Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. The mass of the electrons in an atom is generally regarded as
    1.Significant
    2.Unknown
    3.Comparable to the mass of the nucleus
    4.Insignificant
    5.None of these
    Answer –4.Insignificant
    Explanation :
    The mass of the electrons in an atom is generally regarded as Insignificant because the masses of electrons are regarded as zero because they are so small.

  2. Foods that are acidic can be identified by their ……………. taste
    1.Salty
    2.Bitter
    3.Sour
    4.Sweet
    5.None of these
    Answer – 3.Sour
    Explanation :
    In general Foods that are acidic can be identified by their Sour taste

  3. When a bee sitting …………………………….. compound it injects
    1.Acetic Acid
    2.Formic Acid
    3.Sulphuric Acid
    4.Butyric Acid
    5.None of these
    Answer – 2.Formic Acid
    Explanation :
    Bee venom contains formic acid (also known as methanoic acid) but this is not the single active ingredient that causes the pain from a bee sitting

  4. The main ingredient in most antifreezes is
    1.Glycerol
    2.Ethanol
    3.Ethylene Glycol
    4.Gasoline
    5.None of these
    Answer – 3.Ethylene Glycol
    Explanation :
    Ethylene glycol Source Ethylene glycol is the main ingredient in most antifreeze products.

  5. Protiens are ………………………….
    1.Polysaccharides
    2.Polyamines
    3.Polysulfides
    4.Polyamides
    5.None of these
    Answer – 4.Polyamides
    Explanation :
    A protein is actually a polyamide .Polyamides occur both naturally and artificially. Examples of naturally occurring polyamides are proteins, such as wool and silk.

  6. ………………………… is a blood agent poison
    1.Nitrate
    2.Cyanide
    3.Nicotine
    4.Sulfuric Acid
    5.None of these
    Answer – 1.Nitrate
    Explanation :
    Thue blood agents are poisons that effectively cause the body to suffocate. Ex : Nitrate

  7. Which of the following is a naturally occurring polymer ?
    1.Composites
    2.Starch
    3.Nylon
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.Starch
    Explanation :
    Naturally occurring polymers such as cotton, starch and rubber

  8. ………………… is a non-metal
    1.Chlorine
    2.Magnesium
    3.Calcium
    4.Calcium
    5.None of these
    Answer – 1.Chlorine
    Explanation :
    Chlorine displaces the less electronegative Bromine and Iodine from their respective salts. Cl2 + 2 KBr ==> 2 KCl + Br2 Chlorine removes Hydrogen from the hydrides of non-metals, forming Hydrogen Chloride, and leaving the non-metal element.

  9. Lemon juice has sour taste. It is ………………………..
    1.Basic
    2.Acidic
    3.Caustic
    4.Neutral
    5.None of these
    Answer – 2. Acidic
    Explanation :
    Acidic bodies are unhealthy bodies. When the body is overly acidic, it creates an unwanted environment where illness, bacteria, and yeast thrive.

  10. Which is not a characteristic of acids ?
    1.React with bases to form Salt
    2.React with active metal to form H2 gas
    3.Turn litmus Red
    4.Taste Bitter
    5.None of these
    Answer – 1.React with bases to form Salt
    Explanation :
    General Characteristics of Acids:

    • pH < 7.
    • Sour taste (though you should never use this characteristic to identify an acid in the lab)
    • Reacts with a metal to form hydrogen gas.
    • Increases the H+ concentration in water.
    • Donates H+ ions.
    • Turns blue litmus indicator red.