AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 19 2019

  1. Name the King of Netherlands, who visited India for the first time since his ascension to the throne in 2013 .
    1) Willem-Alexander
    2) Dirk III
    3) Frederick Henry
    4) Louis Bonaparte
    5) None of these
    Answer-1) King Willem-Alexander
    Explanation:
    King Willem-Alexander and Queen Maxima of the Netherlands paid a 5 day official visit to India at the invitation of Indian president Shri Ram Nath Kovind, from October 13-17 2019 to boost bilateral and political cooperation between the two nations. This was the first visit to India by the king since his ascension to the throne in 2013.

  2. Where was the 25th edition of DST-CII India Netherlands Technology Summit 2019 held ?
    1) Nasik, Maharashtra
    2) Kochi, Kerala
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer-4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    On october 15, 2019 the 25th edition of two day organised DST-CII India Netherlands Technology Summit was held in New Delhi. The summit was inaugurated by King Willem-Alexander .The Netherlands is the partner country of the summit. The central theme of the summit was ‘NEXUS’ to co-create on pioneering innovative solutions for global challenges.

  3. Name the 2nd phase of the Indo-Dutch project launched by Dr. Harsh Vardhan and the Netherlands King Willem-Alexander and Queen Maxima in New Delhi .
    1) National Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse or NATUS-HR
    2) Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse or LOTUS-HR
    3) Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse or TUS-HR
    4) Local Treatment of Rural Sewage Streams for Healthy Reuse or LOTRS-HR
    5) None of these
    Answer-3) Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse or LOTUS-HR
    Explanation:
    The 2nd phase of the Indo-Dutch project called Local Treatment of Urban Sewage Streams for Healthy Reuse, or LOTUS-HR was launched at India-Netherlands water laboratory Barapullah drain in New Delhi by Dr. Harsh Vardhan and the Netherlands King Willem-Alexander and Queen Maxima.

  4. Where was the 1st edition of Asia Health-2019 conference with the theme “Serving the World’s Fastest Growing Region through Healthcare Convergence” held ?
    1) Jakarta, Indonesia
    2) New Delhi, India
    3) Beijing, China
    4) Tokyo, Japan
    5) None of these
    Answer-2) New Delhi, India
    Explanation:
    The 1st edition of Asia Health-2019 conference with the theme Serving the World’s Fastest Growing Region through Healthcare Convergence, organized jointly by the National Health Authority and CII (Confederation of Indian Industry) held in New Delhi from 16 – 19 October 2019 with the aim to bring multiple stakeholders together to discuss the future of Health.

  5. Who chaired the 1st edition of Asia Health 2019 conference that held in New Delhi?
    1) Jitendra Singh
    2) Shripad Naik
    3) Harsh Vardhan
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer- 1) Jitendra Singh
    Explanation:
    On October 17, 2019, Dr. Jitendra Singh,the Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C), Prime Minister’s Office, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space has chaired the Asia Health-2019 conference in New Delhi .

  6. Where was the 2nd edition of India’s large joint exercise (Army, Navy and Airforce) DANX-2019 held ?
    1) Shillong, Meghalaya
    2) Visakhapatnam, Andhra Pradesh
    3) Aizawl, Mizoram
    4) Port Blair, Andaman and Nicobar islands
    5) None of these
    Answer-4) Port Blair, Andaman and Nicobar islands
    Explanation:
    A 5-day long 2nd edition of large joint exercise Defence of Andaman & Nicobar Islands 2019 (DANX-19) was successfully conducted under the aegis of the Andaman and Nicobar Command (ANC) from October 14-18, 2019 at Port Blair, Andaman and Nicobar islands. The main objective of the exercise was to practice and strengthen the procedures and drills of all command forces.

  7. Which country is set to host the 91st International Criminal Police Organisation (Interpol) General Assembly in 2022 ?
    1) Chile
    2) Russia
    3) India
    4) United States
    5) None of these
    Answer-3) India
    Explanation:
    India will host the 91st International Criminal Police Organisation (Interpol) General Assembly in 2022. The proposal was made by Union Home Minister Amit Shah to the Interpol Secretary General Jürgen Stock during a meeting in New Delhi during Mr Stock’s official visit in August 2019.

