Current Affairs Quiz: November 5 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 5 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 5 2019

  1. Where was the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Joint Exercise on Urban Earthquake Search & Rescue (SCOJtEx)- 2019 held ?
    1) Jakarta, Indonesia
    2) Moscow, Russia
    3) Beijing, China
    4) New Delhi, India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) New Delhi, India
    Explanation:
    3-day organised Shanghai Cooperation Organization (SCO) Joint Exercise on Urban Earthquake Search & Rescue (SCOJtEx)- 2019 was kick started in New Delhi. The exercise which will be held till november 7, 2019 is organised by National Disaster Response Force (NDRF)
  2. Who inaugurated the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Joint Exercise on Urban Earthquake Search & Rescue (SCOJTEx)- 2019 ?
    1) Rajnath Singh
    2) Ram Nath Kovind
    3) Amit Shah
    4) Narendra Modi
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Amit Shah
    Explanation:
    On November 4, 2019 the union Minister of Home Affairs(MoHA) Shri Amit Shah inaugurated 3-day organised Shanghai Cooperation Organization (SCO) Joint Exercise on Urban Earthquake Search & Rescue (SCOJTEx)- 2019 in New Delhi. The exercise which will be held till november 7, 2019 is organised by National Disaster Response Force (NDRF).
  3. Name the mobile app developed by Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), where international passengers can file customs declaration in advance .
    1) FILE
    2) ATITHI
    3) VERIFY
    4) DECLARE
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) ATITHI
    Explanation:
    ATITHI is an easy to use mobile app by CBIC, where international passengers can file customs declaration in advance. The app is available on both iOS (operating system) and Android devices.
  4. Find the Ease of Doing Business (EoDB) monitoring dashboard, that enables the public to check the customs clearance time of import cargo in various ports/airports?
    1) CLEARDASH
    2) CHKDASH
    3) MONITOR
    4) ICEDASH
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) ICEDASH
    Explanation:
    The ICEDASH which is an Ease of Doing Business (EoDB) monitoring dashboard, enables the public to check the customs clearance time of import cargo in various ports/airports. The dashboard is developed by joint collaboration of CBIC (Central Board of Indirect Taxes and Customs) with NIC (National Informatics Centre). The ICEDASH can be accessed through CBIC website.
  5. Who launched the two new IT (Information Technology) initiatives, “ICEDASH” and “ATITHI” in New Delhi for improved monitoring and pace of customs clearance of goods ?
    1) Nirmala Sitharaman
    2) Rajnath Singh
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    On November 4, 2019, the union minister of Finance and Corporate Affairs, Smt Nirmala Sitharaman launched two new IT (Information Technology) initiatives in New Delhi. They were “ICEDASH” and “ATITHI” for improved monitoring and pace of customs clearance of goods that are imported and to facilitate the arriving international passengers by e-filing of customs baggage and currency declarations.
  6. In which river, the first ever Integrated Inland Water Transport (IWT) movement was announced ?
    1) Godavari
    2) Yamuna
    3) Brahmaputra
    4) Ganges
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Brahmaputra
    Explanation:
    On November 4, 2019 the union shipping ministry announced 1st ever landmark Container Cargo consignment (movement of goods) to sail on inland waterways from Haldia Dock Complex (HDC), West Bengal to the Inland Waterways Authority of India (IWAI) terminal in Pandu, Guwahati, in the river Brahmaputra. This approval was given inorder to boost the connectivity in the northeast region.
  7. Who released the 5th edition Wastelands Atlas 2019 ?
    1) Ravi Shankar Prasad
    2) Narendra Singh Tomar
    3) Thawar Chand Gehlot
    4) Radha Mohan Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Narendra Singh Tomar
    Explanation:
    On November 5, 2019, Shri Narendra Singh Tomar, the Union Minister for Rural Development, Agriculture and Farmers Welfare & Panchayati Raj has released the 5th edition Wastelands Atlas 2019.
  8. How much percent of India’s geographical area are wastelands in India in the year 2015-16 as per the National Remote Sensing Centre (NRSC)’s 5th Wastelands atlas 2019 ?
