Hello Aspirants

Welcome to Online Quant Test in AffairsCloud.com. We are starting Cumulus Course for IBPS PO 2019 Main Exam and we are creating sample questions in Quant section, this type of Question will be asked in IBPS PO 2019!!!

**Click Here to View Cumulus Course: IBPS PO 2019 Main**

- IBPS PO 2019 Main: GA Test – 7 PM Every Day
- IBPS PO 2019 Main: Reasoning Test – 8 PM Every Day
- IBPS PO 2019 Main: Quant Test – 9 PM Every Day
- IBPS PO 2019 Main: English Test – 10 PM Every Day

Help:- Share Our Cumulus Course for IBPS PO 2019 Exam Course page to your Friends & FB Groups

________________________

#### Quiz-summary

0 of 10 questions completed

Questions:

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

#### Information

All the Best

You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.

Quiz is loading...

You must sign in or sign up to start the quiz.

You have to finish following quiz, to start this quiz:

#### Results

0 of 10 questions answered correctly

Your time:

Time has elapsed

You have reached 0 of 0 points, (0)

#### Categories

- Quantitative Aptitude 0%

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10

- Answered
- Review

- Question 1 of 10
##### 1. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.**There is an online company selling shirts which is available in 3 sizes i.e., small, medium, and large. The shirts are sold in three-time slots i.e., 4 am- 5 am, 7 am – 8 am and 10 am-11 am. The price per shirt for the small, medium and large size is Rs. 400, Rs. 450 and Rs. 500 respectively. The total number of shirts of all three sizes sold in all three slots in a day is 16000.

**4 am-5 am:**15% of the shirts are sold in this time slot. The ratio of the number of medium size shirt sold to the number of small size shirt sold is 7:2. The number of large size shirts sold is 600 hence the number of small size shirts sold is**(A)**times the number of large size shirts sold. The total revenue generated by the small size and medium size shirt is Rs.**(B) lakh**.**7 am – 8 am:**The number of shirts sold in this time slot is 225% more than the number of shirts sold from**4 am-5 am.**The number of large size shirts sold is 25% more than the number of small size shirts sold and the number of medium shirts sold is 11/5^{th}of the number of large shirts sold. The revenue generated by selling small size shirts is**(C)**% less than the revenue generated by selling large size shirts.**10 am-11 am:**The remaining shirts are sold in this time slot and the ratio of the number of small, medium and large shirts sold is 8:15:6 respectively. The ratio of revenue generated by selling small size shirts to the revenue generated by selling large size shirts is**(D)**.**What value will come at the place of ‘A’?**Correct**Answer: 1) 2/3**

**Explanation:**

4am-5am:

Total number of shirts sold = 16000*(15/100) = 2400

The sum of the number of a small and medium-size shirt sold = 2400-600 = 1800

Number of medium size shirt sold = 1800*(7/9) = 1400

Number of small size shirt sold = 1800-1400 = 400

Number of small size shirts sold =**(2/3)***600 = 400

Hence the number of small size shirts sold is**(2/3) (A)**times the number of large size shirts sold.**Common Explanation:**

**4am-5am:**

Total number of shirts sold = 16000*(15/100) = 2400

The sum of the number of small and medium size shirt sold = 2400-600 = 1800

Number of medium size shirt sold = 1800*(7/9) = 1400

Number of small size shirt sold = 1800-1400 = 400

Number of small size shirts sold =**(2/3)***600 = 400

Hence the number of small size shirt sold is**(2/3) (A)**times the number of large size shirt sold.

