Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Which gas is present under pressure in soft drinks ?
    1. Oxygen
    2. Carbon monoxide
    3. Carbon-di-oxide
    4. Nitrous oxide
    5. None of  these
    Answer – 3.Carbon-di-oxide
    Explanation :
    The amount of calories varies in soft drinks, depending on the sweetener used. Soft drinks get their fizz from the carbon dioxide added under pressure .

  2. The anode in a dry cell consists of …………………..
    1. Zinc
    2. Lead
    3. Iron
    4. Aluminium
    5. None of  these
    Answer – 1.Zinc
    Explanation :
    A Dry cell is a type of chemical cell, commonly used today, in the form of batteries, for many electrical appliances. It was developed in 1886 by the German scientist Karl Gassne
    A standard dry cell comprises a zinc anode

  3. Which is required for solar energy conversion ?
    1. Nitrogen
    2. Oxygen
    3. Carbon
    4. Silicon
    5. None of  these
    Answer -4.Silicon
    Explanation :
    Silicon is what is known as a semi-conductor, meaning that it shares some of the properties of metals and some of those of an electrical insulator, making it a key ingredient in solar cells. Let’s take a closer look at what happens when the sun shines onto a solar cell.

  4. The maximum amount of ………………… is present in LPG
    1. Methane
    2. Butane
    3. Ethane
    4. Methylene
    5. None of  these
    Answer – 2.Butane
    Explanation :
    LPG (LIQUIFIED PETROLEUM GAS) is a predominant mixture of propane and Butane with a small percentage of unsaturated (Propylene and Butylene) and some lighter C2 as well as heavier C5 fractions

  5. A super cooled liquid is ………………
    1. Water
    2. Acids
    3. Glass
    4. Oil
    5. None of  these
    Answer – 3.Glass
    Explanation :
    Supercooling, also known as undercooling, is the process of lowering the temperature of a liquid or a gas below its freezing point without it becoming a solid.
    Ex – glass

  6. What is the mass of one mole of electron ?
    1. 0.55mg
    2. 0.05mg
    3. 5.5mg
    4. 50mgmg
    5. None of  these
    Answer – 1.0.55mg
    Explanation :
    The mass of one mole of electron  = 9.1 x 10~28x 6.022 x 1023 = 0.55 mg

  7. Which is the longest period in the modern periodic table ?
    1. 2nd period
    2. 1st period
    3. 6th period
    4. 4th period
    5. None of  these
    Answer – 3.6th period
    Explanation :
    1st period is the Shortest period
    6th period is the longest period

  8. Newspaper can be recycled again and again how many times ?
    1. 6 times
    2. 2 times
    3. 3 times
    4. 5 times
    5. None of  these
    Answer – 4.5 times
    Explanation :
    Printer and copy paper can be recycled 57 times before the fibers become to short and need to be combined with other paper or used for other purposes. Newspaper on the other hand  is already made of low quality and can be made into new newspaper or egg cartons

  9. What is the smallest form of matter ?
    1. Solid
    2. Gas
    3. Liquid
    4. Plasma
    5. None of  these
    Answer – 2.Gas
    Explanation :
    Three states of matter are solid, liquid and gas .The smallest form of matter  Gas

  10. Salt bridges used to  …………………
    1. transfer Ions
    2. oxidation
    3. reduction
    4. decarboxylation
    5. None of  these
    Answer – 1.transfer Ions
    Explanation :
    The purpose of a salt bridge is to transfer ions by connecting the two half-cells