AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs October 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:

Questions Based on Current Affairs October 14 2019

  1. Where was the 2nd informal summit between Prime Minister(PM) of India Shri Narendra Modi and President of the People’s Republic of China Mr Xi Jinping held ?
    1) Fujian, China
    2) Mahabalipuram, TamilNadu, India
    3) Wuhan, China
    4) Nashik, Mumbai, India
    5) None of these
    Answer-2) Mahabalipuram, TamilNadu, India
    Explanation:
    The second informal summit between the Prime Minister(PM) of India Shri Narendra Modi and the President of the People’s Republic of China Mr Xi Jinping was held in Mahabalipuram,TamilNadu, on 11-12 October 2019. Previously, the first informal summit between the two nations was held in Wuhan, China in April 2018. Both leaders attended cultural programme at the shore temple in Mahabalipuram on the inaugural day of the meet.

  2. What is the relaxed e-Tourist visa (e-TV) fee for the Chinese national visiting India for the five-year multiple entry ?
    1) United States Dollar(USD) 60
    2) United States Dollar(USD) 70
    3) United States Dollar(USD) 100
    4) United States Dollar(USD) 80
    5) None of these
    Answer-4) United States Dollar(USD) 80
    Explanation:
    From October 2019, Chinese nationals will be able to apply for e-Tourist visa (e-TV) with 5-year validity and multiple entries costing USD(United States Dollar) 80. Single-entry 30-day validity e-TV can be availed at USD 25 for tourists, while it would cost only USD 10 for a 30day e-TV during April-June.One-year multiple-entry e-TV will be offered but at a reduced visa fee of USD 40.

  3. What is Trade deficit ?
    1) Value of import is more than the value of export
    2) Value of import is less than the value of export
    3) Value of export is more than the value of import
    4) Value of export is less than the value of import
    5) None of these
    Answer- 1) Value of import is more than the value of export
    Explanation:
    Trade deficit which means the value of Import is more than the value of export was the key talk during the bilateral delegation level meet at Kovalam, TamilNadu. After shri Modi raised the issue on trade deficit, the Chinese president agreed to take severe action on reducing the trade deficit which is of $53 billion. China welcomed investment in sectors like information technology and pharmaceuticals from India as it would enhance job creation in both sides.

  4. Which year is designated as Year of India-China Cultural and People to People Exchanges by Prime Minister(PM) of India Shri Narendra Modi and President of the People’s Republic of China Mr Xi Jinping ?
    1) 2025
    2) 2022
    3) 2020
    4) 2030
    5) None of these
    Answer-3) 2020
    Explanation:
    The two Leaders decided to designate 2020 as Year of India-China Cultural and People to People Exchanges. The year 2020 also marks the 70th anniversary of the establishment of India-China relations. The two leaders will also organise 70 activities including a ship voyage conference as part of the celebration.

  5. Name the Indian state, which has agreed to establish a sister-state link between Fujian province of China.
    1) Uttar Pradesh
    2) Tamil Nadu
    3) West Bengal
    4) Gujarat
    5) None of these
    Answer-2) Tamil Nadu
    Explanation:
    The age-old commercial linkages and people-to-people contacts between India and China date back to the past two millennia, including maritime contacts. The two leaders agreed to establish a sister-state link between Tamil Nadu and Fujian province of China to study the link between Mahabalipuram and Fujian on their maritime connections.

  6. Where was the first India International CooperativeTrade Fair(IICTF) 2019 held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) Nasik, Maharashtra
    3) Mumbai, Maharashtra
    4) New Delhi, Delhi
    5) None of these
    Answer-4) New Delhi, Delhi
    Explanation:
    3 days long first India International CooperativeTrade Fair(IICTF) 2019 was held at PragatiMaidan in New Delhi from October 11-13, 2019. The fair was organised by National Cooperative Development Corporation (NCDC), in association with Bangkok(Thailand) based Network for the Development of Agricultural Cooperatives (NEDAC), and the ministries of Agriculture and Farmers Welfare, External Affairs, Commerce &Industry.The IICTF was conducted with the aim of doubling farmers’ income by promoting cooperative-to-cooperative trade within India & abroad as 94% of farmers in India are members of at-least one cooperative institution.

