Hello Aspirants. Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From **Data Intrepretation** that is important for IBPS,SBI exam,SSC exam, Railways Exam,FCI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!

**I. Study the following information to answer the given questions**

**Expenditure of A in 1994 and 1995 are Rs. 12lak and Rs.14lak. What was the total income of A in 1994 and 1995 together ?**

A)Rs.40.8L

B)Rs.40.4L

C)Rs.44L

D)Rs.46.4L

E)None of these

**B)40.4L**

Explanation :

1994 E = 12 L

% P = (I – E)*100 / E

50 = (I – 12)*100 / 12

I = 6+12 = 18 L

1995 E = 14L

60 = (I – 14)*100 / 14

I = 22.4L

Total = 18+22.4 = 40.4L

**Ratio of Expenditure of Companies A and B in 1993 was 4:5. What was the ratio of their incomes in the same year ?**

A)58:75

B)75:58

C)78:55

D)72:55

E) None of these

**A)58:75**

Explanation :

A : B = 40:50

45 = (I – 40)*100/40………….(A)

I = 58L

50 = (I – 50)*100/50

I = 75L ………………………………(B)

A:B = 58:75

**Total Expenditure of company B in all the years together was Rs.125L. What was the total income of the company in all the years together ?**

A)Rs.185L

B)Rs,.520L

C)Rs.250L

D)Cannot be determined

E) None of these

**D)Cannot be determined**

Explanation :Over all % is not known

**If the incomes of the B in 1992 and 1993 were in the ratio 3:4, Find the ratio of Expenditures of that company in these 2 years ?**

A)48:55

B)42:53

C)58:45

D)45:58

E) None of these

**D)45:58**

Explanation :

Income => 1992:1993 = 3:4 = 30:40

45 = (30-E)*100/E

45E/100 = 30 – E

9E/20 = 30 – E

9E = 600 – 20E

29E = 600

E = 600/29……………1992

50 = (40 – E)*100 / E

50E/100 = 40 – E

E = 2(40 – E)

E = 80 – 2E

3E = 80

E = 80/3

Ratio = (600/29) / (80/3) = 600*3 / 29*80

= 1800/2320 = 180/232 = 45/58

**If the expenditure of A and B in 1991 were equal and total income of A and B was**

**Rs. 116L, what was the total expenditure of A and B in the same years ?**

A)Rs.84L

B)Rs.83L

C)Rs.80L

D)Rs.40L

E) None of these

**C)Rs.80L**

Explanation :

For A

40 = (I – E)*100/E

40E = (I – E)100

2E = 5I – 5E

5I = 7E

I = 7/5 E

For B

50 = (116-I – E)*100/E

E = 2(116 – I – E)

E = 232 -2I – 2E

2I = 232 – 3E

I = (232 – 3E)/2

7/5E = (-232 – 3E)/2

14E = 1160 – 15E

29E = 1160

E = 1160/29 = 40

2E = 80

**II. Study the following information to answer the given questions**

**What is the average no of candidates qualified from state S over the given years ?**

A)115.7

B)117.5

C)157.5

D)155.7

E) None of these

**B)117.5**

Explanation :(105+110+120+125+135+110)/6 = 705 / 6 = 117.5

**Percentage of candidates qualified over appeared in 1993 is the highest for which of the following state except R?**

A)U

B)T

C)Q

D)R

E) None of these

**A)U**

Explanation :

P = 115*100/165 = 69.69

Q = 125*100/130 = 96.15

R = 140*100/140 = 100

S = 120*100/170 = 70.58

T =140*100/160 = 87.5

U = 145*100/150 = 96.67

U has highest % = 96.67

**Approximately what is the percentage of candidates qualified over appeared from all 6 states together in 1991 ?**

A)85.90%

B)84.76%

C)87.03%

D)83.07%

E) None of these

**D)83.07%**

Explanation :

Q =125+140+110+105+175+130 = 785

A = 140+165+65+155+185+135 = 945

% = 785*100/945 = 83.07%

**Which year the Percentage of candidates qualified over appeared is low in the State P ?**

A)1991

B)1996

C)1994

D)1993

E) None of these

**B)1996**

Explanation :

1991 = 125*100/140 = 89.28

1992 = 120*100/130 = 92.30

1993 = 115*100/165 = 69.69

1994 = 120*100/145 = 82.76

1995 = 105*100/170 = 61.76

1996 = 110*100/180 = 61.11

**Total no of candidates qualified in the year 1996 ?**

A)650

B)860

C)750

D)720

E) None of these

**C)750**

Explanation :Q = 110+175+125+110+120+110 = 750

**AffairsCloud Recommends Oliveboard Mock Test**

**AffairsCloud Ebook - Support Us to Grow**

**Govt Jobs by Category**

**Bank Jobs Notification**