Current Affairs Quiz: September 24 2019

AffairsCloud brings you the complete and important daily Current Affairs September 2019 Quiz to achieve more marks in Banking, Insurance, UPSC, SSC, CLAT, Railways and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz question from our daily current affairs 2019 updates.

Useful Links:
Current Affairs
Current Affairs 2019 PDF
Current Affairs September 2019
Current Affairs August 2019 PDF
Current Affairs July 2019 PDF
Current Affairs PDF

Questions Based on Current Affairs September 24 2019

1) Name the President of Republic of Mongolia, who visited India for the first time in the last 10 years ?
1) Tsakhiagiin Elbegdorj
2) Ukhnaagiin Khürelsükh
3) Khaltmaagiin Battulga
4) Miyeegombyn Enkhbold
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Khaltmaagiin Battulga
Explanation:
President of the Republic of Mongolia His Excellency Mr. Khaltmaagiin Battulga paid a visit to India from 19-23 September 2019. He was received by Union Sports minister Kiren Rijiju and was given a ceremonial reception at Rashtrapati Bhavan in Delhi on his arrival. It is the first state visit by a Mongolian president in the last 10 years.

2) Till which year, Cultural Exchange Protocol was signed between India and Mongolia for promoting cooperation and cultural exchanges in the field of dance,art,music,library, museums etc ?
1) 2023
2) 2022
3) 2021
4) 2025
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) 2023
Explanation:
India and Mongolia signed Cultural Exchange Protocol from 2019-2023 for promoting cooperation and cultural exchanges in the field of dance, art, music, library, museums etc. Indian side announced 10 ICCR (Indian Council for Cultural Relations) scholarships to Mongolian students wishing to undertake Buddhist monastic studies in India, while the Mongolian side announced two scholarships for Indian students interested in pursuing Mongolian studies.

3) How much amount of Line of Credit(LoC) was announced by India for the ongoing Petrochemical Refinery Project of Mongolia ?
1) 276 million dollars
2) 266 million dollars
3) 256 million dollars
4) 236 million dollars
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 236 million dollars
Explanation:
On the request from Mongolia, India announced an additional 236 million dollars Line of Credit (LoC) for the ongoing Petrochemical Refinery Project of Mongolia. Previously India announced US(United States) $ 1 billion LoC for the Oil Refinery Project in Mongolia that would reduce the oil dependence of Mongolia with neighbouring countries and also contribute to economic development. Both sides decided to train engineers and technicians to be employed at the “Mongol Refinery Project” in India through Indian Government scholarship under the Indian Technical and Economic Cooperation (ITEC) programme.

4) Name the Knowledge Management Portal launched under Bureau of Energy Efficiency(BEE)’s MSME Programme along with Energy Conservation Guidelines for MSMEs ?
1) “Shiksha Vani”
2) “Digicop”
3) “SIDHIEE”
4) “ROSHNI”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) “SIDHIEE”
Explanation:
On September 23, 2019 The Union Minister for Micro Small and Medium Enterprises (MSME) and Road Transport & Highways Shri Nitin Gadkari and Shri RK Singh, Union Minister of State for Power and New & Renewable Energy (IC) and Skill Development & Entrepreneurship jointly inaugurated the 2-day organised National Conclave on Energy Efficiency in MSME sector in New Delhi.The ministers launched Knowledge Management Portal “SIDHIEE” under BEE’s MSME Programme along with Energy Conservation Guidelines for MSMEs. The portal contains information for MSMEs inclusive of 50 video tutorials for energy efficient technologies.

5) UMMID was in news recently, what does ‘I’ stands for ____________?
1) I – Inferior
2) I – Inherited
3) I – International
4) I – Inflation
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) I – Inherited
Explanation:
I stands for Inherited.The full form of UMMID is Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders.

6) Who launched ‘UMMID’(Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders) initiative designed to tackle genetic diseases inherited by new born babies in New Delhi ?
1) Piyush Goyal
2) Prakash Javadekar
3) Harsh Vardhan
4) Dharmendra Pradhan
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Harsh Vardhan
Explanation:
On September 23, 2019 the union minister of Science & Technology, Earth Sciences,Health and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan launched ‘UMMID’(Unique Methods of Management and treatment of Inherited Disorders) initiative designed on the concept of “prevention is better than cure” to make efforts to tackle genetic diseases inherited by new born babies in New Delhi.

