AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 1 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 1 2019

  1. Who released the 14th edition of the National Health Profile(NHP) 2019 in New Delhi ?
    1) Smriti Irani
    2) Prakash Javadekar
    3) D. V. Sadananda Gowda
    4) Harsh Vardhan
    5) None of these
    Answer-4) Harsh Vardhan
    Explanation:
    On October 31, 2019, the union minister of Health and Family Welfare (HFW), Science and technology and earth science, Shri Harsh Vardhan released the 14th edition of the National Health Profile(NHP) 2019, and also its ebook at an event in New Delhi. CBHI has been publishing the NHP since 2005 and its digital version since 2015. The health profile covers information on demographics, socio-economic health status, health finance indicators, health infrastructure and health of human resources in the country.

  2. Which state/UT has the highest population density with 11,320 people per square kilometer ?
    1) Maharashtra
    2) Delhi
    3) Uttar Pradesh
    4) Gujarat
    5) None of these
    Answer- 2) Delhi
    Explanation:
    On October 31, 2019, the union minister of Health and Family Welfare (HFW), Science and technology and earth science, Shri Harsh Vardhan released the 14th edition of the National Health Profile(NHP) 2019. Delhi reported the highest population density with 11,320 people per square kilometre while the lowest was in Arunachal Pradesh with density of 17.

  3. Name the mission, which was launched with an objective to achieve 100% immunization .
    1) Bhartam Mission Indradhanush (IMI) 2.0
    2) Suraksha Mission Indradhanush (IMI) 2.0
    3) Intensified Mission Indradhanush (IMI) 2.0
    4) Sansad Adarsh Mission Indradhanush (IMI) 2.0
    5) None of these
    Answer-3) Intensified Mission Indradhanush (IMI) 2.0
    Explanation:
    On October 31, 2019, the union minister of Health and Family Welfare(HWF), science and technology and earth science Dr.Harsh Vardhan launched Intensified Mission Indradhanush (IMI) 2.0 portal in New Delhi ahead of the launch of IMI 2.0 programme in December 2019-March 2020. The IMI 2.0 is a rechristened version of mission Indhradanush-Univerasal Immunization Programme(UIP) that aims to achieve 100% immunization.

  4. Where was the 3rd edition of the Global Ayurveda Summit 2019 held ?
    1) Kochi, Kerala
    2) Mumbai, Maharashtra
    3) New Delhi, Delhi
    4) Kolkata, West Bengal
    5) None of these
    Answer-1) Kochi, Kerala
    Explanation:
    The governor of Kerala Arif Mohammed Khan inaugurated the 2-day long 3rd edition of the Global Ayurveda Summit 2019 in Kochi, Kerala from October 30-31, 2019. The theme of the summit was ‘Mainstreaming Ayurveda through Startups, Innovation and Branding’ and was organised by the Confederation of Indian Industry (CII).

  5. Which two countries had recently signed a joint declaration of intent on cooperation in agriculture market development ?
    1) India and United States
    2) India and Japan
    3) India and Russia
    4) India and Germany
    5) None of these
    Answer-4) India and Germany
    Explanation:
    On November 1, 2019, The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar held bilateral meeting with his German counterpart Ms. Julia Klockner, German Minister of Food & Agriculture in New Delhi. Both Ministers of India & Germany signed a Joint Declaration of Intent on cooperation in agriculture market development, during the meeting.

  6. Name the German Minister of Food & Agriculture, who visited India recently .
    1) Franziska Giffey
    2) Julia Klockner
    3) Annegret Kramp-Karrenbauer
    4) Katarina Barley
    5) None of these
    Answer-2) Julia Klockner
    Explanation:
    On November 1, 2019, The Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare Shri Narendra Singh Tomar held bilateral meeting with his German counterpart Ms. Julia Klockner, German Minister of Food & Agriculture in New Delhi.

  7. Which city is set to host the 2019 United Nations (UN) Climate Change Conference (also known as Conference of the Parties (COP) 25 climate summit 2019) after Chile’s withdrawal ?
    1) Edinburgh, Scotland
    2) London, United Kingdom
    3) Madrid, Spain
    4) Paris, France
    5) None of these
    Answer-3) Madrid, Spain
    Explanation:
    On November 1, 2019, The Spanish government confirmed that it has offered to host the 2019 United Nations (UN) Climate Change Conference (also known as Conference of the Parties (COP) 25 climate summit 2019) in Madrid on the original scheduled dates of December 2-13, 2019. Previously this conference was to be held in Chile but in view of the anti-government protest in Santiago, there will no longer be a conference held in Chile.

