Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Coded Inequalities Set 11

Hello Aspirants. Welcome to Online Reasoning Section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in coded Inequalities, which is common for all the  competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!

Directon(1-5)
A $ B means A is not smaller than B
A @ B means A is not greater than B
A & B means A is neither smaller than nor equal to B
A # B means A is neither greater than nor equal to B
A % B means A is neither smaller than nor greater than B

  1. P @ Q, Q & R, S @ R
    I.S @ Q           II.P # R
    1. Only conclusion 1 follow
    2. Only conclusion 2 follow
    3. Either 1 or 2 follow
    4. Both follow
    5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    P ≤ Q > R  ≥ S

  2. M # N, N @ O, O $ P
    I.M # P      II. O & M
    1. Only conclusion 1 follow
    2. Only conclusion 2 follow
    3. Either 1 or 2 follow
    4. Both follow
    5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 2. Only conclusion 2 follow
    Explanation : 
    M < N ≤ O ≥ P

  3. D % E, E $ F, G @ F
    I.E # G        II. E @ G
    1. Only conclusion 1 follow
    2. Only conclusion 2 follow
    3. Either 1 or 2 follow
    4. Both follow
    5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Explanation :
    D=E≥ F ≥G

  4. L & J, J # T, T % M
    I.M & J           II.T & L
    1. Only conclusion 1 follow
    2. Only conclusion 2 follow
    3. Either 1 or 2 follow
    4. Both follow
    5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 1.Only conclusion 1 follow
    Explanation :
    L > J < T= M

  5. A $ B, B %C, C & F
    I.F # B            II. C @ A
    1. Only conclusion 1 follow
    2. Only conclusion 2 follow
    3. Either 1 or 2 follow
    4. Both follow
    5. Neither conclusion 1 nor 2 follow
    Answer – 4. Both follow
    Explanation :
    A ≥ B = C > F

  6. What should be placed in place of question mark in equation P ? K ? L ? D = G ≥ F to make P>G always true.
    1. >, <, =
    2. >, >,=
    3. ≥, < ,=
    4. <, ≤, =
    5. None of these
    Answer – 2) >, >,=
    Explanation :
    P > K > L = D = G ≥ F

  7. What should be placed in place of question mark in equation B ≤ A ? N ? K ? S to make A > S always true.
    1. =, >, ≥
    2. =, <, ≥
    3. =, >,<
    4. =, >, ≤
    5. None of these
    Answer – 1.=, >, ≥
    Explanation :
    B ≤ A = N > K ≥ S

  8. What should be placed in place of question mark in equation M ? K ? L ? S ? V to make K ≥ V and M > V always true.
    1.<, = , ≤, ≤
    2.> , =, ≥, ≥
    3.=, =, >, <
    4.≥, =, ≤, =
    5.None of these
    Answer – 2. > , =, ≥, ≥
    Explanation :
    M > K = L ≥ S ≥ V

  9. What should be placed in place of question mark in equation X < Y ? Z ? W < J ?K to make K > Y always true.
    1. > = <
    2. ≥, = , ≥
    3. ≤, =, ≤
    4. =, <, >
    5. None of these
    Answer – 3. ≤, =, ≤
    Explanation :
    X < Y ≤  Z = W < J  ≤ K

  10. What should be placed in place of question mark in equation K ≥ L = M ≥ N ? O ? P to make P > N always true.
    1. > , =
    2. ≥, =
    3. <, >
    4. =, ≤
    5. None of these
    Answer – 4. =, ≤
    Explanation :
    K ≥ L = M ≥ N = O ≤ P

Note : Dear Friends if u know an alternate methods or shortcuts related to any chapter, you can share here.