7) How much percentage of deaths were caused by malnutrition in India 2017 ?
1) 65.2%
2) 61.2%
3) 72.2%
4) 68.2%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) 68.2%
Explanation:
According to the report, “The burden of child and maternal malnutrition and trends in its indicators in the states of India: the Global Burden of Disease Study 1990–2017” published in a monthly journal of the Lancet Child & Adolescent Health by India State-Level Disease Burden Initiative Malnutrition Collaborators , two-thirds of the children below 5 years deaths in 2017 (706,000 out of 1.04 million) in India are still attributable to malnutrition. However, the deaths caused by malnutrition have shown a much smaller decrease to 68.2% in 2017 from 70.4% in 1991.

8) How much percent of the last pay drawn by the central government employees is given as the pension, who dies within 7 years of service after amending the Rule 54 of the Central Civil Services (Pension) Rules, 1972 recently ?
1) 50%
2) 40%
3) 30%
4) 35%
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) 50%
Explanation:
The government has hiked the family pension for the govt. employee who dies within 7 years of service. He/she will now avail the pension at 50% of the last pay drawn from previous 30% for a period of 10 years. This hike will come into effect from October 1, 2019 after the govt. amended Rule 54 of the Central Civil Services (Pension) Rules, 1972 recently.

9) How many days does Non-resident Indians (NRIs) have to wait for applying the Aadhaar card earlier, which can be applied without waiting now ?
1) 196 days
2) 182 days
3) 185 days
4) 190 days
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) 182 days
Explanation:
On September 23, 2019 the Unique Identification Authority of India (UIDAI) announced that Non-resident Indians (NRIs) with valid Indian passport could apply for the Aadhaar on arrival, without the need to wait for 182-day period by scheduling a prior appointment. A valid Indian passport will be accepted as proof of identity, proof of address (PoA) and date of birth document.

10) Name the first ever tri-services exercise between India and the United States(US) that is to be held in Andhra Pradesh ?
1) Exercise Ajeya Warrior
2) Exercise Prabal Dostyk
3) Exercise Tiger Triumph
4) Exercise Sampriti
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Exercise Tiger Triumph
Explanation:
In November 2019, India and the United States(US) are set to host the first ever tri-services exercise codenamed “ExerciseTiger Triumph” at Visakhapatnam and Kakinada, both of state Andhra Pradesh. The plan for this exercise was discussed during the Final Planning Conference (FPC) for India-US Tri-Services Humanitarian Aid and Disaster Relief (HADR) which was held from September 16-20 at heaquarters of Eastern Naval Command, Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

11) Which Co-operative Bank was prohibited from business transactions of any kind & its depositor are restricted to withdraw a maximum of Rs.1,000 by Reserve Bank of India(RBI) ?
1) Shamrao Vithal Co-operative Bank Ltd
2) Zoroastrian Co-operative Bank Ltd
3) Saraswat Co-operative Bank Ltd
4) Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Limited
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Limited
Explanation:
On September 23, 2019, The country’s central bank, Reserve Bank of India (RBI) has prohibited Punjab and Maharashtra Co-operative Bank Limited (PMC) on business transactions of any kind for the next 6 months following the detection of alleged irregularities. The RBI has taken this action under section 35A of the Banking Regulation Act, 1949.

12) Which Insurance Company has signed corporate agency agreement with Repco Home Finance Ltd (RHFL) to sell its insurance products to the customer of RHFL ?
1) Apollo Munich Health Insurance Company Limited
2) State Bank of India(SBI) Life Insurance
3) Max Life Insurance
4) Star Health & Alied Insurance Co Ltd
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) State Bank of India(SBI) Life Insurance
Explanation:
On September 24, 2019, Repco Home Finance Ltd (RHFL ),an Indian banking and financial services company has signed corporate agency agreement with SBI (State Bank of India) Life Insurance, a leading life insurance company in India to provide SBI Life’s range of products to its customers.

