Current Affairs PDF Sales

Aptitude Questions – Data Interpretation Set 89

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Q(1-5). Study the following graph carefully and answer the following questions given below.

Chart-1

chart-2

  1. What is the difference between Number of Girls in School A and Number of Girls in School B?
    A. 100
    B. 101
    C. 102
    D. 103
    E. None
    Answer – C. 102
    School A:
    B+G = 10035
    B-G = 373
    Girls = 4831
    In School B:
    B+G = 10098
    B-G = 640
    G = 4729
    Difference = 102

  2. Girls in School C forms approximately what percent of the total number students in that School?
    A. 45.5%
    B. 47.5%
    C. 48.5%
    D. 49.5%
    E. 50%
    Answer – C. 48.5%
    Explanation :
    B+G = 10087
    B-G = 285
    G = 4901
    % = 4901/10087 = 48.58%

  3. What is the ratio of Sum of Boys in School D and Girls in School E together to the Sum of Girls in School D and Boys in School E together is?
    A. 997:1012
    B. 999:1012
    C. 1000:1011
    D. 1000:1013
    E. None
    Answer – A. 997:1012
    Explanation :
    School D:
    B+G = 10081
    B-G = 475
    B = 5278 G = 4803
    In School E:
    B+G = 10009
    B-G = 625
    B = 5317 G = 4692
    Ratio = (5278+4692):(4803+5317)
    9970:10120
    997:1012

  4. How many number of Boys are there in School F?
    A. 5134
    B. 5234
    C. 5334
    D. 5444
    E. None
    Answer – B. 5234
    Explanation :
    B+G = 10045
    B-G = 423
    Boys = 5234

  5. In which of the following School least no of Girls are present?
    A. School A
    B. School B
    C. School C
    D. School D
    E. School E
    Answer – E. School E
    Explanation :
    From above calculations:
    School A: 4831
    School B: 4729
    School C: 4901
    School D: 4803
    School E: 4692

Q(6-10) Study the Pie Chart and answer the following questions

pie-chart

Note: Cakes on Everyday day = No of Vanilla Cakes + No of Chocolate Cakes

  1. The ratio of Number of Vanilla Cakes Sold to Chocolate Cakes Sold is 2:1 of the total cakes sold on Monday and the ratio of the number of Vanilla Cakes Sold to Chocolate Cakes Sold is 3:2 in the total Cakes sold on Wednesday. Then difference of Vanilla Cakes Sold on Monday and Vanilla Cakes sold on Wednesday is?
    A. 13
    B. 14
    C. 15
    D. 16
    E. None
    Answer – B. 14
    Explanation :
    Monday Cakes sold = 84*11.5 = 966
    Ratio of Vanilla: Chocolate = 2:1
    Vanilla = 644
    Wednesday: 1050
    Ratio of Vanilla: Chocolate = 3:2
    Vanilla = 630

  2. If the ratio of Vanilla Cakes Sold on Thursday to Vanilla Cakes sold on Saturday is 3:4, Number of Chocolate Cakes Sold on Thursday is equal to Number of Chocolate on Saturday then Number of Chocolate Cakes sold on Saturday is equal to total number of Cakes sold on which day?
    A. Monday
    B. Tuesday
    C. Wednesday
    D. Thursday
    E. Friday
    Answer –A. Monday
    Explanation :
    Thursday = V1+C = 1218
    Saturday = V2+ C = 1302
    V2-V1 = 84
    V1:V2 = 3:4
    V1 = 252 V2 = 336
    Then C = 996 = 84*11.5 =i.e.,Total Cakes sold on Monday

  3. If the average number of Vanilla Cakes Sold on Friday and Sunday are 858 and Number of Chocolate Cakes Sold on Sunday are 72 more than Number of Chocolate Cakes sold on Friday then Number of Chocolate Cakes sold on Friday is?
    A. 482
    B. 492
    C. 498
    D. 512
    E. None
    Answer – B. 492
    Explanation :
    Friday = 1344 = V1+C1
    Sunday = 1428 = V2+C2
    Average = (V1+V2)/2 = 858 then V1+V2 = 1716
    2772 = 1716+C1+C2
    C1+C2 = 1056
    C2-C1 = 72
    C1 = 492 = Friday Chocolate Cakes

  4. Ratio of Vanilla Cakes Sold to Chocolate Cakes Sold is 46:45 on Tuesday then how many number of Vanilla Cakes are Sold on that day?
    A. 540
    B. 546
    C. 552
    D. 562
    E. None
    Answer – C. 552
    Explanation :
    Cakes = 84*13 = 1092
    Vanilla = 1092*46/91 = 552

  5. If the ratio of Vanilla Cakes sold to Chocolate Cakes sold on Monday is 2:1 and the ratio of Selling Price of Vanilla Cake to Chocolate Cake is the 1:4, total amount earned by him on Monday is Rs.9660 then what is the rate of One Vanilla Cake?
    A. Rs 4
    B. Rs 5
    C. Rs 10
    D. Rs 20
    E. None
    Answer – B. Rs 5
    Explanation :
    Vanilla = 966*2/3 = 644
    Chocolate = 966*1/3 = 322
    R1:R2 = 1:4
    644R1+322R2 = 9660
    R1 = 5