    1) 22.96 %
    2) 25.96%
    3) 20.96%
    4) 16.96 %
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) 16.96 %
    Explanation:
    On November 5, 2019, Shri Narendra Singh Tomar, the Union Minister for Rural Development, Agriculture and Farmers Welfare & Panchayati Raj has released the 5th edition Wastelands Atlas 2019. As per the atlas, which presents the changes in wastelands between 2008-09 and 2015-16, wastelands in India has estimated to the tune of 55.76 million hectares (Mha ) / 16.96 % of geographical area of the country i.e. 328.72 million hectares for the year 2015-16 as compared to 56.60 Mha (17.21%) in the year 2008-09.
  9. Which organization has associated with Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) & launched SkillsBuild platform ?
    1) International Business Machines Corporation(IBM)
    2) Microsoft Corporation
    3) Google
    4) Facebook
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) International Business Machines Corporation(IBM)
    Explanation:
    On November 4, 2019,In order to help the next-generation to compete in the global economy, Directorate General of Training (DGT), under the aegis of Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE), has launched SkillsBuild platform in association with IBM(International Business Machines Corporation) India Private Limited, the Indian subsidiary of IBM.
  10. Who inaugurated India’s 1st-ever global mega-science exhibition, ‘Vigyan samagam 2019’, in kolkata, West Bengal ?
    1) Piyush Goyal
    2) D. V. Sadananda Gowda
    3) Harsh Vardhan
    4) Prakash Javadekar
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Harsh Vardhan
    Explanation:
    On November 4, 2019, Dr Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare, Minister of Science & Technology and Minister of Earth Science has inaugurated the India’s 1st -ever multi-venue Mega science exhibition, ‘Vigyan Samagam 2019’, at the iconic Science City in Kolkata, West Bengal.
  11. Under which scheme, 2.31 lakh more houses were sanctioned at 48th meeting of Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) ?
    1) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)
    2) Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY- U)
    3) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)
    4) Pradhan Mantri Jyoti Jyoti Bima Yojna (PMJJBY)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY- U)
    Explanation:
    On November 1, 2019 Shri Durga Shanker Mishra, secretary of Housing and Urban Affairs ministry(HUA) approved construction of 2.31 lakh more houses under the Pradhan Mantri Awas Yojana-Urban (PMAY- U). The approval was given at the 48th meeting of Central Sanctioning and Monitoring Committee (CSMC) under PMAY-U. With this approval, the house construction count has increased to 93.1 lakh and is expected that the target of constructing 1.1crore homes under the scheme would soon be achieved.
  12. Which country has formally submitted a declaration to withdraw from the historic Paris Agreement, saying the deal puts an “unfair economic burden” to the United Nations (UN) ?
    1) India
    2) China
    3) Russia
    4) United States(US)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) United States(US)
    Explanation:
    On November 4, 2019, United States(US) secretary of state, Michael Richard Pompeo has formally submitted to the United Nations (UN) a declaration to withdraw from the historic Paris Agreement, saying the deal puts an “unfair economic burden” on Americans. The process of separation from this agreement will come into effect one year after the notification i.e on November 4, 2020.
  13. What is the theme of the 50th edition of the World Economic Forum(WEF) that is to be held in Davos-Klosters, Switzerland in the year 2020 ?
    1) Theme – ‘Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World’
    2) Theme – ‘Globalization 4.0: Shaping a Global Architecture in the Age of the Fourth Industrial Revolution’
    3) Theme – ‘Creating a Shared Future in a Fractured World’
    4) Theme – ‘The Fourth Industrial Revolution’
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Theme – ‘Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World’
    Explanation:
    The 50th edition of the World Economic Forum(WEF) is to be held in Davos-Klosters, Switzerland, from 21-24 January 2020. The theme of the forum is fixed as ‘Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World.’ The president of the WEF Børge Brende, has invited Telangana Information and Technology(IT) minister Kalvakuntla Taraka Rama Rao, to the forum appreciating his work of launching various IT initiatives in the state.
  14. Name the Indian delegate, who visited Thailand to address the 35th edition of Association of South East Asian Nations (ASEAN) summit .
    1) Ram Nath Kovind
    2) Rajnath Singh
    3) Narendra Modi
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Narendra Modi
    Explanation:
    The Prime Minister(PM) of India shri Narendra Modi paid a 3-day official visit to Thailand to attend 35th edition of ASEAN summit in Bangkok, Thailand.