  7. Name the scheme launched by Narendra Singh Tomar with an annual outlay of Rs 100 crore, which is in line with programmes like Start-up India and Stand-up India . 
    1) Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme 2019
    2) Yuva Kendra Sangathan-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme 2019
    3) Yuva Sashaktikaran-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme 2019
    4) Rashtriya Yuva Sashaktikaran Karyakram-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme 2019
    5) None of these
    Answer-1) Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme 2019
    Explanation:
    Union Agriculture minister Shri Narendra Singh Tomar, launched Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme 2019 with an annual outlay of Rs 100 crore. Aim:This scheme which is in line with programmes like Start-up India and Stand-up India, is aimed at promoting young entrepreneurs and also aims especially at cooperatives in the north-east region, cooperatives in NITI(National Institution for Transforming India) Aayog’s aspirational districts, and cooperatives with 100% SC/ST(Scheduled Caste/Scheduled Tribe) and person with disabilities.

  8. With which country, India has signed 3 Memorandum of Interest (MoI) for the supply of milk and milk products ?
    1) Myanmar
    2) Nepal
    3) Sri Lanka
    4) Bangladesh
    5) None of these
    Answer-3) Sri Lanka
    Explanation:
    At the inauguration of IICTF, India, the largest milk producer in the world signed a total of 3 Memorandum of Interest (MoI) with Sri Lanka(SL) for the supply of milk and milk products. Separate pact with SL: A separate pact was signed with SL by The Tamil Nadu milk cooperative federation which owns ‘Aavin’ brand, Puducherry milk cooperative federation which owns ‘PonLait’ brand and fertiliser company Indian Potash Ltd for milk supply.

  9. Who chaired the meeting on ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ programme in New Delhi, that aims at enhancing interaction between people of different cultures from all the states and Union Territories(UT) ?
    1) Venkaiah Naidu
    2) Narendra Modi
    3) Ram Nath Kovind
    4) Amit Shah
    5) None of these
    Answer-2) Narendra Modi
    Explanation:
    On October 12, 2019, the Prime Minister(PM) of India Shri Narendra Modi chaired the meeting on ‘Ek Bharat Shreshtha Bharat’ program in New Delhi. The programme aims at enhancing interaction between people of different cultures from all the states and Union Territories(UT).

  10. Where was the 10th edition of the Rashtriya Sanskriti Mahotsav(RSM)- National Cultural Festival under the Ek Bharat Shreshtha Bharat inagurated ?
    1) Kochi, Kerala
    2) Varanasi, Uttar Pradesh
    3) Jaipur, Rajasthan
    4) Jabalpur, Madhya Pradesh(MP)
    5) None of these
    Answer-4) Jabalpur, Madhya Pradesh(MP)
    Explanation:
    The 10th edition of the Rashtriya Sanskriti Mahotsav (RSM)-National Cultural Festival under the Ek Bharat Shreshtha Bharat was inaugurated on October 14, 2019, in Jabalpur, Madhya Pradesh(MP) by the MP governor Shri Lalji Tandon in presence of Culture and Tourism minister Prahlad Singh Patel. The festival is organised for the second time in MP by culture ministry and will be held until October 21, 2019. The theme of the fest is “Mati Ke Lal”.

  11. Name the scheme launched by Harsh Vardhan, to provide free maternity healthcare benefits & assures free medicines for pregnant women . 
    1) Surakshit Matritva Aashwasan(SUMAN)
    2) Shramew Jayate Yojana(SBY)
    3) Gramoday Se Bharat Uday(GSBY)
    4) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana(PMSBY)
    5) None of these
    Answer-1) Surakshit Matritva Aashwasan(SUMAN)
    Explanation:
    On October 10, 2019 the union health and family welfare minister Shri Harsh Vardhan launched Surakshit Matritva Aashwasan(SUMAN) scheme during the 13th Conference of Central Council of Health and Family Welfare(CCCHFW) in New Delhi, to provide free maternity healthcare benefits. Website for SUMAN and grievance redressal portal was also launched during the event.

  12. Where was the 1st National Hindi Science writers conference held ?
    1) Kolkata, West Bengal
    2) New Delhi, Delhi
    3) Lucknow, Uttar Pradesh
    4) Mumbai, Maharashtra
    5) None of these
    Answer- 3) Lucknow, Uttar Pradesh
    Explanation:
    First-ever 2-day long National Hindi Science writers conference was held at Dr. Shakuntala Mishra National rehabilitation university in Lucknow, Uttar Pradesh (UP) from October 11-12, 2019. Speaker of the UP assembly Hriday Narayain dixit has inaugurated the conference, which aims to promote use of Hindi and other Vernacular languages in science writing.

