Current Affairs PDF Sales

Current Affairs Quiz – June 17 2017

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud brings you the complete and important daily current affairs quiz June 17 to achieve more marks in Banking , insurance, UPSC, SSC, CLAT ,railway  and all other competitive Exams. We have prepared the current affairs quiz from our current affairs today updates.

Click Here to Read Current Affairs June 17 2017

  1. On June 17, 2017, who among the following inaugurated Kerala’s first metro line in Kochi?
    1.President Pranab Mukerjee
    2.Vice President Hamid Ansari
    3.Prime Minister Narendra Modi
    4.Union Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation, Venkaiah Naidu
    5.Union Minister for Road Transport and Highways and Shipping, Nitin Gadkari
    Answer – 3.Prime Minister Narendra Modi
    Explanation :
    On June 17, 2017, PM Modi inaugurated the first phase – 10.2 km of the total 25 km stretch – of the Kochi metro from Palarivattom station. Kerala Governor P Sathasivam, Chief Minister Pinarayi Vijayan, Union Urban Development Minister M Venkaiah Naidu and ‘Metro Man’ E Sreedharan were among other dignitaries present at the inauguration ceremony.

  2. What was the theme of 2017 ASEAN Dengue Day, observed on June 15, 2017?
    1.“Eradicate Dengue by 2020”
    2.“ASEAN against Dengue”
    3.“Dengue-free ASEAN”
    4.“Preventing Dengue in ASEAN”
    5.“United Fight Against Dengue”
    Answer – 5.“United Fight Against Dengue”
    Explanation :
    ASEAN Member States annually observe the ASEAN Dengue Day (ADD) on 15 June as a collective advocacy event to reiterate calls on all sectors of society to unite against dengue, as well as to highlight innovative and effective strategies in the prevention and control of dengue.

  3. Which State Government has announced free education for the transgender community in all the colleges of state’s Manonmaniam Sundaranar University?
    1.Tamil Nadu
    2.Kerala
    3.Karnataka
    4.Andhra Pradesh
    5.Telangana
    Answer -1.Tamil Nadu
    Explanation :
    The decision will be implemented from this academic year. One seat in every course of all the colleges affiliated to the university has been reserved for the transgenders. Manonmaniam Sundaranar University is the first in India to offer free education to the transgenders.

  4. GST facilitation cell that has been set up in Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) with a view to facilitate the rollout of GST will be headed by:
    1.Raj Kumar Batra
    2.Mihir Sen
    3.Sudhansu Sekhar Das
    4.Nayan Hegde
    5.Shashikant Divakar
    Answer -3.Sudhansu Sekhar Das 
    Explanation :
    GST facilitation cell will be in constant touch with the major industry and business associations. The cell shall be the first point of contact for addressing any issue being faced by any sector related to the Department.

  5. World Summit on the Information Society (WSIS) Forum 2017 was held from 12-16 June 2017, in:
    1.Paris, France
    2.Beijing, China
    3.Tokyo, Japan
    4.Sydney, Australia
    5.Geneva, Switzerland
    Answer – 5.Geneva, Switzerland
    Explanation :
    The World Summit on the Information Society (WSIS) Forum 2017 represents the world’s largest annual gathering of the ‘ICT for development’ community. The annual WSIS Forum is a global multi-stakeholder platform facilitating the implementation of the WSIS Action Lines for advancing sustainable development.

  6. Reserve Bank of India said India’s Current Account Deficit (CAD) for fiscal year 2016-17 narrowed to _______% of the Gross Domestic Product (GDP)from 1.1 per cent in 2015-16
    1.0.5%
    2.0.6%
    3.0.7%
    4.0.8%
    5.0.9%
    Answer – 3.0.7%
    Explanation :
    CAD for fiscal year 2016-17 narrowed to 0.7% of the Gross Domestic Product (GDP) from 1.1 per cent in 2015-16 on the back of the contraction in trade deficit. India’s trade deficit for the same period narrowed to $112.4 billion in 2016-17 from $130.1 billion in 2015-16.

