Current Affairs Quiz: September 20 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs September 20 2019

1) Where was the 16th Session of the Joint Economic Commission (JEC) 2019 between India & Belgium -Luxembourg Economic Union (BLEU) held with an aim to improve bilateral economic and trade relations between the two countries ?
1) Kolkata, India
2) Brussels, Belgium
3) New Delhi, India
4) Antwerp, Belgium
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) New Delhi, India
Explanation:
On September 17, 2019, The 16th Session of the Joint Economic Commission (JEC) 2019 between India & Belgium -Luxembourg Economic Union (BLEU) was held in New Delhi with the aim to improve bilateral economic and trade relations between the two countries

2) Name the nationwide campaign launched by NASSCOM’s Data Security Council of India (DSCI) in collaboration with Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) & Google India that will educate end-users on the benefits of making digital payments ?
1) Digital Payment Abhiyan
2) Digital India Programme
3) Digital Payment Programme
4) Digital Payment
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Digital Payment Abhiyan
Explanation:
The National Association of Software and Services Company’s (NASSCOM) Data Security Council of India (DSCI), Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY) and Google India had collaborated together to launch a nationwide awareness campaign ‘Digital Payment Abhiyan‘. The campaign was launched by the Communications and Electronics & Information Technology (IT) Minister Mr Ravi Shankar Prasad on September 19, 2019 at the Google for India event in New Delhi.

3) Which organization has partnered with National Skills Development Corporation (NSDC) and Skill India to introduce the job-centric Spot codes to offline locations and NSDC centres ?
1) Microsoft
2) IBM
3) Facebook
4) Google
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Google
Explanation:
Google partnered with National Skills Development Corporation (NSDC) and Skill India to introduce the job-centric Spot codes to offline locations and NSDC centres.

4) PMMVY Scheme was in news recently, what does ‘V’ stands for _________ ?
1) V- Vaigyanik
2) V- Vandana
3) V- Vikas
4) V- Vidyutikaran
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) V- Vandana
Explanation:
V stands for Vandana in Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana (PMMVY).It was in news because PMMVY achieved a mark of reaching 1 crore (1,00,11,200) beneficiaries in India. The total amount disbursed under the scheme crossed Rs. 4,000 crores.

5) Name the scheme launched by Union Ministry of Human Resource & Development (MHRD) under which technology will be used for better learning outcomes in Higher Education?
1) National Educational Adaptive for Technology (NEAT)
2) National Educational Arbitrage for Technology (NEAT)
3) National Educational Alliance for Technology (NEAT)
4) National Educational Applied Science for Technology (NEAT)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) National Educational Alliance for Technology (NEAT)
Explanation:
On September 19, 2019 the Union Ministry of Human Resource & Development (MHRD) has announced a new scheme named National Educational Alliance for Technology (NEAT) for better learning outcomes in higher education and is expected to be operational in early november 2019. The main objective of this scheme is to use Artificial Intelligence(AI) in making personalized learning and will be developed through Public-private partnership (PPP) model. AICTE (All India Council for Technical Education) will be the implementing agency of this scheme.

6) Which organization has released the report titled “Progress on drinking water, sanitation and hygiene: 2000-2017: Special focus on inequalities” indicating the open defecation practices in India between 2000 and 2017 has decreased by 47 %?

1) World Health Organization/United Nations International Children’s Emergency Fund
2) International Bank for Reconstruction and Development(IBRD)
3) United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO)
4) United Nations Office for Project Services(UNOPS)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) World Health Organization/United Nations International Children’s Emergency Fund
Explanation:
As per the WHO/UNICEF (World Health Organization/United Nations International Children’s Emergency Fund) Joint Monitoring Program (JMP) for Water Supply, Sanitation and Hygiene, report 2019, “Progress on drinking water, sanitation and hygiene: 2000-2017: Special focus on inequalities”, the open defecation practices in India between 2000 and 2017 has decreased by 47 % & 43 % of Indian people have gained access to basic sanitation facilities.

7) Name the integrated exercise conducted by Indian army in the Eastern Ladakh region in order to test and improve its capabilities in war fighting ?
1) Ekuverin
2) Ajeya Warrior
3) Chang Thang
4) Vajra Prahar
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Chang Thang
Explanation:
On September 18, 2019 the Indian army conducted massive integrated exercise named ‘Chang Thang’ in the Eastern Ladakh region bordering China in a very high altitude area in order to test and improve its capabilities in war fighting. The exercise involved all the arms of the Indian army like T-72 tanks, artillery guns and helicopters, Unmanned Aerial Vehicles etc. The exercise was monitored by Lieutenant General Ranbir Singh, General Officer Commanding-in-Chief, Northern Command.