  15. What was the theme of 35th edition of Association of South East Asian Nations (ASEAN) summit held in Bangkok, Thailand ?
    1) Theme – “Resilient and innovative Asean”
    2) Theme – “Advancing Partnership for sustainability”
    3) Theme – “Resilient and Innovative”
    4) Theme – “Partnering for Change, Engaging the World”
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Theme – “Advancing Partnership for sustainability”
    Explanation:
    The 35th edition of ASEAN summit began in Bangkok, Thailand, where it was inaugurated by Thailand Prime Minister Prayut Chan -o-Cha. The theme of the summit was “Advancing Partnership for sustainability”. The summit was held from October 31-November 4, 2019.
  16. Where was the 3rd edition of the Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) summit for the year 2019 held ?
    1) Kuala Lumpur, Malaysia
    2) Hanoi, Vietnam
    3) Jakarta, Indonesia
    4) Bangkok, Thailand
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Bangkok, Thailand
    Explanation:
  17. How many member countries are there in Regional Comprehensive Economic Partnership(RCEP), after India opted out from it during the 3rd RCEP Summit that held in Bangkok, Thailand ?
    1) 13
    2) 14
    3) 15
    4) 16
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) 15
    Explanation:
    PM Modi participated in the 3rd edition of the Regional Comprehensive Economic Partnership(RCEP) summit in Bangkok. RCEP is a proposed Free Trade Agreement (FTA) with the 10 members of the ASEAN and its 6 members FTA partners Australia, China, India, Japan, Korea and New Zealand.India decided to not sign the RCEP, after this decision there is 5 FTA members.All members of RCEP (except India) have concluded the text-based negotiations for the trade deal making the member countries of RCEP to 15. India expected to sign the agreement by 2020. ASEAN members: The ASEAN members are Indonesia, Thailand, Singapore, Phillipines, Malaysia, Vietnam, Brunei, Cambodia, Myanmar and Laos.
  18. For which entities India’s central banking institution the Reserve Bank of India (RBI) has tightened the liquidity management framework ?
    1) Small Industries (SI)
    2) Non-banking financial companies (NBFCs)
    3) Micro finance Institutions (MFI)
    4) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Non-banking financial companies (NBFCs)
    Explanation:
    On November 4, 2019,In order to strengthen the asset-liability management following the liquidity crisis faced by non-banking financial companies (NBFCs) in the past year, India’s central banking institution the Reserve Bank of India (RBI) has tightened the liquidity management framework for these firms, which seeks to bring in a LCR of 100 % for them in a phased manner by December 2024.
  19. LCR was in news recently, what does ‘C’ stands for ______?
    1) C –Commodity
    2) C –Consumer
    3) C –Custody
    4) C –Coverage
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) C –Coverage
    Explanation:
    C stands for Coverage in LCR.The full form of LCR is Liquidity Coverage Ratio (LCR).
  20. How much percent of Liquidity Coverage Ratio (LCR) should be maintained as high quality liquid assets (HQLA) by non-banking financial companies (NBFCs) whose assets over Rs.10,000 crore ?
    1) 50%
    2) 70%
    3) 75%
    4) 60%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) 50%
    Explanation:
    As per the new rules of Reserve Bank of India(RBI),which is to be strictly enforced from December 1,2020, NBFCs with assets of Rs.10,000 crore and above will have to maintain at least 50% of LCR as high quality liquid assets (HQLA), while those with assets of ₹5000-10,000 crore will have to maintain 30% LCR & and build up to 100 % over four years.
  21. What does ‘L’ stands for in ALM ?
    1) L – Leverage
    2) L – Liquidity
    3) L – Liability
    4) L – Labour
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) L – Liability
    Explanation:
    L stands for Liability in ALM.The full form of ALM is Asset Liability Management.
  22. Which bank approved to provide $451mn loan for Chennai-Kanyakumari industrial corridor power links in Tamil Nadu ?
    1) International Monetary Fund (IMF)
    2) Asian Development Bank (ADB)
    3) World Bank (WB)
    4) New Development Bank (NDB)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Asian Development Bank (ADB)
    Explanation:
    On November 4, 2019, An international development finance institution,Asian Development Bank (ADB) has approved a $451 million(mn) (about Rs 3,200 crore) loan to strengthen power connectivity between the southern and northern parts of the Chennai–Kanyakumari Industrial Corridor (CKIC) in Tamil Nadu(TN), which covers 23 of the state’s 32 districts and 70 % of the state population. The completion of the project has been estimated at the end of 2024.
