Current Affairs Quiz: October 29 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 29 October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 29 2019

  1. Who will head the Committee of Secretaries(CoS) formed by government to examine the financial stress of the telecom sector faced by service providers such as Bharti Airtel and Vodafone-Idea Ltd ?
    1) Nripendra Misra
    2) Rajiv Mehrishi
    3) Pradeep Kumar Sinha
    4) Rajiv Gauba
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Rajiv Gauba
    Explanation:
    On October 29, 2019, Union government formed a Committee of Secretaries (CoS), headed by Cabinet Secretary Mr Rajiv Gauba to examine the financial stress of the telecom sector faced by service providers such as Bharti Airtel and Vodafone-Idea Ltd and suggest measures to overcome it. The panel includes the secretaries to the ministries of finance, law, and telecom.
  2. Name the University, which topped among the Indian University & ranked 17th globally in the Financial Times(FT)- Masters in Management Rankings 2019 .
    1) Indian Institute of Management- Bangalore(IIMB)
    2) Indian Institute of Management- Calcutta (IIMC)
    3) Indian Institute of Management- Ahmedabad (IIMA)
    4) Indian Institute of Management- Udaipur (IIMU)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Indian Institute of Management- Calcutta (IIMC)
    Explanation:On October 28, 2019 The Financial Times(FT)- Masters in Management Rankings 2019 was released. Among the Indian B(business) schools, the Indian Institute of Management- Calcutta (IIMC) topped the list, 17th position overall.

    Rank Institute name Country 
    17IIM-CalcuttaIndia
    21IIM-Ahmedabad India
    44IIM-BangaloreIndia
    76IIM-UdaipurIndia
    81IIM-IndoreIndia
  3. Which university topped in the Financial Times(FT)- Masters in Management Rankings 2019 ?
    1) University of St.Gallen
    2) HEC Paris
    3) London Business School
    4) MIT Sloan School of Management
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) University of St.Gallen
    Explanation:On October 28, 2019 The Financial Times(FT)- Masters in Management Rankings 2019 was released. Among the Indian B(business) schools, the Indian Institute of Management- Calcutta (IIMC) topped the list, 17th position overall. Other Indian institutes in the top 50 rankings were IIM-Ahmedabad ranked at 21st place and IIM Bangalore at 44th rank. The list was topped by University of St.Gallen in Switzerland.

    1University of St.GallenSwitzerland
    2HEC ParisFrance
    3London Business SchoolUnited Kingdom (UK)
  4. Name the CEO, who topped among the Indian CEO & ranked 6th globally in the ‘The Best-Performing CEOs in the World, 2019’ list prepared by Harvard Business Review (HBR) .
    1) Indra Nooyi
    2) Satya Narayana Nadella
    3) Shantanu Narayen
    4) Ajaypal Singh Banga
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Shantanu Narayen
    Explanation:
    On October 29, 2019, Three Indian-origin CEOs (chief executive officer), Shantanu Narayen (CEO of Adobe Inc), Ajaypal Singh Banga (CEO of Mastercard) and Satya Narayana Nadella (CEO of Microsoft) are among the world’s top 10 best-performing chief executives, featured in a list of ‘The Best-Performing CEOs in the World, 2019′ prepared by Harvard Business Review (HBR). Narayen of Adobe is at 6th place in the list and Banga is at 7th position. Microsoft’s Nadella ranks 9th on the list.
  5. Which insurance firm has received the in-principle approval from insurance regulator IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) to act as a direct insurance broker ?
    1) Religare Health Insurance Company Limited
    2) Edelweiss General Insurance
    3) Aditya Birla Sun Life Insurance Co. Ltd.
    4) BSE-Ebix Insurance Broking Pvt Ltd
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) BSE-Ebix Insurance Broking Pvt Ltd
    Explanation:
    On October 29, 2019, Bombay Stock Exchange (BSE) ,Asia’s first stock exchange and its joint venture (JV) partner Ebix, US (United States) based insurance exchange, has received in-principle approval from insurance regulator IRDAI (Insurance Regulatory and Development Authority of India) to act as a direct insurance broker under the IRDAI (Insurers Brokers) Regulations, 2018. The JV, named as BSE-Ebix Insurance Broking Pvt Ltd.
  6. Name the India’s first international award that honours exemplary work and achievements of the heads of state and govt. and other distinguished persons/organizations around the world .
    1) Mahatma Gandhi Honorary Award
    2) Gandhi Mandela Award
    3) Gandhi Peace Award
    4) Mahatma Gandhi Award
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Gandhi Mandela Award
    Explanation:
    On October 25, 2019 New Delhi based Non-Profit Organisation(NPO), the Gandhi Mandela Foundation has constituted the first ever Gandhi Mandela Award in 2019. It is India’s first international award announced on 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi on October 2, 2019. The award honours exemplary work and achievements of the heads of state and govt. and other distinguished persons/organizations around the world.These awards will be given to people with contributions in the fields of Peace, Social Welfare, Culture, Environment, Education, Healthcare, Sports and Innovation.
