Current Affairs Quiz: September 18 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 18 2019

1) Where was the first International Conference on Sustainability Education(ICSE) 2019 held?
1) Beijing, China
2) Geneva, Switzerland
3) New Delhi, India
4) Washington D.C., U.S.
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) New Delhi, India
Explanation:
The first of its kind International Conference on Sustainability Education (ICSE) 2019 was held at the India Habitat Centre in New Delhi on September 9-10, 2019. It was jointly organised by Mobius Foundation, the Climate Reality Project, India in partnership with United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO) New Delhi office.

2) In which city, Asia’s first environment school named “World Environment School (WESc)” will be set up & to become operation by 2021 ?
1) Varanasi, Uttar Pradesh
2) Coorg, Karnataka
3) New Delhi, Delhi
4) Pune, Mumbai
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Coorg, Karnataka
Explanation:
Asia’s first environment school named World Environment School, Coorg (WESc) was launched on the occasion. It is set up in Coorg, Karnataka.It will be operational from 2021 for grade 6 to 12 students and educate the next generation of environmental leaders.

3) In which city, India’s first Central Police University will be established ?
1) Guwahati, Assam
2) New Delhi, Delhi
3) Kolkata, West Bengal
4) Greater Noida , Uttar Pradesh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Greater Noida , Uttar Pradesh
Explanation:
India’s first Central Police University will be established in Greater Noida, Uttar Pradesh near the Yamuna Expressway with the aim to improve the law and order of the country. In-Principle approval has been given by the centre for the establishment of the university and 100 acres of land has also been identified for this in Sector Techzone, Greater Noida.

4) Who inaugurated the 5th International Ramayana Festival in New Delhi ?
1) Amit Shah
2) Narendra Modi
3) Ram Nath Kovind
4) Venkaiah Naidu
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Amit Shah
Explanation:
3 day long 5th International Ramayana Festival was inaugurated in New Delhi on September 17, 2019 by Union minister of home affairs Shri Amit Shah. The festival is organised by Indian Council for Cultural Relations(ICCR) to promote Indian culture and its values and will be held until September 19, 2019. 17 countries have participated in the festival which is organised 5th time in a row.

5) Where was the India’s first National Antimicrobial Resistance (AMR) Hub inaugurated by the Indian Council of Medical Research (ICMR) ?
1) Varanasi, Uttar Pradesh
2) Mumbai, Maharashtra
3) Kolkata, West Bengal
4) New Delhi, Delhi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Kolkata, West Bengal
Explanation:
On September 16, 2019, The Indian Council of Medical Research (ICMR) inaugurated India’s first National Antimicrobial Resistance (AMR) Hub in Kolkata, West Bengal. It was developed by ICMR in association with the United States (US) Department of Health and Human Services. ICMR director-general Balram Bhargava, National Institute of Cholera and Enteric Diseases (NICED) director Shanta Dutta and US ambassador to India Kenneth I Juster were among the dignitaries present at the inaugural ceremony.

6) Name the President of India, who visited Iceland for the first time since the visit of Dr.Abdul Kalam in 2005 .
1) K. R. Narayanan
2) Ram Nath Kovind
3) Pratibha Patil
4) Pranab Mukherjee
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Ram Nath Kovind
Explanation:
Ram Nath Kovind as his first leg of the tri nation visit, landed in Reykjavik, Iceland on September 9 2019. This is the first visit by the President of India to Iceland since the visit of Dr.Abdul Kalam in 2005. He was welcomed by President of Iceland, His Excellency Mr. Guðni Thorlacius Jóhannesson at his Bessastadir Residence.

7) How many MoU’s were signed between India and Iceland for the year 2019 to 2022, during President Ram Nath Kovind’s visit?
1) 6
2) 5
3) 4
4) 3
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 3
Explanation:
The two nations signed 3 MoUs from 2019 till 2022 by Ram Nath Kovind and his counterpart Jóhannesson. Fisheries collaboration, Cultural cooperation Visa waiver by Iceland to holders of diplomatic and official passport.

8) President Ram Nath Kovind presented paintings of Lonar Lake to Iceland President Johannesson, Lonar Lake is situated in which Indian State ?
1) West Bengal
2) Karnataka
3) Maharashtra
4) Uttar Pradesh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Maharashtra
Explanation:
Painting of Lonar, which is the largest lake created by the impact of a meteor in the ballistic deccan plateau of Maharashtra was gifted by Indian president to his Icelandic counterpart. Books on the story of valour and sacrifice of Indian soldiers during the World War I named “India and the Great War” were also presented.

