Current Affairs PDF

Reasoning Questions : Coded Inequalities Set 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the IBPS,SBI exam,RBI,FCI EXAM,SSC EXAM,RAILWAYS and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following illustration and answer the given questions.
A©B means A is not greater than B
A$B means A is not smaller than B
[email protected] means A is neither smaller than nor greater than B
A*B means A is neither equal to nor greater than B
A%B means A is neither smaller than nor equal to B

  1. Statements: R * K, K © M,  M % T, T $ J
    Conclusions: I. J * M   II. R * M    III. K © J
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)Only I and II are true
    4)All I, II and III are true
    5)None of these
    Answer -3)Only I and II are true

  2. Statements: T $ N, N % B, B @ W, K © W
    Conclusions: I. K $ B   II. K $ T   III. T % B
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)Only I and II are true
    4)All I, II and III are true
    5)None of these
    Answer -5)None of these

  3. Statements: W © F, F @ D, D * K, K $ J
    Conclusions: I.K %W    II. D $ W    III.F * K
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)Only I and II are true
    4)All I, II and III are true
    5)None of these
    Answer -4)All I, II and III are true

  4. Statements: R @ K, T © K, T $ M, M * W
    Conclusions: I.W %K      II. M © R   III. T © R
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)Only I and II are true
    4)All I, II and III are true
    5)None of these
    Answer -5)None of these

  5. Statements: D @ M, M $ B, B *R, R % T
    Conclusions: I.B * D     II.B @ D     III. T * M
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)Only  III IS true
    4)Only either I or II is true
    5)None of these
    Answer -4)Only either I or II is true

II. @PQ means P is not greater than Q
[email protected] means P is not smaller than Q
PQ$ means P is neither greater nor smaller than Q
*PQ means P is neither greater than nor equal to Q
PQ* means P is neither smaller than nor equal to Q
Now in each of the folowing questions, find out which of the 2 conclusion I and II is/are definitely true ?

  1. Statements:  [email protected], DP *, SD$
    Conclusions: I.SP$         II.  SP*
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)If either I or II follow
    4) If neither I or II follow
    5)If both I and II follow
    Answer -2)Only II is true

  2. Statements:*LU, UG*, [email protected]
    Conclusions: I. LS*  II. *GL
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)If either I or II follow
    4) If neither I or II follow
    5)If both I and II follow
    Answer -4) if neither I or II follow

  3. Statements:@AU, UL$, JL*
    Conclusions: I. JA*     II. JU*
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)If either I or II follow
    4) If neither I or II follow
    5)If both I and II follow
    Answer – 5)If both I and II follow

  4. Statements:*YG, [email protected], HR$
    Conclusions: I. RG$     II.  *RG
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)If either I or II follow
    4) If neither I or II follow
    5)If both I and II follow
    Answer – 3)If either I or II follow

  5. Statements: @CS, *SD, DM*
    Conclusions: I. DC*     II.SM*
    1)Only I is true
    2)Only II is true
    3)If either I or II follow
    4) If neither I or II follow
    5)If both I and II follow
    Answer -1)only i is true