  8. Where was the 88th International Criminal Police Organisation (Interpol) General Assembly for the year 2019 held ?
    1) Bali, Indonesia
    2) Santiago, Chile
    3) Dubai, United Arab Emirates
    4) Beijing, China
    5) None of these
    Answer-2) Santiago, Chile
    Explanation:
    The 88th General Assembly of Interpol was held in Santiago, Chile from October 15 – 18, 2019. Rishi Kumar Shukla, director of the Central Bureau of Investigation (CBI) represented Interpol in India as the country’s national central bureau. He was accompanied by Delhi police commissioner Amulya Patnaik and Madhya Pradesh police chief V K Singh. The last Interpol general assembly hosted by India was in 1997.

  9. ‘OASIS’ is launched by Indian Army recently to digitize the official records of the army officers, what is ‘A’ stands for __________ .
    1) A – Automated
    2) A – Adaptive
    3) A – Accountability
    4) A – Archive
    5) None of these
    Answer-1) A – Automated
    Explanation:
    A stands for Automated. The Indian Army launched a new programme called OASIS (Officers Automated Structures Information System). The purpose of this programme is to digitize the official records of the army officers. The IAs intranet will be hosting the software. Previously the records were preserved manually at the Manpower Planning Directorate(MPD) in New Delhi.

  10. Which organization has released the 2019 edition of Global Tuberculosis(TB) report recently ?
    1) Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD)
    2) Centers for Disease Control and Prevention(CDC)
    3) United Nations(UN)
    4) World Health Organization (WHO)
    5) None of these
    Answer-4) World Health Organization (WHO)
    Explanation:
    On October 17, 2019 the World Health Organisation(WHO) has released the 2019 edition of Global Tuberculosis(TB) report. The aim of the report was to provide data on TB (mycobacterium Tuberculosis) assessments and the progress in prevention and diagnosis of the disease in all regional and country level.

  11. Which country reported 27% of total Tuberculosis(TB) cases around the world as per the World Health Organisation(WHO)’s 2019 edition of Global Tuberculosis(TB) report ?
    1) Bangladesh
    2) Pakistan
    3) India
    4) China
    5) None of these
    Answer-3) India
    Explanation:
    8 countries reported for 2/3rd of global TB as per the World Health Organisation(WHO)’s 2019 edition of Global Tuberculosis(TB) report . Among them India topped the list in high burden TB reported countries. India reported for 27% of total TB cases around the world. It was followed by China(9%), Indonesia(8%), Pakistan(6%) and Bangladesh(4%). It also had 27% of total drug resistant TB of total 130,000 such cases. China reported 14% of drug resistant cases.

  12. Where was the 2nd edition of the Indo-French Knowledge Summit 2019 between India and France to promote higher education, research and innovation held ?
    1) Mumbai, India
    2) Lyon ,France
    3) New Delhi, India
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer-2) Lyon ,France
    Explanation:
    In order to promote higher education, research and innovation, a two-day 2nd edition of the Indo-French Knowledge Summit 2019, organised by the Embassy of France in India in association with the Ministry of Science and Technology and the HRD(Human Resource Development)Ministry, held at the University of Lyon ,France from October 17-18, 2019.

  13. What should be the minimum turnover of the business establishments, which will not be imposed with charges or Merchant Discount Rate on customers as well as merchants on digital payments from November 1, 2019 ?
    1) Rs 50 crore
    2) Rs 40 crore
    3) Rs 25 crore
    4) Rs 10 crore
    5) None of these
    Answer- 1) Rs 50 crore
    Explanation:
    On October 18, 2019, The Ministry of Finance notified that banks will not levy charges or merchant discount rate (MDR) on digital payments to the customers or merchants of the businesses with an annual turnover of more than Rs 50 crore from 1 November, 2019. This move is to encourage digital payments and they will have to mandatorily offer electronic mode of payments to their customers from the said date.

  14. Which two articles were amended in order to not levy charges or merchant discount rate (MDR) on digital payments to the customers or merchants of the businesses with an annual turnover of more than Rs 50 crore from 1 November, 2019 ?
    1) Income Tax Act 1963 & Payment and Settlement Systems Act 2005
    2) Income Tax Act 1965 & Payment and Settlement Systems Act 2009
    3) Income Tax Act 1967 & Payment and Settlement Systems Act 2007
    4) Income Tax Act 1961 & Payment and Settlement Systems Act 2007
    5) None of these
    Answer-4) Income Tax Act 1961 & Payment and Settlement Systems Act 2007
    Explanation:
    On October 18, 2019, The Ministry of Finance notified that banks will not levy charges or merchant discount rate (MDR) on digital payments to the customers or merchants of the businesses with an annual turnover of more than Rs 50 crore from 1 November, 2019. In this regard, amendments have been made in the Income Tax Act 1961 and in the Payment and Settlement Systems Act 2007.