9) With which country, India has signed an MoU in the field of “Technical cooperation on climate change” during President Ram Nath Kovind’s visit to three nation(Iceland, Switzerland and Slovenia) ?
1) Switzerland
2) Iceland
3) Slovenia
4) All of the above
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Switzerland
Explanation:
The president of india visited Switzerland from September 11-14, 2019 as part of the tri nation visit. The president was welcomed by the President of the Swiss Confederation, Ueli Maurer at Bern, Switzerland.The important events are mentioned below as follows.

10) Name the first ever President of India, who visited Slovenia .
1) Pranab Mukherjee
2) Ram Nath Kovind
3) A. P. J. Abdul Kalam
4) Ramaswamy Venkataraman
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Ram Nath Kovind
Explanation:
The president Shri Kovind made his final leg visit to Slovenia from Sep 15- 17, 2019 and held high level talks. This is the first ever visit by an Indian president to Slovenia. He was welcomed by the president of Slovenia Borut Pahor in Ljubljana.

11) How many MoU’s were signed between India and Slovenia during Indian President Ram Nath Kovind ?
1) 4
2) 5
3) 6
4) 7
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 7
Explanation:
India and Slovenia signed 7 MoUs together by Indian and the Slovenian president. They are cooperation in the field of Investment, Sports, Culture, River rejuvenation(clean Ganga mission), Science, Technology, Standards.

12) Where was the 350-meter tall -“Lotus tower”, the tallest tower of South Asia worth over $100 million unveiled recently ?
1) Kabul, Afghanistan
2) New Delhi, India
3) Colombo, Srilanka
4) Beijing, China
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Colombo, Srilanka
Explanation:
On September 16, 2019 president of Sri Lanka(SL) Shri Maithripala Sirisena unveiled “Lotus tower” which is the tallest tower of South Asia that cost over $100 million. 80% of the funding cost of the tower situated in Colombo, Srilanka has been done by China under the Belt and Road Initiative(BRI).Building features: It is a 350-meter-tall building having 17 storeys spread over an area of 30,600 sq. metres.

13) Which organization has collaborated with the Ministry of Information & Broadcasting (I&B) & participated in the 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF) ?
1) Confederation of Indian Industry(CII)
2) Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry(FICCI)
3) Central Board of Film Certification(CBFC)
4) National Film Development Corporation of India(NFDC)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Confederation of Indian Industry(CII)
Explanation:
The 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF) for 2019 was held from September 5-15, 2019 in Toronto, Ontario, Canada. Ministry of Information & Broadcasting (I&B) of the Government of India in collaboration with Confederation of Indian Industry (CII) participated in the 44th TIFF. i. The delegation included Shri Chaitanya Prasad, Additional Director General, Directorate of Film Festivals (DFF) and Ms. Dhanpreet Kaur, Deputy Secretary (Films), Ministry of Information & Broadcasting and others.

14) Name the film, which won People’s Choice Award in the 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF) for the year 2019 ?
1) Run This Town
2) Jojo Rabbit
3) White Lie
4) The Song of Names
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Jojo Rabbit
Explanation:Jojo Rabbit won the People’s Choice Award in the 44th annual Toronto International Film Festival (TIFF).List of winners:

AwardFilmDirector
People’s Choice AwardJojo RabbitTaika Waititi
People’s Choice Award: DocumentaryThe CaveFeras Fayyad
People’s Choice Award: Midnight MadnessThe PlatformGalder Gaztelu-Urrutia
Best International Short FilmAll Cats Are Grey in the DarkLasse Linder

15) Which consumer lending platform has partnered with PayU to offer cardless EMI (equated monthly installment) payment option to consumers ?
1) Loantap
2) Moneytap
3) CoinTribe
4) ZestMoney
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) ZestMoney
Explanation:
On September 17, 2019, Consumer lending platform, ZestMoney has partnered with PayU, a fintech firm that provides payment technology to online merchants to offer cardless EMI (equated monthly installment) payment option to consumers. With this partnership, more than 2,500 merchants that are equipped with PayU, Billdesk, Cashfree, and Razorpay can start accepting ZestMoney (which has over 3,500 unique data points (2,500 data points for new to credit) to ease risk decisioning) as a payment solution quickly.

16) Name the entity, that has partnered with Visa Inc, the world’s leader in digital payments technology to launch SI(standing instructions )-Hub to make recurring payments using cards with a one-time enrollment.
1) Razorpay
2) Citrus Pay
3) Billdesk
4) Whizpay
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Billdesk
Explanation:
On September 16, 2019, Visa Inc, the world’s leader in digital payments technology and BillDesk, an Indian online payment gateway company have partnered for the launch of SI (standing instructions )-Hub which is a smooth and secure way to make recurring payments using cards with a one-time enrollment. This comes after the introduction of guidelines for e-mandate on cards for recurring transactions by RBI(Reserve Bank of India).