13) Which bank has signed with Pine Labs to offer EMIs (equated monthly instalments) for offline debit card transactions ?
1) Federal Bank
2) Indian Bank
3) State Bank of India(SBI)
4) Canara Bank
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Federal Bank
Explanation:
On September 23, 2019, Pine Labs, an Indian merchant platform company has joined hands with Federal Bank,a Private Sector, scheduled commercial bank in India to offer EMIs (equated monthly instalments) for offline debit card transactions.

14) Where was the Fédération Internationale de Football Association (FIFA) which is called as International Federation of Association Football in English conducted the FIFA Football Awards 2019 ?
1) Paris, France
2) Moscow, Russia
3) Milan, Italy
4) Beijing, China
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Milan, Italy
Explanation:
On September 23, 2019, the Fédération Internationale de Football Association (FIFA) which is called as International Federation of Association Football in english conducted the FIFA Football Awards 2019 held in Teatroalla Scala in Milan, Italy.

15) Who won the 2019 Best FIFA(Fédération Internationale de Football Association) Men’s Player of the Year award for the first time in the 4th edition of FIFA Football Awards 2019 after the award’s revival ?
1) Cristiano Ronaldo
2) Mohamed Salah
3) Virgil van Dijk
4) Lionel Messi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Lionel Messi
Explanation:
Argentinian football player Lionel Andrés Messi Cuccittini, commonly known as Lionel Messi won 2019 Best FIFA Men’s Player of the Year award for the first time after the award’s revival. He also recently won the European Golden Shoe for the sixth time after scoring 36 league goals in 2018/19. It is the sixth time Messi has been voted the world’s best, after wins in 2009, 2010, 2011, 2012 and 2015.

16) Megan Rapinoe of which country, won the Best FIFA Women’s Player award 2019 for the first time in FIFA Football Awards 2019 ?
1) Norway
2) United States
3) England
4) Netherlands
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) United States
Explanation:
American soccer player Megan Rapinoe won the Best FIFA Women’s Player award 2019 for the first time. Megan led the team for second successive triumph at the 2019 FIFA Women’s World Cup hosted by France.

17) Who won the 2019 FIFA Puskás Award in FIFA Football Awards 2019 ?
1) Daniel Zsori
2) Lionel Messi
3) Juan Fernando Quintero
4) Matheus Cunha
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Daniel Zsori
Explanation:
Hungarian footballer Daniel Zsori won the 2019 FIFA Puskás Award. The award is given to players irrespective of the gender for having scored the most beautiful goal of the calendar year.

18) Which entity topped in the list of the Forbes “World’s best ‘regarded’ companies list 2019” ?
1) Netflix
2) Microsoft
3) Visa
4) Ferrari
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Visa
Explanation:On September 24, 2019, nearly 17 Indian companies were listed in the Forbes World’s best ‘regarded’ companies list 2019. The first and second place were held by global payments technology company Visa and Italian car-maker Ferrari respectively.

Rank company
1Visa
2Ferrari
3Infosys
4Netflix
5PayPal
6Microsoft

19) Which entity has topped among the Indian companies in the “Forbes World’s best ‘regarded’ companies list 2019 “ ?
1) Tata Steel
2) Tata Consultancy Services(TCS)
3) Tata Motors
4) Infosys
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Infosys
Explanation:On September 24, 2019, nearly 17 Indian companies were listed in the Forbes World’s best ‘regarded’ companies list 2019. The company which topped among other Indian firms is Infosys which ranked third in the overall list.

Rank Indian company
22TCS
31Tata Motors

 

20) Who has been appointed as Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI) on September 23, 2019 ?
1) Balasubramanian
2) Nilesh Shah
3) Balkrishna Kini
4) N. S. Venkatesh
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Nilesh Shah
Explanation:
On September 23, 2019, The Managing Director (MD) of Kotak Mahindra Asset Management Co Ltd., Nilesh Shah has been appointed as Chairman of the Association of Mutual Funds in India (AMFI) at its board meeting held in Mumbai, Maharashtra.

21) To which country, Godavarthi Venkata Srinivas was appointed as the next ambassador on September 23, 2019 ?
1) Republic of Guinea Bissau
2) Guinea
3) Equatorial Guinea
4) Gabon
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Republic of Guinea Bissau
Explanation:
On September 23, 2019, According to the Ministry of External Affairs, Government of India (GoI), Shri Godavarthi Venkata Srinivas, a 1993 batch IFS ( Indian Foreign Service) officer has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Guinea Bissau, with residence in Dakar. He will succeed Partha Satpathy.

