Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 17

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Questions penned by Yogit

  1. What should come in place of question mark in the expression A>=B? C< P>=Q so as to make A greater than C.
    a) =
    b) >=
    c) >
    d) <
    e) None of these
    Answer – c) >
    Explanation :
    A>=B>C<P>=Q (directly follows)

  2. What should come in place of blank spaces to make P>R and R<S always true in the expression P_Q_R_S.
    a) >=, >, =
    b) >=, <, =
    c) >=,>,<
    d) =, >=, =
    e) None of these
    Answer – c) >=,>,<
    Explanation :
    P >=Q>R<S (P>R in all cases and similarly S>R in all cases)

  3. What should come in place of blank spaces in order to complete the given expression  A_B_C_D_E in such a manner that makes the expression A>D and C>E always false
    a) <, <, >, =
    b) <,=, =,>
    c) <, =,=, <
    d) >=, =, =, >=
    e) None of these
    Answer – c) <, =,=, <
    Explanation :
    A<B=C=D>E (directly follows)

  4. Which of the following expression is always true if the expression A>B=C>D<T is definitely true.
    a) A>T
    b) T<C
    c) C = A
    d) A>D
    e) None of these
    Answer – d) A>D
    Explanation :
    A>B=C>D<T (A is always greater than D)

  5. Which of the following symbols should replace the question mark in the given expression P > Q? R <= S = T in order to make the expressions P>R and T>=Q always true.
    a) >
    b) <
    c) =
    d) <=
    e) None of these
    Answer – c) =
    Explanation :
    P>Q = R<=S = T(In this expression P >R and T>=Q always follow)

Direction: Q(6 -10)
P & Q – P is neither smaller than nor equal to Q
[email protected] – P is neither greater than nor equal to Q
P*Q – P is not smaller than Q
P$Q – P is not greater than Q
P%Q – P is neither greater than nor smaller than Q

  1. A&B, B$C, C%D, D*E
    1) A&D 2) D&B
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    Neither follows (A>B<=C = D>=E)- both conclusion directly doesn’t follow

  2. A$B, B*C, C%D, [email protected]
    1) C&A   2) E&C
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer –2) Only conclusion 2 follow
    Explanation :
    only conclusion 2 follow A<=B>=C=D<E. E is greater than C always.

  3. [email protected], B*C, C%D, D*E
    1) B%E     2) A&B
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    A<B>=C=D>=E. B = E doesn’t follow always and A>B directly don’t follow.

  4. A$B, [email protected], C&D, D%E
    1) C&A    2) C&E
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer –4) Both follow
    Explanation :
    both follow directly – A<=B<C>D=E

  5. A%B, [email protected], C*D, D&E
    1) B&D    2) C*E
    1) Only conclusion 1 follow
    2) Only conclusion 2 follow
    3) Either 1 or 2 follow
    4) Both follow
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer –
    5) Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    Neither follows A=B<C>=D>=E (B>D doesn’t follow always and C>=E doesn’t follow)