17) Which Payment bank has launched “Bharosa” savings account services by which customer can get personal accident insurance up to Rs 5 Lakh, even with the minimum balance of Rs.500 ?
1) Airtel Payments Bank
2) India Post Payments Bank
3) Jio Payments Bank
4) Paytm Payments Bank
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Airtel Payments Bank
Explanation:
On September 17, 2019, Airtel Payments Bank, a public limited company with its headquarters in New Delhi has launched “Bharosa” savings account services with the aim of deepening the financial inclusion in India. Customers of Airtel Payments Bank will get personal accident insurance up to Rs 5 Lakh, even with the minimum balance of 500. However, the customer will need to make a debit transaction at least once a month.

18) What is the interest rate provided on deposits over 6 crore accounts of the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) for the year 2018-19 ?
1) 8.35%
2) 8.65%
3) 8.55%
4) 8.45%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 8.65%
Explanation:
Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Labour and Employment Santosh Kumar Gangwar notified that over 6 crore members of the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) will get 8.65% interest on deposits, which will be credited to the accounts, for 2018-19 after the approval from the Ministry of Finance. The decision was made on February 21, 2019.

19) IDF was in news recently, what does ‘I’ stands for ________ .
1) I – Interest
2) I – Investments
3) I – Indians
4) I – Infrastructure
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) I – Infrastructure
Explanation:
I stands for Infrastructure. The full form of IDF is Infrastructure Debt Funds.

20) How many years lock in period was waived off by the government of India on NRI investments in Infrastructure Debt Funds (IDFs) to boost foreign investment in the infrastructure sector ?
1) 6 year
2) 5 year
3) 3 year
4) 4 year
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) 3 year
Explanation:
On September 17, 2019 the govtin order to boost foreign investment in the infrastructure sector, waived off the 3-year lock in period for investments made by Non-Resident Indians(NRI) in Infrastructure Debt Funds (IDFs), as notified by the Central Board of Direct Taxes (CBDT).

21) Name the Indian activists, who was honoured with Turkish award, the 11th International Hrant Dink award for the year 2019 along with NebahatAkkoç, Turkish activist against male violence .
1) Manasi Pradhan
2) Shabnam Hashmi
3) Champa Devi Shukla
4) Agnes Kharshiing
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Agnes Kharshiing
Explanation:
On September 15, 2019 Meghalaya based rights activist Agnes Kharshiing, the survivor of coal mafia assaults a year ago, was honoured with Turkish award, the 11th International Hrant Dink award for the year 2019 along with Nebahat Akkoç, Turkish activist against male violence at the Lutfi Kirdar International Convention and Exhibition Centre, in Istanbul. Agnes is awarded for defending women, children and poor rights, environmental rights. The award was presented to them commemorating the memory of Turkish-American journalist Hrant Dink who was assassinated in 2007 in Istanbul, Turkey.

22) Who won the Amnesty International ‘Ambassadors of Conscience’ award for the year 2019 along with the ‘Fridays for Future youth movement’ ?
1) Greta Thunberg
2) Jillian Marsh
3) Maria Gunnoe
4) Annie Leonard
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Greta Thunberg
Explanation:
On September 16, 2019 Swedish environmental activist Greta Thunberg(16 years) and the ‘Fridays for Future youth movement’ won the Amnesty International’s ‘Ambassadors of Conscience’ award for the year 2019. The award ceremony which was held at the George Washington University, Washington D.C, America, is the highest human rights award constituted by the Amnesty International.

23) Who was appointed as the chairman and managing director(CMD) of Cognizant India?
1) Steven Erik Schwartz
2) Ramkumar Ramamoorthy
3) Chandrasekaran Ramakrishnan
4) Thiagarajan Krishnaraj
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Ramkumar Ramamoorthy
Explanation:
Information Technology(IT) giant, Cognizant India has elevated Ramkumar Ramamoorthy currently the executive director, as its new chairman and managing director(CMD).Cognizant India elevates R Ramamoorthy as its new CMD.During 21 years with the company , he played a key role in its CSR(Corporate social responsibility) initiatives through his work at Cognizant Foundation and Cognizant Outreach.