  23. Name the bank , which has signed an agreement with MSTC Limited (formerly known as Metal Scrap Trade Corporation Limited) for the process of developing an e-Auction platform aimed at selling non-performing assets (NPAs) .
    1) Union Bank of India
    2) Indian Bank
    3) State Bank of India
    4) Allahabad Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Allahabad Bank
    Explanation:
    On November 5, 2019, An Indian state-owned e-commerce company,MSTC Limited (formerly known as Metal Scrap Trade Corporation Limited) has signed an agreement with Allahabad Bank, a nationalised bank for the process of developing an e-Auction platform aimed at selling non-performing assets (NPAs).
  24. 25) If the non-payment is up to 200 % of the fixed salary, then how much percent of it should be paid in other than cash mode as per the Reserve Bank of India (RBI)’s new guidelines ?
    1) 25%
    2) 30%
    3) 50%
    4) 70%
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) 50%
    Explanation:
    On November 5, 2019, India’s central banking institution, the Reserve Bank of India (RBI) has released new rules relating to the pay scales of full-time directors, Chief Executive Officers (CEOs) and Material Risk Takers and Control Function staff of foreign, private, small finance, payment banks and local area banks. These new guidelines will come into effect from April,2020. If the non-payment is up to 200 % of the fixed salary, then at least 50 % of it should be paid in other than cash mode. If non-cash pay exceeds 200 %, then 67 %of it should be paid in non-cash ways.
  25. Who won the 5th edition of ‘Miss Asia Global Title 2019’ that held in Kochi, Kerala ?
    1) Sara Damnjanovic
    2) Nguyen Thi Yen Trang
    3) Leeseul Kim
    4) Samiksha Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Sara Damnjanovic
    Explanation:
    On Nov 5,2019, The 5th Edition of ‘Miss Asia Global Title 2019’ was organized at Gokulam Convention Centre in Kochi, Kerala. Sara Damnjanovic from Serbia has been crowned ‘Miss Asia Global 2019’, felicitated by Assem Yessengeldiyeva, who won Miss Asia Global in 2018.
  26. Who has been appointed as the Chairman of Land Ports Authority of India (LPAI) ?
    1) Pawan K. Kharbanda
    2) Akhil Kumar
    3) Aditya Mishra
    4) Govind Mohan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Aditya Mishra
    Explanation:
    On Nov 4, 2019, the Appointments Committee of the Cabinet (ACC) headed by Prime Minister Narendra Damodardas Modi, has approved the appointed of the senior IPS (Indian Police Service) officer Aditya Mishra as the Chairman of Land Ports Authority of India (LPAI) for a period of 5 years. He is a 1989 batch IPS officer of Uttar Pradesh cadre.
  27. Name the spyware that attacks WhatsApp to spy journalists & others, especially Indians .
    1) Hot as Hell
    2) Pegasus
    3) BlazeFind
    4) Transponder
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Pegasus
    Explanation:
    Facebook owned messenger app, WhatsApp recently confirmed that Israeli based NSO group, used a spyware called ‘Pegasus’ in WhatsApp to spy on govt. officials, journalists and activists globally, mainly Indians. The announcement was made after whatsapp sued NSO group and Q Cyber Technologies, in American court for illegal snooping (illegal private information gathering), which was earlier suspected to have made a cyber-attack in the app.
  28. Which country is set to host the FIFA U-17 Women’s World Cup 2020 ?
    1) New Zealand
    2) China
    3) Russia
    4) India
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) India
    Explanation:
    On November 3, 2019 the official emblem of FIFA U-17 Women’s World Cup for the year 2020 which is to be conducted in India was unveiled. The emblem was unveiled by Fédération Internationale de Football Association(FIFA) and Local Organising Committee(LOC) at the launch event in gateway of India, Mumbai, Maharashtra. About design: A bright blue waves rise from the base and reach up along the form of the trophy towards a crown forming the shape of Paisley or Boteh motif commonly used in Kashmiri Pashmina shawl and carpets. The droplet of the design framing a ball made from a marigold flower depicts a symbol of growth and development. The color and style is inspired from Bandhani textiles, an Indian tie-dye technique dating back thousands of years. The stem of the marigold’s symbol is derived from traditional Warli paintings with Bandhani patterns.
