Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Coded Inequalities Set 39

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!


Q (1-5) Based on the given data answer the following questions

‘P $ Q’ means ‘P is not smaller than Q’
‘P @ Q’ means ‘P is neither smaller than nor equal to Q’
‘P # Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P & Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’
‘P * Q’ means ‘P is not greater than Q’

  1. Which of the given symbols can be placed in blank spaces respectively (in the same order from left to right) such that all the three expressions V$F, T#V and [email protected] definitely holds true? H_T_F_E_V
    1. $, #, &, *
    2. #, #, *,*
    3. $, #, *, &
    4. Either 1 or 2 or 3
    5. None of the above
    Answer – 4. Either 1 or 2 or 3
    Explanation :
    Either 1 or 2 or 3 satisfies
    H≥T<F=E≤V
    H<T<F≤E≤V
    H≥T<F≤E=V

  2. Which of given symbols can be placed in blank spaces respectively (in the same order from left to right) such that all the expression [email protected] is definitely true and Either W&N or W#N is true? N_B_W_H_M
    1. &, $, @, #
    2. &, &, #, *
    3. $, $, *,*
    4. $, &, *,&
    5. &, $, #, *
    Answer – 5. &, $, #,
    Explanation :
    N=B≥W<H≤M

  3. What symbol will come in between K and N such that all the given expressions [email protected], K$N, K*R, M$N are definitely false? M$K_N*R
    1. #
    2. $
    3. *
    4. @
    5. &
    Answer – 4. @
    Explanation :
    M≥K>N≤R

  4. Statements: D$E; [email protected]; D$O; E$F; N&E
    Conclusions:
    I. [email protected]
    II. [email protected]
    III. [email protected]
    IV. [email protected]
    1. Only I is true
    2. Only II is true
    3. Only III is true
    4. Either II or III is true
    5. None
    Answer – 3. Only III is trueExplanation :
    D≥E; F>M; D≥O,E≥F; N=E

  5. Which of the given symbol must be placed in blank which is between T and F such that all the three expressions V$F, T#V and [email protected] definitely holds true? H_T_F_E_V
    1. &
    2. *
    3. @
    4. $
    5. #
    Answer – 5. #
    Explanation :
    To satisfy V$F, # must be between T and F only

  6. In which of the following expressions ‘A>R’ doesn’t hold true?
    1. A>T=P≥Q; R<J=Q 2. A>B>J=I; R<J
    3. R≤S≤L=V<A
    4. P<L≤A≤T; R≥N>B
    5. A>B≥D=G≥Y>R
    Answer – 4. P<L≤A≤T; R≥N>B

  7. In which of the following expressions does the expression ‘O≤Z’ is definitely true?
    1. E≥O≤S=B<Y≤Z
    2. U≥Z≥T=X≤B≥O
    3. Z≥P=J≥W=Y≥O
    4. H≥O=X<Y≤T≤Z 5. O≥D>R≥E=N≤Z
    Answer – 3. Z≥P=J≥W=Y≥O

  8. Statements: M≥N≥O>P≤Q≤R
    Conclusions: i. M>Q, ii. N≤R
    A.Only I is true
    B.Only II is true
    C.Either I or II true
    D.Neither I nor II is true
    E.Both I and II are true
    Answer – D.Neither I nor II is true

  9. Which of the following expression is definitely true based on A<R≤N=Y≥F, Q≥Y<P; R>L<K
    1. Q>R
    2. RQ
    5. Q>L
    Answer – 5. Q>L

  10. Statements: A≤R<T=S; T<Y<O; G≥T<Q
    Conclusions:
    I. G>Y
    II. A<Q
    III. S=R
    IV. A<Q
    1. Only II is true
    2. Only III is true
    3. Only IV is true
    4. Only II and IV are true
    5. None is true
    Answer – 4. Only II and IV are true