  13. Where was the 9th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting for 2019 held ?
    1) Vientiane, Laos
    2) Bangkok, Thailand
    3) Manila, Philippines
    4) Hanoi, Vietnam
    5) None of these
    Answer-2) Bangkok, Thailand
    Explanation:
    9th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting was held in Bangkok, Thailand from October 11-12, 2019. It was the last Ministerial before the 3rd Leaders Summit for 2019, which will be held in Bangkok on November 4, 2019.

  14. Name the Indian delegate, who addressed the 9th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting for 2019 .
    1) Smriti Irani
    2) Dharmendra Pradhan
    3) Nitin Gadkari
    4) Piyush Goyal
    5) None of these
    Answer-4) Piyush Goyal
    Explanation:
    Union Minister of Commerce & Industry and Railways, Mr Piyush Goyal represented India at the 9th Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) Intersessional Ministerial Meeting was held in Bangkok, Thailand.

  15. Where was the BRICS (Brazil, Russia, India, China and South Africa) Culture Ministers’ meeting 2019 held ?
    1) Curitiba, Brazil
    2) Toronto, Canada
    3) Ottawa, Canada
    4) Mexico City, Mexico
    5) None of these
    Answer- 1) Curitiba, Brazil
    Explanation:
    On October 13, 2019, Prahlad Singh Patel, the Union Minister of State for Culture and Tourism (Independent charge) has participated in BRICS (Brazil, Russia, India, China, and South Africa) Culture Ministers’ meeting 2019 held in Curitiba, Brazil.

  16. Name the Fixed deposit (FD) scheme launched by the ICICI Bank that provides investors a complimentary critical illness cover on 33 critical illnesses for the customers.
    1) FD Illness cover
    2) FD health cover
    3) FD health
    4) FD Cure
    5) None of these
    Answer-3) FD health
    Explanation:
    On October 14, 2019, Industrial Credit and Investment Corporation of India (ICICI Bank) launched a new Fixed deposit (FD) scheme called “FD health” which provides investors a complimentary critical illness cover on 33 critical illnesses for the customers who are in the age bracket of 18-50 years.

  17. Who chairs the 9-member panel constituted by IRDAI to review existing reinsurance norms ?
    1) M Santhana Gopalan
    2) TR Alamelu
    3) Satish Raju
    4) Suresh Mathur
    5) None of these
    Answer-2) TR Alamelu
    Explanation:
    On October 11, 2019, The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) has constituted 9-member panel headed by TR Alamelu, member (Non- life) to have a look at the set of regulations, circulars and guidelines on Reinsurance, Foreign Reinsurance Branches and Lloyd’s India & would suggest amendments to reinsurance, investment, foreign reinsurance branches(FRBs) and Lloyd’s India regulations in the next two months.

  18. Name the Indian economist, who won the 2019 Nobel Prize in Economic Sciences along with Esther Duflo and Michael Kremer.
    1) Maitreesh Ghatak
    2) Amartya Sen
    3) Sendhil Mullainathan
    4) Abhijit Vinayak Banerjee
    5) None of these
    Answer-4) Abhijit Vinayak Banerjee
    Explanation:
    On October 14, 2019, The Royal Swedish Academy of Sciences (RSAS) awarded the Sveriges Riksbank (Nobel) Prize in Economic Sciences 2019 in the memory of Alfred Nobel jointly to Abhijit Banerjee, Esther Duflo and Michael Kremer for their experimental approach to reduce global poverty.

  19. Name the youngest economist, who received the Noble Prize recently & also became the second female economist to win Noble Prize. 
    1) Esther Duflo
    2) Stefanie Stantcheva
    3) Rohini Pande
    4) Pascaline Dupas
    5) None of these
    Answer-1) Esther Duflo
    Explanation:
    Duflo became the second female economics winner in the prize’s 50-year history (after Elinor Ostrom in 2009) and she is the youngest to receive the award at the age of 46.The trio will share prize money of 9 million Swedish krona. Abhijit Banerjee and Esther Duflo are husband-wife.

  20. Who topped in the Edelgive Hurun India Philanthropy List 2019 by Hurun India ?
    1) Lakshmi Mittal
    2) Mukesh Ambani
    3) Shiv Nadar
    4) Azim Premji
    5) None of these
    Answer-3) Shiv Nadar
    Explanation:According to the Edelgive Hurun India Philanthropy List 2019 which was released on October 14, 2019, by Hurun India, HCL (Hindustan Computer Limited) Technologies Chairman Shiv Nadar emerged as India’s most generous philanthropists who contributed Rs 826 crore during the financial year 2018-19 (FY19).