  7. Who presented the 1st edition of National Corporate Social Responsibility Awards (NCSRA) for 2019 in New Delhi ?
    1) Ram Nath Kovind
    2) Narendra Modi
    3) Venkaiah Naidu
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Ram Nath Kovind
    Explanation:
    On October 29, 2019, The President of India, Mr Ram Nath Kovind conferred the 1st Edition of National Corporate Social Responsibility Awards (NCSRA) for 2019 in New Delhi. The jury recommended 19 winners and 19 honourable mentions across the 3 award categories, out of the 528 entries received for NCSRA.
  8. Which firm was conferred with the National CSR Award 2018 for excellence in corporate social responsibility during the 1st edition of National Corporate Social Responsibility Awards (NCSRA) for 2019 ?
    1) Cholamandalam Investment and Finance Company
    2) Indiabulls Housing Finance
    3) Edelweiss Financial Services
    4) Bajaj Finserv Ltd.
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Edelweiss Financial Services
    Explanation:
    Edelweiss Financial Services Ltd was conferred with the National CSR Award 2018 for excellence in corporate social responsibility. Chairman and CEO of Edelweiss Group Rashesh Shah received the award from President Ram Nath Kovind. Edelweiss Group set up its philanthropic initiative EdelGive Foundation in 2008.
  9. Who created a new speed record by climbing the world’s 14 highest peaks in 7 months ?
    1) Ganesh Jena
    2) Harish Kapadia
    3) Raghav Joneja
    4) Nirmal Purja
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Nirmal Purja
    Explanation:
    On October 29, 2019, The mountaineer from Nepal, Nirmal Purja, aged 36, created a new speed record by climbing the world’s 14 highest peaks over 8,000 metres (26,250 feet) in just 7 months. The 14th peak which he climbed was Shishapangma, located at Nyalam County, Tibet Autonomous Region, China.
  10. Who was appointed as the 47th Chief Justice of India (CJI) succeeding Ranjan Gogoi ?
    1) Rajendra Mal Lodha
    2) Sharad Arvind Bobde
    3) Jagdish Singh Khehar
    4) Dipak Misra
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Sharad Arvind Bobde
    Explanation:
    On October 29, 2019, President Ram Nath Kovind has signed the warrant appointing Justice Sharad Arvind Bobde (63) as the 47th Chief Justice of India (CJI) & he will continue in this post for 17 months till 23 April 2021. The current Chief Justice Ranjan Gogoi (46th ) is retiring on November 17, 2019, & Bobde will take over as Chief Justice on 18 November 2019. His appointment has been made under Article 124 (2) of the Constitution of India.
  11. To which country, Birender Singh Yadav was appointed as the next Ambassador of India ?
    1) Republic of Iraq
    2) Syria
    3) Turkey
    4) Iran
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Republic of Iraq
    Explanation:
    On October 25, 2019 Shri Birender Singh Yadav was appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Iraq. The 1997 batch Indian Foreign Service (IFS) officer, shri Birender Singh replaced Pradeep Singh Rajpurohit as the ambassador.
  12. Who has been concurrently accredited as the next high commissioner of India to the Independent state of Samoa ?
    1) Rahul Kulshreshth
    2) Vikram Misri
    3) Muktesh Kumar Pardeshi
    4) Ashok Das
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) Muktesh Kumar Pardeshi
    Explanation:
    On October 25, 2019, As per the ministry of external affairs (MEA), Government of India (GoI), Shri Muktesh Kumar Pardeshi has been concurrently accredited as the next High Commissioner of India to the Independent State of Samoa, with residence in Wellington. He replaces Shri Sanjiv Kohli.
  13. Name the Indian-American interventional gastroenterologist, who was appointed to prestigious 2019-20 class of white house fellows .
    1) Aabha Nagral
    2) Amit Sachdev
    3) Rajesh Gupta
    4) Dinesh Kumar Singal
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) Amit Sachdev
    Explanation:
    On October 28, 2019, New York-based Indian-American Amit Sachdev, an interventional gastroenterologist & board-certified internist, is among 15 people selected to the prestigious 2019-2020 Class of White House Fellows with the Department of Health and Human Services, White House, Washington, USA (United States of America).
