Current Affairs PDF Sales

Reasoning Question: Puzzles Set 109

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Puzzle with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are asked in previous exams !!!

(Directions 1 – 5): Read the following information carefully and answer the questions given below it:
Ten members A, B, C, D, E, F, G, H, I and J are members of the same family and has three generations. There are five males and five females. Each like different colours viz. blue, black, red, yellow, white, brown, pink, grey, green and golden but not necessarily in the same order.

Each male member except B and H has two brothers and one sister. The granddaughter of J does not like blue colour. B has no brother-in-law. A does not like black colour. No female members like red or black colour. I is the mother-in-law of F and she likes yellow colour. G likes golden colour and is daughter-in-law of B. D who likes white colour is the unmarried brother of E who does not like brown colour. C is the brother-in-law of F but he does not like brown, pink or black colour. E is G’s sister-in-law. B’s mother is H’s wife who does not like blue colour. The grandparents like blue and grey colour. No male likes grey colour. The one who likes red colour is husband of F.

  1. If J is 60 years old, B is 45 years old then what could be the possible age of C?
    1) 55
    2) 48
    3) 25
    4) 65
    5) Cannot be determined
    Answer : 3) 25
    Solution:
    From the given information,
    Puzzle Q(1-5)Puzzle Q1(1-5)Puzzle Q3(1-5)Puzzle Q4(1-5)Puzzle Q5(1-5)

  2. Who among the following likes Black colour?
    1) E
    2) F
    3) B
    4) C
    5) D
    Answer : 3) B

  3. How is B related to A?
    1) Brother
    2) Father
    3) Son
    4) Grand Father
    5) Mother
    Answer : 2) Father

  4. Four of the following are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?
    1) F
    2) A
    3) D
    4) C
    5) B
    Answer : 5) B

  5. Which of the following combination is correct?
    1) B – Yellow
    2) A – Pink
    3) C – Green
    4) F – Golden
    5) None of these
    Answer : 3) C – Green

(Directions 6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below it:

There are 10 persons – P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y had exams on dates 9, 14, 23 and 26 of each month – March, April, May and June but not necessarily in the same order. Not more than three persons have exam on same date and same month. Each person had different score viz. 16, 19, 21, 8, 9 and 10 but not necessarily in the same order.
The one who had exam on even number date scored 21. The one who had exam in March had a score of 8. P had exam on 23. T scored two times that of W but not in same month. Q had exam on even number month. V’s exam was not in May. Only Y had exam in the month of June on 26 and scored 10 marks. Neither X nor W had exam in March. R had exam on 14 and had a score equal to the square of month number. S had exam on even date and in even month. T had exam on prime date and in prime number month. W had scored 6 marks less than date of exam. The one who had exam on 23 had a prime score. The one who had exam earlier than Q in its month had scored 5 marks more than its month number. X had scored same as sum of T’s score and its month number. The one who had exam after W had scored two times that of W. U had exam on date such that it is the square of earlier month number.

  1. How many persons had exam before X?
    1) Four
    2) Five
    3) Six
    4) Seven
    5) Three
    Answer : 3) Six
    Solution:
    Persons – P, Q, R, S, T, U, V, W, X and Y
    Date – 9, 14, 23 and 26
    Month – March, April, May and June
    Score – 16, 19, 21, 8, 9 and 10
    Puzzle Q4(6-10)Puzzle Q5(6-10)Puzzle Q6(6-10)

  2. Who among the following had exam in May?
    1) T
    2) R
    3) Q
    4) X
    5) S
    Answer : 4) X

  3. Who among the following scored 16 marks?
    1) V
    2) R
    3) P
    4) Q
    5) S
    Answer : 3) P

  4. Who among the following had exam on same date as W?
    1) P
    2) T
    3) Q
    4) V
    5) R
    Answer : 5) R

  5. What is the sum of scores of U and P?
    1) 37
    2) 17
    3) 27
    4) 25
    5) 28
    Answer : 4) 25