Current Affairs PDF Sales

English Questions: Fill in the Blanks Set – 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in FILL IN THE BLANK, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Even in Jharkhand, the list of NFSA ration cards is_________on the Net in a reader-friendly format, with all_________details.
    1) busy, trivial
    2) available , requisite
    3) hide, petty
    4) appear, superfluous
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation:requisite – required,आवश्यक

  2. Other critical components include________entitlements,_________ignored by the Central government ever since the Act came into force.
    1) sincerity, logically
    2) maturity, generally
    3) maternity, brazenly
    4) paternity, casually
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: brazenly – openly, खुल्लमखुल्ला

  3. The________weather in 2015 does not hold out much________for 2015-16.
    1)  erratic, promise
    2) regular, agree
    3) reliable, ensure
    4) steady, commit
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: erratic – unsettled,अस्थिर

  4. However, our experience shows that even in the years when the economy was doing well, we were not able to________the________level, let alone improve upon it.
    1) conform, unlawful
    2) not conform, taboo
    3) disjoin, prohibited
    4)  abide by,  mandated
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: abide by – follow,पालन करना

  5. Perhaps for the first time, there are real possibilities of ensuring a modicum of nutritional________and economic security to all________households.
    1) stop, secure
    2) support ,  vulnerable
    3) frustration, protected
    4) opposition, safe
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: vulnerable – poor,गरीब

  6. It is true that the reform________of the government has been________because of logjam in Parliament.
    1) guess, stimulated
    2) fancy, inspirited
    3) criteria, fulfilled
    4) agenda , stymied
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: stymied – Block,अवरुद्ध

  7. The government can easily remove________rules and________and tone up the delivery system.
    1) specific, process
    2) cumbersome,  procedures
    3) simple, process
    4) difficult, equal
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: cumbersome – complex,जटिल

  8. A strong recovery is possible in 2016 with growth rate exceeding 7.5 per cent but that is_________on private investment, particularly private corporate investment, showing________improvement.
    1) unconditional, minor
    2) contingent,  substantial
    3) sure,  insignificant
    4) truthful, little
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: contingent – depend,निर्भर

  9. These gains are________by PDS reforms, a mandatory________of the Act.
    1) wily, detriment
    2) indirect, lessening
    3) amplified, adjunct
    4) dishonest, subtraction
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: amplified – increase,बढ़ाना
    adjunct – supportive,सहायक

  10. Public investment alone________The________here is private corporate investment.
    1) sufficient, courage
    2) enough, strength
    3) competent, firmness
    4)  inadequate,  Achilles heel
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: inadequate – insufficient, अपर्याप्त
    Achilles heel – weakness, कमज़ोरी