    RankNameFirmContribution
    1Shiv NadarHCL TechnologiesRs 826 crore
    2Azim PremjiWiproRs 453 crore
    3Mukesh AmbaniReliance IndustriesRs 402 crore

  21. Which institute has signed a 5-year joint research agreement with ExxonMobil Research and Engineering Company (EMRE) for research in biofuels, data analytics, gas conversion and transport and finding low-emission solutions ?
    1) Indian Institutes of Technology (IIT), Delhi
    2) Indian Institutes of Technology (IIT), Madras
    3) Indian Institutes of Technology (IIT), Bombay
    4) Indian Institutes of Technology (IIT), Kanpur
    5) None of these
    Answer-2) Indian Institutes of Technology (IIT), Madras
    Explanation:
    On October 14, 2019, Indian Institutes of Technology (IIT), Madras has signed a 5-year joint-research agreement with ExxonMobil Research and Engineering Company (EMRE), the research and engineering arm of ExxonMobil Corporation for research in biofuels, data analytics, gas conversion and transport, and finding low-emission solutions.This agreement is in line with the central Government’s new ‘biofuel policy’, which targets to convert the country’s biofuel industry into a $15.6 billion economy

  22. Name the e-learning app launched by Mr Guruprasad Mohapatra, that will aid and enable youth, innovators, entrepreneurs and small and medium industries (SMEs) in understanding Intellectual Property Rights (IPRs) for their ownership and protection.
    1) SkillPill
    2) Evernote
    3) BoostHQ
    4) L2Pro India
    5) None of these
    Answer-4) L2Pro India
    Explanation:
    On October 14, 2019, Mr Guruprasad Mohapatra, Secretary of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) which works under the Ministry of Commerce & Industry, launched the website and mobile application for Intellectual Property Rights (IPRs) named L2Pro India (Learn to Protect, Secure and Maximize Your Innovation) in New Delhi. They were developed by Cell for IPR Promotion and Management (CIPAM)- DPIIT along with Qualcomm and National Law University (NLU), Delhi.

  23. Where was the 11th edition of International Boxing Association, originally the Association Internationale de Boxe Amateur (AIBA) Women’s World Boxing Championships 2019 held ?
    1) Ulan-Ude, Russia
    2) Washington D.C., United States
    3) Beijing, China
    4)Tehran, Iran
    5) None of these
    Answer-1) Ulan-Ude, Russia
    Explanation:
    11th edition of International Boxing Association, originally the Association Internationale de Boxe Amateur (AIBA) Women’s World Boxing Championships 2019 was held at FSK Sports Complex, Ulan-Ude, Russia from October 3-13, 2019.

  24. Name the first Indian boxer, who reached finals on debut after 18 years & won the silver medal in the AIBA’s Women’s World Boxing Championships 2019.
    1) Ankushita Boro
    2) Jamuna Boro
    3) Manju Rani
    4) MC Mary Kom
    5) None of these
    Answer-3) Manju Rani
    Explanation:
    Manju Rani became the first Indian boxer after 18 years to reach the finals on debut. In 2001, Mary Kom had reached the finals.It was Jamuna Boro’s maiden World Championships.It was a new weight category for 6-time world champion MC Mary Kom. Earlier, she fought under the 48 kg category.

  25. Lovlina Borgohain is associated with which sport ?
    1) Tennis
    2) Boxing
    3) Cricket
    4) Football
    5) None of these
    Answer-2) Boxing
    Explanation:
    Lovlina Borgohain is associated with Boxing.He won the bronze medal in the 69 kg category (Welterweight)in the AIBA’s Women’s World Boxing Championships 2019.

  26. Who topped in the International Cricket Council(ICC) test bowling ranking 2019?
    1) Ravindra Jadeja
    2) Jason Holder
    3) Kagiso Rabada
    4) Pat Cummins
    5) None of these
    Answer-4) Pat Cummins
    Explanation:Pat Cummins topped in the International Cricket Council(ICC) test bowling ranking 2019.

