Current Affairs PDF

Reasoning Questions : Coded Inequalities Set 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the IBPS,SBI exam,RBI,FCI EXAM,SSC EXAM,RAILWAYS and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

In the following questions,the symbols $,#,@,% and * are illustrate the following meanings.
P$Q – P is not smaller than Q
P#Q – P is neither greater than nor equal to Q.
[email protected] – P is  neither smaller than nor equal to Q.
P%Q – P is not  greater than Q
P*Q – P is neither greater than nor smaller than Q.

  1. Statement: A @ B , C % B, C $ D, E * C
    Conclusions:I.A $ D   II.A @ D  III.B $ E
    A)I and III only
    B)II only
    C)III only
    D)III and either I or II
    E)None is true
    Answer -A)I and III only

  2. Statement: A*B , [email protected] , C$D , D#E
    Conclusions: I.A @ D    II.D * A    III.E @ C
    A)Either I or II only
    B)I and II only
    C)I only
    D)II and III only
    E)None is true
    Answer – C)I only

  3. Statements: P @ Q , Q # R , R * S , S % T
    Conclusions:  I.T @ P   II.T * Q  III.T @ Q
    A)I and II only
    B)II and III only
    C)Either II or III only
    D)III only
    E)None is true
    Answer – D) III only

  4. Statements:K # L , L % M , M * N , N # O
    Conclusions: I. K # M    II. K * M   III. L % O
    A)I only
    B)Either I or II only
    C)III only
    D)All I, II and III
    E)None is true
    Answer – A)I only

  5. Statement: X @ Y , Y # Z , Z % A , A @ B
    Conclusions:  I. X @ A   II. Y @ B   III. X # Z
    A)I only
    B)II and III only
    C)Either I or III only
    D)All I,II and III
    E)None is true
    Answer – E)None is true

In the following questions,the symbols $,#,@,% and * are illustrate the following meanings
[email protected] – P is smaller than Q
P$Q – P is  greater than  Q.
P#Q – P is  either smaller than or equal to Q.
P*Q – P is either  greater than or equal to Q
P%Q – P is neither smaller than nor smaller than Q.

  1. Statement: M $ N , N * O, O # P
    Conclusions:  I. N # P   II. N * P
    A)if only conclusion I is true
    B) if only conclusion IIis true
    C)if either conclusion I or II is true
    D) if neither conclusion I nor II is true
    E)if both conclusion I and II are true
    Answer -C)if either conclusion I or II is true

  2. Statement: E @ U , U % R, R $ F
    Conclusions:  I. E $ F  II. E * F
    A)if only conclusion I is true
    B) if only conclusion II is true
    C)if either conclusion I or II is true
    D) if neither conclusion I nor II is true
    E)if both conclusion I and II are true
    Answer -D) if neither conclusion I nor II is true

  3. Statement: I @ J , J * K, K $ L
    Conclusions:  I. L @ I   II. L @ J
    A)if only conclusion I is true
    B) if only conclusion II is true
    C)if either conclusion I or II is true
    D) if neither conclusion I nor II is true
    E)if both conclusion I and II are true
    Answer -B) if only conclusion II is true
    Explanation :

  4. Statement: P * Q , Q $ R , R @ S
    Conclusions: I. P $ R    II. P # S
    A)if only conclusion I is true
    B) if only conclusion II is true
    C)if either conclusion I or II is true
    D) if neither conclusion I nor II is true
    E)if both conclusion I and II are true
    Answer -A)if only conclusion I is true

  5. Statement:  A # B , B @ C , C % D
    Conclusions:  I. D $ A   II. A # C
    A)if only conclusion I is true
    B) if only conclusion II is true
    C)if either conclusion I or II is true
    D) if neither conclusion I nor II is true
    E)if both conclusion I and II are true
    Answer – A)if only conclusion I is true