Current Affairs PDF Sales

English Questions – Synonyms For SSC CGL and IBPS/SBI PO Set 69

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.
Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is BASED ON IBPS PO/CLERK/LIC AAO/RRB & SSC CGL EXAM and other competitive exams.

  1. Nonplussed
    1) educate
    2) hostility
    3) puzzled
    4) repulsion
    Answer – 3)
    Explanation: Nonplussed – so surprised and confused that one is unsure how to react.

  2. Forswear
    1) forsake
    2) enlighten
    3) backslide
    4) crisp
    Answer – 1)
    Explanation: Forswear – agree to give up or do without.

  3. Hoodwink
    1) brittle
    2) lucidity
    3) deteriorate
    4) deceive
    Answer – 4)
    Explanation: Hoodwink – deceive or trick.

  4. Conscript
    1) inverse
    2) draft
    3) retrogress
    4) explicitness
    Answer – 2)
    Explanation: Conscript – enlist (someone) compulsorily, typically into the armed services.

  5. Receptacle
    1) recrudesce
    2) decline
    3) definiteness
    4) container
    Answer – 4)
    Explanation: Receptacle – a hollow object used to contain something.

  6. Cupidity
    1) discount
    2) oblivious
    3) greed
    4) commend
    Answer – 3)
    Explanation: Cupidity – greed for money or possessions.

  7. Pallid
    1) overpass
    2) disdain
    3) revulsion
    4) pale
    Answer – 4)
    Explanation: Pallid – (of a person’s face) pale, typically because of poor health.

  8. Venial
    1) evade
    2) abhorrence
    3) adulate
    4) pardonalbe
    Answer – 4)
    Explanation: Venial – denoting a sin that is not regarded as depriving the soul of divine grace.

  9. Revile
    1) antipathy
    2) abuse
    3) aversion
    4) revolt
    Answer – 2)
    Explanation: Revile – criticize in an abusive or angrily insulting manner.

  10. Enigma
    1) indisposition
    2) acclaim
    3) riddle
    4) repugnance
    Answer – 3)
    Explanation: Enigma – a person or thing that is mysterious or difficult to understand.