Current Affairs Quiz: November 2 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs 2 November 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Questions Based on Current Affairs November 2 2019

  1. Name the two Union Territories(UT) of India, whose new political map of India was released .
    1) Jammu and Ladakh
    2) Ladakh and Leh
    3) Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh
    4) Jammu and Kashmir (J&K) and Leh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh
    Explanation:
    On November 2, 2019, A day after the bifurcation of the state Jammu and Kashmir (J&K) into two Union territories (UT) – Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh, the Union Home minister Amit Shah has released a new political map of India showing 28 states and 9 Union territories.
  2. Which organization has redrawn the new political map after official formation of the UT of J&K, and Ladakh ?
    1) Survey of India
    2) Technology Information, Forecasting and Assessment Council (TIFAC)
    3) Vigyan Prasar
    4) National Atlas and Thematic Mapping Organisation (NATMO)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Survey of India
    Explanation:
    On November 2, 2019, A day after the bifurcation of the state Jammu and Kashmir (J&K) into two Union territories (UT) – Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh, the Union Home minister Amit Shah has released a new political map of India showing 28 states and 9 Union territories. He also separately released a map showing the administrative boundaries of the Union territories of J&K and Ladakh. The map has been redrawn by Survey of India, Department of Science & Technology.
  3. Find the district which is not the part of new Union Territory Ladakh ?
    1) Chilhas
    2) Poonch
    3) Kargil
    4) Gilgit Wazarat
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Poonch
    Explanation:
    The new UT of Ladakh consists of 2 districts of Kargil and Leh & areas such as Gilgit, Gilgit Wazarat, Chilhas and the Tribal Territory of 1947 that have been occupied by Pakistan are included in the Ladakh UT. The Leh district has been defined in the Jammu and Kashmir Reorganization (Removal of Difficulties) Second Order, 2019.The rest of the former State of Jammu and Kashmir such as Kupwara, Baramulla, Bandipur, Ganderbal, Srinagar, Pulwama, Poonch, Budgam ,Shopian, Anantnag, Kulgam, Kishtwar, Rajouri, Reasi, Ramban, Doda, Jammu, Udhampur, Samba, Kathua & other areas in Pakistan occupied Kashmir (PoK) such as Mirpur and Muzaffarabad have been included in the new UT of J&K.
  4. Where was the 7th meeting of India-US (United States) Economic and Financial partnership (EFP) dialogue 2019 held ?
    1) New Delhi, India
    2) Washington D.C., United States
    3) Mumbai, India
    4) New York, United States
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) New Delhi, India
    Explanation:
    On November 1, 2019,In order to deepen the economic partnership, the 7th meeting of India-US (United States) Economic and Financial partnership (EFP) dialogue 2019 held in New Delhi.
  5. Who led the Indian delegation to the 7th meeting of India-US (United States) Economic and Financial partnership (EFP) dialogue 2019 ?
    1) Amit Shah
    2) Nirmala Sitharaman
    3) Nitin Gadkari
    4) Rajnath Singh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Nirmala Sitharaman
    Explanation:
    Smt. Nirmala Sitharaman, Minister of Finance, Government of India (GoI) led the Indian delegation to the 7th meeting of India-US (United States) Economic and Financial partnership (EFP) dialogue 2019 that held in New Delhi .
  6. Which two countries have agreed to enhance cooperation in tackling money laundering and combating the financing of terrorism recently ?
    1) India & Japan
    2) India & Russia
    3) India & United States(US)
    4) India & China
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) India & United States(US)
    Explanation:
    On November 1, 2019, Both the nations of India & US (United States) have agreed to enhance cooperation in tackling money laundering and combating the financing of terrorism, during 7th meeting of the Economic and Financial Partnership (EFP) held in New Delhi.
  7. Which year is set as target to produce 1 billion tonnes of coal by the Minister of coal & mines, and parliamentary affairs Shri Prahlad Singh Joshi ?
    1) 2025
    2) 2022
    3) 2023
    4) 2024
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) 2024
    Explanation:
    On November 2, 2019, Minister of coal & mines, and parliamentary affairs Shri Prahlad Singh Joshi announced the target of producing 750 million tonnes of coal in the financial year 2020-21 and also of producing 1 billion tonnes of coal in the financial year 2023-2024 by Coal India Ltd (CIL). This was announced during his address at CIL’s 45th Coal India Foundation Day celebrations in Kolkata, West Bengal.
  8. Name the Chancellor of the Federal Republic of Germany, who visited India recently .
    1) Gerhard Schröder
    2) Emmanuel Macron
    3) Angela Merkel
    4) Theresa May
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Angela Merkel
    Explanation:
    The Chancellor of the Federal Republic of Germany Dr. Angela Merkel paid a 2-day official visit to India from October 31-November 1, 2019 at the invitation of Prime Minister(PM) Shri Narendra Modi, with the aim of boosting strategic ties with the country including key areas such as defence and security.
  9. Where was the 5th Indo German Inter-Governmental Consultations (IGC) held ?
    1) New Delhi, India
    2) Berlin, Germany
    3) Kolkata, India
    4) Munich, Germany
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) New Delhi, India
    Explanation:
    5th Indo-German Inter-Governmental Consultations (IGC) was co-chaired by PM Modi and Angela Merkel. This IGC which was held in Hyderabad House, New Delhi, was part of strengthening the relationship between the two nations in traditional sectors like transport, skill development & energy, and explore possibilities for cooperation in newer areas like green urban mobility and Artificial Intelligence(AI).
  10. How many Memorandum of Understandings(MoU’s) were signed between India and Germany during Angela Merkel, Chancellor of the Federal Republic of Germany visit to India ?
    1) 20
    2) 17
    3) 22
    4) 25
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 2) 17
    Explanation:17 Memorandum of Understandings(MoUs) & agreements and 5 Joint Declaration of Intent(JDI) were signed at the 5th Indo-German Inter-Governmental Consultations (IGC).

