Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information Carefully to answer the given questions

Eight friends A, B, C, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. All of them have a different hobby viz Watching TV, Singing, Reading Writing, Painting, Dancing, Swimming and Cooking but not necessarily in the same order.

F is third to the right of D, who does not like Swimming or Cooking. The one who likes Dancing is an immediate neighbour of G and C. The one who likes Swimming is second to the left of F, who likes writing. The one who likes cooking is opposite to F. H is not an immediate neighbour either C or F but is third to the right of B.

The person who likes dancing and reading sit opposite each other. H likes Singing. The one who likes Swimming sits third to the left of the one who likes Reading. The one who likes Watching TV and the one who likes Cooking are immediate neighbours. A does not like watching TV. E is second to the right of A, who is an immediate neighbour of F and H.

Answer –
Circle 1

  1. Who among the following likes Painting ?
    1.D
    2.C
    3.A
    4.B
    5.None of these
    Answer – 4.B

  2. Which of the following is hobby of C ?
    1.Swimming
    2.Cooking
    3.Dancing
    4.Painting
    5.Either 1 or 2
    Answer – 5.Either 1 or 2

  3. If G is immediate left of B, then who among the following sits between D and E ?
    1.H
    2.B
    3.C
    4.E
    5.None of these
    Answer – 3.C

  4. Who among the following sits on the second to the right of F ?
    1.One who like Painting
    2.One who likes Dancing
    3.One who likes Singing
    4.One who likes Cooking
    5.None of these
    Answer – 3.One who likes Singing

  5. Which of the following is true ?
    1.One who likes singing sit opposite to one who likes Dancing
    2.A and F are immediate neighbours
    3.D sits between one who likes cooking and Singing
    4.H sits on the immediate left of one who likes painting
    5.None of these
    Answer – 2.A and F are immediate neighbours

II. Study the following information Carefully to answer the given questions

Eight Children P, Q, R, S, T, U, V and W are playing musical chairs. All of them are sitting on eight different chairs which are kept in a circle and face away from the centre. Four of them are wooden Chairs and four are plastic chairs.

  • U sits second to the left of W and both of them sits on different types of chair. V sits second to the left of R and both sit on the same type of chair.
  • T is on a wooden chair but opposite to U. Q and S are immediate neighbours of U.
  • P does not sits on a wooden chair and the child who sits opposite to P does not sit on the same type of chair.
  • The child who is an immediate neighbour of W and T sits on a plastic chair.
Answer –
Circle - 2

  1. Who among the following sits opposite to R ?
    1.R
    2.P
    3.U
    4.Q
    5.Can’t be determined
    Answer – 5.Can’t be determined

  2. Who among the following sits third to the right of V ?
    1.P
    2.Q
    3.S
    4.U
    5.None of these
    Answer – 1.P

  3. Which of the  following children sit on the plastic chairs ?
    1.QSTW
    2.QRTS
    3.PRUV
    4.PWUT
    5.None of these
    Answer – 3.PRUV

  4. Which of the following does not belong to the group ?
    1.WV
    2.TR
    3.PV
    4.QU
    5.None of these
    Answer – 3.PV

  5. 5.If Q is sits between W and U then who among the following sits third to the right of S ?
    1.U
    2.P
    3.W
    4.V
    5.None of these
    Answer – 3.W

Note: Dear Readers if you have any doubt in any chapter in Reasoning you can ask here. We will clear your doubts