  29. Who topped the ATP (Association of Tennis Professionals) rankings 2019 that released on November 4, 2019 ?
    1) Rafael Nadal
    2) Dominic Thiem
    3) Novak Djokovic
    4) Roger Federer
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Rafael Nadal
    Explanation:
    On November 4, 2019,As per the ATP (Association of Tennis Professionals) rankings 2019, Spanish professional tennis player ,Rafael Nadal Parera (33) has become the number one player in the world again with 9585 points after exactly one year by replacing Novak Djokovic who has slipped to number two (8945 points). This is the 8th time Nadal has reached the top.
  30. Which country’s Lewis Carl Davidson Hamilton won the 6th F1 World Championship title & became the second most successful driver in the F1 history ?
    1) Austria
    2) Finland
    3) Britain
    4) Germany
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) Britain
    Explanation:
    On November 3, 2019 Mercedes’s Lewis Carl Davidson Hamilton (Britain), won the 6th F1 World Championship title, after finishing second in United States Grand Prix (US-GP) 2019. He also became the second most successful driver in the F1 history after former racing driver Michael Schumacher of Germany. The winner of the US grand prix was Mercedes’s Valteri Bottas (Finland), while the third place was secured by Max Verstappen
  31. Who edited the new anthology called ‘Modern English Poetry’, which contains pieces by 70 poets who are in their 40s or less ?
    1) Clive James
    2) Sudeep Sen
    3) Les Murray
    4) Jonas Ellerström
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Sudeep Sen
    Explanation:
    On November 4, 2019, Sahitya Akademi,an organisation dedicated to the promotion of literature in the languages of India, has published a new anthology called ‘Modern English Poetry’ by Younger Indians, which documents the contemporary poetry scene in India and the broader Indian diasporas to mark the 200 years of Indian English poetry .Noted Poet, translator, and editor Sudeep Sen, has edited the anthology ,which contains pieces by 70 poets who are in their 40s or less.
  32. World Tsunami Awareness Day is observed annually on ______________ .
    1) November 2
    2) November 3
    3) November 4
    4) November 5
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) November 5
    Explanation:
    The World Tsunami Awareness Day is observed annually on 5th November.This year promotes the target of “Sendai Seven Campaign”, which seeks to reduce the disaster damage to critical infrastructure and disruption of basic services. UN had invited all countries to raise awareness about tsunami and to share methods about risk reduction.It also suggested the UN office for Disaster Risk Reduction (UNISDR) to make the observance of World Tsunami Awareness Day in collaboration with the rest of the United Nations system.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Monika was in news recently, she is associated with which sport ?
    Answer & Explanation
    Answer-Hockey
    Explanation:
    Indian women hockey team midfielder Monika was in news recently because completes 150 international caps.
  2. In which state, Museum for Keeladi artifacts will be set up ?-
    Answer & Explanation
    Answer- Tamil Nadu
    Explanation:
    Tamil Nadu Minister for Culture and Archaeology K Pandiarajan has announced that a state of the art museum, exhibiting more than 600 artifacts unearthed at the historic Keeladi site in Sivaganga district, will soon come up. The Minister, after visiting the temporary exhibition set up in Madurai, said that the world-class museum would come up at a cost of 12.21 crore rupees. He also revealed that excavations will be restarted in 15 sites including Keeladi, Kodumanal and Adichnallur from 15th January.
  3. What was the tagline of Allahabad Bank ?
    Answer & Explanation
    Answer-A tradition of trust
  4. Where is the headquarter of Association of South East Asian Nations(ASEAN) located ?
    Answer & Explanation
    Answer-Jakarta, Indonesia
  5. Who is the President of World Economic Forum(WEF) ?
    Answer & Explanation
    Answer-Santanu Chowdhury

Click Here to Try November Current Affairs 2019 Quiz

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test