Reasoning Questions – Coding And Decoding(New Pattern) Set 26

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Coding and Decoding, which is common for all competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams!!!

Q (1-5) Study the given information to answer the followings questions
In a certain code,
‘today positive decent found’ is written as ‘@6A @6V &7B @5Q’
‘people attend daily party’ is written as ‘@6V *6V #5B @5A’
‘regular fitness sound health’ is written as ‘@6A @8P #8O @5E’
‘picture perfect quality movie’ is written as ‘#6B #8B #8V @8Q’

  1. What is the code for the word ‘picnic time’?
    1. @5A @3B
    2. #5A @3B
    3. @7A @3B
    4. #5A #5B
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer –5. Cannot be determined
    Solution:
    Symbols are number of vowels in the word
    If 1-*, [email protected], 3-#, 4-&
    Letter is the last letter -3
    Number is the number of letters in the word
    If the number of letters is even, number is decreased by 1
    If the number of letters is odd, number is increased by 1
  2. Which of the following word represents the code ‘@5V’?
    1. Sunday
    2. Monday
    3. Tuesday
    4. Either Sunday or Monday
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer –4. Either Sunday or Monday
  1. What is the code for the word ‘perfect’?
    1. #6B
    2. #8B
    3. #8V
    4. @8Q
    5. Cannot be determined
    Answer & Explanation
    Answer – 4. @8Q
  2. What is the code for the words ‘negative world’?
    1. &8B @5A
    2. &7B *5A
    3. &7B *6A
    4. #6B *6A
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer –3. &7B *6A
  3. Which of the following word represents the code ‘#5P’?
    1. Bracket
    2. Torture
    3. Special
    4. Leaves
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer –4. Leaves

Q (6-10) Study the given information and answer the following questions
In a certain code,
‘temperate winter negative feeling’ is written as ‘o&C i#E o$C [email protected]
‘worst summer raining cloud’ is written as ‘e*B [email protected] a*R i#E’
‘positive results weather report’ is written as ‘ [email protected] e#Q o$C i#P’
‘heaven swings drowsy thunder’ is written as ‘ [email protected] e#P [email protected] [email protected]

  1. Which of the following word represents the code ‘o$C’?
    1. Positive
    2. Negative
    3. Reactive
    4. Either Positive or Negative
    5. All the above
    Answer & Explanation
    Answer – 5. All the above
    Explanation :
    Small letter is number of vowels
    1 vowel – a, 2 vowels – e, 3 vowels – i, 4 vowels – o
    Symbol is number of letters
    5-*, [email protected], 7-#, 8-$, 9-&
    Capital letter is last letter -2
  2. What is the code for the word ‘temperature’?
    1. o&C
    2. u%C
    3. u&B
    4. a%C
    5. Cannot be determined

    Answer & Explanation
    Answer –5. Cannot be determined
  3. What is the code for the word ‘Drowsy’?
    1. [email protected]
    2. e#P
    3. [email protected]
    4. [email protected]
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – [email protected]
  4. What will be the code for the ‘Sunday Times’?
    1. [email protected] a*Q
    2. a*W a*Q
    3. [email protected] [email protected]
    4. [email protected] a*Q
    5. None
    Answer & Explanation
    Answer – 5. None
  5. Which of the following word doesn’t represent the code ‘[email protected]’?
    1. Sunday
    2. Monday
    3. Funday
    4. Friday
    5. Saturday
    Answer & Explanation
    Answer – 5. Saturday
    Explanation :
    tin water – nsu jon, sun – dik, big can be nus