Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz : March 9 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Current Affairs March 9 2017 Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important event in Current Affairs, which is common for all the bank exams and other competitive exams.

Click Here to Read Current Affairs March 9 2017

  1. Where was the 10th International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance (ICEGOV 2017) held?
    A.Chennai
    B.Kolkata
    C.Mumbai
    D.New Delhi
    Answer – D.New Delhi
    Explanation :
    The 10th edition of the International Conference on Theory and Practice of Electronic Governance (ICEGOV 2017) was held in New Delhi from March 7-9, 2017. Theme: Building Knowledge Societies: From Digital Government to Digital Empowerment. Objective: ICEGOV 2017 focused on the use of technology to transform relationships between government and citizens, businesses & civil society. The ICEGOV 2017 was inaugurated by the Union Minister of Electronics & Information Technology and Law & Justice Shri Ravi Shankar Prasad. The ICEGOV 2018 will be held in Galway, Ireland.

  2. What is the total budget estimate presented by Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje for the year 2017-18 on March 8, 2017?
    A.Rs.1,66,000-crore
    B.Rs.78,000 crore
    C.Rs.1,95,250 crore
    D.Rs.48,000 crore
    Answer – A.Rs.1,66,000-crore 
    Explanation :
    Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje who also holds the Finance portfolio, presented Rs.1,66,000-crore state budget for 2017-18 in the Legislative Assembly on March 8, 2017 with focus on aiding farmers and promoting tourism in the state. The Budget is based on the government’s vision document mission 2020. It aims at a happy Rajasthan and a happy Rajasthani. Water Resources Department: Rs. 3313.08 crore which is 11.14% higher than the RE of 2016-17. Tourism: Rs 88 crore. Art, Culture And Archaeology Department: Rs 156.83 crore an increase of 49%. Agricultural Department: Rs. 3156.61 crore. Social Justice And Empowerment Department: Rs. 5596.80 crore

  3. The state government of Odisha has launched a 24*7 helpline number _____ on March 8, 2017 to assist women in distress in the state.
    A.111
    B.101
    C.141
    D.181
    Answer – D.181
    Explanation :
    Chief Minister Naveen Patnaik has launched 24*7 helpline number 181 to assist women in distress on the occasion of International Women’s Day on March 8, 2017. A woman from any part of the Odisha can dial 181 to get immediate assistance. Naveen Patnaik also honoured women achievers in the field of academics and sports on the occasion. Manjulata Panda, a visually impaired woman who bagged her doctoral degree from Utkal University, Bhubaneshwar, Jhilli Dalabehera for weightlifting and Jabamani Tudu for football.

  4. Arvind Padmanabhan who died on March 8, 2017 was a veteran ________
    A.Politician
    B.Writer
    C.Journalist
    D.Physician
    Answer – C.Journalist
    Explanation :
    Veteran journalist Arvind Padmanabhan, Executive Editor at IANS, has passed away after suffering massive cardiac in New Delhi. He was 49. Padmanabhan was born in Tirunelveli, Tamil Nadu. He was extensively admired in the journalistic circle for the thoroughness he displayed in reporting. He had a long stint with IANS, joining the India Abroad newspaper that was then part of the wire service in 1999 as in-charge of its Business Section. His marathon career extended with the PTI, The Times of India and TV18.

  5. With which country, India signed a Protocol for amending the Double Taxation Avoidance Agreement and Protocol on March 9, 2017?
    A.Austria
    B.Switzerland
    C.Belgium
    D.Japan
    Answer – C.Belgium
    Explanation :
    India and Belgium has signed an agreement to amending the existing Agreement and Protocol between the two countries for avoidance of double taxation and the prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income on March 9, 2017 in New Delhi. The agreement was signed in the presence of Sushil Chandra, Chairman CBDT and Jan Luykx, Ambassador of Belgium to India. During the financial year 2016-17, India has signed protocol with Switzerland, Mauritius, Cyprus, Japan, Republic of Korea, Kazakhstan, Singapore and Austria during the financial year 2016-17.