Revenue generated by selling small size and medium size shirts = 400*400 + 450*1400 = 160000 + 630000 = 790000 =**7.9lakh (B)****7am – 8am:**

The number of shirts sold = 2400*(100 +225)/100) = 2400*(325/100) = 7800

Let the number of small size shirt sold = 100x and the number of large size shirt sold = 100x*(100+25/100) = 100*(125/100) = 125x

The number of medium size shirt sold = 125x*(11/5) = 275x

100x+125x+275x = 7800

500x = 7800

x = 15.6

Number of small size shirts sold = 100x = 100*15.6 = 1560

Revenue generated by selling small size shirts = 1560*400 = 624000

Number of large size shirts sold = 125x = 125*15.6 = 1950

Revenue generated by selling large size shirts = 1950*500 = 975000

Number of medium size shirts sold = 275x = 275*15.6 = 4290

Required percentage = {(975000-624000)/975000}*100 = (351000/975000)*100 =**36% (C)****10 am-11 am:**

The number of shirts sold = 16000-(2400+7800) = 16000-10200 = 5800

Number of small size shirts sold = 5800*(8/29) = 1600

Revenue generated by selling small size shirt sold = 1600*400 = 640000

Number of medium size shirts sold = 5800*(15/29) = 3000

Revenue generated by selling medium size shirts = 3000*450 = 1350000

Number of large size shirts sold = 5800*(6/29) = 1200

Revenue generated by selling large size shirts = 1200*500 = 600000

Required ratio = (640000/600000) =**16:15 (D)****Time Slot****Small size****Medium size****Large size****Total Shirts****4am-5am:****400****1400****600****2400****7am -8am:****1560****4290****1950****7800****10am-11am:****1600****3000****1200****5800**Incorrect**Answer: 1) 2/3**

**Explanation:**

4am-5am:

Total number of shirts sold = 16000*(15/100) = 2400

The sum of the number of a small and medium-size shirt sold = 2400-600 = 1800

Number of medium size shirt sold = 1800*(7/9) = 1400

Number of small size shirt sold = 1800-1400 = 400

Number of small size shirts sold =**(2/3)***600 = 400

Hence the number of small size shirts sold is**(2/3) (A)**times the number of large size shirts sold.**Common Explanation:**

**4am-5am:**

Total number of shirts sold = 16000*(15/100) = 2400

The sum of the number of small and medium size shirt sold = 2400-600 = 1800

Number of medium size shirt sold = 1800*(7/9) = 1400

Number of small size shirt sold = 1800-1400 = 400

Number of small size shirts sold =**(2/3)***600 = 400

Hence the number of small size shirt sold is**(2/3) (A)**times the number of large size shirt sold.

Revenue generated by selling small size and medium size shirts = 400*400 + 450*1400 = 160000 + 630000 = 790000 =**7.9lakh (B)****7am – 8am:**

The number of shirts sold = 2400*(100 +225)/100) = 2400*(325/100) = 7800

Let the number of small size shirt sold = 100x and the number of large size shirt sold = 100x*(100+25/100) = 100*(125/100) = 125x

The number of medium size shirt sold = 125x*(11/5) = 275x

100x+125x+275x = 7800

500x = 7800

x = 15.6

Number of small size shirts sold = 100x = 100*15.6 = 1560

Revenue generated by selling small size shirts = 1560*400 = 624000

Number of large size shirts sold = 125x = 125*15.6 = 1950

Revenue generated by selling large size shirts = 1950*500 = 975000

Number of medium size shirts sold = 275x = 275*15.6 = 4290

Required percentage = {(975000-624000)/975000}*100 = (351000/975000)*100 =**36% (C)****10 am-11 am:**

The number of shirts sold = 16000-(2400+7800) = 16000-10200 = 5800

Number of small size shirts sold = 5800*(8/29) = 1600

Revenue generated by selling small size shirt sold = 1600*400 = 640000

Number of medium size shirts sold = 5800*(15/29) = 3000

Revenue generated by selling medium size shirts = 3000*450 = 1350000

Number of large size shirts sold = 5800*(6/29) = 1200

Revenue generated by selling large size shirts = 1200*500 = 600000

Required ratio = (640000/600000) =**16:15 (D)****Time Slot****Small size****Medium size****Large size****Total Shirts****4am-5am:****400****1400****600****2400****7am -8am:****1560****4290****1950****7800****10am-11am:****1600****3000****1200****5800** - Question 2 of 10
##### 2. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.**There is an online company selling shirts which is available in 3 sizes i.e., small, medium, and large. The shirts are sold in three-time slots i.e., 4 am- 5 am, 7 am – 8 am and 10 am-11 am. The price per shirt for the small, medium and large size is Rs. 400, Rs. 450 and Rs. 500 respectively. The total number of shirts of all three sizes sold in all three slots in a day is 16000.

