Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Data Interpretation Set 88

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

I. Study the following graph carefully and answer the following questions given below.

chart-1

chart-2

  1. The Amount invested by Vikram in savings scheme G is equal to the amount invested by him in savings scheme B. The rate of interest (p.c.p.a.) of savings scheme G and B are the same. The only difference is that savings scheme G offers compound interest (compounded annually)whereas the savings scheme B offers simple interest. If the difference between the interest earned by Vikram from both the schemes after 2 years is Rs. 349.92, what is the rate of interest?
    A. 6%
    B. 5%
    C. 3%
    D. 4%
    E. 9%
    Answer – E. 9%
    Explanation :

    Savings Scheme Vikram and Deepa’s Investment Vikram’s Investment Deepa’s Investment
    A 84000 43680 40320
    B 72000 43200 28800
    C 32000 12800 19200
    D 60000 18000 42000
    E 64000 25600 38400
    F 96000 61440 34560

    D = PR2/(100)2
    R² = D×(100)2/P
    R = √D×(100)2/P =  √349.92×100×100/43200
    R =9%


  2. Deepa invested in savings scheme F for 4 years. If the savings scheme F offers simple interest at the rate of 7 p.c.p.a. for the first two years and then compound interest at the rate of 10 p.c.p.a. (compounded annually) for the third and fourth year, what will be the interest earned by Deepa after 4 years?
    A. 12,364
    B. 12,096
    C. 12,242
    D. 12,542
    E. 12,112
    Answer – B. 12,096
    Explanation :
    The interest earned by Deepa after 4 years = 34560×7×2/100 + 34560 (1+10/100)²-34560
    = 34560×7×2/100+34560(121-100/100)
    = 34560/100(14+21)
    = 12096/-

  3. What is the respective ratio between the total amount invested by Vikram in scheme C and E together and the total amount invested by Deepa in the same savings scheme together?
    A. 3:2
    B. 3:4
    C. 1:4
    D. 2:3
    E. 3:1
    Answer – D. 2:3
    Explanation :
    Required ratio = (12800+2560) : (19200+38400)
    = 38400 : 57600
    = 2:3

  4. Savings Scheme A offers simple interest at a certain rate of interest (p.c.p.a.). If the difference between the interests earned by Vikram and Deepa from Savings Scheme A after 4 years is Rs.4435.50, what is the rate of interest (p.c.p.a)?
    A. 15%
    B. 23%
    C. 33%
    D. 24%
    E. 25%
    Answer – C. 33%
    Explanation :
    43680×R×4/100-40320×R×4/100 = 4436.520
    13440R = 4436.520×100
    R = 443652/13440
    = 33%

  5. What is the average amount invested by Vikram in savings schemes A,B,C,D and E together?
    A. Rs. 29,248/-
    B. Rs. 30,562/-
    C. Rs. 31,126/-
    D. Rs. 29,688/-
    E. Rs. 28,656/-
    Answer – E. Rs. 28,656/-
    Explanation :
    Required average amount = 43680+43200+12800+18000+25600/5
    = Rs. 28656/-

  6. If Scheme C offers compound interest (compounded annually) at the rate of 12 p.c.p.a., what is the difference between interests earned by Vikram and Deepa from scheme C after 2 years?
    A. 1,628.16
    B. 1,584.38
    C. 1,672.74
    D. 1,536.58
    E. 1,722.96
    Answer – A. 1,628.16
    Explanation :
    Interest earned by Vikram = 12800(1+12/100)² – 12800
    = Rs.3,256.32
    Interest earned by Deepa = 19200(1+12/100)² – 19200
    = 19200(28/25)² – 19200
    = Rs.4,884.48
    ∴ Required difference = 4884.48-3256.32
    = Rs.1,628.16

  7. If the savings scheme D offers compound interest (compounded half yearly) at the rate of 16 p.c.p.a, what would be sum of interests earned by Vikram and Deepa from savings scheme D after one year?
    A. Rs.10,244/-
    B. Rs.10,464/-
    C. Rs.9,872/-
    D. Rs.9,984/-
    E. Rs.9,442/-
    Answer –D. Rs.9,984/-
    Explanation :
    Sum of interests earned by Vikram and Deepa = 60000(1+8/100)²-60000
    = 60000(27/25)²-60000
    = 60000(729-625)/625
    = 60000×104/625 = Rs. 9,984/-

  8. Total investment in Savings Schemes A and F by Vikram is what percent of the total investment in the same Savings Schemes by Deepa?
    A. 126%
    B. 276%
    C. 140%
    D. 226%
    E. 186%
    Answer – C. 140%
    Explanation :
    Total investment in Savings Schemes A and F by Vikram = 105120
    Total investment in Savings Schemes A and F by Deepa = 74880 ; 105120/74880 * 100 = 140%

  9. What is the sum of the average amount invested in Savings schemes A, D and E by Vikram and the average amount invested in Savings schemes B, C and F by Deepa?
    A. 54272
    B. 57614
    C. 54600
    D. 56613
    E. 57514
    Answer – D. 57600
    Explanation :
    Average amount invested in schemes A, D and E by Vikram = (43680 + 18000 + 25600)/3 = 87280/3 = 29093
    Average amount invested in schemes B, C and F by Deepa = (28800 + 19200 + 34560)/3 = 82560/3 = 27520
    Sum = 29093 + 27520 = 56613

  10. What is the difference between the average amount invested in Savings schemes A, B, D and E by Vikram and the average amount invested in Savings schemes B, C, E and F by Deepa?
    A. 2540
    B. 2760
    C. 2560
    D. 2320
    E. 2380
    Answer – E. 2380
    Explanation :
    Average amount invested in schemes A, B, D and E by Vikram = (43680 + 43200 + 18000 + 25600)/4 = 90240/4 = 32620
    Average amount invested in schemes B, C, E and F by Deepa = (28800 + 19200 + 38400 + 34560)/4 = 119680/4 = 30240
    Difference = 32620 – 30240 = 2380