GA Questions asked in IBPS PO Main Exam 2019 – November 30

General Awareness(GA/GK) Questions asked in IBPS PO Main 2019 Exam – November 30 are listed below. It includes Current Affairs, Current Banking Awareness, Static Banking Awareness, and Static GK. Most of the Current Affairs questions asked from September, October, and November. One question asked from July. If you have any more questions from the exam, then kindly share it in the comment section.

Topic-wise Weight-age in General Awareness:

TopicNumber of Questions asked
Current Affairs19
Static GK12
Current Banking Awareness4
Static Banking Awareness2

General Awareness Questions asked in IBPS PO Main 2019 Exam – November 30

1.What is the theme of the World Day for Audiovisual Heritage 2019?
Answer: Theme: “Engage the Past Through Sound and Images” –

2.Which actor unveiled the ICC World Cup 2020 trophies for the men’s and women’s tournament at the Melbourne Cricket Ground (MCG)?
Answer: Kareena Kapoor

3.Which institute has created the first-ever ‘Indian brain atlas’(IBA) in collaboration with the Department of Imaging Sciences and Interventional Radiology, Sree Chitra Tirunal Institute for Medical Sciences and Technology (SCTIMST)?
Answer: (IIIT-H) International Institute of Information Technology Hyderabad

4.Vikram Solar Limited is an Indian company and the second-largest solar energy company in India is located in which city?
Answer: Kolkata

5.Who is the author of the book titled “The Unquiet River: A biography of the Brahmaputra”?
Answer: Arupjyoti Saikia – 

6.Which bank has partnered with Srei Equipment Finance Ltd (SEFL) to provide loans to MSME and retail sector customers?
Answer: United Bank of India (UBI) 

7.How many countries have signed the International Solar Alliance(ISA) framework?
Answer: 83

8.Which organization presented the Mother Teresa Memorial Award 2019 for social justice?
Answer: Harmony Foundation

9.For the purpose of decarbonization, which company has signed Memoranda of Understandings(MoU) with power producer NTPC (formerly National Thermal Power Corporation Limited) and The Energy and Resources Institute(TERI)?
Answer: Siemens Limited

10.Hyderabad was designated as the member of the UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of ?-
Answer: Gastronomy

11.Which is the first central government healthcare center to have a robotic surgery facility?
Answer: Safdarjung Hospital

12.In which state the Asian Development Bank (ADB) will provide USD 451 mn loan to strengthen power connectivity of CKIC?
Answer: Tamil Nadu

13.India and ADB (Asian Development Bank) signed a 200 million dollar loan agreement for upgrading roads in which state?
Answer: Maharashtra

14.Which state has become the first state in the country to get the law on contract farming?
Answer: Tamil Nadu

15.Which state government has launched the ABADHA scheme?
Answer: Odisha

16.Who has been awarded the Vyas Samman for ‘Jitane Log Utane Prem’ poem?
Answer: Liladhar Jagudi

17.Who has become the first Indian to win the Italian Golden Sand Art Award, 2019?
Answer: Sudarsan Pattnaik from Odisha

18.Where is the headquarters of Ujjivan Small Finance Bank?
Answer: Bengaluru

19.Who has been appointed as the 47th Chief Justice of India (CJI) of India?
Answer: Sharad Arvind Bobde

20.Baroda FASTag is based on which technology?
Answer: Radio Frequency Identification (RFID) technology

21.Karnam Sekar has been appointed as the chairman of Indian Overseas Bank and he was the former MD and CEO of which bank?
Answer: Dena Bank

22.Automated Teller Machines (ATMs) set up, owned and operated by non-bank entities are called?
Answer: “White Label ATMs” (WLAs)

23.Which bank has launched a new Fixed Deposit (FD) scheme – FD Health?
Answer: ICICI Bank

24.SBI launched sbiINTOUCH Tap & Go Debit Card is based on which technology?
Answer: NFC (Near Field Technology)

25.RBI approves the merger of 13 District Cooperative Banks with state cooperative banks of which state?
Answer: Kerala

26.President Ram Nath Kovind has been launched Global Alumni Endowment Fund to which institute?
Answer: IIT Delhi

27.The government announced to set up an alternative investment fund (AIF) worth Rs 25,000 crore for?
Answer: Housing Sector

28.Bharosa Saving Accounts is launched by which Payments Bank?
Answer: Airtel Payments Bank

29.The CIBIL Score containing how many digits?
Answer: Three (The CIBIL Score is a 3-digit number ranging from 300-900).

30.Which resolution scheme was launched to solve the NPA problem through a market-led approach?
Answer: Project Sashakt

31.Indian Railways’ which zone conducted ‘Operation Dhanush’ against ticket touts involved in e-ticketing?
Answer: Central Railway zone

32.Who is the Chairman of the high-level panel to suggest possible structures and regulations for creating ‘social stock exchanges’ formed by SEBI?
Answer: Ishaat Husain

33.RBI issued guidelines for on _____authorization of payment systems, including minimum net worth criteria for different players, with an aim to encourage innovation and competition?
Answer: ON -TAP

34.Allahabad bank partnered with with _______ for development of e-auction platform for sale of NPA through SARFAESI act?
Answer: MSTC ltd.

35.Which Section Electoral bonds comes under?
Answer: Section -29A

36.The CSO has estimated Gross Domestic Product (GDP) growth to be 6.8% in 2018-19 as compared to ______ in 2017-18.
Answer: 7.2%

37.2019 United Nations Climate Change Conference (COP25) is scheduled to hold in which country?
Answer: Madrid, Spain

38.RBI raised withdrawal limit of PMC bank holders from 40k to 50k with this what percent of depositers will be able to withdraw their entire account balance?
Answer: 78%

39.Nirmala Sitharaman said public sector banks will provide loans to retail, agriculture, and MSME loans and farmers under _________________ category,vehicles ,housing loans and Mudra loans can also be availed in 400 districts
Answer: RAM

40.As per the National Health Profile (NHP) 2019, prepared by Central Bureau of Health Intelligence (CBHI), India’s GDP on health expenditure??
Answer: 1.28%

**Questions are collected purely based on the feedback from aspirants. If you find any error then kindly report it.