    RankPlayer NameCountryPoints
    1Pat CumminsAustralia908
    2Kagiso RabadaSouth Africa835
    3Jasprit BumrahIndia818

  27. Where was the 49th edition World Artistic Gymnastics Championships 2019 held?
    1) Stuttgart, Germany
    2) Madrid, Spain
    3) Paris, France
    4) Rome, Italy
    5) None of these
    Answer-1) Stuttgart, Germany
    Explanation:
    49th edition World Artistic Gymnastics Championships 2019 , the world championships for artistic gymnastics governed by the Fédération Internationale de Gymnastique (FIG),held at the Hanns-Martin-Schleyer-Halle in Stuttgart, Germany, from October 4- 13 ,2019 with the participation total of 288 men and 259 women.

  28. Who won 19th world title & breaks the record for most world medals won by any gymnast ?
    1) Katelyn Ohashi
    2) Aly Raisman
    3) Simone Biles
    4) Gabby Douglas
    5) None of these
    Answer-3) Simone Biles
    Explanation:
    American veteran gymnast Simone Biles (22) achieved her record 19th world title at the 2019 World Artistic Gymnastics Championships held in Stuttgart, Germany.Biles achieved her 25th medal (19 gold, 3 silver, and 3 bronze ) overall and with this, she became the highest medal female gymnast. She breaking a tie on 23 with the Belarusian men’s gymnast Vitaly Scherbo.Biles finished Stuttgart game with 5 gold medals (team gold, individual all-around gold ,vault gold , beam and floor finals).

  29. Who won the men’s singles title in the YONEX Dutch Open 2019 that held in Almere, Netherlands ?
    1) Ivan Sozonov
    2) Vladimir Ivanov
    3) Yusuke Onodera
    4) Lakshya Sen
    5) None of these
    Answer- 4) Lakshya Sen
    Explanation:Lakshya Sen won the men’s singles title in the YONEX Dutch Open 2019 that held in Almere, Netherlands.

    CategoryWinnerRunner
    Men’s SinglesLakshya Sen (India)Yusuke Onodera (Japan)
    Women’s SinglesWang Zhiyi (China)Evgeniya Kosetskaya (Russia)
    Men’s DoublesVladimir Ivanov & Ivan Sozonov (Russia)Mark Lamsfuss & Marvin Emil Seidel (Germany)
    Women’s DoublesGabriela Stoeva & Stefani Stoeva (Bulgaria)Rin Iwanaga & Kie Nakanishi (Japan)
    Mixed DoublesRobin Tabeling & Selena Piek (Netherlands)Chris Adcock & Gabby Adcock (England)

  30. Brigid kosgei is associated with which sport ?
    1) Basketball
    2) Sprinting
    3) Rowing
    4) Javelin throw
    5) None of these
    Answer-2) Sprinting
    Explanation:
    On October 13, 2019, Kenya’s legendary female runner Brigid Jepscheschir Kosgei(25) has set a new world record in the 2019 Chicago Marathon held in Chicago, Illinois, United States. Kosgei completed the race in 2 hours 14 minutes and 4 seconds. Earlier, this record was in the name of Paula Radcliffe, who made the world record on April 13, 2003 London Marathon in 2 hours 15 minutes and 25 seconds.

  31. What was the theme of the World Standards Day (WSD) 2019 ?
    1) Theme – “Video Standards Create a Global Stage”
    2) Theme – “Standards Build Trust”
    3) Theme – “Standards make cities smarter”
    4) Theme – “International Standards and the Fourth Industrial Revolution”
    5) None of these
    Answer-1) Theme – “Video Standards Create a Global Stage”
    Explanation:
    World Standards Day (WSD) was celebrated on 14 October, 2019. It is observed annually by the members of the International Electrotechnical Commission (IEC), International Organization for Standardization (ISO) and the International Telecommunication Union (ITU) as a way of tributing the global experts, developing technical agreements published in national and international standards. The 2019 theme for WSD is “Video Standards Create a Global Stage”

Static GK Quiz based on Current Affairs:

  1. Who is the President of Badminton World Federation (BWF) ?
    Answer-Poul-Erik Høyer

  2. Where is the Jaffna international airport located ?
    Answer-Sri Lanka
    Explanation:
    Jaffna international airport, located in Tamil-majority North of Sri Lanka was built with Indian assistance, will commence its operations from October 17, 2019. President Maithripala Sirisena and Prime Minister Ranil Wickremesinghe along with other dignitaries are scheduled to grace the inaugural event.

  3. Who is the Chairman of Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) ?
    Answer- Subhash Chandra Khuntia

  4. What is the tagline of ICICI Bank ?
    Answer-Hum Hai Na, Khyal Apka

  5. Dudhwa National Park is located in which state ?
    Answer- Uttar Pradesh

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here