  6. The Chief Minister of Tamil Nadu K Palaniswami launched a Housing Scheme on March 9, 2017 for construction of houses for poor. What is the total cost of the project?
    A.Rs.2,110 crore
    B.Rs.1,580 crore
    C.Rs.1,750 crore
    D.Rs.950 crore
    Answer – B.Rs.1,580 crore
    Explanation :
    The Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswami launched a Housing Scheme on March 9, 2017 for construction of concrete houses for the economically poor section of the society. The project is estimated at Rs 1,580 crore and will be implemented by the state government with financial assistance from the Center. While launching the scheme, CM Palaniswami gave away work orders to five beneficiaries. For the current fiscal 2016-17, concrete houses will be constructed for 50,170 beneficiaries in town panchayat limits.

  7. Which US state has filed a lawsuit against Donald Trump’s revised Muslim travel ban on March 8, 2017 to block the executive order?
    A.Hawaii
    B.New York
    C.Oregon
    D.Florida
    Answer – A.Hawaii
    Explanation :
    US State, Hawaii has become the first state to file a lawsuit against Donald Trump’s revised travel ban on 6 Muslim majority countries. The lawsuit was filed by the Attorneys for the state on March 8, 2017 in federal court in Honolulu saying that the order will harm its Muslim population, tourism and foreign students. Trump’s new executive order was signed on March 6, 2017 and it bars new visas for people from six Muslim-majority countries and temporarily shuts down the US refugee program. It doesn’t apply to travelers who already have visas.

  8. The 5th India by Nile Festival has been organized in which country?
    A.Kenya
    B.Egypt
    C.Sudan
    D.Uganda
    Answer – B.Egypt
    Explanation :
    The fifth edition of the mega cultural festival ‘India by the Nile’ (IBN) began in Cairo, Egypt from March 8, 2017. It is the largest foreign festival in Egypt. The IBN Festival is organized by India to showcase Indian culture, arts music, dance, theatre, food, cuisine and Yoga & wellbeing to build a long lasting relationship between the two ancient civilizations. The festival presented by Embassy of India to Egypt and Teamwork Arts will last on April 27, 2017 and will be held in different cities like Cairo, Giza, Alexandria, Port Said and Ismaila Governorates.

  9. The EPFO has extended the last date for the submission of the Digital Life Certificate through Jeevan Pramaan Patra to ____________
    A.March 15, 2017
    B.April 30, 2017
    C.April 1, 2017
    D.March 31, 2017
    Answer – D.March 31, 2017
    Explanation :
    The the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has extended the last date of submission of Digital Life Certificate through Jeevan Pramaan Patra up to 31st March 2017 from 28th February 2017. Another one month time was given to pensioners because many pensioners failed to submit Aadhaar authenticated Jeevan Pramaan as life certificate for continuation of drawal of pension. Members and pensioners of the Employees’ Pension Scheme, 1995 are required to furnish the Aadhaar number by 31st March 2017.

  10. The recently announced penalty by SBI for non-maintenance of Minimum Average Balance (MAB) in saving accounts will be effective from which date?
    A.March 31, 2017
    B.April 1, 2017
    C.May 1, 2017
    D.April 30, 2017
    Answer – B.April 1, 2017
    Explanation :
    SBI recently announced that penalty for non-maintenance of Minimum Average Balance (MAB) from April 1, 2017. Government asked SBI to reconsider charges. Arundhati Bhattacharya, SBI chief clarify that the condition of maintaining minimum balance will not be applicable to the Jan Dhan accounts. The SBI has made it mandatory for savings accounts in metropolitan areas to maintain a minimum balance of Rs 5,000, Rs 3,000 in urban areas, Rs 2,000 in semi-urban areas and Rs 1,000 in rural areas, from April 1. These charges will be based on the difference between the minimum balance required and the shortfall. For metropolitan areas, if the shortfall is greater than 75 per cent then the charges would be Rs 100 plus service tax.

