Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions : Machine Input-Output Set 5

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output with explanation, which is common for all the IBPS,SBI exam,LIC ADO,SSC CGL and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information and answer the given questions
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranged them following a particular rule in each step.The following is an illustration of input and rearrangement .

Input :  round 42 pot 25 16 blue 38 arrogant
Step 1:  pot round 42 25 16 blue 38 arrogant
Step 2:  pot round 25 16 blue 38 arrogant 42
Step 3:  pot blue round 25 16 38 arrogant 42
Step 4:  pot blue round 25 16 arrogant 42 38
Step 5:  pot blue round arrogant 25 16 42 38
Step 6:  pot blue round arrogant 16 42 38 25
Step 7:  pot blue round arrogant 42 38 25 16

  1. Input : ear walking 10 23 above head 59  37 better 14 derivation 41
    How many steps will be required to complete the above input ?
    A)7
    B)10
    C)8
    D12
    E)None of these
    Answer – B)10
    Explanation :
    Input : ear walking 10 23 above head 59  37 better 14 derivation 41
    Step 1: ear head walking 10 23 above 59  37 better 14 derivation 41
    Step 2: ear head walking 10 23 above  better 14 derivation 41 37 59
    Step 3: ear head above walking 10 23  better 14 derivation 41 37 59
    Step 4: ear head above walking 10 23  better 14 derivation 37 59 41
    Step 5: ear head above better walking 10 23  14 derivation 37 59 41
    Step 6: ear head above better walking 10 23  14 derivation 59 41 3
    Step 7: ear head above better walking derivation 10 23  14 59 41 37
    Step 8: ear head above better walking derivation 10 14 59 41 37 23
    Step 9: ear head above better walking derivation 10 59 41 37 23 14
    Step 10: ear head above better walking derivation 59 41 37 23 14 10

  2. How many elements are there between ‘better’ and ‘derivation’ in step 5 ?
    A)3
    B)2
    C)6
    D)4
    E) None of these
    Answer – D)4

  3. What is the position of above with respect to 23 in step 7 ?
    A)Fifth to the left
    B)Fourth to the right
    C)Third to the left
    D)Second to the left
    E)None of these
    Answer – A)Fifth to the left

  4. Which step would be the following output
    Step 8: ear head above better walking derivation 10 14 59 41 37 23
    A)6
    B)4
    C)8
    D)10
    E) None of these
    Answer – C)8

  5. What will be the 4th step for the given input ?
    Input : pound 42 red 27 15 girl  29 element
    A)red girl pound 27 15 29 element 42
    B)red girl pound element 15 42 29 27
    C)red girl pound element 27 15 42 29
    D)red girl pound 27 15 element 42 29
    E)None of these
    Answer – D) red girl pound 27 15 element 42 29
    Explanation :
    Input : pound 42 red 27 15 girl  29 element
    Step 1: red pound 42 27 15 girl  29 element
    Step 2: red pound 27 15 girl  29 element 42
    Step 3: red girl pound 27 15 29 element 42
    Step 4: red girl pound 27 15 element 42 29

II. Study the following information and answer the given questions
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranged them following a particular rule in each step.The following is an illustration of input and rearrangement .

Input : apple 28 narrow cell eagle 33 live own 41 jungle utility 53
Step 1: cell narrow eagle 33 live own 41 jungle utility 53 apple 28
Step 2: cell jungle narrow live own 41 utility 53 apple 28 eagle 33
Step 3: cell jungle live narrow  utility 53 apple 28 eagle 33 own 41
Step 4: cell jungle live narrow  apple 28 eagle 33 own 41 utility 53.

  1. Input : people tear copy eye 27 open 39 fear kitkat inlet 20 arrive 46 help
    How many steps will be required to complete the above arrangement of the input ?
    A)5
    B)4
    C)6
    D7
    E) None of these
    Answer – B)4
    Explanation :
    Input : people tear copy eye 27 open 39 fear kitkat inlet 20 arrive 46 help
    Step 1: copy people tear eye 27 open 39 fear kitkat inlet 20 help arrive 46
    Step 2: copy fear people tear open 39 kitkat inlet 20 help arrive 46 eye 27
    Step 3: copy fear help people tear open 39 kitkat arrive 46 eye 27 inlet 20
    Step 4: copy fear help kitkat people tear arrive 46 eye 27 inlet 20 open 39

  2. Which of the following will be the seventh from the right end in the last step ?
    A)46
    B)arrive
    C)tear
    D)27
    E)None of these
    Answer – A)46

  3. How many elements are there between fear and 46 in step 3 ?
    A)3
    B)4
    C)7
    D)5
    E) None of these
    Answer – C)7

  4. Which step would be the following input ?
    Input : copy fear help kitkat people tear arrive 46 eye 27 inlet 20 open 39
    A)4
    B)3
    C)2
    D)1
    E)None of these
    Answer – A)4

  5. Find the output for the following input ?
    Input : sea wear urgent 65 humble ink 79 use 10 key future age 8
    A) future key sea wear urgent 65 humble age 8 ink 79 use 10
    B) future wear sea urgent 65 humble use 10 key age 8 ink 79
    C) future humble ink 79 key sea wear urgent 65 use 10 age 8
    D) future humble key sea wear age 8 ink 79 urgent 65 use 10
    E) None of these
    Answer – D) future humble key sea wear age 8 ink 79 urgent 65 use 10