Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions – Puzzles Set 95

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Puzzles set, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully to answer the given questions

Six People – A, C, D, E, F, and G live in eight different floors of a building (but not necessarily in the same order). Two of the floors in the building are vacant. The lowermost floor of the building is numbered one, the one above that is numbered two, and so on till the topmost floor is numbered eight. Each one of them likes different brands of soaps, namely Lux, Dove, Pears, Dettol, Lifebuoy and HAMAM (but not necessarily in the same order). Each of them earns different amount of salary – 20,000 30,000, 40,000, 50,000, 60,000 and 80,000 but not in same order.

The one who earns the lowest salary lives on one of the floors above the floor numbered 5. The one who earns 40,000 lives immediately below the one who earns the lowest salary. The salary of the person who lives on the ground floor is the sum of the salary of the persons who lived on the floors numbered 7 and 6. The person who lives on the ground floor does not earn 60,000. The number of floors above F is same as the number of floors between F and D. F lives an odd numbered floor above the floor numbered four. There are three people live between the two vacant floors. Only three floors between D and the one who likes Dettol. The one who likes Lifebuoy lives immediately above G. Only three floors between G and A. The one who likes HAMAM lives immediately above the one who likes Lux. C lives immediately above the one who likes Pears. The number of floors between F and the one who likes DOVE is only one. The one who likes DOVE perfume immediately below one of the vacant floors. The floor numbers of the vacant floors are even – number. Only two floors are there between the one who likes HAMAM and Dettol. C lived immediately below one of the vacant floors and not on the ground floor. C neither lived on floor number 5 nor floor number 3. The one who likes Dove lives on one of the floors below the floor numbered 4. The sum of the salary of the persons who live on second and third floor equals to the salary of the person who lives on the ground floor. The difference between the salary of the persons who live on the ground floor and the third floor equals to the salary of the person who lives on the second floor. A earns more than E.


[table]

Floor No Person Perfume Salary
8 _ _ _
7 C Lifebuoy 60,000
6 G Pears 20,000
5 F Dettol 40,000
4 _ _ _
3 E DOVE 30,000
2 A HAMAM 50,000
1 D Lux 80,000

[/table]


  1. Which of the following Statements is true with respect to the given information?
    A. G earns 20000
    B. E lives immediately above C
    C. Only three people live between F and the one who earns 50,000.
    D. D likes Pears.
    E. All the given statements are true.
    Answer –A. G earns 20000

  2. Who amongst the following lives exactly between the fourth floor and the one who earns 20,000?
    A. B, C
    B. G, D
    C. F, G
    D. A, B
    E. E, A
    Answer – E. E, A

  3. Which of the following pair represents vacant floors?
    A. 4, 6
    B. 2, 6
    C. 4, 8
    D. 2, 8
    E. 6, 8
    Answer– Answer – C. 4, 8

  4. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to the group?
    A. G – Lifebuoy
    B. C – Dettol
    C. F – Lifebuoy
    D. E – Lux
    E. D – DOVE
    Answer – A. G – Lifebuoy

  5. Who amongst the following earns 40,000?
    A. F
    B. E
    C. C
    D. D
    E. B
    Answer – A. F

II. Study the following information carefully to answer the given questions

Ten students namely viz P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y of ten different colleges but not necessarily in the same order have an exam on five different days starting from Monday to Friday of the same week. Each student has exam at two different time slots, i.e 08.00 AM or 11.00 A.M. Each one of them likes different brands of mobiles, namely Samsung, Apple, Microsoft, Sony, LG, HTC, Motorola, Lenovo, Xiaomi and Oppo (but not necessarily in the same order).
Only two people have exam between U and Y. Neither T nor V does not have the exam on Friday. X has the exam on Tuesday at 08.00 A.M. W does not have the exam at 11.00 AM. The number of people who have exam between V and S is same as the number of people who have exam between R and W. S does not have exam on any one of the days after T. U does not have exam on any of the days after W. Q has exam immediately before X. X does not have exam on any of the days before V. The one who has exam at 08.00 A.M. immediately before Y. S has exam immediately after the day of one who has the exam on Monday. U does not have the exam at 11.00 A.M. Only three people have exam between V and T. Four people have exam between the one who likes Samsung pen and the one who likes Oppo. The one who likes Oppo has the exam on Wednesday. Y does not like Samsung. Four people have exam between the one who likes Microsoft and the one who likes Xiaomi. The one who likes Xiaomi has the exam on Thursday. X does not like Microsoft. The one who likes Apple has exam immediately after the one who likes LG and immediately before the one who likes Sony. The one who likes Lenovo has exam immediately after the one who likes HTC. The one who likes HTC has the exam on Thursday.


[table]

Person Day Time Slot Mobile
V Mon 08.00 AM Samsung
Q Mon 11.00 AM Microsoft
X Tue 08.00 AM LG
S Tue 11.00 AM Apple
T Wed 08.00 AM Sony
R Wed 11.00 AM Oppo
U Thu 08.00 AM Xiaomi
P Thu 11.00 AM HTC
W Fri 08.00 AM Lenovo
Y Fri 11.00 AM Motorola

[/table]


  1. How many persons have the exam at 11’0 clock between X and W?
    A. 5
    B. 6
    C. 3
    D. 4
    E. None of these.
    Answer – C. 3

  2. Who among the following person has the exam at 8 A.M?
    A. Y
    B. W
    C. P
    D. R
    E. S
    Answer – B. W

  3. Four among the following form a group in a certain way. Which of the following does not belong to Group?
    A. Q – Tuesday
    B. S – Wednesday
    C. V – Tuesday
    D. P – Friday
    E. W – Friday
    Answer – E. W – Friday

  4. Which of the following is correctly matched?
    X – Monday – Samsung
    B. S – Tuesday – Apple
    C. Q – Friday – Motorola
    D. V – Tuesday – Sony
    E. X – Wednesday – Xiaomi
    Answer –B. S – Tuesday – Apple

  5. Who among the following like Lenovo and Motorola?
    A. P, Q
    B. R, S
    C. T, V
    D. W, Y
    E. V, X
    Answer – D. W, Y