Current Affairs Quiz: August 31 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs August 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs August 31 2019

  1. Where was the 1st India-Ghana Foreign Office Consultations held recently ?
    1) Kolkata, India
    2) Kumasi, Ghana
    3) New Delhi, India
    4) Accra, Ghana
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) New Delhi, India
    Explanation:
    On August 28, 2019, The first ever India-Ghana Foreign Office Consultations was held in New Delhi. The Indian delegation was led by Shri. T.S Tirumurti, Secretary (Economic Relations) while the Ghanaian delegation was led by Mr. Charles Owiredu, Deputy Minister of Foreign Affairs and Regional Integration. They agreed to enhance cooperation in the areas of trade and investment, development partnership, dèfence & security, health & pharmaceutical sector, capacity building & training and people to people contacts.
  2. Which island is chosen by Indonesian government to set up its new capital ?
    1) Borneo island
    2) Sumatra island
    3) Java island
    4) Sulawesi island
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Borneo island
    Explanation:
    On August 26, 2019, The President of Indonesia, Joko Widodo stated that the government has chosen sparsely populated East Kalimantan province on forested Borneo island, known for orangutans for its new capital. The current capital of Jakarta, overcrowded ( home to more than 10 million people), sits on watery land. Parts of the city are sinking by as much as 25cm a year and almost half now sits below sea level.
  3. Name the bank, which has merged with Oriental Bank of Commerce(OBC) and United Bank of India and became the second largest bank .
    1) Indian Bank
    2) Union Bank of India
    3) Canara Bank
    4) Punjab National bank(PNB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Punjab National bank(PNB)
    Explanation:
    PNB(Punjab National bank) merged with Oriental Bank of Commerce(OBC) and United Bank of India to become the 2nd largest bank in India.After merging the Business size of the bank is 17.94Crore.
  4. How much amount is infused to the public sector banks inorder to boost the economy ?
    1) Rs 50500 crore
    2) Rs 45500 crore
    3) Rs 55250 crore
    4) Rs 35500 crore
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rs 55250 crore
    Explanation:
    In order to boost the economy, the centre also announced capital infusion of amounting of Rs 55250 crore into PSBs: It includes,
    S.NoBank NameCapital infusion
    1PNB (Punjab National Bank )Rs.16,000 crore
    2Union Bank of IndiaRs.11,700 crore
    3Bank of BarodaRs.7000 crore
    4Indian BankRs.2500 crore
    5Indian Overseas BankRs.3800 crore
    6Central Bank of IndiaRs.3300 crore
    7UCO BankRs.2100 crore
    8United BankRs.1,600 crore
    9Punjab and Sind BankRs.750 crore
    10Canara BankRs.6500 crore
  5. How much be the total count of public sector banks(PSB) in India after the merger of 10 public sector banks to form 4 largest PSBs?
    1) 12
    2) 15
    3) 17
    4) 20
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 12
    Explanation:
    After merging 10 public sector banks, the number of public sector banks will be 12 as against 27 in the year 2017.
  6. PPI was in news recently, what does I stands for __________ .
    1) I – Inflation
    2) I – Instruments
    3) I – Interest
    4) I – Income
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) I – Instruments
    Explanation:
    I stands for Instruments.The full form of PPI Is Prepaid Payment Instruments (PPIs).
  7. Which month is set as a deadline by Reserve Bank of India(RBI) for Prepaid Payment Instruments (PPIs) including digital wallets, to do full KYC(Know your customer)?
    1) December 31, 2019
    2) March 31, 2020
    3) April 30, 2020
    4) February 28, 2020
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) February 28, 2020
    Explanation:
    The country’s central Bank, the Reserve Bank of India(RBI) has again extended the deadline for prepaid payment instruments (PPIs), including digital wallets, to do full KYC(Know your customer) by six months(till February 28, 2020). The deadline was expiring on August 31,2019. The extension, which was announced a day before the deadline expired, will benefit the companies such as Paytm, Amazon Pay and PhonePe.