    S.NoMoU/Agreements
    1Arrangement for exchanging personnel between Indian Space Research Organisation(ISRO) and German Aerospace Centre (DLR- in German).
    2Cooperation in the Field of Civil Aviation.
    3Cooperation within the International smart cities network.
    5Cooperation in the field of skill development and vocational education and training(VET).
    6Economic Cooperation in the field of Start-ups.
    7Establishing cooperation project on agricultural market development.
    8MoU in Occupational Diseases, rehabilitation and vocational training of insured persons & workers with disabilities.
    9Statement of Intent(SOI) on Indo-German Migration and mobility partnership agreement.
    10MoU between National Institute of Agricultural Extension Management MANAGE, Hyderabad, Telangana and the German Agricultural Academy DEULA in the German city of Nienburg.

    The cooperation is for agricultural, technical and professional training.

    11Cooperation in Inland, coastal and maritime technology.
    12Establishment of academic collaboration in Ayurveda, Yoga and Meditation.
    13Promotion and expansion  of scientific and technological research cooperation
    14Extension of the partnership in higher education.
    15Cooperation between the National Museum, New Delhi; The National Gallery of Modern Art, Karnataka;  The Indian Museum, Kolkata; The Prussian Cultural Heritage Foundation and the Stiftung Humboldt Forum in Berliner Schloss Germany.
    16JDI of intent between Siemens Limited, India and MSDE(Ministry of Skill Development and Entrepreneurship)  and German Ministry for economic cooperation and development on skills for sustainable growth.
    17All India Football Federation (AIFF) and Deutscher Fußball-Bund (DFB).
  11. Which of the following is not the part of 5 Joint Declaration of Intent(JDI) signed between India and Germany during Angela Merkel, Chancellor of the Federal Republic of Germany visit to India ?
    1) Consultations for the period 2020-2024
    2) Cooperation on Strategic Projects
    3) Cooperation in Research & Development (R&D) on AI
    4) Cooperation in Infrastructure Projects
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Cooperation in Infrastructure Projects
    Explanation:5 Joint Declaration of Intent(JDI) were signed at the 5th Indo-German Inter-Governmental Consultations (IGC).