24) Name the former High Court Justice, who was appointed as the new chairman of the Appellate Tribunal for Prevention of Money Laundering (PMLA) Act .
1) H. L. Dattu
2) Madan Lokur
3) Sunil Gaur
4) Jasti Chelameswar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Sunil Gaur
Explanation:
Former High Court Justice Sunil Gaur, who became famous after he denied protection from arrest to former finance minister P Chidambaram, considered as the ‘kingpin’ of the INX media case 48 hours before his retirement, was appointed as the new chairman of the Appellate Tribunal for Prevention of Money Laundering (PMLA) Act.

25) Which Bank’s president, Takehiko Nakao has announced his resignation effective from January 16 , 2020 ?
1) New Development Bank
2) African Development Bank
3) World Bank
4) Asian Development Bank (ADB)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Asian Development Bank (ADB)
Explanation:
On September 17, 2019, The president of Asian Development Bank (ADB), Takehiko Nakao has announced his resignation effective from January 16, 2020. The new president will be elected in accordance with an open, transparent and merit-based principle.President of ADB Takehiko Nakao resigns. Takehiko joined as the president of ADB on April 28, 2013.

26) Name the most massive neutron star discovered by astronomers from West Virginia University (U.S).
1) MSP J0740+6620
2) MNS J0730+6620
3) MVS J0720+6620
4) MDS J0720+6620
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) MSP J0740+6620
Explanation:
Astronomers at West Virginia University (U.S) of the National Science Foundation (NSF) in Pocahontas County, United States (US) have discovered the most massive neutron star ever called MSP J0740+6620. It is one of the densest objects in the known universe. The research was published in the journal Nature Astronomy.

27) Using which telescope, astronomers at West Virginia University (U.S) have discovered the most massive neutron star ever called MSP J0740+6620 ?
1) Spitzer Space Telescope (SST)
2) Green Bank Telescope (GBT)
3) Hubble Space Telescope (HST)
4) Fermi Gamma-ray Space Telescope (FGST)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Green Bank Telescope (GBT)
Explanation:
Astronomers at West Virginia University (U.S) using Green Bank Telescope (GBT) of the National Science Foundation (NSF) in Pocahontas County, United States (US) have discovered the most massive neutron star ever called MSP J0740+6620. It weighs 2.14 times more than the Sun occupying a space that was only 30 kilometers across.It is located some 4,600 light-years away from Earth. One light-year is about six trillion miles.

28) Which organization has signed an MoU with Indian Space Research Organization (ISRO) to develop human-centric systems for the ‘Gaganyaan’ project ?
1) Bharat Heavy Electricals Limited(BHEL)
2) Bhabha Atomic Research Centre(BARC)
3) Defence Research and Development Organization (DRDO)
4) Hindustan Aeronautics Limited(HAL)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Defense Research and Development Organization (DRDO)
Explanation:
On September 18, 2019, The Space agency of the Government of India(GoI), Indian Space Research Organization (ISRO) and the Defense Research and Development Organization (DRDO) signed a Memorandum of Understanding (MoU) to develop human-centric systems for the ‘Gaganyaan’ project.

29) Where was the 10th Asia Pacific Youth Games for the year 2019 held ?
1) Jakarta, Indonesia
2) Dhaka, Bangladesh
3) Assam, India
4) Vladivostok, Russia
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Vladivostok, Russia
Explanation:
The 10th Asia Pacific Youth Games for 2019 were held in Vladivostok, Russia. India won a total of 16 gold, 13 silver and 5 bronze medals taking the total to 34 medals in 7 different sports events.

30) Name the mascot of the Beijing Winter Olympics  2022.
1) Athena and Phevos
2) Bing Dwen Dwen
3) Schuss
4) Håkon and Kristin
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Bing Dwen Dwen
Explanation:
On September 17, 2019, The smiling panda, named Bing Dwen Dwen was revealed as the official mascot for Beijing Winter Olympics 2022 at a ceremony held at Shougang Ice Hockey Arena in Beijing, China. A walking Chinese lantern Shuey Rhon Rhon was declared as the official mascot for Winter Paralympics 2022.

31) Astha Choudhury, who won 2 gold medals and 3 silver medals in10th Asia Pacific Youth Games for the year 2019, is associated with which sport ?
1) Swimming
2) Judokas
3) Chess
4) Badminton
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Swimming
Explanation:
The Indian swimming team finished as the overall winners with 8 gold, 5 silver and 1 bronze medal. Assam swimmer Astha Choudhury won five medals including two gold (4×50 metre mixed freestyle & 4×50 mixed individual medley relay) and three silver (100 metre freestyle, 200 metre freestyle & 100 metre individual medley).

