Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. Remote Sensing device has an inbuilt source of ………………………….
    1.Infrared Ray
    2.UV Rays
    3.X-Rays
    4.Radio Waves
    5.None of these
    Answer – 1.Infrared Ray
    Explanation :
    The Remote Sensing Device (RSD) is a unique system that enables to measure individually the emissions of vehicles in motion, it has an inbuilt source of Infrared Ray.

  2. An air bubble in water will act like a ………….. lens
    1.Fresnel
    2.Concave
    3.Biconvex
    4.Convex
    5.None of these
    Answer – 2.Concave
    Explanation :
    The air bubble will act as a concave lends as light rays exiting the bubble will diverge like they do in a concave lens

  3. For a person having hypermetropia, the near point is …………………..
    1.Greater than 20 cm
    2.Lesser than 25cm
    3.Greater than 25cm
    4.Lesser than 30cm
    5.None of these
    Answer – 3.Greater than 25cm
    Explanation :
    Hypermetropia Myopia is corrected by spectacles having concave lens.Near point of aperson suffering from hypermetropia is more than 25cm.

  4. Cryogenic is a science deals with
    1.High Temperatures
    2.Low Pressure
    3.High Pressure
    4.Low Temperatures
    5.None of these
    Answer – 4.Low Temperatures
    Explanation :
    Cryogenics is the study of the production and behaviour of materials at very low temperatures.

  5. Supersonic Plan fly with the speed
    1.Greater than the half of the speed of the light
    2.Greater than the speed of the sound
    3.Equal to the speed of the sound
    4.Lesser than the speed of the sound
    5.None of these
    Answer – 2.Greater than the speed of the sound
    Explanation :
    A supersonic aircraft is an aircraft able to fly faster than the speed of sound (Mach number 1).

  6. A device which is used to limit the current in an electrical circuit is called ………………
    1.Capacitor
    2.Resistor
    3.Invertor
    4.Fuse
    5.None of these
    Answer – 4.Fuse
    Explanation :
    Fuses and breakers limit the current which can flow in a circuit

  7. If a copper wire is increased to double its length, its resistance will become ……………
    1.No change
    2.Half
    3.Double
    4.Triple
    5.None of these
    Answer – 3.Double
    Explanation :
    Doubling the length will double the resistance, but the wire also must get thinner as it is stretched, because it will contain the same amount of metal in twice the length.

  8. …………………. has the highest pitch
    1.House Fly
    2.Mosquito
    3.Human Being
    4.Elephant
    5.None of these
    Answer – 2.Mosquito
    Explanation :
    The Mosquito or Mosquito alarm is an electronic device used to deter loitering by young people by emitting sound at high frequency.

  9. Lightning rods are mostly made up of ………….
    1.Copper
    2.Carbon
    3.Sodium
    4.Nickel
    5.None of these
    Answer – 1.Copper
    Explanation :
    The main attribute common to all lightning rods is that they are all made of conductive materials, such as copper and aluminum. Copper and its alloys are the most common materials used in lightning protection

  10. ………………. is a unit of force specified in the centimetre–gram–second system of units (CGS)
    1.Joule
    2.Coloumb
    3.Newton
    4.Dyne
    5.None of these
    Answer –
    4.Dyne
    Explanation :
    The dyne is a unit of force specified in the centimetre–gram–second system of units (CGS), a predecessor of the modern SI. One dyne is equal to 10−5 N