Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI , LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: 23 kite ant 64 near 71 58 open van 96 eagle 15
Step I: Open 23 kite ant 64 near 71 van 96 eagle 15 58
Step II: eagle Open 23 kite ant near 71 van 96 15 58 64
Step III: ant eagle Open 23 kite near 71 van 15 58 64 96
Step IV: 15 ant eagle Open 23 kite near 71 58 64 96 van
Step V: 23 15 ant eagle Open kite 71 58 64 96 van near
Step VI: 71 23 15 ant eagle Open 58 64 96 van near kite

Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: average 59 36 super 81 ice ball 14 lemon 47 unit 62


Input: average 59 36 super 81 ice ball 14 lemon 47 unit 62
Step I: unit average 59 36 super 81 ice ball lemon 47 62 14
Step II: ice unit average 59 super 81 ball lemon 47 62 14 36
Step III: average ice unit 59 super 81 ball lemon 47 14 36 62
Step IV : 47 average ice unit 59 81 ball lemon 14 36 62 super
Step V : 59 47 average ice unit 81 ball 14 36 62 super lemon
Step VI : 81 59 47 average ice unit 14 36 62 super lemon ball

  1. Which elements come exactly between ’59’ and ‘ball’ in Step II of the given input?
    only lemon
    B. Only 62
    C. Only ice
    D. Both 81 and Super
    E. Both average and 36
    Answer –D. Both 81 and Super

  2. Which of the following combinations represents the first two and the last two element of the step VI of the given Input?
    81, 59, lemon, ball
    B. 81, 62, super, lemon
    C. 50, 47, ball, super
    D. 62, 14, ice, unit
    E. 62, 81, unit, lemon
    Answer –A. 81, 59, lemon, ball

  3. If in the Step III, ‘ice’ interchanges its position with ’81’ and ‘super’ also interchanges its position with ’14’, then which element will be third to the left of ’47’?
    14
    B. Super
    C. average
    D. ice
    E. 81
    Answer –D. ice

  4. Which step are the elements ‘ball lemon 47 14’ found in the same order?
    Sixth
    B. Third
    C. Fourth
    D. The given order of elements is not found in any step
    E. fifth
    Answer –B. Third

  5. Which elements come exactly between ‘unit’ and ‘ball’ in step V of the given Input?
    Only lemon
    B. Only 81
    C. Only Ice
    D. Both 81 and Super
    E. Both Average and 36
    Answer –B. Only 81

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)

Input: abaft 79 an abandon 57 14 able 86 63 abacus 42 ant
Step I: abandon abaft 79 an 57 able 86 63 abacus 42 ant 41
Step II: abacus abandon abaft 79 an 57 able 86 63 ant 41 24
Step III: abaft abacus abandon 79 an able 86 63 ant 41 24 75
Step IV: able abaft abacus abandon 79 an 86 ant 41 an 75 36
Step V: ant able abaft abacus abandon an 86 41 24 75 36 97
Step VI: an ant able abaft abacus abandon 41 24 75 36 97 68
Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: habit 63 hear 19 hacking 72 25 he hot 48 hacker 56


Input: habit 63 hear 19 hacking 72 25 he hot 48 hacker 56
Step I: hacking habit 63 hear 72 25 he hot 48 hacker 56 91
Step II: hacker hacking habit 63 hear 72 he hot 48 56 91 52
Step III: habit hacker hacking 63 hear 72 he hot 56 91 52 84
Step IV: hear habit hacker hacking 63 72 he hot 91 52 84 65
Step V: hot hear habit hacker hacking 72 he 91 52 84 65 36
Step VI: he hot hear habit hacker hacking 91 52 84 65 36 27

  1. Which element comes exactly between ‘hacking’ and ‘hear’ in Step III of the given input?
    63
    B. he
    C. 91
    D. habit
    E. 56
    Answer –A. 63

  2. Which of the following combinations represent the sixth and eighth element in Step II of the given input from left end?
    63 and hacker
    B. hot and 63
    C. 72 and hacker
    D. 72 and hot
    E. 48 and habit
    Answer –D. 72 and hot

  3. If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbers, then how many numbers multiple of ‘3’ will be formed?
    Two
    B. One
    C. None
    D. Three
    E. More than three
    Answer –A. Two

  4. Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in second last step?
    habit
    B. 72
    C. hacking
    D. 91
    E. hacker
    Answer –C. hacking

  5. If the Step IV, ’72’ interchange its position with ‘habit’ and ‘hacking’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?
    A. 63
    B. he
    C. 52
    D. hacking
    E. 72
    Answer – A. 63