**4 am-5 am:**15% of the shirts are sold in this time slot. The ratio of the number of medium size shirt sold to the number of small size shirt sold is 7:2. The number of large size shirts sold is 600 hence the number of small size shirts sold is**(A)**times the number of large size shirts sold. The total revenue generated by the small size and medium size shirt is Rs.**(B) lakh**.**7 am – 8 am:**The number of shirts sold in this time slot is 225% more than the number of shirts sold from**4 am-5 am.**The number of large size shirts sold is 25% more than the number of small size shirts sold and the number of medium shirts sold is 11/5^{th}of the number of large shirts sold. The revenue generated by selling small size shirts is**(C)**% less than the revenue generated by selling large size shirts.**10 am-11 am:**The remaining shirts are sold in this time slot and the ratio of the number of small, medium and large shirts sold is 8:15:6 respectively. The ratio of revenue generated by selling small size shirts to the revenue generated by selling large size shirts is**(D)**.**What value will come at the place of ‘B’?**Correct**Answer: 3) 7.9****Explanation:****4am-5am:**Total number of shirts sold = 16000*(15/100) = 2400

The sum of the number of a small and medium-size shirt sold = 2400-600 = 1800

Number of medium size shirt sold = 1800*(7/9) = 1400

Number of small size shirt sold = 1800-1400 = 400

Number of small size shirts sold = (2/3)*600 = 400

Hence the number of small size shirts sold is

**(2/3) (A)**times the number of large size shirts sold.Revenue generated by selling small size and medium size shirts = 400*400 + 450*1400 = 160000 + 630000 = 790000 =

**7.9lakh (B)**Incorrect**Answer: 3) 7.9****Explanation:****4am-5am:**Total number of shirts sold = 16000*(15/100) = 2400

The sum of the number of a small and medium-size shirt sold = 2400-600 = 1800

Number of medium size shirt sold = 1800*(7/9) = 1400

Number of small size shirt sold = 1800-1400 = 400

Number of small size shirts sold = (2/3)*600 = 400

Hence the number of small size shirts sold is

**(2/3) (A)**times the number of large size shirts sold.Revenue generated by selling small size and medium size shirts = 400*400 + 450*1400 = 160000 + 630000 = 790000 =

**7.9lakh (B)** - Question 3 of 10
##### 3. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.**There is an online company selling shirts which is available in 3 sizes i.e., small, medium, and large. The shirts are sold in three-time slots i.e., 4 am- 5 am, 7 am – 8 am and 10 am-11 am. The price per shirt for the small, medium and large size is Rs. 400, Rs. 450 and Rs. 500 respectively. The total number of shirts of all three sizes sold in all three slots in a day is 16000.

**4 am-5 am:**15% of the shirts are sold in this time slot. The ratio of the number of medium size shirt sold to the number of small size shirt sold is 7:2. The number of large size shirts sold is 600 hence the number of small size shirts sold is**(A)**times the number of large size shirts sold. The total revenue generated by the small size and medium size shirt is Rs.**(B) lakh**.**7 am – 8 am:**The number of shirts sold in this time slot is 225% more than the number of shirts sold from**4 am-5 am.**The number of large size shirts sold is 25% more than the number of small size shirts sold and the number of medium shirts sold is 11/5^{th}of the number of large shirts sold. The revenue generated by selling small size shirts is**(C)**% less than the revenue generated by selling large size shirts.**10 am-11 am:**The remaining shirts are sold in this time slot and the ratio of the number of small, medium and large shirts sold is 8:15:6 respectively. The ratio of revenue generated by selling small size shirts to the revenue generated by selling large size shirts is**(D)**.**What value will come at the place of ‘C’?**Correct**Answer: 4) 36****Explanation:****7am – 8am:**The number of shirts sold = 2400*(100 +225)/100) = 2400*(325/100) = 7800