8) Which transportation entity has tied up with Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) scheme to provide health insurance to 2 million driver partners ?
1) Fasttrack
2) Carzonrent
3) UBER
4) Ola
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Ola
Explanation:
On September 19, 2019 the Ayushman Bharat – Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY) scheme which is the world’s largest healthcare scheme signed a Memorandum of Understanding(MoU) with mobility platform Ola whereby the scheme would provide health insurance to 2 million driver partners of Ola. The MoU was signed between Vijay Ghadge, Vice President(Operations) of Ola and Dr. Praveen Gedam, Deputy Chief Executive Officer (CEO) of AB-PMJAY and National Health Authority(NHA) in presence of Dr. InduBhushan, CEO, AB-PMJAY and NHA.

9) Untill which date, government asked banks not to declare stressed loans of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) as Non Performing Assets (NPAs) ?
1) December 31, 2019
2) March 31, 2020
3) January 31, 2020
4) April 30, 2020
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) March 31, 2020
Explanation:
On September 19, 2019, After meeting with the heads of public sector banks(PSB) to discuss various issues, including follow up on transmission of monetary policy rates, Finance Minister Nirmala Sitharaman stated that in order to overcome the slowdown in the economy and increase business activities, the government asked banks not to declare stressed loans of Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) as Non Performing Assets (NPAs) until March 31, 2020.

10) CIC is in news recently, what does ‘I’ stands for __________ ?
1) I – Information
2) I – Investment
3) I – Interest
4) I – Insurance
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) I – Information
Explanation:
I stands for Information in Credit Information Companies (CICs).

11) Name the act, by which Reserve Bank RBI) bars unregulated fintech firms from accessing the consumer credit data ?
1) Credit Information Companies (Regulation) Act, 2003 (CICRA)
2) Credit Information Companies (Regulation) Act, 2004 (CICRA)
3) Credit Information Companies (Regulation) Act, 2005 (CICRA)
4) Credit Information Companies (Regulation) Act, 2006 (CICRA)
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Credit Information Companies (Regulation) Act, 2005 (CICRA)
Explanation:
On September 16, 2019, The country’s central Bank, Reserve Bank Of India(RBI) has directed the banks and non-banking finance companies (NBFCs) to stop sharing the pattern of consumer’s credit information held by credit information companies (CICs) with analytics firms , IT (Information Technology) companies, institutional agents and unregulated parties. The banking bodies have been given 15 days time period to implement the measure. The report by RBI highlights that such data sharing actions are against the Credit Information Companies (Regulation) Act, 2005 (CICRA) and any further default will face strict actions and penalties.

12) Under which ordinance, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitharaman make certain amendments in the Income-tax Act 1961 and the Finance (No. 2) Act 2019 & slashed tax rates on September 20, 2019 ?
1) Corporate & Income Tax Laws (Amendment) Ordinance 2019
2) Tax Slash Laws(Amendment) Ordinance 2019
3) Tax Rates Laws (Amendment) Ordinance 2019
4) Taxation Laws (Amendment) Ordinance 2019
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Taxation Laws (Amendment) Ordinance 2019
Explanation:
On September 20, 2019, Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitaraman in a Press Conference in Goa notified that Taxation Laws (Amendment) Ordinance 2019 was introduced to make certain amendments in the Income-tax Act 1961 and the Finance (No. 2) Act 2019.

13) What is the revised corporate tax rate for domestic companies that is reduced from earlier 30%, for those not availing tax incentives/exemptions ?
1) 20%
2) 22%
3) 15%
4) 25%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 22%
Explanation:
A new provision was inserted in the Income-tax Act with effect from FY 2019-20 in order to encourage growth and investments. The new provision gives any domestic company an option to pay income-tax at the rate of 22% from earlier 30% subject to the condition that they will not avail any exemption/incentive. The effective tax rate will be 25.17% inclusive of surcharge & cess.

14) MAT was in news recently, what does ‘M’ stands for __________ ?
1) M – Minimum
2) M – Maximum
3) M – Marginal
4) M – Merchant
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) M – Minimum
Explanation:
M stands for Minimum. The full form of MAT is Minimum Alternate Tax.