  11. NTPC commissioned 45 MW of solar power plant at Bhadla on March 8, 2017. Where is the Bhadla solar power plant located?
    A.Rajasthan
    B.Madhya Pradesh
    C.Maharashtra
    D.Tamil Nadu
    Answer – A.Rajasthan
    Explanation :
    Indian Public Sector Undertaking company National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) has commissioned of 45 MW solar capacity at Bhadla in Rajasthan Now the the total installed capacity of the project is increased to 160 MW.Last month, NTPC had commissioned 115 MW capacity out of the 260 MW Bhadla solar power project. NTPC has planned capacity addition of about 1,000 MW through renewable resources by 2017. NTPC intends to become a 130-GW company up to 2032 with a with diversified fuel mix and a 600 billion units company in terms of generation.

  12. RBI is set to introduce new Rs. 10 note. The new note will have the inset letter ________on both number panels.
    A.R
    B.S
    C.L
    D.M
    Answer – C.L
    Explanation :
    The Reserve Bank of India on March 9, 2017 notified that it is soon going to issue Rs. 10 denomination notes with enhanced security features for circulation. Besides, RBI also notified that all the banknotes in the denomination of Rs 10 issued in the past will also continue to be legal tender. The note will be in the Mahatma Gandhi series-2005 and carry inset letter ‘L’ on both number panels. It will have the signature of Governor Urjit Patel. The year of printing, 2017, will be on the reverse of the note. Numerals on both the panels will be in ascending size from left to right. The first three alpha-numeric characters (prefix) will remain constant in size.

  13. Who has been conferred with the 2016 Saraswati Samman?
    A.K Aiyappa Panickar
    B.Padma Sachdev
    C.Vijay Tendulkar
    D.Mahabaleshwar Sail
    Answer – D.Mahabaleshwar Sail 
    Explanation :
    Noted Konkani author Mahabaleshwar Sail has been honored with the 2016 Saraswati Samman for his novel ‘Hawthan’. The 74-year-old Sail’s novel Hawthan was published in 2009 and was shortlisted from 22 books written in various languages. Mahabaleshwar Sail received a cash prize of 15 lakh and a citation as a part of the honor. The bi-lingual writer has written four Marathi dramas and seven Konkani novels till date. He has also written five short stories and a novel in Marathi. ‘Hawthan’ is a well-researched work of fiction presenting the cultural map of the traditional potter community of Goa.

  14. The New York based Ford Foundation appointed Pradeep Nair as regional director of three countries on March 8, 2017. Which among the given country is not included in the list?
    A.India
    B.Malaysia
    C.Sri Lanka
    D.Nepal
    Answer – B.Malaysia
    Explanation :
    New York based Ford Foundation has appointed Pradeep Nair as regional director for India, Nepal, and Sri Lanka on March 8, 2017. Nair will take charge at the end of March from David Hulse.. He will lead the global non-profit grant-making organisation’s operations in New Delhi, serving the three countries. Earlier, as director of President Bill Clinton’s Climate Initiative in India, Nair helped to grow the regional chapter of the global cities network, chaired by former New York City Mayor Michael Bloomberg.

  15. Who has been awarded the Harvard’s 2017 Artist of the Year Award on March 4, 2017?
    A.Ariana Grande
    B.Shawn Mendes
    C.Viola Davis
    D.Alessia Cara
    Answer – C.Viola Davis 
    Explanation :
    The popular actress Viola Davis was awarded the 2017 Artist of the Year Award by Harvard Foundation during its 32nd annual Cultural Rhythms Festival in Memorial Hall’s Sanders Theatre at Harvard University in Cambridge on March 4, 2017. Besides, this year the popular actress, producer, director has also won Oscar for the best supporting actress, Critics’ Choice, Golden Globe, Screen Actors Guild, and British Academy of Films and Television Arts awards for her role of Rose Maxson in Fences. She also won her second Tony Award for the 2010 Broadway revival of the play.