    S.NoJoint Declaration of Intent
    1Consultations for the period 2020-2024
    2Cooperation on Strategic Projects.
    3Indo-German Partnership for Green Urban Mobility.
    4Cooperation in Research & Development (R&D) on AI.
    5JDI regarding cooperation in the field of prevention of marine litter.
  12. Name the field for which German Chancellor Angela Merkel, pledged to invest €1 billion over the next five years .
    1) In the field of Start-ups
    2) In the Field of Civil Aviation
    3) Environment friendly urban mobility
    4) International smart cities network
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 3) Environment friendly urban mobility
    Explanation:
    The German Chancellor Merkel, pledged to invest €1 billion over the next five years on environmentally-friendly urban mobility in the Indian nation. Germany would invest €200 million for bus sector reforms in Tamil Nadu.
  13. Which portal has signed MoU (Memorandum of understanding) with Indian Bank and Canara Bank to provide a paperless, cashless, and transparent payment system on its portal ?
    1) Government e-Marketplace (GeM)
    2) Government e-CollabDDS (GeC)
    3) Government e-Dharti (GeD)
    4) Government e-Pathshala (GeP)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-1) Government e-Marketplace (GeM)
    Explanation:
    On November 1, 2019, Government e-Marketplace (GeM) ,a one stop portal to facilitate online procurement of common use Goods & Services required by various government departments, has signed MoU (Memorandum of understanding) with Indian Bank and Canara Bank to provide a paperless, cashless, and transparent payment system on its portal.
  14. Name the Regional Rural Bank which has collaborated with the Stock Holdings Corporation of India Limited to launch e-stamp counter in Agartala .
    1) Agartala Marudhara Gramin Bank
    2) Tripura Gramin Bank
    3) Agartala Gramin Bank
    4) Kshetriya Gramin Bank
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Tripura Gramin Bank
    Explanation:
    On November 1, 2019, Tripura Gramin Bank in association with the Stock Holdings Corporation of India Limited (SHCIL) started an e-stamp counter at the bank’s Abhyanagar branch in Agartala. The bank is sponsored by United Bank of India (UBI) & is jointly owned by the Government of India, Government of Tripura and UBI.
  15. For which purpose the Siemens has signed Memoranda of Understandings(MoU) with power producer NTPC (formerly National Thermal Power Corporation Limited) and The Energy and Resources Institute(TERI) ?
    1) For GeM Pool Accounts (GPA)
    2) For Earnest Money Deposit (EMD)
    3) For Earnest Money Deposit
    4) For decarbonisation
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) For decarbonisation
    Explanation:
    On November 1, 2019, German multinational conglomerate company Siemens signed Memoranda of Understandings(MoU) with power producer NTPC (formerly National Thermal Power Corporation Limited) and The Energy and Resources Institute(TERI) for decarbonisation.
  16. Who will be honoured with the first ‘Icon of Golden Jubilee Award’ during International Film Festival of India(IFFI) 2019 that is to be held in Goa ?
    1) Shahrukh Khan
    2) Amitabh Bachchan
    3) S Rajinikanth
    4) Kamal Haasan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) S Rajinikanth
    Explanation:
    Eminent film personality & South Indian superstar Shri S Rajinikanth will be honoured with the first ‘Icon of Golden Jubilee Award’, in International Film Festival of India(IFFI) 2019 that is to be held in Goa from 20th November to 28th November, 2019. Icon of Golden Jubilee Award is a special award constituted by Government of India in the year 2019.
  17. Name the French actor, who will be honoured with “Life Time Achievement Award” for a ‘foreign artiste’ during the International Film Festival of India(IFFI) 2019.
    1) Isabelle Hupert
    2) Maika Monroe
    3) Juliette Binoche
    4) Catherine Deneuve
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Isabelle Hupert
    Explanation:
    French actor Isabelle Anne Madeleine Huppert will be honoured with “Life Time Achievement Award” for a ‘foreign artiste’ in the International Film Festival of India(IFFI) 2019.
  18. Which Indian city was designated as the member of the UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of “gastronomy” (art of choosing, cooking, and eating good food) ?
    1) Kochi, Kerala
    2) Hyderabad, Telangana
    3) Chennai, Tamil Nadu
    4) Bengaluru, Karnataka
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Hyderabad, Telangana
    Explanation:
    On October 31, 2019 the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO) has designated Hyderabad as the member of the UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of “gastronomy” (art of choosing, cooking, and eating good food). A total of 7 categories were made for recognition under the UCCN which was launched in 2004. They were Crafts and Folk Arts, design, film, gastronomy, music, media arts and literature. This year, a total of 66 cities inclusive of Mumbai and Hyderabad were added.
  19. Find the field for which Mumbai was designated as the member of the UNESCO Creative Cities Network (UCCN) ?
    1) Folk Arts
    2) Media
    3) Music
    4) Film
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 4) Film
    Explanation:
    On October 31, 2019 the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO) has designated Mumbai as a member of the UNESCO Creative Cities Network (UCCN) in the field of “film”. The previous members that were included in the list were Jaipur (Rajasthan) for crafts and folk arts in 2015; Varanasi (Uttar Pradesh) for Creative city of music in 2015; Chennai (Tamil Nadu) for creative city of Music in 2017.