15) The reduced tax rate for the new domestic manufacturing companies was 15%, what was the previous tax rate for those companies ?
1) 18%
2) 22%
3) 25 %
4) 27%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) 25%
Explanation:
A new provision was inserted in the Income-tax Act with effect from FY 2019-20 to attract fresh investments in manufacturing companies and boost ‘Make-in-India’ initiative. Any new domestic company incorporated on or after October 1, 2019 making fresh investment in manufacturing was given an option to pay income-tax at the rate of 15% from earlier 25%. It is available to the companies which do not avail any exemption/incentive and commence their production on or before March 31, 2023.

16) How much revenue will be lost for the government per year because of the reduction in corporate tax rate and other relief sanctioned by the Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt Nirmala Sitaraman on September 20, 2019 ?
1) Rs. 1,75,000 crore
2) Rs. 1,45,000 crore
3) Rs. 1,55,000 crore
4) Rs. 1,65,000 crore
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Rs. 1,45,000 crore
Explanation:
The total revenue foregone for the reduction in corporate tax rate and other relief was estimated at Rs. 1,45,000 crore per year.

17) Who will head the committee constituted by Securities and Exchange Board of India(SEBI) to suggest possible measures and regulations in creating the ‘social stock exchanges’ ?
1) Ananta Barua
2) Ajay Tyagi
3) Madhabi Puri Buch
4) Ishaat Hussain
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Ishaat Hussain
Explanation:
On September 19, 2019 Capital market regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has formed a 15-member committee headed by Ishaat Hussain, Director at State Bank of India(SBI) Foundation and former Tata Sons Director, to suggest possible measures and regulations in creating the ‘social stock exchanges’. The formation of this committee comes after Finance Minister Nirmala Sitharaman’s maiden union budget speech to take the capital markets closer to inclusive growth and financial inclusion.

18) What is the GDP (gross domestic product) of India for the year 2019 (FY-Fiscal Year 2020) as per Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD) ?
1) 6.1%
2) 5.9%
3) 5.7%
4) 6.2%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 5.9%
Explanation:
On September 20, 2019, As per the intergovernmental economic organisation, OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development ) latest “Interim Economic Outlook” with title “Warning: Low Growth Ahead”, India’s GDP (gross domestic product) growth expected to grow by 5.9 per cent for 2019 (FY-Fiscal Year 2020) and 6.3 % in 2020 (FY21).

19) Name the India’s first packaging waste management venture launched by 32 leading Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) companies, which aims to ensure that no recyclable packaging material ends up in landfills by 2025 ?
1) KaroSambhav
2) Timarpur Okhla Waste Management Company
3) Gravita Waste Management Company
4) Monarch
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) KaroSambhav
Explanation:
On September 18, 2019, To address the growing concern of plastic wastes 32 leading Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) companies like Coca-Cola India, PepsiCo India, and Bislerietc are to jointly launch first-of-its-kind packaging waste management venture named Karo Sambhav in the country that aims to create an ecosystem for post-consumer packaging collections and optimization of material recycling processes. Karosambhav developed by Packaging Association for a Clean Environment (PACE), an industrial body, over the past year, also ensures no recyclable packaging material end up in landfills by 2025 by mobilising and converging assets and resources of over Rs. 1,000 crores.

20) Who conferred the National Geoscience Awards for the year 2018 in New Delhi ?
1) Suresh Angadi
2) Mukhtar Abbas Naqvi
3) Pralhad Joshi
4) Mahendra Nath Pandey
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Pralhad Joshi
Explanation:
On September 19, 2019 the Minister of Parliamentary Affairs, Coal and Mines, Shri Pralhad Joshi conferred The National Geoscience Awards for the year 2018 in New Delhi to 22 scientists for their outstanding contributions in geoscience fields, mining and allied areas in the country.

21) Who won the Young Scientist Award for the year 2018 for the significant work in the fields of petrology, volcanology and geochemistry ?
1) M.S. Dayanand
2) Nandkumar Mekoth
3) Annapurna Sakhardande
4) Sohini Ganguly
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Sohini Ganguly
Explanation:
Dr. Sohini Ganguly, of Goa University won the Young Scientist Award-2018 for significant work in the fields of petrology, volcanology and geochemistry. Prof. Syed Wajih Ahmad Naqvi,Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) won the Award for Excellence for global contributions in the field of aquatic biogeochemical research.

