Reasoning Questions – Seating Arrangement Set 65

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions.

Eight persons – A, B, C, D, E, F, G, and H are sitting in two rows having Five seats in each row. In each row, one seat is vacant. Some of them are facing north and some are facing south.
Two persons are sitting between D and B. C sits opposite to D. G sits opposite to E. H sits opposite to the person who is sitting second to the left of F. F is not adjacent to E. Vacant seats are not opposite to each other. A, C and G face the same direction (i.e., All face either North or South). D, B, and E face the same direction (i.e., All face either North or South). C sits second to the right of E. H faces north. C doesn’t sit at the extreme end. E sits second to the right of C. E sits to the adjacent left of H.

Explanation
Explanation-sa-one
  1. How many persons are sitting between A and H?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.None
    Answer
    Answer – 2.Two
  2. Who among the following pair is sitting opposite to vacant seats?
    1.A and D
    2.B and A
    3.C and F
    4.D and A
    5.A and F
    Answer
    Answer – 5.A and F
  3. Who among the following is facing South?
    1.A
    2.B
    3.F
    4.G
    5.H
    Answer
    Answer – 3.F
  4. Which of the following pair is sitting in the same row?
    1.A and D
    2.C and F
    3.E and B
    4.H and G
    5.B and F
    Answer
    Answer – 5.B and F
  5. Which of the following statement is false based on above arrangement?
    1.A faces North
    2.B sits at one of the extreme ends
    3.D sits third to the right of B
    4.Vacant seat is adjacent to E
    5.Both the vacant seats are at extreme ends
    Answer
    Answer – 5.Both the vacant seats are at extreme ends

II. Study the following information carefully to answer the given questions.

Six Students- Sita, Smita, Sunita, Sarita, Sujitha and Sneha lives on a building which has Six Floors with top floor numbered as 6. They got different Ranks from 1 to 6 in a School exam. They are also having different Lucky numbers from 1 to 6. These Six Students are also sitting in a row which has six seats and all are facing north. All students are having unique floor number, Lucky number, and Rank (i.e., No two numbers will be same for a particular student).
Students who sit at extreme ends of the row live neither on the top floor nor on the bottom floor. Sujitha lives on an even numbered floor. Sarita Floor number and Sita Lucky number are same. Two students live between Sita and Smita. Smita sits third to the left of Sujitha. One who lives on top floor sits third to the left of Sneha. A student whose Lucky number is 3 sits third to the right of the student whose lucky number is 5. Sita’s Rank is 5. Two students live between Sujitha and Sarita. Smita Lucky number is same as Sita Floor number. Sunita Rank is 6 and she lives on an even numbered floor. Sneha’s Rank is same as Sita’s Lucky number. Sneha sits second to the right of Smita. Sneha’s Lucky number is same as Sarita’s Rank. Sujitha Rank is same as Sarita Lucky number.

Explanation
Explanation-sa-two-i

sa-two-ii

  1. Which of the following Pair is sitting at extreme ends?
    1.Sita and Sneha
    2.Sunita and Sarita
    3.Sujitha and Smita
    4.Sarita and Sita
    5.Sunita and Sujitha
    Answer
    Answer – 5.Sunita and Sujitha
  2. Who among the following is living on Bottom Floor?
    1.Sarita
    2.Smita
    3.Sneha
    4.Sita
    5.Cannot be determined
    Answer
    Answer – 1.Sarita
  3. What is the Lucky number of Sita?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.Five
    Answer
    Answer – 1.One
  4. Who among the following got Rank 2?
    1.Sita
    2.Sneha
    3.Smita
    4.Sujitha
    5.Sarita
    Answer
    Answer – 3.Smita
  5. Which of the following statement is false?
    1.Sita lives on top floor
    2.Sneha’s Rank is 1
    3.Sujitha Lucky number is 2
    4.Sunita Lucky number is 5
    5.Sarita Rank is 3
    Answer
    Answer – 5.Sarita Rank is 3