Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Readers

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI ,RBI, RRB, SSC, LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.(All the numbers are two digit numbers.)
Input: table 79 to theorem 57 14 tone 86 63 tablet 42 ton
Step I: theorem table 79 to 57 tone 86 63 tablet 42 ton 41
Step II: tablet theorem table 79 to 57 tone 86 63 ton 41 24
Step III: table tablet theorem 79 to tone 86 63 ton 41 24 75
Step IV: tone table tablet theorem 79 to 86 ton 41 to 75 36
Step V: ton tone table tablet theorem to 86 41 24 75 36 97
Step VI: to ton tone table tablet theorem 41 24 75 36 97 68
Step VI is the largest step of above arrangement as the indended arrangement as the intended arrangement is obtained as per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the Input.

Input: abbot 63 acer 19 abandon 72 25 as ace 48 abacus 56


Explanation
Input: abbot 63 acer 19 abandon 72 25 as ace 48 abacus 56
Step I: abandon abbot 63 acer 72 25 as ace 48 abacus 56 91
Step II: abacus abandon abbot 63 acer 72 as ace 48 56 91 52
Step III: abbot abacus abandon 63 acer 72 as ace 56 91 52 84
Step IV: acer abbot abacus abandon 63 72 as ace 91 52 84 65
Step V: ace acer abbot abacus abandon 72 as 91 52 84 65 36
Step VI: as ace acer abbot abacus abandon 91 52 84 65 36 27

  1. Which element comes exactly between ‘abandon’ and ‘acer’ in Step III of the given input?
    A. 63
    B. as
    C. 91
    D. abbot
    E. 56
    Answer –A. 63

  2. Which of the following combinations represent the sixth and eighth element in Step II of the given input from left end?
    A. 63 and abacus
    B. ace and 63
    C. 72 and abacus
    D. 72 and ace
    E. 48 and abbot
    Answer – B. ace and 63

  3. If in the last step ‘2’ is added to each of the odd numbers and ‘1’ is subtracted from each of the even numbers, then how many numbers multiple of ‘3’ will be formed?
    A. Two
    B. One
    C. None
    D. Three
    E. More than three
    Answer – A. Two

  4. Which element is fourth to the left of one which is ninth from the left end in second last step?
    A. abbot
    B. 72
    C. abandon
    D. 91
    E. abacus
    Answer – C. abandon

  5. If the Step IV, ’72’ interchange its position with ‘abbot’ and ‘abandon’ also interchanges its position with ’91’ then which element will be to the immediate right of ’91’?
    A. 63
    B. as
    C. 52
    D. abandon
    E. 72
    Answer – A. 63

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

Input: ant nut let test 30 and mug test 20 doll note earn 40
Step I: test 20 ant nut let test 30 and mug doll note earn 40
Step II: test 20 test 30 ant nut let and mug doll note earn 40
Step III: test 20 test 30 earn 40 ant nut let and mug doll note
Step IV: test 20 test 30 earn 40 nut ant let and mug doll note
Step V: test 20 test 30 earn 40 nut note ant let and mug doll
Step VI: test 20 test 30 earn 40  nut note mug ant let and doll
Step VII: test 20 test 30 earn 40 nut note mug let ant and doll
Step VIII: test 20 test 30 earn 40 nut note mug let doll ant
and Step VIII is the last Step

Input: Water India 20 Bad Time 12 Born Sell Time 40

Explanation
Input : Water India 20 Bad Time 12 Born Sell Time 40
Step I : Time 12 Water India 20 Bad Born Sell Time 40
Step II : Time 12 India 20 Water Bad Born Sell Time 40
Step III: Time 12 India 20 Time 40 Water Bad Born Sell
Step IV : Time 12 India 20 Time 40 Water Sell Bad Born
Step V : Time 12 India 20 Time 40 Water Sell Born Bad


  1. Which step number would be the following output? “Time 12 India 20 Time 40 Water Sell Bad Born”
    A. Step III
    B. Step IV
    C. Step V
    D. Step VI
    E. None of the Above
    Answer – B. Step IV

  2. How many steps would be needed to complete the arrangement?
    A. III
    B. IV
    C. V
    D. VI
    E. None of the Above
    Answer – C. V

  3. If in the Step III, ‘India’ interchanges its position with ‘Bad’ and ’20’ also interchanges its position with ‘Water’, then which element will be fourth to the left of ’20’?
    A. Time
    B. India
    C. Bad
    D. Both Time and Bad
    E. None of the Above
    Answer – C. Bad

  4. Which elements come exactly between ‘Water’ and ‘Born’ in Step II of the given input?
    A. Time
    B. India
    C. Bad
    D. Both Time and Bad
    E. None of the Above
    Answer – C. Bad

  5. Which of the following combinations represents the first two and the last two element of the step III of the given Input?
    A. Time, 12, Born, India
    B. Time, 20, Water, Sell
    C. Water, 40, Born, Sell
    D. Time, 12, Born, Sell
    E. None of the Above
    Answer – D. Time, 12, Born, Sell