22) Name the first Indian defence minister, who fly (for 30 minutes) in the indigenously-built light combat aircraft (LCA) Tejas ?
1) Manohar Parrikar
2) Rajnath Singh
3) Chidambaram Subramaniam
4) Nirmala Sitharaman
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Rajnath Singh
Explanation:
On September 19, 2019, Defence Minister of India, Mr Rajnath Singh became the first Indian defence minister to fly (for 30 minutes) the indigenously-built light combat aircraft (LCA) Tejas from the Hindustan Aeronautics Limited (HAL) Airport, also known as Hindustan Airport, in Bengaluru, Karnataka. The use of indigenous technology in armed forces will be 75% by 2029-30.

23) Which Indian Business School was ranked 7th globally and 1st in Asia in the Forbes’ “Best International 1-Year Business Schools 2019” rankings recently ?
1) Indian School of Business (ISB) Hyderabad, Telangana
2) Xavier School of Management Jamshedpur, Jharkhand
3) Indian Institute of Management Ahmedabad, Gujarat
4) Indian Institute of Management Bangalore, Karnataka
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Indian School of Business (ISB) Hyderabad, Telangana
Explanation:
The Indian School of Business (ISB) Hyderabad, Telangana whose another campus is in Mohali (Punjab), was ranked 7th globally and 1st in Asia in the Forbes’ “Best International 1-Year Business Schools 2019” rankings. The annual Forbes’ list ranked the schools on their 5-year MBA (Master of Business Administration) gain.

24) Who won the Best Actress award in Indian International Film Festival of Boston(IFFB) 2019 ?
1) Zaira Wasim
2) Fatima Sana Shaikh
3) Neena Gupta
4) Sanya Malhotra
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Neena Gupta
Explanation:
Indian actress and television director, Neena Gupta (60) of Delhi has won the two awards namely, Best Actress award for the film ‘Badhaai Ho’ & her film “ Last Color” has won the Best Feature Film award at Indian International Film Festival of Boston(IFFB) 2019 in John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Massachusetts, US(United States).

25) Which railway station became the first station awarded with green ‘Platinum rating’ by the Indian Green Building Council (IGBC) under the Confederation of Indian Industries (CII) ?
1) Kesamudram railway station
2) Hyderabad Deccan railway station
3) Errupalem railway station
4) Secunderabad railway station
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Secunderabad railway station
Explanation:
On September 18, 2019, the Secunderabad railway station of Indian Railways (IR) became the first station awarded with green ‘Platinum rating’ by the Indian Green Building Council (IGBC) under the Confederation of Indian Industries (CII) for its energy conservation initiatives and modern passenger amenities inclusion. C Shekar Reddy, Chairman, IGBC Hyderabad, presented the IGBC plaque and certificate to Vinod Kumar Yadav, General Manager at Secunderabad railway station in presence of PiyushGoyal, Union Minister for Railways.

26) Who was appointed as the 26th chief of air staff in the Indian Air Force(IAF) ?
1) Pradeep Vasant Naik
2) Rakesh Kumar Singh Bhadauria
3) Arup Raha
4) Birender Singh Dhanoa
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Rakesh Kumar Singh Bhadauria
Explanation:
On September 19, 2019, the Indian Air force (IAF) has appointed Air Marshal Rakesh Kumar Singh Bhadauria to take over as the next and 26th chief of air staff. Currently serving as the Vice Chief of the IAF, Bhadauria will replace incumbent Chief BS Dhanoa who will be superannuated on September 30, 2019

27) To which bank, Samuel Joseph Jebaraj was appointed as the Deputy Managing Director (DMD) for a period of 3 years ?

1) Industrial Development Bank of India (IDBI Bank)
2) HDFC Bank
3) ICICI Bank
4) Axis Bank
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Industrial Development Bank of India (IDBI Bank)
Explanation:
The Board of Directors (BoD) of Industrial Development Bank of India (IDBI Bank) approved the appointment of Samuel Joseph Jebaraj as Deputy Managing Director (DMD) for a period of 3 years with effect from September 19, 2019, succeeding KP Nair. This is the first major appointment on the Bank’s Board after Life Insurance Corporation of India (LIC) acquired a majority stake of 51% (January 2019) in the bank.

