Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. ……………………….. is the process of conversion of the solid phase to gas phase without passing an intermediate liquid phase
    1.Evaporation
    2.Oxidation
    3.Sublimation
    4.Condensation
    5.None of these
    Answer – 3.Sublimation
    Explanation :
    Sublimation is the process of conversion of the solid phase to gas phase without passing an intermediate liquid phase.This process is used to separate a sublimate particles from non sublimate.

  2. Elements contain only ………………… type of atoms
    1.Single
    2.Many
    3.Same
    4.Different
    5.None of these
    Answer – 1.Single
    Explanation :
    Elements contain only single type of atoms.
    Presently there are 118 atoms.Out of which 94 are natural
    Ex of element: Oxygen, Sulphur etc.

  3. Elements have the following order of abundance in earth crust
    1.Calcium<Silicon<Aluminium<Oxygen<Iron
    2.Oxygen<Silicon<Aluminium<Iron<Calcium
    3.Silicon>Aluminium>Iron>Oxygen>Calcium
    4.Oxygen>Silicon>Aluminium>Iron>Calcium
    5.None of these
    Answer – 4.Oxygen>Silicon>Aluminium>Iron>Calcium
    Explanation :
    Elements have the following order of abundance in earth crust Oxygen>Silicon>Aluminium>Iron>Calcium

  4. Elements have the following order of abundance in human body
    1.Nitrogen>Calcium<Carbon<Oxygen
    2.Oxygen>Carbon>Hydrogen>Nitrogen
    3.Hydrogen>Oxygen>Magnesium>Carbon
    4.Oxygen<Carbon<Hydrogen<Nitrogen
    5.None of these
    Answer – 2.Oxygen>Carbon>Hydrogen>Nitrogen
    Explanation :
    Elements have the following order of abundance in human body Oxygen>Carbon>Hydrogen>Nitrogen

  5. ……………. contain more than one kind of atoms
    1.Substance
    2.Elements
    3.Compounds
    4.Atom
    5.None of these
    Answer – 3.Compounds
    Explanation :
    Compounds contain more than one kind of atoms. These can’t be separated into constituent atoms by simple methods.
    Ex: Silica, Salt

  6. Avogadro’s number is …………………………..
    1.3.025×1024
    2.4.023×1026
    3.5.020×1025
    4.6.023×1023
    5.None of these
    Answer – 4. 6.023×1023
    Explanation :
    1 mol atom = 6.023×1023 atoms – Avogadro’s number
    It states that the number of molecules present in 12g of C-12 is called one mol

  7. Which does not exist in free state ?
    1.Atom
    2.Molecule
    3.Compound
    4.Mixture
    5.None of these
    Answer – 1.Atom
    Explanation :
    Atom does not exist in free state.Atom is the smallest particle of matter that takes part in chemical reaction

  8. A solution contain 2 components.Which is in less quantity is called as
    1.Substance
    2.Solvant
    3.Solution
    4.Solute
    5.None of these
    Answer – 4.Solute
    Explanation :
    A solution contain 2 components.Which is in less quantity is called as Solute
    Ex: The salt is the solute and the water the solvent
    In such a mixture, a solute is a substance dissolved in another substance, known as a solvent.

  9. A solution contain 2 components.Which is in more quantity is called as
    1.Substance
    2.Solvant
    3.Solution
    4.Solute
    5.None of these
    Answer – 2.Solvant
    Explanation :
    A solution contain 2 components.Which is in more quantity is called as Solvant
    The salt is the solute and the water the solvent.
    In such a mixture, a solute is a substance dissolved in another substance, known as a solvent.

  10. ………………… is the only atom in which neutrons are not present
    1.Carbon
    2.Oxygen
    3.Hydrogen
    4.Helium
    5.None of these
    Answer – 3.Hydrogen
    Explanation :
    A normal hydrogen (H) atom does not have any neutrons in its tiny nucleus.It has only one electron and one proton

Comments are closed.