  20. Who has been selected for the prestigious Italian Golden Sand Art Award 2019 during the International Scorrana Sand Nativity festival in Italy ?
    1) Varshada Thombare
    2) Neha Umak
    3) Sudarsan Pattnaik
    4) Sarvam Patel
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Sudarsan Pattnaik
    Explanation:
    International acclaimed Sand Artist Sudarsan Pattnaik who belongs to Odisha has been selected for the prestigious Italian Golden Sand Art Award 2019. He will be felicitated during the International Scorrana Sand Nativity festival in Italy which is to be held from November 13 to 18, 2019.
  21. Name the Indian-origin researcher, who won the ‘Early Career Researcher of the Year 2019 (Physical Sciences)’ by the Australian government .
    1) Neeraj Sharma
    2) Chitra Mandal
    3) Salim Yusuf
    4) Amar Gupta
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) Neeraj Sharma
    Explanation:
    On November 1, 2019, Indian-origin researcher, Dr Neeraj Sharma (35) from the University of New South Wales (UNSW), Sydney, Australia has won the ‘Early Career Researcher of the Year 2019 (Physical Sciences)’ by the Australian government.
  22. Who launched the UAN Registration, E-Inspection and DIGI Locker app recently ?
    1) Narendra Singh Tomar
    2) Santosh Kumar Gangwar
    3) Kalraj Mishra
    4) Thawar Chand Gehlot
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Santosh Kumar Gangwar
    Explanation:
    On November 2, 2019 the Minister of State (MoS-independent charge) for Labour and Employment, Shri Santosh Kumar Gangwar launched 3 apps during the 67th foundation day of Employees’ Provident Fund Organization (EPFO) in New Delhi. The 3 apps are UAN Registration, E-Inspection and DIGI Locker.
  23. Name the organization which developed the UAN Registration, E-Inspection and DIGI Locker app .
    1) Securities and Exchange Board of India(SEBI)
    2) NITI Aayog
    3) National Development Council
    4) Employees’ Provident Fund Organization (EPFO)
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) Employees’ Provident Fund Organization (EPFO)
    Explanation:
    On November 2, 2019 the Minister of State (MoS-independent charge) for Labour and Employment, Shri Santosh Kumar Gangwar launched 3 apps during the 67th foundation day of Employees’ Provident Fund Organization (EPFO) in New Delhi. The 3 apps are UAN Registration, E-Inspection and DIGI Locker. These apps were developed by EPFO for enhancing ease of doing business and also to promote transparency in EPFO. A booklet commemorating the journey of EPFO from 1952 to 2019 was also released.
  24. Where was the 9th edition of Rugby World Cup 2019 held ?
    1) New Zealand
    2) China
    3) Japan
    4) Russia
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-3) Japan
    Explanation:
    9th edition of Rugby World Cup 2019 held at International Stadium, Yokohama, Japan.
  25. Which country won the 9th edition of Rugby World Cup 2019 which is their 3rd victory ?
    1) South Africa
    2) England
    3) New Zealand
    4) Japan
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer- 1) South Africa
    Explanation:
    On November 2, 2019, South Africa defeated England’s team by 32-12 scores in the final of the 9th edition of Rugby World Cup 2019 held at International Stadium, Yokohama, Japan. The winners are awarded the Webb Ellis Cup, named after William Webb Ellis, the Rugby School pupil who invented rugby by picking up the ball during a football game.
  26. Which state’s former Urban Development Minister & former Minister for Horticulture, Vaijanath Patil passed away recently ?
    1) Tamil Nadu
    2) Karnataka
    3) Telangana
    4) Andhra Pradesh
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-2) Karnataka
    Explanation:
    On Nov 2, 2019, Vaijanath Patil, Former Karnataka Urban Development Minister, former Minister for Horticulture, and president of Hyderabad Karnataka Horata Samithi passed away in Bengaluru, Karnataka. He was born in Aurad taluk of Bidar district, Karantaka.
  27. On which date, International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is observed annually ?
    1) October 30
    2) October 31
    3) November 1
    4) November 2
    5) None of these
    Answer & Explanation
    Answer-4) November 2
    Explanation:
    The International Day to End Impunity for Crimes against Journalists is observed annually on November 2, under the resolution (A/RES/68/163) by the United Nations(UN). The day was decided to be observed on November 2 during the 68th UN general assembly in 2013 in New York, United States (US). The day aims to recognize the far-reaching consequences of impunity (exemption from punishment or loss), especially of crimes against journalists. The campaign for 2019 is #KeepTruthAlive.

Static GK Quiz based on Current Affairs

  1. Who is the Minister of coal & mines, and parliamentary affairs ?
    Answer & Explanation
    Answer-Prahlad Singh Joshi
  2. What is the tagline of Canara Bank ?
    Answer & Explanation
    Answer- Together we Can
  3. Clouded Leopard National Park is located in which state ?
    Answer & Explanation
    Answer-Tripura
  4. NTPC (formerly National Thermal Power Corporation Limited) is corporated under which Act ?
    Answer & Explanation
    Answer-Companies Act 1956
  5. Name the Sponsor bank of Tripura Gramin Bank .
    Answer & Explanation
    Answer-United Bank of India (UBI)

Click Here to Read Current Affairs November 2019

AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test