  14. Where was the 7th CISM Military World Games for the year 2019 held ?
    1) Sochi, Russia
    2) Rio de Janeiro, Brazil
    3) Mungyeong-si, South Korea
    4) Wuhan, China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Wuhan, China
    Explanation:
    The 7th CISM Military World Games – 7th PEACE GAMES for the year 2019 were held at Wuhan Sports Center in Wuhan, Hubei Province, China from October 18–27, 2019 under the motto Military Glory, World Peace. It was the first international military multi-sport event to be held in China. This event occurs once in 4 years.
  15. Which country topped the medal tally in the 7th CISM Military World Games for the year 2019 ?
    1) India
    2) China
    3) Russia
    4) Brazil
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) China
    Explanation:The 7th CISM Military World Games – 7th PEACE GAMES for the year 2019 were held at Wuhan Sports Center in Wuhan, Hubei Province, China from October 18–27, 2019 under the motto Military Glory, World Peace. It was the first international military multi-sport event to be held in China. This event occurs once in 4 years. The medal standing was topped by China while India ranked 27th.

    RankCountryGoldSilverBronzeTotal
    1China1336442239
    2Russia515357161
    3Brazil21313688
    27India61310
  16. Which country won the Fair-Play Honor Award in the 7th CISM Military World Games for the year 2019 ?
    1) France
    2) Russia
    3) China
    4) Brazil
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) France
    Explanation:
    Col. Mamby Koita, secretary-general of CISM presented Fair-Play Honor to France. It secured 13 gold, 20 silver, 24 bronze medals by participating in 25 events.
  17. Anandan Gunasekaran, who is in news recently is associated with which sport ?
    1) Shotput
    2) Tennis
    3) Para-athletics
    4) Badminton
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Para-athlete
    Explanation:
    Anandan Gunasekaran was a Para-athlete.He won gold in the Disabled Men’s 100m IT1, Men’s 200m IT1 & Men’s 400m IT1 in the 7th CISM Military World Games for the year 2019.
  18. Who won gold medal in the Men’s Javelin Throw in 7th CISM Military World Games for the year 2019 ?
    1) Surendran Pillai
    2) Deepak
    3) Aneesh Kumar
    4) Shivpal Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Shivpal Singh
    Explanation:Shivpal Singh won the gold medal in the Men’s Javelin Throw in 7th CISM Military World Games for the year 2019.

    SportEventWinnerMedal
    Track & FieldDisabled Men’s 100m IT1, Men’s 200m IT1 & Men’s 400m IT1Anandan GunasekaranGold
    Men’s Javelin ThrowShivpal SinghGold
    Disabled Men’s Shot Put IF1Aneesh Kumar Surendran PillaiGold
    Disabled Men’s Shot Put IF5VirenderGold
    BoxingMen’s Light Fly(46-49KG)DeepakSilver
    Men’s Bantam(52-56KG)ChiragBronze
    Shooting25m Center Fire Pistol Men IndividualGurpreet SinghBronze
    TennisMen’s SinglesBalaji SriramBronze
  19. What is the other name of the Vienna Open ?
    1) Winston-Salem Open
    2) Erste Bank Open
    3) Rosmalen Open
    4) Estoril Open
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Erste Bank Open
    Explanation:
    Vienna Open is also known as the Erste Bank Open. The 45th Edition of Erste Bank Open (Vienna Open) 2019, a men’s tennis tournament, was held at Wiener Stadthalle, Vienna, Austria from October 21-27, 2019. It was a part of the Association of Tennis Professionals (ATP) World Tour 500 Series of the 2019 ATP Tour and had prize money of €2,296,490.
  20. Who won the Men’s singles title in the 45th edition of Erste Bank Open(Vienna Open) for the year 2019 ?
    1) Dominic Thiem
    2) Roger Federer
    3) Milos Raonic
    4) Denis Shapovalov
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Dominic Thiem
    Explanation:
    Vienna Open is also known as the Erste Bank Open. The 45th Edition of Erste Bank Open (Vienna Open) 2019, a men’s tennis tournament, was held at Wiener Stadthalle, Vienna, Austria from October 21-27, 2019. In Men’s singles category, Dominic Thiem of Austria clinched his first Vienna open title by defeating Diego Schwartzman of Argentina. In Men’s Doubles category, Rajeev Ram of America & Joe Salisbury of Great Britain defeated Łukasz Kubot (Poland) & Marcelo Melo (Brazil) to clinch the title.Italy’s Matteo Berrettini reached Top 10 for the first time in his career in the ATP rankings after the Vienna Open. He is currently ranked 8th.
  21. Name the Padma Shri awardee & India’s oldest Yoga teacher, who passed away recently .
    1) Deepika Mehta
    2) Brahmakumari Shivani
    3) V. Nanammal
    4) Abhijata Sridhar Iyengar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) V. Nanammal
    Explanation:
    On October 26, 2019, India’s oldest yoga teacher V. Nanammal passed away at her residence near Coimbatore, Tamil Nadu due to old age ailments at the age of 99. She had trained one million students over 45 years.She received Nari Shakti Puraskar award received from former President of India Pranab Mukherjee in 2016, India’s fourth-highest civilian award the Padma Shri in 2018, Yoga Ratna award in 2017, etc.