  7. On June 16, 2017, the Insolvency and Bankruptcy Board of India(IBBI) notified the Fast Track Insolvency Resolution Process for Corporate Persons Regulations, 2017. IBBI was formed in which year?
    1.2016
    2.2015
    3.2014
    4.2012
    5.2011
    Answer – 1.2016
    Explanation :
    These regulations provide the process for initiation of insolvency resolution of eligible corporate debtors till its conclusion with approval of the resolution plan by the Adjudicating Authority. The process in these cases shall be completed within a period of 90 days, as against 180 days in other cases.

  8. Amid unrest among farmers for multiple reasons in different states, the Central Government has increased the ‘MSP’ of pulses, oil-seeds and cotton for the 2017-18 crop year. Abbreviation MSP stands for:
    1.Minimum Support Price
    2.Maximum Support Price
    3.Minimum Sale Price
    4.Maximum Sale Price
    5.Multiple Sale Price
    Answer – 1.Minimum Support Price
    Explanation :
    Objective behind this move is to provide remunerative prices to farmers when the prices are under pressure due to abundant supply. The decision to increase MSPs is based on the recommendations of the Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP).

  9. Who among the following has been presented the prestigious Kusumagraja Rashtriya Puraskar of this year for his outstanding contribution to social and educational fields?
    1.S S Rajaram
    2.L V Laxman
    3.H S Shivaprakash
    4.P L Laxminath
    5.V K Krishnamurthy
    Answer – 3.H S Shivprakash
    Explanation :
    Noted Kannada poet and playwright H S Shivaprakash has been presented the prestigious Kusumagraja Rashtriya Puraskar of this year for his outstanding contribution to social and educational fields. The award, constituted by the Nashik-based Yashwantrao Chavan Maharashtra Open Universitys (YCMOUs) Kusumagraja adhyasan (Chair), carries a cash prize of Rs one lakh, a memento and a citation.

  10. On June 17, 2017, who among the following inaugurated the Green Line of Phase I of ‘Namma Metro’in Bengaluru, Karnataka?
    1.President Pranab Mukerjee
    2.Vice President Hamid Ansari
    3.Prime Minister Narendra Modi
    4.Union Minister of Housing and Urban Poverty Alleviation, Venkaiah Naidu
    5.Union Minister for Road Transport and Highways and Shipping, Nitin Gadkari
    Answer – 1.President Pranab Mukherjee
    Explanation :
    On June 17, 2017, President Pranab Mukerjee inaugurated the Green Line of Phase I of ‘Namma Metro’ in Bengaluru, Karnataka. The 5-km stretch of the Green Line will connect Nagasandra in the north to Yelachanahalli in the south.

  11. Guinness World Records, the global authority on record breaking, has awarded _________ with the title for the ‘Largest interactive lighting display’.
    1.Vivid Paris
    2.Vivid Bangkok
    3.Vivid Las Vegas
    4.Vivid Sydney
    5.Vivid London
    Answer – 4.Vivid Sydney
    Explanation :
    VIVID Sydney, the world’s largest festival of light, music and ideas, has made a Guinness World Records for the largest interactive lighting display for its Dreamscape installation. Made of 124,128 lights, Dreamscape, created by Vivid Sydney veteran 32Hundred Lighting, links the entire Cicular Quay precinct from the iconic Sydney Opera House to the Sydney Harbour Bridge into one cohesive canvas of colourful lights.

  12. On June 16, 2017, the Indian Institute of Technology (IIT) Kanpur conferred a doctorate on which sports person?
    1.P T Usha
    2.Mary Kom
    3.Sania Mirza
    4.Sachin Tendulkar
    5.M S Dhoni
    Answer – 1.P T Usha
    Explanation :
    IIT Kanpur conferred an honorary doctorate on former sprinter PT Usha on June 16, 2017 to mark the 50th convocation of the institute. Usha, who will be conferred with the Doctor of Science degree, was earlier conferred with an honorary degree by Kannur University.