  8. Which organization has released a report titled “Adolescents, Diets and Nutrition: Growing Well in a Changing World 2019” ?
    1) UNICEF (United Nations Children’s Fund)
    2) UNESCO(United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
    3) World Bank
    4) International Monetary Fund(IMF)
    5) None of these
    Answer-1) UNICEF (United Nations Children’s Fund)
    Explanation:
    On October 31, 2019, As per the report “Adolescents, Diets and Nutrition: Growing Well in a Changing World 2019” released by UNICEF (United Nations Children’s Fund, originally known as the United Nations International Children’s Emergency Fund) more than 80 % of adolescents in India suffer from “hidden hunger”(a form of undernutrition), and less than 10 % of boys and girls eat fruits and eggs daily.

  9. Name the Organization, which released a report titled “ Intensified Attacks, New Defences; Developments in the Fight to Protect Journalists and End Impunity” .
    1) UNICEF (United Nations Children’s Fund)
    2) UNESCO(United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
    3) World Bank
    4) International Monetary Fund(IMF)
    5) None of these
    Answer-2) UNESCO(United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization)
    Explanation:
    On October 31, 2019, According to the new UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) report 2019 (covers the period 2014-2018), “ Intensified Attacks, New Defences; Developments in the Fight to Protect Journalists and End Impunity”, almost 90 % of those responsible for the killing of 1,109 journalists around the world between 2006 and 2018 have not been convicted.

  10. Which was the deadliest part of the world for journalists where 30 % of global killings- 149 people killed between 2014-18 as per the UNESCO report titled “ Intensified Attacks, New Defences; Developments in the Fight to Protect Journalists and End Impunity” ?
    1) Asian Nation
    2) Latin America
    3) Caribbean region
    4) Arab States
    5) None of these
    Answer-4) Arab States
    Explanation:
    On October 31, 2019, According to the new UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) report 2019 (covers the period 2014-2018), “ Intensified Attacks, New Defences; Developments in the Fight to Protect Journalists and End Impunity”.Arab States constituted the deadliest part of the world for journalists (30 % of global killings- 149 people killed between 2014-18), followed by Latin America and the Caribbean region (26 %, 127 people killed) and the Asia and Pacific States (24 %, 120 people killed).

  11. Who was conferred with the 28th Vyas Samman for the year 2018 in New Delhi for his 12th anthology of poetry collection ‘Jitne Log Utne Prem’.
    1) Sachchidananda Vatsyayan
    2) Kedarnath Singh
    3) Leeladhar Jagoori
    4) Manglesh Dabral
    5) None of these
    Answer-3) Leeladhar Jagoori
    Explanation:
    On October 31, 2019 renowned Hindi writer Leeladhar Jagoori was conferred with the 28th Vyas Samman for the year 2018 in New Delhi. The award was conferred to him by well-known author Govind Mishra, for his 12th anthology (collection of poems or other pieces of writing) of poetry collection ‘Jitne Log Utne Prem’.

  12. Name the Swedish teenage climate activist who has refused to accept Nordic Council’s environmental award 2019 .
    1) Greta Thunberg
    2) Vic Barrett
    3) Luisa Neubauer
    4) Kallan Benson
    5) None of these
    Answer-1) Greta Thunberg
    Explanation:
    On October 30, 2019, Swedish teenage climate activist Greta Thunberg (16) has refused to accept an environmental award 2019 , saying that the climate campaign requires that, those in power start following ‘science’ rather than giving the award. she also refused to accept the prize money of 350,000 Danish kroner (around Rs 36,90,741).

  13. Name the Chief Justice of Patna High Court, who was transferred to the Madras High Court on 30th October, 2019 .
    1) Sanjay Yadav
    2) Amreshwar Pratap Sahi
    3) Ajay Kumar Mittal
    4) Sanjay Karol
    5) None of these
    Answer-2) Amreshwar Pratap Sahi
    Explanation:On October 30, 2019 the union law ministry announced the transfer of 3 high court Chief Justices(CJs). They are as follows: The Patna high court(HC) CJ, Amreshwar Pratap Sahi was transferred to Madras HC, replacing incumbent Justice Vineet Kothari. Vineet was appointed for a temporary term following the resignation of the previous CJ of Madras HC, justice Vijaya Tahilramani in September 2019. Tripura HC Chief Justice Sanjay Karol, has been appointed to Patna HC replacing Justice Sahi. Meghalaya HC chief Justice Ajay Kumar Mittal has been appointed as CJ to the Madhya Pradesh HC replacing chief justice Sanjay Yadav.

    Chief justice name Transferred to 
    Amreshwar Pratap SahiMadras High Court
    Sanjay KarolPatna High Court
    Ajay Kumar MittalMadhya Pradesh HC

  14. Under which article the Chief Justice of the High Court’s are transferred ?
    1) Article 222 of the constitution of India
    2) Article 322 of the constitution of India
    3) Article 422 of the constitution of India
    4) Article 522 of the constitution of India
    5) None of these
    Answer-1) Article 222 of the constitution of India
    Explanation:
    On October 30, 2019 the union law ministry announced the transfer of 3 high court Chief Justices(CJs) under article 222 of the constitution of India.

