Current Affairs PDF Sales

Quantitative Aptitude Questions for IBPS/RRB Exam Set – 9

Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From all topics ,  which are Important for upcoming IBPS and RRB exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

  1. A man has 40 kg of mango . A part of which he sells at 5% loss and rest at cost price. In this business he loss 3%. Find the quantity which he sells at cp?
    A)21
    B)18
    C)16
    D)24
    Answer – C)16
    Explanation :
    using allegation
    Ratio =2/5
    So  amount at cp=40*2/5=16

  2. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 106. What is product of B and D?
    A)11232
    B)11236
    C)10440
    D)13303
    Answer – A)11232
    Explanation :
    B=104
    D=108
    B*D = 104*108 = 11232

  3. From a group of 5 males and 5 females, a committee of 5 members is to be formed. In how many ways it can be done?
    A)170
    B)320
    C)252
    D)720
    Answer – C)252
    Explanation :10C5 = 252

  4. The compound interest incurred on a particular sum for 2 years and at rate of interest 10% per annum is Rs 630. The simple interest for double the time and half the interest on the same sum will be
    A)300
    B)200
    C)500
    D)600
    Answer – D)600
    Explanation :
    i=630
    Apply formula
    P=3000
    Si=600

  5. When Ajay walked to his school at 5 km/hr, he reached school 5 minutes early. When he walked to his school at 6 km/hr he reaches school 12 ½ minutes early. Find the distance he had to travel to reach the school.
    A)4.75
    B)3.75
    C)4.65
    D)3.65
    Answer – B)3.75

  6. What is the difference between the compound interest on Rs. 12000 at 20% p.a. for one year when compounded yearly and half yearly?
    A)240
    B)120
    C)320
    D)220
    Answer – B)120
    Explanation :
    Ci half yearly=12000{{1+20/200}^2 -1}
    Yearly=12000{[1+20/100]-1}

  7. As rise of 20% in the price of refined groundnuts oil a family is forced to buy 1 kg less for Rs. 180. Find the original price of refined groundnut oil per kg.
    A)20
    B)30
    C)32
    D)40
    Answer – B)30
    Explanation :

  8.  A and B together can do 11/19 of a work. In the same time B and C together can do 14/19 of the same work.The ratio of work done by A, B and C is
    A)6:3:4
    B)4:6:5
    C)5:6:8
    D)1:3:4
    Answer – C)5:6:8
    Explanation :
    trick first of all add the digits it should give 19
    Or  calculate b one day work
    Eq=1/A+1/B=11/19
    1/B+1/C=14/19
    1/A+1/B+1/C=1
    3 EQ solve we get 5:6:8

  9. A shopkeeper marks this sarees at 20% above the cost price and allows the purchaser a discount of 10% for cash buying. What profit percent does he make?
    A)10
    B)3
    C)9
    D)8
    Answer – D)8
    Explanation :
    Take cp=100
    Mp=120
    12%discont on  mp=108
    Profit=8%

  10. A man spend 10% of its monthly salary in house rent 20% of remaining it denotes to a trust and 40% of the remaining he spend on the entertainment .if he is left with  8640 find income?
    A)10000
    B)20000
    C)14400
    D)23000
    Answer – B)20000
    Explanation :8640*100/90*100/80*100/60