28) Name the second scorpene class submarine that will be commissioned at Naval dockyard of Indian Navy on September 28, 2019 by Defence Minister Rajnath Singh ?
1) INS Kursura
2) INS Vela
3) INS Khanderi
4) INS Karanj
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) INS Khanderi
Explanation:
On September 19, 2019 India’s biggest warship builder Mazagon Dock Shipbuilders Ltd(MDL), delivered the second of the 6 scorpene class submarine, Indian Naval Ship (INS) khanderi to the Indian Navy in Mumbai, Maharashtra. The submarine will be commissioned at Naval dockyard by the Union Defence Minister Shri Rajnath Singh on September 28, 2019.The ship is designed by French company Naval Group (earlier known as DCNS).

29) Kyle Abbott of which country creates history by taking a total of 17 wickets in 120th Specsavers County Championship 2019 aginst Somerset County Cricket Club ?
1) Australia
2) New zealand
3) Bangladesh
4) South Africa
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) South Africa
Explanation:
Former South African cricket team fast bowler Kyle Abbott has created history in first-class cricket by taking 17 wickets against Somerset in a match playing for Hampshire (the best figures in first-class cricket for 63 years ) in the 120th Specsavers County Championship 2019 held at Ageas Bowl Cricket ground in West End, England.

30) Which country’s former President, Zine el-Abidine Ben passed away at the age of 83 ?
1) Egypt
2) Tunisia
3) Morocco
4) Algeria
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Tunisia
Explanation:
On September 19, 2019, former president of Tunisia Zine el-Abidine Ben has died in exile at the age of 83 in Jeddah, Saudi Arabia. He was ousted from power in 2011 at the start of the Arab spring movement in which many leaders were swept from power.

31) Fernando Ricksen of Netherlands passed away recently, he was associated with which sport?
1) Football
2) Cricket
3) Tennis
4)Badminton
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Football
Explanation:
Former Rangers football player Fernando Ricksen of Netherlands has passed away in St Andrew’s Hospice in Airdrie, North Lanarkshire, Scotland after a 6-year battle with motor neuron disease. He was 43.

32) Who authored the book titled ‘Himalayan Odyssey’ which is the english translation of the Kendra Sahitya Akademi and Kerala Sahitya Akademi award-winning Malayalam original ‘Haimavathabhuvil’ ?
1) Ramachandra Guha
2) Preeti Shenoy
3) Veerendra Kumar
4) Ashwin Sanghi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Veerendra Kumar
Explanation:
On September 19, 2019, the Vice President of India Shri Venkaiah Naidu released the book in New Delhi named ‘Himalayan Odyssey’ written by Member of Parliament (MP) Veerendra Kumar. The book is an English translation of the Kendra Sahitya Akademi and Kerala Sahitya Akademi award-winning Malayalam original ‘Haimavathabhuvil’ by Veerendra Kumar, who is also the Chief Managing Director(CMD) of Mathrubhumi.

33) Who is the author of the pictorial biography of PM Narendra Modi titled ‘Turbulence & Triumph: The Modi Years’ ?
1) Rahul Agarwal and Bharathi S Pradhan
2) Ashwin Sanghi and Preeti Shenoy
3) Rahul Agarwal and Preeti Shenoy
4) Bharathi S Pradhan and Preeti Shenoy
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Rahul Agarwal and Bharathi S Pradhan
Explanation:
The pictorial biography of PM Narendra Modi titled ‘Turbulence & Triumph: The Modi Years’ jointly authored by Rahul Agarwal and Bharathi S Pradhan is set to release in October 2019. It is published by Om Books International. It depicts the journey of Prime Minister Narendra Modi from this young days to becoming 14th prime minister of India. The book also has photographs sourced from public and private archives.

STATIC GK
1) Gopinath Bordoloi International Airport is located in which state?
Answer – Guwahati, Assam
Explanation:
The upcoming terminal building of Lokopriyo Gopinath Bordoloi International Airport will be the first ‘sustainable’ terminal of the Northeast. The new building will also house the first art and craft village of the country in the security hold area and a green forest/plantation area inside the terminal building.
2) What is the tagline of IDBI Bank ?
Answer – Aao Sochein Bada
3) Who is the Secretary-General of Organisation for Economic Co-operation and Development(OECD) ?
Answer – José Ángel Gurría
4) Where is the headquarter of World Health Organization(WHO) located ?
Answer – Geneva, Switzerland
5) Who is the Commander-in-Chief of Indian Army ?
Answer – President Ram Nath Kovind