  15. To which country, Pavan Kapoor was appointed as the Ambassador of India ?
    1) Oman
    2) Bahrain
    3) Qatar
    4) United Arab Emirates (UAE)
    5) None of these
    Answer-4) United Arab Emirates (UAE)
    Explanation:
    On Oct 29 2019, the Ministry of External Affairs (MEA) has appointed Shri Pavan Kapoor as India’s Ambassador to UAE (United Arab Emirates). He was a 1990 batch Indian Foreign Service officer (IFS). He will replace Navdeep Singh Suri.Pavan Kapoor was India’s High Commissioner to Mozambique and the Kingdom of Swaziland from January 2014 to February 2016.

  16. Name the Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of Dhanlaxmi Bank, who resigned from the post on October 30, 2019 .
    1) K.N. Murali
    2) Lakshmy Devi
    3) T. Latha
    4) K Srinivasan
    5) None of these
    Answer-3) T. Latha
    Explanation:
    On October 30, 2019, private sector lender Dhanlaxmi Bank, Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) T. Latha has resigned from her post due to personal reasons. The bank’s board has accepted the resignation.Ms Latha was appointed as MD and CEO of Dhanlaxmi Bank for three years due to the retirement of former MD and CEO G Sreeram.

  17. Which organization has acquired the Indian e-commerce platform ShopClues ?
    1) Qoo10
    2) Taobao
    3) ZALORA
    4) Shopee
    5) None of these
    Answer- 1) Qoo10
    Explanation:
    On October 31, 2019 Indian e-commerce platform ShopClues owned by Clues Network Pvt. Ltd was acquired by Singapore based e-commerce platform Qoo10 private Ltd. Shopclues which once attained unicorn status (private company valued over $ 1billion) in 2015 with a value of $1.1 billion, is expected to have been bought at acquisition cost of $70-100 million.

  18. Name the Institute which has collaborated with the Indian Space Research Organisation (ISRO) to set up a space technology cell (STC) .
    1) Indian Institute of Technology (IIT), Bengaluru
    2) Indian Institute of Technology (IIT), Delhi
    3) Indian Institute of Technology (IIT), Madras
    4) Indian Institute of Technology (IIT), Kanpur
    5) None of these
    Answer-2) Indian Institute of Technology (IIT), Delhi
    Explanation:
    The Indian Institute of Technology (IIT), Delhi in collaboration with the Indian Space Research Organisation (ISRO) will set up a space technology cell (STC) to contribute to the space technology research areas such as AI (Artificial Intelligence), nanotechnology, functional textiles, smart manufacturing at its campus. The institute will also act as the academic partner of ISRO.

  19. Which country’s women team won the Emerging asia cup 2019 title in Colombo, Sri Lanka ?
    1) Australia
    2) Bangladesh
    3) Sri Lanka
    4) India
    5) None of these
    Answer-4) India
    Explanation:
    On October 29, 2019, Indian Women’s Cricket Team has defeated hosts Sri Lanka by 14 runs in the final on the basis of Duckworth-Lewis (DLS)method and won the Emerging Asia Cup 2019 title at the R Premadasa Stadium in Colombo, Sri Lanka.The tournament, organized by Asian Cricket Council (ACC),was held from 22- 29, October , 2019 with the participation of India, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh.

  20. Name the renowned deceased American actor and comedian , who was well known for his films Boomerang, Vampire in Brooklyn and The Ladies Man etc.
    1) Regina King
    2) Shawn Wayans
    3) John Witherspoon
    4) Anna Maria Horsford
    5) None of these
    Answer-3) John Witherspoon
    Explanation:
    On October 30, 2019 renowned American actor and comedian John Witherspoon passed away at the age of 77 at his residence in California, United States(US). His famous films include Boomerang, Vampire in Brooklyn and The Ladies Man etc. Born in January 27, 1942 in Michigan, US, Witherspoon made his film debut in film The Jazz Singer in 1980. He has also appeared in various television shows in the 1970s where he worked initially as a comedian.

  21. World Vegan Day is observed annually on ______________
    1) November 1
    2) October 31
    3) October 30
    4) October 28
    5) None of these
    Answer-1) November 1
    Explanation:
    The World Vegan Day is observed annually on November 1st.This day helps vegans to spread the benefits of veganism for humans, and the natural environment.Every year vegans around the world will celebrate and also promotes their vegan lifestyle on this day.It was established by UK celebrity, Louise Wallis in the year 1994.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Bir Aishvan Wildlife sanctuary is located in which state ?
    Answer- Punjab

  2. Where is the headquarter of Indian Space Research Organisation (ISRO) located ?
    Answer- Bengaluru , Karnataka

  3. Who is the Chairman of the Dhanlaxmi Bank ?
    Answer-Mr.Sanjeev Krishnan

  4. Who is the Prime Minister of United Arab Emirates (UAE) ?
    Answer-Mohammed bin Rashid Al Maktoum

  5. When was Mission Indhradhanush launched ?
    Answer- 25 December 2014

Click Here to Read Current Affairs November 2019

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here