  15. Name the first female National Aeronautics and Space Administration’s (NASA) astronauts, who have created history by taking a walk outside the International Space Station(ISS) .
    1) Catherine Coleman & Kathleen Rubins
    2) Jessica Meir & Eileen Collins
    3) Christina Koch & Jessica Meir
    4) Peggy Whitson & Anne McClain
    5) None of these
    Answer- 3) Christina Koch & Jessica Meir
    Explanation:
    On October 18, 2019, The United States (US) Space agency, National Aeronautics and Space Administration’s (NASA) astronauts Christina Koch (40) & Jessica Meir (42) have created history by taking a walk outside the International Space Station (ISS). This is the 1st time that only a team of women astronauts has walked outside the ISS.

  16. Name the female Tennis Player, who was topped in the Forbes list of “World’s highest paid women athletes for 2019” .
    1) Simona Halep
    2) Serena Williams
    3) Naomi Osaka
    4) Angelique Kerber
    5) None of these
    Answer- 2) Serena Williams
    Explanation:Serena Williams topped in the Forbes list of World’s highest paid women athletes for 2019.Top 3 world’s highest paid women athletes:

    NameEarning
    Serena Williams (Tennis- America)$29.2 million
    Naomi Osaka (Tennis- Japan)$24.3 million
    Angelique Kerber (Tennis- Germany)$11.8 million

  17. Indian women athlete, PV (Pusarla Venkata) Sindhu was ranked 13th in the Forbes list of “World’s highest paid women athletes for 2019”, she belongs to which sport ?
    1) Cricket
    2) Badminton
    3) Tennis
    4) Table Tennis
    5) None of these
    Answer-2) Badminton
    Explanation:
    In the Forbes list of world’s highest paid women athletes for 2019, Indian badminton player PV (Pusarla Venkata) Sindhu was ranked 13th with a total earning of $5.5 million, comprising total prize money of $500,000 and endorsements worth $5 million. She is India’s most marketable female athlete having endorsements with Bridgestone, JBL, Gatorade, Panasonic and more.

  18. Who was appointed as the new chairman of Indian Banks’ Association(IBA) ?
    1) Rajnish Kumar
    2) P.K Gupta
    3) Dinesh Kumar Khara
    4) Duncan Victor Brain
    5) None of these
    Answer- 1) Rajnish Kumar
    Explanation:
    On October 18, 2019 the chairman of State Bank of India(SBI) Shri Rajnish Kumar was appointed as the new chairman of Indian Banks’ Association(IBA). He succeeds Sunil Mehta, the former Managing Director(MD) & Chief Executive Officer(CEO) of Punjab National Bank(PNB).

  19. To which country Upender Singh Rawat was concurrently accredited as the next Ambassador of India ?
    1) Honduras
    2) Guatemala
    3) Mexico
    4) Republic of Nicaragua
    5) None of these
    Answer-4) Republic of Nicaragua
    Explanation:
    On October 18, 2019, The Ministry of External Affairs (MEA) of the Government of India notified that Mr Upender Singh Rawat was concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Nicaragua, with residence in Panama city. He is the Ambassador of India designate to the Republic of Panama. The Indian Foreign Service (IFS) Officer of 1998 batch, will succeed Mr Ravi Thapar.

  20. Who was appointed as the new Director-General of National Security Guard(NSG)?
    1) Nikhil Kumar
    2) S. Subramanian
    3) Anup Kumar Singh
    4) R.T. Nagrani
    5) None of these
    Answer-3) Anup Kumar Singh
    Explanation:
    On October 18, 2019, The Department of Personnel and Training (DoPT) under the Ministry of Home Affairs (MHA) of the Government of India notified that Ahmedabad city Police Commissioner Anup Kumar Singh, aged 59, was appointed as the Director General (DG) of the National Security Guard (NSG) succeeding Sudeep Lakhtakia. He is the 1985-batch Indian Police Service (IPS) officer of Gujarat cadre. The appointment was approved by the Appointments Committee of the Cabinet (ACC).