  13. Ana Brnabić has been appointed as Prime Minister of:
    1.Austria
    2.Georgia
    3.Serbia
    4.Croatia
    5.Czech Republic
    Answer – 3.Serbia
    Explanation :
    Serbia’s President has nominated the minister Ana Brnabic as Prime Minister, the first woman and first openly-gay politician to occupy the role in the highly conservative Balkan country. Ms Brnabic, who is an independent, became Serbia’s first openly gay minister last year, making headlines around the world because of the country’s poor record on LGBT rights.

  14. Which company will acquire grocery store chain‘Whole Foods Market’for $42 a share, in a deal valued at $13.7 billion?
    1.Aliababa
    2.Walmar
    3.Amazon
    4.eBay
    5.Baidu
    Answer – 3.Amazon
    Explanation :
    Amazon.com Inc. will acquire Whole Foods Market Inc. for $13.7 billion, a bombshell of a deal that catapults the e-commerce giant into hundreds of physical stores and fulfils a long-held goal of selling more groceries.

  15. According to NASA, May 2017 was the ___________warmest May in 137 years of modern record-keeping of average global temperatures
    1.second warmest
    2.third warmest
    3.fourth warmest
    4.fifth warmest
    5.sixth warmest
    Answer – 1.second warmest
    Explanation :
    May 2017 was 0.88 degrees Celsius warmer than the mean May temperature from 1951-1980. May 2016 was the hottest on record, at 0.93 degrees Celsius warmer than the May mean temperature.

  16. John Avildsen, who passed away on June 16, 2017, was an:
    1.American Historian
    2.American Astronaut
    3.American Basketball Player
    4.American Film Director
    5.America Biologist
    Answer – 4.American Film Director
    Explanation :
    John G. Avildsen, the Oscar-winning director of Rocky and The Karate Kid, has died at the age of 81. Rocky – starring Sylvester Stallone as a rags-to-riches boxer – became the highest grossing film of 1976, despite having a relatively low budget. It won an Oscar for best picture, as well one for Avildsen as director.

  17. Which Indian city will host an exhibition football match between Real Madrid Legends and Barcelona Legends on September 15, 2017?
    1.Kochi
    2.Chennai
    3.Guwahati
    4.Kolkata
    5.Panaji
    Answer – 4.Kolkata
    Explanation :
    The match, the venue for which is yet to be decided, will be a tribute to Barcelona legend Johan Cruyff. Former Real Madrid players Fernando Morientes and Michel Salgado have confirmed their participation, while Koke Contreras and Ivan Perez are also likely to feature.

  18. Former German Chancellor ____________, the architect of German reunification, passed away on June 16, 2017.
    1.Willy Brandt
    2.Walter Scheel
    3.Konrad Adenauer
    4.Helmut Kohl
    5.Ludwig Erhard
    Answer – 4.Helmut Kohl
    Explanation :
    Helmut Kohl has been Germany’s longest serving post-war Chancellor from 1982 to 1998. He was a driving force behind the introduction of the Euro currency, convincing Germans to give up their cherished Deutschemark. He is regarded as the father of German reunification, which he achieved after the 1989 fall of the Berlin Wall.

  19. What was the theme of ‘World Day to Combat Desertification and Drought’ 2017 observed on June 17, 2017?
    1.’Our land. Our home. Our Future’
    2.‘Protect Earth. Restore Land. Engage People’
    3.‘Conserving land and energy = Securing our common future’
    4.‘Combating land degradation forsustainable agriculture’
    5.‘Desertification and Climate Change – One Global Challenge’
    Answer – 1.’Our land Our home Our Future’
    Explanation :
    The World Day to Combat Desertification and Drought is a United Nations observance each June 17. Its purpose is to raise awareness of the presence of desertification and drought, highlighting methods of preventing desertification and recovering from drought.

  20. Which among the following film has been lined up for a showcase at the 20th Shanghai International Film Festival?
    1.Dangal
    2.Raees
    3.Sultan
    4.Airlift
    5.Bajirao Mastani
    Answer – 3.Sultan
    Explanation :
    20th Shanghai International Film Festival is being held from 17-26 June 2017. Film Sultan, a sports drama, features Salman in the role of a wrestler and he is paired with Anushka Sharma.

Thanks for choosing AffairsCloud. If you like our services, kindly suggest our site AffairsCloud.com to all your aspirant friends.