  8. MDR was in news recently, what does ‘M’ stands for _________ .
    1) Marginal
    2) Market
    3) Merchant
    4) Maximum
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Merchant
    Explanation:
    M stands for Merchant. The full form of MDR is Merchant Discount Rates.
  9. What is the new Merchant Discount Rate(MDR) for transactions above Rs 2,000 in BHIM UPI (Unified Payment Interface) transactions ?
    1) 0.65%
    2) 0.50%
    3) 0.75%
    4) 0.30%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 0.65%
    Explanation:
    National Payments Corporation of India (NPCI) has waived merchant fees for offline UPI transactions of up to Rs 100 made using QR(Quick Response) code scan-and-pay. For the large transactions, merchant fees have been capped at Rs 100. ii. For other transactions, the merchant discount rate (MDR) has been hiked to 0.30% (maximum Rs 100). Currently, it is 0.25% for transactions up to Rs 2,000. It will be 0.65% for transactions above Rs 2,000. iii. The revised MDR rates will come into effect from October 1, 2019.
  10. Which of the following organization has rationalised merchant discount rates(MDR) for BHIM UPI (Unified Payment Interface ) transactions ?
    1) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    2) National Payments Corporation of India (NPCI)
    3) Reserve Bank of India (RBI)
    4) Immediate Payment Service (IMPS)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) National Payments Corporation of India (NPCI)
    Explanation:
    In a bid to promote digital payments, an umbrella organisation for operating retail payments in India, the National Payments Corporation of India (NPCI) has rationalised merchant discount rates(MDR) for BHIM UPI (Unified Payment Interface ) transactions.
  11. Who handed over the Rs 47,436.18 crore to 27 States for compensatory afforestation and other green activities ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Harsh Vardhan
    3) Narendra Modi
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Prakash Javadekar
    Explanation:
    On August 29, 2019, The Union Minister of Environment, Forest and Climate Change, Prakash Javadekar has handed over the ₹47,436.18 crore to 27 States for compensatory afforestation and other green activities, including prevention of forest fire, biodiversity management and soil conservation.
  12. What is the Gross Domestic Product (GDP) of India of April to June quarter of 2019-20 as per the Ministry of Statistics and Programme Implementation ?
    1) 6%
    2) 5.5%
    3) 5%
    4) 6.5%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) 5%
    Explanation:
    The Ministry of Statistics and Programme Implementation notified that the Gross Domestic Product (GDP) of India registered a growth of 5% in April to June quarter of 2019-20 from 8% of 2018-19 quarter. It is the lowest in 7 years due to a sharp dip in the manufacturing sector and agriculture output.
  13. CAGR was in news recently, what does ‘C’ stands for __________ .
    1) Consumer
    2) Compound
    3) Capital
    4) Capacity
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Compound
    Explanation:
    C stands for Compound.The full form of CAGR is Compound Annual Growth Rate.
  14. What is the Compound Annual Growth Rate (CAGR) of Digital payments in India as per the KPMG’s report “Fintech in India – Powering mobile payments” ?
    1) 12.7%
    2) 12.5%
    3) 13%
    4) 14.5%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) 12.7%
    Explanation:
    According to the report titled “Fintech in India – Powering mobile payments” released by KPMG, a global advisory firm, Digital payments in India have grown with a compound annual growth rate (CAGR) of 12.7% in the number of non-cash transactions.
  15. How much Tax Deduction at Source(TDS) will be deducted on cash withdrawals of over Rs 1 crore from September 1, 2019 ?
    1) 10%
    2) 7%
    3) 5%
    4) 2%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) 2%
    Explanation:
    On August 30, 2019, The Department of Revenue notified that 2% tax deduction at source (TDS) on cash withdrawals of over Rs 1 crore will come into effect from September 1, 2019. The government had made this provision in the Union Budget 2019-20 with an aim to discourage cash transactions and move towards less cash economy.