Let the number of small size shirt sold = 100x and the number of large size shirt sold = 100x*(100+25/100) = 100*(125/100) = 125x

The number of medium size shirt sold = 125x*(11/5) = 275x

100x+125x+275x = 7800

500x = 7800

x = 15.6

Number of small size shirts sold = 100x = 100*15.6 = 1560

Revenue generated by selling small size shirts = 1560*400 = 624000

Number of large size shirts sold = 125x = 125*15.6 = 1950

Revenue generated by selling large size shirts = 1950*500 = 975000

Number of medium size shirts sold = 275x = 275*15.6 = 4290

Required percentage = {(975000-624000)/975000}*100 = (351000/975000)*100 =

**36% (C)**Incorrect**Answer: 4) 36****Explanation:****7am – 8am:**The number of shirts sold = 2400*(100 +225)/100) = 2400*(325/100) = 7800

Let the number of small size shirt sold = 100x and the number of large size shirt sold = 100x*(100+25/100) = 100*(125/100) = 125x

The number of medium size shirt sold = 125x*(11/5) = 275x

100x+125x+275x = 7800

500x = 7800

x = 15.6

Number of small size shirts sold = 100x = 100*15.6 = 1560

Revenue generated by selling small size shirts = 1560*400 = 624000

Number of large size shirts sold = 125x = 125*15.6 = 1950

Revenue generated by selling large size shirts = 1950*500 = 975000

Number of medium size shirts sold = 275x = 275*15.6 = 4290

Required percentage = {(975000-624000)/975000}*100 = (351000/975000)*100 =

**36% (C)** - Question 4 of 10
##### 4. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.****4 am-5 am:**15% of the shirts are sold in this time slot. The ratio of the number of medium size shirt sold to the number of small size shirt sold is 7:2. The number of large size shirts sold is 600 hence the number of small size shirts sold is**(A)**times the number of large size shirts sold. The total revenue generated by the small size and medium size shirt is Rs.**(B) lakh**.**7 am – 8 am:**The number of shirts sold in this time slot is 225% more than the number of shirts sold from**4 am-5 am.**The number of large size shirts sold is 25% more than the number of small size shirts sold and the number of medium shirts sold is 11/5^{th}of the number of large shirts sold. The revenue generated by selling small size shirts is**(C)**% less than the revenue generated by selling large size shirts.**10 am-11 am:**The remaining shirts are sold in this time slot and the ratio of the number of small, medium and large shirts sold is 8:15:6 respectively. The ratio of revenue generated by selling small size shirts to the revenue generated by selling large size shirts is**(D)**.**What value will come at the place of ‘D’?**Correct**Answer: 2) 16:15****Explanation:****10 am-11 am:**The number of shirts sold = 16000-(2400+7800) = 16000-10200 = 5800

Number of small size shirts sold = 5800*(8/29) = 1600

Revenue generated by selling small size shirt sold = 1600*400 = 640000

Number of medium size shirts sold = 5800*(15/29) = 3000

Revenue generated by selling medium size shirts = 3000*450 = 1350000

Number of large size shirts sold = 5800*(6/29) = 1200

Revenue generated by selling large size shirts = 1200*500 = 600000

Required ratio = (640000/600000) =

**16:15 (D)**Incorrect**Answer: 2) 16:15****Explanation:****10 am-11 am:**The number of shirts sold = 16000-(2400+7800) = 16000-10200 = 5800