  16. Which technology firm has acquired start-up Kaggle on March 9, 2017 for an undisclosed amount to boost data play?
    A.Microsoft
    B.Accenture
    C.TCS
    D.Google
    Answer – D.Google
    Explanation :
    Technology giant Google has announced to acquire a start-up Kaggle which hosts a number of data scientists for an undisclosed amount at the Cloud Next 2017 conference on March 9, 2017. Kaggle and Google Cloud will continue to support machine learning training and deployment services while offering the community the ability to store and query large datasets.

  17. The third ship of the four follow-on Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) INS ______________  was commissioned on March 9, 2017 at Karwar, Karnataka.
    A.INS Tarmugli
    B.INS Tihayu
    C.INS Tillanchang
    D.INS Toofan
    Answer – C.INS Tillanchang
    Explanation :
    INS Tillanchang, a Water Jet Fast Attack Craft (WJFAC) was commissioned into the Indian Navy by Vice Admiral Girish Luthra, the Flag Officer Commanding-in-Chief Western Naval Command, at Karwar, Karnataka on March 9, 2017. INS Tillanchang is the third ship of four follow-on WJFAC built by the Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) Kolkata. INS Tarmugli and INS Tihayu are the first two ships of the WJFAC class and were commissioned in 2016 and are based at Visakhapatnam. INS Tillanchang will be based at Karwar under the operational control of the Flag Officer Commanding, Karnataka Naval Area.

  18. The scientists from which technological company has created the world’s smallest magnet using a single atom which can store one bit of data on it?
    A.IBM
    B.TCS
    C.Google
    D.Microsoft
    Answer – A.IBM
    Explanation :
    A team of researchers at IBM has created the world’s smallest magnet using a single atom which can store one bit of data on it. Currently, hard disk drives use about 100,000 atoms to store a single bit. The breakthrough was published in the journal Nature on March 8, 2017. The ability to read and write one bit on one atom may lead to developing significantly smaller and denser storage devices in future that can store the entire iTunes library of 35 million songs on a device.

  19. Name the cyclone that hit the northeast of the Madagascar on March 7, 2017 killing at least three people and leaving nearly 500 people homeless.
    A.Typhoon Koppu
    B.Cyclone Enawo
    C.Typhoon Muifa
    D.Typhoon Maysak
    Answer – B.Cyclone Enawo 
    Explanation :
    Intense Tropical Cyclone Enawo was the strongest tropical cyclone that hit in the northeast of the Madagascar. The cyclone killed at least three people, left nearly 500 people homeless and damaged schools and other buildings, posing grater economic challenges ahead. In response to this the country issued a red alert for several regions expected to be impacted by the storm.

  20. My Talent mobile app has been launched by which Indian state on March 8, 2017 to help skilled and semi-skilled workers in the state find jobs?
    A.Haryana
    B.Rajasthan
    C.Himachal Pradesh
    D.Madhya Pradesh
    Answer – C. Himachal Pradesh
    Explanation :
    Virbhadra Singh led Himacha Pradesh government has launched mobile app and website titled ‘MeraHunar HP’ or ‘My Talent’ to help skilled and semi-skilled workers find jobs. The mobile app will connect prospective employers with job aspirants as the latter’s resume will contain addresses and contact numbers. This initiative will foster the skill development scheme and be of great help to pass-outs of industrial training institutes also make available real time employment data of the state.

  21. ICEGOV 2018 scheduled to be held in which country ?
    A.India
    B.China
    C.Ireland
    D.England
    Answer – C.Ireland
    Explanation :
    The ICEGOV 2018 will be held in Galway, Ireland.

  22. Which is the currency of Belgium ?
    A.Dollar
    B.Euro
    C.Peso
    D.Ngultrum
    Answer – B.Euro
    Explanation :
    ♦ Capital: City of Brussels
    ♦ Currency: Euro