22) Name the women’s singles badminton coach of India, who trained PV Sindhu during her World Championship resigned recently ?
1) Kim Tan Her
2) Park Tae Sang
3) Kim Ji Hyun
4) Flandy Limpele
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Kim Ji Hyun
Explanation:
India’s women’s singles badminton coach, Kim Ji Hyun (45) of South Korea, who guided World Championship gold medalist PV Sindhu, has resigned from the post for personal reasons. She had to move to New Zealand with her husband Richie Mer, who had suffered a ‘neuro stroke’ a few days earlier.

23) Laxman Rawat is associated with which sport ?
1) Pool
2) Tennis
3) Billiards
4) Snooker
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) Snooker
Explanation:
On September 21, 2019, The Mumbai-based snooker player Laxman Rawat won the men’s title after defeating Muhammad Asif of Pakistan at the Myanmar Open Billiards, The 150 Up World Billiards Championship and World 6Reds, World Team Snooker championships 2019 held from 9th September -25th September 2019 at Mandalay, Myanmar.

24) Name the Indian chess grandmaster, who won the Fide World Grand Prix 2019 title in Skolkovo, Russia ?
1) Surya Sekhar Ganguly
2) Koneru Hampi
3) Neelotpal Das
4) Parimarjan Negi
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 2) Koneru Hampi
Explanation:
Indian chess grandmaster, Koneru Hampi (32) of Gudivada ( Andhra Pradesh) has cliched Fide World Grand Prix 2019 title with 8 points from 11 rounds in Skolkovo, Russia. While other Indian ,D Harika secured the sixth place with 5 points.

25) Name the book that describes about the stories/achievements of 50 Indian women role models authored by Neha J Hiranandani ?
1) Girl Power: Indian Women Who Broke The Rules
2) The Woman Warrior
3) Girl Power: Life on the Road
4) The Woman Upstairs
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 1) Girl Power: Indian Women Who Broke The Rules
Explanation:
A new book named ‘Girl Power: Indian Women Who Broke The Rules‘ written by author Neha J Hiranandani was released on September 23, 2019. The book is about the stories/achievements of 50 Indian women role models. The book is published by Scholastic India

26) Who is the author of the book titled “India in the Persianate Age: 1000-1765” that mainly focuses on the rise of Persian culture & about the civilisations, architecture, upheavals & the art of the Indian subcontinent between 11th & 18th centuries ?
1) Nora Roberts
2) Salman Rushdie
3) Richard M Eaton
4) Margaret Atwood
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 3) Richard M Eaton
Explanation:
On September 24, 2019 a new book named “India in the Persianate Age: 1000-1765” by United States(US) based professor and author, Richard M Eaton was released. This book mainly focuses on the rise of Persian culture and also about the civilisations, architecture, upheavals, and the art of the Indian subcontinent between 11th and 18th centuries. The book is published by Penguin India.

27) What is the theme of the 6th India Water Week 2019, that is observed from 24th to 28th September, 2019 ?
1) “Water Cooperation — Building Partnerships”
2) “Water is the Key to Socio-economic Development and Quality of Life”
3) “Minimising Harmful Fluxes From Land to Water”
4) “Water cooperation: Coping with 21st Century Challenges”
5) None of these

Answer & Explanation
Answer 4) “Water cooperation: Coping with 21st Century Challenges”
Explanation:
On September 24, 2019, The President of India, Shri Ram Nath Kovind has inaugurated 6th India Water Week 2019 in New Delhi with the 2019 theme of “Water cooperation: Coping with 21st Century Challenges”.

Static GK Quiz based on Current Affairs:
1) Who is the Chief Election Commissioner of India ?
Answer – Sunil Arora
2) Where is the head quarter of the International Billiards & Snooker Federation(IBSF) located ?
Answer – Dubai, United Arab Emirates (UAE)
3) What is the Capital and Currency of Republic of Guinea Bissau ?
Answer – Capital: Bissau & Currency: West African CFA franc
4) What is the tagline of Federal Bank ?
Answer – Your Perfect Banking Partner
5) Who is the MD & CEO of SBI Life Insurance ?
Answer – Mr. Sanjeev Nautiyal