Number of small size shirts sold = 5800*(8/29) = 1600

Revenue generated by selling small size shirt sold = 1600*400 = 640000

Number of medium size shirts sold = 5800*(15/29) = 3000

Revenue generated by selling medium size shirts = 3000*450 = 1350000

Number of large size shirts sold = 5800*(6/29) = 1200

Revenue generated by selling large size shirts = 1200*500 = 600000

Required ratio = (640000/600000) =

**16:15 (D)** - Question 5 of 10
##### 5. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below.****4 am-5 am:**15% of the shirts are sold in this time slot. The ratio of the number of medium size shirt sold to the number of small size shirt sold is 7:2. The number of large size shirts sold is 600 hence the number of small size shirts sold is**(A)**times the number of large size shirts sold. The total revenue generated by the small size and medium size shirt is Rs.**(B) lakh**.**7 am – 8 am:**The number of shirts sold in this time slot is 225% more than the number of shirts sold from**4 am-5 am.**The number of large size shirts sold is 25% more than the number of small size shirts sold and the number of medium shirts sold is 11/5^{th}of the number of large shirts sold. The revenue generated by selling small size shirts is**(C)**% less than the revenue generated by selling large size shirts.**10 am-11 am:**The remaining shirts are sold in this time slot and the ratio of the number of small, medium and large shirts sold is 8:15:6 respectively. The ratio of revenue generated by selling small size shirts to the revenue generated by selling large size shirts is**(D)**.**Find the total number of large size shirts sold in all the three-time slots together.**Correct**Answer: 1) 3750**

**Explanation:****Time Slot****Large size****4am-5am:****600****7am -8am:****1950****10am-11am:****1200****Total:****3750**Incorrect**Answer: 1) 3750**

**Explanation:****Time Slot****Large size****4am-5am:****600****7am -8am:****1950****10am-11am:****1200****Total:****3750** - Question 6 of 10
##### 6. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the given questions.**

A, B, C, and D are four different types of projects. The table below shows the number of days taken by five different persons to complete a project alone.Name Project A Project B Project C Project D Shivani 15 18 16 12 Juhi 12 10 12 16 Garima 16 12 24 15 Dipika 20 8 15 18 Komal 24 15 18 10 **Quantity I:**Shivani started to work on Project A for a day and left the work, and then Juhi works on the same project for one day and left. In this manner, everyone (In the same order as given in the table) works on the project for one day and leaves. This process continues until work is completed. Then find the time taken to complete project A.

**Quantity II:**Garima alone completed 5% of project – C and again 15% job was done by Garima and Dipika together. The remaining work was done by Komal alone. Find the number of days Komal did the work.Correct**Answer: 1) Quantity I > Quantity II**

**Explanation:**

**Quantity I:**

LCM of 15, 12, 16, 20, 24 = 240

Total work = 240 units

Shivani’s per day work = 240/15 = 16units

Juhi’s per day work = 240/12= 20 units

Garima’s per day work = 240/16 = 15

units

Dipika’s per day work = 240/20 = 12 unit

Komal’s per day work = 240/24= 10 unit

Work completed in 5 days work = 16 + 20 + 15 + 12 + 10 = 73

Work completed in 15 days = 73*3 = 216 unit

Work remaining = 240– 216 = 24

Units

Work completed till 16th day = 216+16 = 232

Work left = 240-232 = 8

On 17th day Juhi will complete the work in 8/20 = 2/5 day

Therefore, total time taken = 16 (2/5) days

**Quantity II:**

Shivani has to complete (100% – 15% = 85%) work

Time taken to complete 100% work = 18

Time taken to complete 85% work = (18/100)*85 = 15.3 days

**Hence, Quantity I > Quantity II**Incorrect**Answer: 1) Quantity I > Quantity II**

**Explanation:**

**Quantity I:**

LCM of 15, 12, 16, 20, 24 = 240

Total work = 240 units

Shivani’s per day work = 240/15 = 16units

Juhi’s per day work = 240/12= 20 units

Garima’s per day work = 240/16 = 15

units

Dipika’s per day work = 240/20 = 12 unit

Komal’s per day work = 240/24= 10 unit

Work completed in 5 days work = 16 + 20 + 15 + 12 + 10 = 73

Work completed in 15 days = 73*3 = 216 unit

Work remaining = 240– 216 = 24

Units

Work completed till 16th day = 216+16 = 232

Work left = 240-232 = 8

On 17th day Juhi will complete the work in 8/20 = 2/5 day

Therefore, total time taken = 16 (2/5) days

**Quantity II:**

Shivani has to complete (100% – 15% = 85%) work

Time taken to complete 100% work = 18

Time taken to complete 85% work = (18/100)*85 = 15.3 days

**Hence, Quantity I > Quantity II** - Question 7 of 10
##### 7. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the given questions.**