  16. Which organization has constituted a 5-member special cell, ‘Startup Cell’ to address the grievances of startups with relation to angel tax and other tax-related issues ?
    1) Central Economic Intelligence Bureau(CEIB)
    2) Central Board of Excise and Customs(CBEC)
    3) Central Board of Direct Taxes (CBDT)
    4) Income Tax Air Intelligence Unit
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Central Board of Direct Taxes (CBDT)
    Explanation:
    On August 30, 2019, In a bid to redress the grievances of start-ups and reduce their tax-related issues, The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has constituted a 5-member special cell, ‘Startup Cell’ led by the member (Income Tax and Computerisation) of CBDT, which will towards the issues with relation to angel tax and others in case of Start-up entities with respect to administration of the Income-tax Act, 1961.
  17. Who is the chairman of the newly constituted, ‘Startup Cell’ ?
    1) Akhilesh Ranjan
    2) P.K. Dash
    3) Ajay Bhushan Pandey
    4) Pramod Chandra Mody
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) P.K. Dash
    Explanation:
    On August 30, 2019, In a bid to redress the grievances of start-ups and reduce their tax-related issues, The Central Board of Direct Taxes (CBDT) has constituted a 5-member special cell led by the member (Income Tax and Computerisation) of CBDT, which will towards the issues with relation to angel tax and others in case of Start-up entities with respect to administration of the Income-tax Act, 1961. Member (Income Tax and Computerisation-IT &C)- Shri P.K. Dash (Addl. Charge) is the Chairman of the special cell, ‘Startup Cell’ .
  18. Which organization won the ‘ Best Navratna‘ in the ‘ Manufacturing Sector ‘ for the 2nd time at the 6th edition of Dun & Bradstreet PSU Awards 2019 ?
    1) Hindustan Petroleum Corporation Limited(HPCL)
    2) Indian Oil Corporation Ltd.(IOCL)
    3) Bharat Petroleum
    4) Oil and Natural Gas Corporation Limited(ONGC)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Hindustan Petroleum Corporation Limited(HPCL)
    Explanation:
    On August 22, 2019, The Indian oil and natural gas company, Hindustan Petroleum Corporation Limited (HPCL) has won the award for the ‘Best Navratna‘ in the ‘ Manufacturing Sector ‘ for the 2nd time consecutively at the 6th edition of Dun & Bradstreet PSU Awards 2019 ceremony held in New Delhi. The theme of the event was “Strengthening PSUs: Strengthening Brand India”.
  19. Who won the National Yoga awards for the year 2019 in Individual Category in PM’s Award for Outstanding Contribution for Promotion and Development of Yoga ?
    1) Ram Mohan Mishra
    2) Manoj Mittal
    3) Ajay Kumar Kapur
    4) Swami Rajarshi Muni
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Swami Rajarshi Muni
    Explanation:
    Swami Rajarshi Muni of Life Mission, Gujarat won the National Yoga awards for the year 2019 in Individual category.
    CategoryAwardee
    Individual-National categorySwami Rajarshi Muni of Life Mission, Gujarat
    Individual-International categoryMs. Antonietta Rozzi, Italy
    Organisation-National categoryBihar School of Yoga, Munger,  Bihar
    Organisation-International Organisation categoryJapan Yoga Niketan, Japan
    Winners of 2018 Yoga Awards are as follows:
    CategoryAwardee
    Individual- National categoryShri Vishwas Mandalik, Nasik
    Organisation – National categoryYoga Institute, Mumbai
  20. Who was appointed as the Officer on Special Duty (OSD) in Prime Minister’s Office(PMO) after Nripendra Misra’s relieved on 30th August, 2019 ?
