve Bank of India (RBI) has given its final approval of Kerala government’s long-pending proposal of setting up its own ‘Kerala Bank’, by amalgamating 13 district co-operative banks (DCBs) with Kerala State Co-operative Bank.With this merger, the ‘Kerala Bank’ will become the largest banking network in the state.

  15. Merger of which two entities were denied by Reserve Bank of India (RBI) ?
    1) Indiabulls Housing Finance and Lakshmi Vilas Bank
    2) Indiabulls Housing Finance and Canara Bank
    3) Indiabulls Housing Finance and State Bank of India
    4) Indiabulls Housing Finance and HDFC Bank
    5) None of these
    Answer-1) Indiabulls Housing Finance and Lakshmi Vilas Bank
    Explanation:
    On October 9, 2019, The country’s central bank, Reserve Bank of India (RBI) has denied the proposed merger of Indiabulls Housing Finance and Lakshmi Vilas Bank, the flagship private sector bank. The merger was announced by Indiabulls in April, 2019 and sought approval from RBI on May 7,2019.

  16. What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the FY20 as per the Moody’s Corporation ?
    1) 6.2%
    2) 6.1%
    3) 5.9%
    4) 5.8%
    5) None of these
    Answer-4) 5.8%
    Explanation:
    On October 10,2019 the International rating agency Moody’s has reduced India’s gross Domestic Product(GDP) growth forecast to 5.8% for FY20 (Fiscal Year20) from its previous estimate of 6.2%. This downgrade in GDP was due to deceleration to an investment-led slowdown which has broadened into consumption, driven by financial stress among rural households and weak job creation.

  17. Name the joint venture formed by the Energy Efficiency Services Limited (EESL) & National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) to install smart electricity meters in all households ?
    1) EnergySmart Infrastructure Pvt Ltd
    2) IntelliSmart Infrastructure Pvt Ltd
    3) EfficiencySmart Infrastructure Pvt Ltd
    4) NationalSmart Infrastructure Pvt Ltd
    5) None of these
    Answer-2) IntelliSmart Infrastructure Pvt Ltd
    Explanation:
    Energy Efficiency Services Limited (EESL), a joint venture of PSUs (Public Sector Undertakings) under the Union Ministry of Power and National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) have joined hands to formulate an electricity distribution plan to install smart electricity meters in all households. The two companies have formed a joint venture called IntelliSmart Infrastructure Pvt Ltd (IntelliSmart) which will execute, finance and operate the smart meter program.

  18. Who won the 2018 Nobel Prize of Literature for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life?
    1) Peter Handke
    2) Joanna Bator
    3) Olga Tokarczuk
    4) Jennifer Croft
    5) None of these
    Answer-3) Olga Tokarczuk
    Explanation:
    The Swedish Academy’s Nobel Committee has decided to award 2018 Nobel Prize for Literature to Polish author Olga Tokarczuk “for a narrative imagination that with encyclopedic passion represents the crossing of boundaries as a form of life” and 2019 Nobel Prize in Literature to Austrian author Peter Handke “for an influential work that with linguistic ingenuity has explored the periphery and the specificity of human experience.”

  19. Who was appointed as the president of Indian pharmaceutical alliance (IPA) for the year 2019-2021?
    1) Vikas Varma
    2) Kallam Satish Reddy
    3) Sumit Singla
    4) Rajesh Chopra
    5) None of these
    Answer-2) Kallam Satish Reddy
    Explanation:
    On October 10, 2019, Indian Pharmaceutical Alliance (IPA) has appointed Chairman of Dr. Reddy’s Laboratories Limited, Kallam Satish Reddy as its President of the for 2019-2021. He succeeds Glenn Saldanha. Rajesh Jain, Managing Director of Panacea Biotec Limited will continue as Vice-President of IPA.

  20. Name the disaster warning device launched by the Union Science and Technology Minister Dr. Harsh Vardhan recently ?
    1) Gagan Enabled Oceaner’s Instrument for Navigation and Information (GEOINI)
    2) Gagan Enabled Mariner’s Device for Navigation and Information (GEMDNI)
    3) Gagan Enabled Mariner’s Instrument for Information and Navigation (GEMIIN)
    4) Gagan Enabled Mariner’s Instrument for Navigation and Information (GEMINI)
    5) None of these
    Answer-4) Gagan Enabled Mariner’s Instrument for Navigation and Information (GEMINI)
    Explanation:
    On October 10, 2019, Union Science and Technology Minister Dr Harsh Vardhan launched a disaster warning device and satellite based Gagan Enabled Mariner’s Instrument for Navigation and Information (GEMINI) system. It will help provide information related to disaster warnings when fishermen move away from the coast beyond 10 to 12 kilometres, Potential Fishing Zones (PFZ) and Ocean States Forecasts (OSF) to fishermen.

