Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. Which product is sold on the name of the product instead of its brand name ?
    1.Intagible product
    2.Generic product
    3.Potential product
    4.Green product
    5.None of these
    Answer – 2.Generic product
    Explanation :
    Generic product is a good that is sold using the name for the type of good that it is, rather than a brand name.

  2. In marketing, TTM stands for ________
    1.Time to Money
    2.Target to Market
    3.Time to Market
    4.Target  to Manager
    5.None of these
    Answer – 3.Time to Market
    Explanation :
    Time to Market (TTM) is the length of time it takes from a product being conceived until its being available for sale. TTM is important in industries where products are outmoded quickly.

  3. Which technique used to identify the least costly combination of raw materials to produce a product ?
    1.Product Analysis
    2.Value Analysis
    3.Customer Analysis
    4.Quality Analysis
    5.None of these
    Answer – 2.Value Analysis
    Explanation :
    value analysis is the technique used by an industrial buyer to identify the least costly combination of raw materials or components required to produce a product, without any reduction in the quality of the finished good.

  4. The leading source for market data, independent perspective and objective analysis in today’s ophthalmic marketplace is known as
    1.Market Scope
    2.Market Sole
    3.Market Aim
    4.Market Outlook
    5.None of these
    Answer – 1.Market Scope
    Explanation :
    Market Scope is the leading source for market data, independent perspective and objective analysis in today’s ophthalmic marketplace.

  5. _________ is the one of the communication market to promote or sell a product, service or idea
    1.Rewarding
    2.Branding
    3.Advertising
    4.Promoting
    5.None of these
    Answer – 3.Advertising
    Explanation :
    Advertising is an audio or visual form of marketing communication that employs an openly sponsored, nonpersonal message to promote or sell a product, service or idea.

  6. Which of the following is an example of Fast-moving consumer goods ?
    1.Alcohol
    2.Vegetables
    3.Diary products
    4.Baked goods
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    FMCG products  meat, fruits and vegetables, dairy products, and baked goods, are highly perishable. Other goods, such as alcohol, toiletries, pre-packaged foods, soft drinks, chocolate, candies, and cleaning products, have high turnover rates.

  7. ___________ is the most common source of business contains a telephone directory.
    1.Yellow pages
    2.White pages
    3.Business Pages
    4.Business Magazines
    5.None of these
    Answer – 1.Yellow pages
    Explanation :
    Yellow pages refers to a telephone directory of businesses, organized by category.This is the most common source to generate leads for all companies

  8. A ____________is the way consumers perceive an actual or potential product.
    1.Source image
    2.Company image
    3.Product Image
    4.Brand Image
    5.None of these
    Answer – 3.Product Image
    Explanation :
    A product idea is an idea for a possible product
    A product concept is a detailed version of the idea stated in meaningful consumer terms
    A product image is the way consumers perceive an actual or potential product.

  9. Who will leave the market due to poor margin ?
    1.Producers
    2.Sellers
    3.Retailers
    4.Customers
    5.None of these
    Answer – 1.Producers
    Explanation :
    In maturity stage of PLC, the market reaches saturation. Producers begin to leave the market due to poor margins

  10. In which stage of Product life cycle shows a negative figure ?
    1.Decline stage
    2.Maturity stage
    3.Growth Stage
    4.Introduction stage
    5.None of these
    Answer – 4.Introduction stage
    Explanation :
    In  introductory stage company’s profits shows a negative figure because of huge cost but low sales volume.