A, B, C, and D are four different types of projects. The table below shows the number of days taken by five different persons to complete a project alone.Name Project A Project B Project C Project D Shivani 15 18 16 12 Juhi 12 10 12 16 Garima 16 12 24 15 Dipika 20 8 15 18 Komal 24 15 18 10 **Quantity I:**Shivani completed 30% of Project B alone and then the remaining part of the Project B was done by Komal and Juhi together. Find the per day wage of Komal and Juhi together if Shivani got Rs. 4500 as a wage to complete 30% of the project.**Quantity II:**Shivani, Juhi, Payal, Komal, and Ruhi together started to complete Project D. Ruhi is 20% less efficient than Shivani who is 50% more efficient than Payal. How much amount did Payal get if the total per day wage given for Project D is Rs 10600?Correct**Answer: 1) Quantity I > Quantity II**

**Explanation:**

**Quantity I:**

LCM of 18, 10 and 15= 90

Total work = 90 units

30% of total work = (90/100) * 30 = 27 units

Komal’s per day work = 90/15 = 6 units

Juhi’s per day work = 90/10 = 9 units

Number of days to complete 70% of work by Komal and Juhi together

= 63/15 = 4 (1/5) days = 21/5

Total wage = (4500/30)* 100 = Rs. 15000

70% of total wage = 15000 * (70/100) = 10500

Komal’s and Juhi’s per day wage = 10500/ (21/5) = Rs. 2500

**Quantity II:**

Total work = LCM of 12, 16, 15, 18, 10 = 720

Per day work done by Shivani = 720/12 = 60 units

Per day work done by Juhi = 720/16 = 45 units

Per day work done by Komal = 720/10 = 72 units

Per day work done by Ruhi will be = 60*{(100-20)/100} = 60*(80/100) = 48 units

Per day work done by Payal = 60*{(100/ (100+50)} = 60*(100/150) = 40 units

Work done by Shivani, Juhi, Payal, Komal and Ruhi in one day = 60+45+40+72+48 = 265 units

Per day wage received by Payal = (10600/265)*40 = Rs. 1600

**Hence, Quantity I > Quantity II**Incorrect**Answer: 1) Quantity I > Quantity II**

**Explanation:**

**Quantity I:**

LCM of 18, 10 and 15= 90

Total work = 90 units

30% of total work = (90/100) * 30 = 27 units

Komal’s per day work = 90/15 = 6 units

Juhi’s per day work = 90/10 = 9 units

Number of days to complete 70% of work by Komal and Juhi together

= 63/15 = 4 (1/5) days = 21/5

Total wage = (4500/30)* 100 = Rs. 15000

70% of total wage = 15000 * (70/100) = 10500

Komal’s and Juhi’s per day wage = 10500/ (21/5) = Rs. 2500

**Quantity II:**

Total work = LCM of 12, 16, 15, 18, 10 = 720

Per day work done by Shivani = 720/12 = 60 units

Per day work done by Juhi = 720/16 = 45 units

Per day work done by Komal = 720/10 = 72 units

Per day work done by Ruhi will be = 60*{(100-20)/100} = 60*(80/100) = 48 units

Per day work done by Payal = 60*{(100/ (100+50)} = 60*(100/150) = 40 units

Work done by Shivani, Juhi, Payal, Komal and Ruhi in one day = 60+45+40+72+48 = 265 units

Per day wage received by Payal = (10600/265)*40 = Rs. 1600

**Hence, Quantity I > Quantity II** - Question 8 of 10
##### 8. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the given questions.**

A, B, C, and D are four different types of projects. The table below shows the number of days taken by five different persons to complete a project alone.</tabl

Name Project A Project B Project C Project D Shivani 15 18 16 12 Juhi 12 10 12 16 Garima 16 12 24 15 Dipika 20 8 15 18 Komal 24 15 18 10 **Quantity I:**Find the time taken by Juhi, Garima, Komal to finish the work D together.

