Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Physics) – Set 12

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. The minimum number of geostationary satellite needed for uninterrupted global coverages is ………………….
    1.3
    2.5
    3.2
    4.4
    5.None of these
    Answer – 3.2
    Explanation :
    2 is the absolute minimum to cover the earth but the satellites will not be able to contact one another.

  2. The cooling system of a refrigerator always should be at the …………………….
    1.Bottom
    2.Middle
    3.Top
    4.Everywhere
    5.None of these
    Answer – 1.Bottom
    Explanation :
    The Cooling system condenser coils, located at the bottom of the refrigerator (behind the kick plate)

  3. A Black body can absorb radiations of ……………………
    1.Only Electrical Radiations
    2.Long wavelengths
    3.All wavelengths
    4.Short wavelengths
    5.None of these
    Answer – 3.All wavelengths
    Explanation :
    A black body is an idealized physical body that absorbs all incident electromagnetic radiation, regardless of frequency or angle of incidence.

  4. The speed of light is ………………… while passing through glass
    1.Maximum
    2.Can’t tell
    3.Zero
    4.Minimum
    5.None of these
    Answer – 4.Minimum
    Explanation :
    The speed of light will be minimum while passing through glass because the optical density of glass is very high

  5. Who measured the velocity of light first ?
    1.Enrico Femi
    2.Olaus Roemer
    3.Max planck
    4.Galileo
    5.None of these
    Answer – 2.Olaus Roemer
    Explanation :
    Olaus Roemer measured the delay and, knowing approximately the diameter of the Earth’s orbit, made the first good estimate of the speed of light

  6. Moving Electric charge produces …………………………..
    1.Magnetic Field
    2.Radiation
    3.Electric Field
    4.Heat
    5.None of these
    Answer – 1.Magnetic Field
    Explanation :
    Moving Electric charge produces Magnetic field

  7. If input frequency of a full wave rectifier be n, then output frequency would be
    1.n/2
    2.n
    3.2n
    4.n/4
    5.None of these
    Answer – 3.2n
    Explanation :
    If input frequency of a full wave rectifier be n, then output frequency would be 2n

  8. One Nautical mile is equal to ……………………..
    1.1852 meter per hour
    2.1980 meter per hour
    3.1810 mete per hour
    4.2010 mete per hour
    5.None of these
    Answer – 1.1852 meter per hour
    Explanation :
    The rate of one knot equals one nautical mile per hour. One nautical mile is 1852 meters.

  9. …………………….. is the brightest colour emitted by the Sun
    1.Red
    2.Green-Blue
    3.Green-Red
    4.Yellow-Green
    5.None of these
    Answer – 4.Yellow-Green
    Explanation :
    The Sun emits an impressive range of visible light. Sun emits light of nearly every color, it does indeed appear brightest in yellow-green light.

  10. Fat can be separated from Milk because of …………………………………………………..
    1.Centrifugal Force
    2.Momentum of Inertia
    3.Surface Tension
    4.Gravitational Force
    5.None of these
    Answer – 1.Centrifugal Force
    Explanation :
    The separation of cream from milk in the centrifugal separator is based on the fact that when liquids of different specific gravities revolve around the same centre at the same distance with the same angular velocity, a greater centrifugal force is exerted on the heavier liquid than on the lighter one. Milk can be regarded as two liquids of different specific gravities, the serum and the fat.