32) Name the first english player, who won the 2019 UEFA(Union of European Football Associations) women’s player of the year award .
1) Jill Scott
2) Toni Duggan
3) Lucy Bronze
4) Steph Houghton
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Lucy Bronze
Explanation:
England player Lucy Bronze of Olympique Lyonnais won the 2019 UEFA women’s player of the year award. She is the first english player to win a UEFA player of the year award.

33) Which school clinched the title in Asia’s largest youth football tournament, 60th edition of Under-17 Junior Boys Subroto Cup International Football Tournament 2019 held in New Delhi ?
1) Government Chawngfiang Middle School, Mizoram
2) Sukantanagar Vidyaniketan, Kolkata
3) Army Public School Shillong, Shillong
4) Hopewel Elias Higher Secondary School, Meghalaya
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Hopewel Elias Higher Secondary School, Meghalaya
Explanation:
Meghalaya’s Hopewel Elias Higher Secondary School clinched the title of 60th edition of Under-17 Junior Boys Subroto Cup International Football Tournament 2019 by beating Bangladesh Krida Shiksha Prothishtan (BKSP) by a scoreline of 1-0 at the tournament held in Dr. Ambedkar Stadium, New Delhi. It was Asia’s largest youth football tournament.

34) Name the first defender, who won the 2018/2019 “UEFA (Union of European Football Associations) Men’s Player of the Year award” and ‘Defender of the season award’ .
1) Sadio Mané
2) Virgil van Dijk
3) Kylian Mbappé
4) Sergio Ramos
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Virgil van Dijk
Explanation:
On August 30, 2019, Dutch football player of the Liverpool team Virgil van Dijk won the 2018/2019 “UEFA (Union of European Football Associations) Men’s Player of the Year award” and ‘Defender of the Season award’. He is the first defender to win the award since its inaugural edition of 2010-11.

35) Dinesh Mongia, who announced his retirement recently is associated with which sport ?
1) Cricket
2) Football
3) Badminton
4) Tennis
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Cricket
Explanation:
On September 17, 2019, The Former Indian team all-rounder Dinesh Mongia (42) of Chandigarh has announced his retirement from all formats of cricket.Dinesh Mongia announces retirement from all forms of cricket career.He played his last international match for the Indian team in 2007 against Bangladesh. Mongia, the left-handed top-order batsman has made his debut against Australia in the year 2001.

36) Name the first person, who swum English Channel 4 times non-stop & successfully completed the 84-mile challenge in 54 hours and 13 minutes.
1) Ranomi Kromowidjojo
2) Missy Franklin
3) Sarah Thomas
4) Katie Ledecky
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Sarah Thomas
Explanation:
An American woman Sarah Thomas, aged 37, became the first person to swim the English Channel 4 times non-stop. She successfully completed the 84-mile challenge in 54 hours and 13 minutes.Earlier, 4 swimmers had successfully swam across the English Channel 3 times without stopping.

Static GK Quiz based on Current Affairs:
1) Sardar Sarovar Dam is located in which state?
Answer – Kevadia, Gujarat
Explanation:
The dam was in news recently because the Narendra Modi, visited to Sardar Sarovar Dam in Kevadia, Gujarat.He visited the dam because its water levels have reached the highest mark of 138.68 metres for the first time. Prime Minister also performed the puja to welcome the Narmada water at Sardar Sarovar Dam at Kevadia. State Government is celebrating – Namami Devi Narmade- Mahotsav throughout the state to mark the historic overflowing of Sardar Sarovar Dam- the lifeline of the state at its maximum height.
2) Vinesh Phogat is associated with which sport?
Answer – Wrestling
Explanation:
Vinesh Phogat becomes first Indian wrestler to qualify for 2020 Tokyo Olympics.She defeated American Sarah Hildebrandt in the World Championships in Nur Sultan, Kazakhstan. She scored an impressive 8-2 win over the world championship silver medalist to secure her place at the Tokyo Games.
3) Rudrasagar lake is located in which state ?
Answer – Tripura
Explanation:
Tripura govt distributes 10,000 ducklings to farmers around Rudrasagar lake to boost tourism. Out of the target of distributing 50 thousand white ducklings to farmers and animal rearers living around Lake Rudrasagar in Tripura’s Sipahijala district, Biplab Deb government has already distributed over 10 thousand ducklings in past 18 months.
4) Where is the headquarter of Asian Development Bank (ADB) located ?
Answer – Mandaluyong, Philippines
5) What is the Capital and Currency of Swedan ?
Answer – Capital- Stockholm & Currency- Swedish krona