**Quantity II:**Garim, Dipika and Komal started working together to complete Project C, after 8 days Dipika left the work; Komal left 3 days before the work was completed. In how many days the job was completed?Correct**Answer: 4) Quantity I < Quantity II**

**Explanation:**

**Quantity I:**

Let the work D is LCM of Total work = LCM of 12, 16, 15, 18, 10 = 720 units

Per day work by Juhi = 720/16 = 45 units

Per day work by Garima = 720/15 = 48 units

Per day work by Komal = 720/10 = 72 units

Per done by Juhi, Garima and Komal together in one day = 45+48+72 = 165 units

Time taken to finish the work = 720/165 = 4 (4/11) days

**Quantity II:**

Total days to complete work =t

8/15 + (t-3)/18 + t/24 = 1

{576 + 60(t – 3) + 45t}/1080 = 1

(576 + 60t – 180 + 45t)/1080 = 1

(396 + 105t)/1080 = 1

396 + 105t= 1080

105t = 684

t = 684/105 = 6 (54/105) = 6 (18/35) days

**Hence, Quantity II > Quantity I**Incorrect**Answer: 4) Quantity I < Quantity II**

**Explanation:**

**Quantity I:**

Let the work D is LCM of Total work = LCM of 12, 16, 15, 18, 10 = 720 units

Per day work by Juhi = 720/16 = 45 units

Per day work by Garima = 720/15 = 48 units

Per day work by Komal = 720/10 = 72 units

Per done by Juhi, Garima and Komal together in one day = 45+48+72 = 165 units

Time taken to finish the work = 720/165 = 4 (4/11) days

**Quantity II:**

Total days to complete work =t

8/15 + (t-3)/18 + t/24 = 1

{576 + 60(t – 3) + 45t}/1080 = 1

(576 + 60t – 180 + 45t)/1080 = 1

(396 + 105t)/1080 = 1

396 + 105t= 1080

105t = 684

t = 684/105 = 6 (54/105) = 6 (18/35) days

**Hence, Quantity II > Quantity I** - Question 9 of 10
##### 9. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the given questions.**

A, B, C, and D are four different types of projects. The table below shows the number of days taken by five different persons to complete a project alone.Name Project A Project B Project C Project D Shivani 15 18 16 12 Juhi 12 10 12 16 Garima 16 12 24 15 Dipika 20 8 15 18 Komal 24 15 18 10 **Which project will take the least time when all the five persons start working on the project?**Correct**Answer: 2) Project B**

**Explanation:**

Time taken to complete Project – A = A days

1/A = 1/15 + 1/12 + 1/16 + 1/20 + 1/24

1/A = (16+20 + 15 + 12+ 10)/240 = 73/240

A = 240/73 = 3 (21/73) days

Time taken to complete Project – B = B days

1/B = 1/18 + 1/10 + 1/12 + 1/8 + 1/15

1/B = (20 + 36 + 30 + 40+ 24)/360 = 150/360 = 5/12B = 12/5 = 2 (2/5) days

Time taken to complete Project – C = C days

1/C = 1/16 + 1/12 + 1/24 + 1/15 + 1/18

1/C = (45 + 60 + 30 + 48 + 40)/720 = 223/720

C = 720/223 = 3 (51/223)

Time taken to complete Project – D = D days

1/D = 1/12 + 1/16 + 1/15 + 1/18 + 1/10

1/D = (60 + 45 + 48 + 40 + 72)/720 = 265/720 = 53/144

D = 144/53 = 2 (38/53) days

So Project – B will finish first.Incorrect**Answer: 2) Project B**

**Explanation:**

Time taken to complete Project – A = A days

1/A = 1/15 + 1/12 + 1/16 + 1/20 + 1/24

1/A = (16+20 + 15 + 12+ 10)/240 = 73/240

A = 240/73 = 3 (21/73) days

Time taken to complete Project – B = B days

1/B = 1/18 + 1/10 + 1/12 + 1/8 + 1/15

1/B = (20 + 36 + 30 + 40+ 24)/360 = 150/360 = 5/12B = 12/5 = 2 (2/5) days

Time taken to complete Project – C = C days

1/C = 1/16 + 1/12 + 1/24 + 1/15 + 1/18

1/C = (45 + 60 + 30 + 48 + 40)/720 = 223/720

C = 720/223 = 3 (51/223)