  22. Actor, comedian & Mimicry artist Mano passed away recently, he was from which state ?
    1) Karnataka
    2) Maharashtra
    3) West Bengal
    4) Tamil Nadu
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Tamil Nadu
    Explanation:
    On October 28, 2019, Famous Kollywood (Tamil cinema) actor, comedian & Mimicry artist Mano has died in a car accident in Chennai, Tamil Nadu. He was 37.Mano acted in the Tamil film Puzal,which was directed by Azhagu. He had participated in several reality shows and was also a very good dancer & television (TV) host.
  23. Who is the author of the book titled “The Unquiet River: A biography of the Brahmaputra” ?
    1) Himanjali Sankar
    2) Arupjyoti Saikia
    3) Saikat Majumdar
    4) Chitra Banerjee Divakaruni
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Arupjyoti Saikia
    Explanation:
    On October 28, 2019, a new book titled “The Unquiet River: A biography of the Brahmaputra” by historian Arupjyoti Saikia is to be released. The book which will be published by Oxford University Press (OUP), portrays the landscape of Assam valley and the livelihoods around, that shaped the river.
  24. Find the novel of Romesh Gunesekera, which is set to released on November , 2019 .
    1) Suncatcher
    2) We are Displaced
    3) The lies we Tell
    4) The Fate of Butterflies
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Suncatcher
    Explanation:
    Man Booker Prize-shortlisted Sri Lankan author Romesh Gunesekera‘s new novel “Suncatcher” is set to release in November 2019. It is published by Bloomsbury Publishers. It is a coming-of-age story about difficult friendships and sudden awakenings.His previous book was “Noontide Toll” which described the key moments in post-war Sri Lanka.
  25. On which date, International Internet Day is observed annually ?
    1) October 26
    2) October 28
    3) October 29
    4) October 27
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) October 29
    Explanation:
    The International Internet Day is observed annually on October 29 to commemorate the day in the history of telecommunication and technology celebrating the event of sending the first electronic message through the internet from one computer to another in 1969 in California, United States(US). The year 2019 also marks the 50th anniversary of the International Internet Day.
  26. World Stroke Day is observed annually on ______________ .
    1) October 26
    2) October 27
    3) October 28
    4) October 29
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) October 29
    Explanation:
    The World Stroke Day is observed annually on October 29 to create awareness on prevention of the seriousness of strokes and to ensure better care and support for stroke survivors. The day was first started by the World Stroke Organization(WSO) in 2006 and it was declared as a public health emergency in 2010. The hashtag for 2019 on WSD is “#DontBeTheOne” focusing to prevent the disease, as one in 4 people are at the risk of suffering from stroke.
  27. What was the campaign theme of the International Chefs Day 2019 ?
    1) Pass It On
    2) How Healthy Food Works
    3) Healthy Foods for Growing Up
    4) Foods For Healthy Heroes
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) How Healthy Food Works
    Explanation:
    International Chefs Day is observed annually on October 20, 2019, to celebrate the profession of chefs. The day was first observed in 2004 by chef Dr. Bill Gallagher of Worldchefs, an organization of the World Association of Chef Societies. The Worldchefs has partnered with Nestlé professionals about the importance of healthy eating. The 2019 campaign theme is “How Healthy Food Works”.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Where is the headquarter of International Civil Aviation Organization(ICAO) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Montreal, Canada
    Explanation:
    International Civil Aviation Organisation(ICAO) was in news recently because India has taken up the issue of Pakistan’s denial of use of its airspace to the prime minister’s flight to ICAO. In September, Pakistan denied overflight clearance to the prime minister’s aircraft during his visit to the US.
  2. Kudankulam nuclear power plant located in which state?
    Answer & Explanation
    Answer-Tamil Nadu
    Explanation:
    Kudankulam nuclear power plant was in news because some said that the plant was hacked. Kudankulam Nuclear Power Plant’s (KKNPP) Site Director Sanjay Kumar said the totally isolated network of KKNPP could not be accessed by any outside network from any part of the globe. Hence, there was no question of it being hacked.
  3. Chandaka Dampara Wildlife Sanctuary is located in which state ?
    Answer & Explanation
    Answer-Odisha
  4. Who is the Chairman of the Association of Tennis Professionals (ATP) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Chris Kermode
  5. What is the Capital and Currency of Samoa ?
    Answer & Explanation
    Answer-Capital: Apia & Currency: Samoan tala