  21. Where did researchers have discovered two ‘plastic-eating’ bacterial strains namely Exiguobacterium sibiricum strain DR11 and Exiguobacterium undae strain DR14 ?
    1) Greater Noida, Uttar Pradesh
    2) Thiruvananthapuram, Kerala
    3) New Delhi, Delhi
    4) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    5) None of these
    Answer-1) Greater Noida, Uttar Pradesh
    Explanation:
    A team of researchers at Shiv Nadar University in Greater Noida, Uttar Pradesh (UP) have discovered two ‘plastic-eating’ bacterial strains namely Exiguobacterium sibiricum strain DR11 and Exiguobacterium undae strain DR14 from the wetlands of Greater Noida, Uttar Pradesh.

  22. Name the first satellite-servicing spacecraft launched from Russia’s Baikonur Cosmodrome(launching site for spacecraft) in Kazakhstan ?
    1) Mariner 1
    2) Voyager 1
    3) Mission Extension Vehicle-1(“MEV-1”)
    4) Sputnik 1
    5) None of these
    Answer-3) Mission Extension Vehicle-1(“MEV-1”)
    Explanation:
    On October 10, 2019, the first satellite-servicing spacecraft named “MEV-1” (Mission Extension Vehicle-1) was launched on the Russian Proton rocket that took off from Russia’s Baikonur Cosmodrome(launching site for spacecraft) in Kazakhstan. It was developed by Northrop Grumman, US (United States) for its wholly-owned subsidiary Space Logistics LLC, in partnership with NASA (National Aeronautics and Space Administration) through a no-funds exchanged NASA partnership called Collaborations for Commercial Space Capabilities.

  23. Andres Gimeno Tolaguera passed away recently, he was associated with which sport?
    1) Cricket
    2) Tennis
    3) Badminton
    4) Football
    5) None of these
    Answer-2) Tennis
    Explanation:
    Andres Gimeno Tolaguera, the Spanish tennis player who became the oldest man to win the French Open in the professional era, has passed away at the age of 82 after a long illness. Born on 3 August 1937 Barcelona, Spain, Gimeno’s was 34 years and 9 months old when he achieved Roland Garros ( French Open) in 1972 and became the oldest first-time men’s Grand Slam champion/Male French Open champion in the Open era.

  24. On which date, World Sight Day is observed annually ?
    1) October 10
    2) October 9
    3) October 8
    4) October 7
    5) None of these
    Answer-1) October 10
    Explanation:
    The World Sight Day(WSD) is observed annually on every second Thursday of October. This year, the world sight day was observed on October 10, 2019. Originally initiated by the SightFirstCampaign of Lions Club International Foundation in the year 2000, this day aims to raise awareness on blindness and vision impairment. The theme for the year 2019 is “Vision First”.

  25. What was the theme of the World Mental Health Day (WMHD) 2019 ?
    1) Theme – “Universal Health Coverage: everyone, everywhere”
    2) Theme – “Young people and mental health in a changing world”
    3) Theme – “Mental Health Promotion and suicide prevention”
    4) Theme – “Suicide Prevention”
    5) None of these
    Answer-4) Theme – “Suicide Prevention”
    Explanation:
    The World Mental Health Day (WMHD) is observed annually on the 10th of October in order to raise awareness on mental health issues and the efforts needed to support mental health. It is organized by the World Federation for Mental Health with the World Health Organisation’s support, the International Association for Suicide Prevention(IASP) and United for Global Mental Health (United-GMH). The theme for 2019 is “suicide prevention”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the Managing Director & CEO of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) ?
    Answer-Sujoy Bose

  2. What is the tagline of the Lakshmi Vilas Bank(LVB) ?
    Answer- The Changing Face of Prosperity

  3. Mathikettan Shola National Park is located in which state ?
    Answer-Kerala

  4. What is the Capital and Currency of Mongolia ?
    Answer-Capital- Ulaanbaatar & Currency- Mongolian tögrög

  5. Name the author of the book titled “Grand Union” ?
    Answer-Zadie Smith