    1) Samant Goel
    2) Sanjay Kothari
    3) Pradeep Kumar(PK) Sinha
    4) Pramod Kumar Misra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Pradeep Kumar(PK) Sinha
    Explanation:
    On August 30, 2019, Former Cabinet Secretary Pradeep Kumar(PK) Sinha ,a 1977 batch IAS officer of Uttar Pradesh Cadre has been appointed as Officer on Special Duty (OSD) in Prime Minister’s Office(PMO) after Nripendra Misra’s request to be relieved as Principal Secretary was accepted by Prime Minister Narendra Modi.
  21. Scientists from which institute have developed the biggest-ever computer chip using carbon nanotubes (CNT)- RV16XNano ?
    1) Yale University
    2) Massachusetts Institute of Technology (MIT)
    3) Harvard University
    4) Stanford University
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  2) Massachusetts Institute of Technology (MIT)
    Explanation:
    Scientists at the Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, USA, have developed the biggest-ever computer chip using carbon nanotubes (CNT)- RV16XNano. This was published in the journal Nature.RV16X-Nano is a 16-bit processor that contains 14,000 transistors — electronic switches. These switches are made up of CNT — tiny cylinders made of rolled-up, atom-thick sheets of graphene.
  22. Name the deceased comedian, who won Emmy awards for her works in Comedy Series on Rhoda .
    1) Valerie Harper
    2) Heath Ledger
    3) Alan Rickman
    4) Michael Clarke Duncan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  1) Valerie Harper
    Explanation:
    On August 30, 2019, Veteran comedian and four-time Emmy winner Valerie Harper, aged 80, passed away in Los Angeles, United States. She was suffering from different health issues over the years. She was born on August 22, 1939 in Suffern, New York.
  23. Who released a book titled ‘Jin Dhoondha Tin Paaiyan’ in Hindi, which covers a wide range of issues including crime, violence, police, sports and social media ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Amit Shah
    3) Narendra Modi
    4) Manohar Lal Khattar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  4) Manohar Lal Khattar
    Explanation:
    On August 30, 2019, Chief Minister of Haryana, Manohar Lal Khattar released a book titled ‘Jin Dhoondha Tin Paaiyan’ in Hindi at Chandigarh, written by senior IPS (Indian Police Service) officer O P Singh, an ADGP (Additional Director General of Police) rank officer in Haryana police, who is currently Special Officer to the Haryana chief minister. It is the third book of the officer which covers a wide range of issues including crime, violence, police, sports and social media.
  24. Who is the author of the book titled “A Short History of Indian Railways”, which covers the history of Indian Railways from the 1830s to the new high-speed Train 18?
    1) Kamleshwar
    2) Amitav Ghosh
    3) Rajendra B Aklekar
    4) Shrilal Shukla
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer –  3) Rajendra B Aklekar
    Explanation:
    A new book called “A Short History of Indian Railways”, written by veteran journalist and author Rajendra B Aklekar on the history of Indian Railways details the journey of the national transporter starting from the 1830s(almost 15 years before the official train run of 1853) to the new high-speed Train 18 and Prime Minister(PM) Narendra Modi’s ambitious bullet train project has been introduced in Mumbai, Maharashtra.

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Ramgarh Tal Lake is located in which state ?
    Answer
    Answer – Uttar Pradesh
    Explanation:
    Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated projects worth Rs 9.96 crores at Ramgarh Tal Lake. A total of 25 floating cascade fountains, one multimedia floating fountain and a 450 kW solar power plant were inaugurated.
  2. Who is the Chair Person of Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
    Answer
    Answer – Pramod Chander Mody
  3. What is the Capital and Currency of Ghana ?
    Answer
    Answer – Capital: Accra & Currency: Ghanaian cedi
  4. Who is the MD and CEO of National Payments Corporation of India (NPCI) ?
    Answer
    Answer – Dilip Asbe
  5. Pin Valley National Park is located in which state ?
    Answer
    Answer – Himachal Pradesh