  21. Name the 2nd interstellar comet observed by NASA’s(National Aeronautics and Space Administration) Hubble Space Telescope, which is around 260 million miles distance from Earth .
    1) 2I/Hergenrother
    2) 2I/Borisov
    3) 2I/Oumuamua
    4) 2I/Gehrels
    5) None of these
    Answer-2) 2I/Borisov
    Explanation:
    On October 12, 2019, An independent space agency of the United States(US), NASA’s(National Aeronautics and Space Administration) Hubble Space Telescope has observed 2nd interstellar comet named 2I/Borisov passing through the solar system. It is around 260 million miles distance from Earth and will be closest to the sun on December 7, 2019. Moving at a speed of 110,000 miles per hour, Its distance when closest to the sun will be equivalent to twice the distance between the Sun and Earth.

  22. Where was the world’s fastest ant named Saharan silver ant (Cataglyphis bombycina) that covers 2.8 feet per second found by German researchers from the University of Ulm and Freiburg ?
    1) Tunisia
    2) Morocco
    3) Andorra
    4) Monaco
    5) None of these
    Answer-1) Tunisia
    Explanation:
    The Saharan silver ant (Cataglyphis bombycina) of the world’s 12,000 known ant species, has been discovered as the world’s fastest ant. A team of German researchers from the University of Ulm and Freiburg(Germany) discovered the ant in Douz area of Tunisia. The desert living ant hits speeds of nearly one meter per second, and covers 2.8 feet per second 108 times its body length per second.

  23. Ronaldo Singh is associated with which sport ?
    1) Fencing
    2) Hiking
    3) Chess
    4) Cycling
    5) None of these
    Answer-4) Cycling
    Explanation:
    The 2020 Asian Track Cycling Championships was held from 17 to 21 October 2019 at the Jincheon National Training Center Velodrome in Jincheon, South Korea organized by Asia Cycle Federation (ACC). It consisted of 40th Asian Cycle Track Championships and 27th Junior Asian Cycle Track Championships. Indian cyclist Ronaldo Singh Laitonjam won a gold medal in men’s junior Keirin event.

  24. Ekushey Padak awardee, Kalidas Karmakar of Bangladesh passed away recently, he was a _________ .
    1) Politician
    2) Athlete
    3) Painter
    4) Scientist
    5) None of these
    Answer- 3) Painter
    Explanation:
    On October 18, 2019 renowned painter Kalidas Karmakar of Bangladesh passed away at his residence at the age of 73 due to cardiac arrest. Karmakar was born on January 10, 1946 in Faridpur district of south-central Bangladesh. He received Ekushey Padak, the second highest civilian award in Bangladesh. His paintings had been distributed across the world in countries like India, United States(US), Japan, Hong Kong etc.

  25. Renowned Socio Political philosopher, poet and social activist K.B. Siddaiah passed away recently, he belonged to which Indian State ?
    1) Telangana
    2) Karnataka
    3) Andhra Pradesh
    4) Kerala
    5) None of these
    Answer-2) Karnataka
    Explanation:
    On October 18, 2019 renowned Socio Political philosopher, poet and social activist K.B. Siddaiah passed away at the age of 65.A month ago, he met with an accident and was under treatment until his death at Manipal Hospitals in Bengaluru, Karnataka.Born on March 2, 1954 in Karnataka Siddaiah taught English at Sri Siddhartha PU college in Tumakuru,Karnataka. His famous literary works were in Kannada, including Bakaala, Daklakathadevi Kavya, Anatma, and Gallebaani etc.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Kudankulam Nuclear Power Plant is located in which state ?
    Answer-Tamil Nadu
    Explanation:
    The second 1,000 MW nuclear power unit at Kudankulam, owned by the Nuclear Power Corporation of India LtdNSE 2.45 % (NPCIL) stopped power generation .

  2. What is the Capital & Currency of Republic of Nicaragua ?
    Answer- Capital: Managua & Currency: Nicaraguan córdoba

  3. Where is the headquarter of Indian Banks’ Association(IBA) located ?
    Answer-New Delhi

  4. Who is the Chairman of Central Board of Direct Taxes (CBDT) ?
    Answer-Pramod Chandra Mody

  5. Where is the headquarter of International Criminal Police Organisation (Interpol) located ?
    Answer-Lyon, France

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here