Time taken to complete Project – D = D days

1/D = 1/12 + 1/16 + 1/15 + 1/18 + 1/10

1/D = (60 + 45 + 48 + 40 + 72)/720 = 265/720 = 53/144

D = 144/53 = 2 (38/53) days

So Project – B will finish first. - Question 10 of 10
##### 10. Question

1 pointsCategory: Quantitative Aptitude**Directions (6–10): Study the following information carefully and answer the given questions.**

A, B, C, and D are four different types of projects. The table below shows the number of days taken by five different persons to complete a project alone.Name Project A Project B Project C Project D Shivani 15 18 16 12 Juhi 12 10 12 16 Garima 16 12 24 15 Dipika 20 8 15 18 Komal 24 15 18 10 **Dipika and Juhi together started working on project A and project C on alternate days, starting with Project-C. Once one of the projects is completed, both of them together work on a daily basis on the remaining projects. How long did it take to complete both the Projects?**Correct**Answer: 1) 14 (1/6) days**

**Explanation:**

**Project C:**

**LCM of 16, 12 and 15 = 240**

Shivani’s per day work = 240/16 = 15 units

Juhi’s per day work = 240/12 = 20 units

Dipika’s per day work = 240/15 = 16 units

Work done by Dipika and Juhi together per day = 20+16 = 36 units

**Project A:**

LCM of 15, 12 and 20 = 180

Shivani’s per day work = 180/15= 12 units

Juhi’s per day work = 180/12 = 15 units

Dipika’s per day work = 180/20 = 9 units

Work done by Dipika and Juhi together per day = 15 + 9 = 24 units

**Project C**

Work done on (1st + 3rd + 5th + 7th + 9th + 11th) day by Dipika and Juhi together = 36*6 = 216

Work left to be done on 13th day = 240-216 = 24 units

Time for which work done on 13th day = 24/36 = 2/3 day

13th day left = 1/3 day

**Project A**

Work done on (2nd + 4th + 6th + 8th + 10th + 12th) = 24*6 = 144 units

Work left = 180-144 = 36Incorrect**Answer: 1) 14 (1/6) days**

**Explanation:**

**Project C:**

**LCM of 16, 12 and 15 = 240**

Shivani’s per day work = 240/16 = 15 units

Juhi’s per day work = 240/12 = 20 units

Dipika’s per day work = 240/15 = 16 units

Work done by Dipika and Juhi together per day = 20+16 = 36 units

**Project A:**

LCM of 15, 12 and 20 = 180

Shivani’s per day work = 180/15= 12 units

Juhi’s per day work = 180/12 = 15 units

Dipika’s per day work = 180/20 = 9 units

Work done by Dipika and Juhi together per day = 15 + 9 = 24 units

**Project C**

Work done on (1st + 3rd + 5th + 7th + 9th + 11th) day by Dipika and Juhi together = 36*6 = 216

Work left to be done on 13th day = 240-216 = 24 units

Time for which work done on 13th day = 24/36 = 2/3 day

13th day left = 1/3 day

**Project A**

Work done on (2nd + 4th + 6th + 8th + 10th + 12th) = 24*6 = 144 units

Work left = 180-144 = 36

Click view Questions button to view Explanation

Note:- We are providing unique questions for you to practice well, have a try !!

Ask your doubt in comment section, AC Mod’s ll clear your doubts in caring way.

If you find any mistake, please tell us in the comment section.

**Click Here To Buy Data Interpretation Questions PDF 2019**

**Bank Jobs Notification**

**Central Govt Jobs Notification**