Reasoning Questions: Seating Arrangement Set 47

Hello Aspirants.

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Seating Arrangements with explanation, which is common for competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

Direction (Q1 – Q5): Read the following information and answer the questions below:

Eight family members Prabhu, Priya, Pradeep, Praveen, Preeti, Puja, Poorna and Pragati are sitting around a circular table facing the centre. Each has different professions – CA, CS, ICWA, FCA, Lawyer, IAS, Engineer and Pilot – but not necessary in the same order.

  • Priya sits second to the left of Pragati’s husband, who is neither an FCA nor a Engineer. No female is an immediate neighbor of Priya. Praveen’s daughter sits second to the right of Puja and on the immediate left of ICWA.Puja, who is sister of Poorna, is a Engineer. Puja is not an immediate neighbor of Pragati’s husband.
  • Praveen’s daughter is a CA.Only one person is sitting between Prabhu and Puja.Pragati’s brother Praveen sits on the immediate left of his mother, who is an IAS. Prabhu is the father of Poorna. Only one person sits between Pragati’s mother and Preeti.Preeti sits on the immediate right of the person who is a CS.Only one person sits between Pragati and Poorna. Poorna sits second to the right of the person who is a pilot. Poorna is mother of Pradeep and not an immediate neighbor of Preeti.
Explanation
SA
  1. Who amongst the following is Praveen’s daughter ?
    1.Priya
    2.Pradeep
    3.Preeti
    4.Poorna
    5.Pragati
    Answer
    Answer – 3.Preeti
  2. Four of the following five are alike in a certain way based on the given information and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?
    1.Puja, Preeti
    2.Pradeep, Puja
    3.Preeti, Priya
    4.Pragati, Praveen
    5.Poorna, Pragati
    Answer
    Answer – 2.Pradeep, Puja
  3. The person who is a Pilot is sitting between which of the following persons ?
    1.CA and FCA
    2.IAS and CA
    3.IAS and Lawyer
    4.FCA and Engineer
    5.None of these
    Answer
    Answer – 3.IAS and Lawyer
  4. Who among the following is anIAS?
    1.Can’t be determined
    2.Prabhu
    3.Pradeep
    4.Mother of Praveen
    5.None of these
    Answer
    Answer – 4.Mother of Praveen
  5. What is the position of Prabhu with respect to his grandson ?
    1.Immediate left
    2.Third to the left
    3.Immediate right
    4.Second to the right
    5.Fourth to the left
    Answer
    Answer – 3.Immediate right

Directions (6-10)Study the following information carefully to answer the given questions.

Twelve persons are sitting in two parallel rows containing six people in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In Row – 1, Krishna, Kabir, Kajal, Kalyan, Kalpana and Kamal are seated(but not necessarily in the same order) and all of them are facing South. In Row -2, Kripa, Kailash, Kavya, Kannan, Kasturi and Kiran are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing North. Therefore, in the given seating arrangement, each member seated in a row faces another member of the other row. All of them have a car of different companies, viz Honda, Hyundai, Ford, Fiat, Chevrolet, Audi, BMW, Toyota, Renault, Skoda, Volkswagen and Maruti but not necessarily in the same order.

  • Kailash faces one who sits third to the right of Kalpana. Kannan neither owns Fiat nor Ford. The person who owns Maruti car facing South Direction.Kabir owns Skoda and faces the one who owns Audi car.Only three persons sit between Kalpana and Kabir.
  • The person who owns Fiat car facing North Direction.Kamal does not own Maruti. The persons who own Audi and BMW sit next to each other. The one who owns Toyota sits second to the right of Krishna. Kamal is neither an immediate neighbour of Kabir nor Kalpana.
  • One of the immediate neighbours of Kamal faces Kiran. The one who owns Renault car sits at one of the extreme ends of the line. Only three persons sit between Kiran and the one who faces Kajal. The one who owns Honda car sits at one of the extreme ends of the line.
  • There are two people sit between one who owns Maruti car and the one who owns Renault.Kripa sits second to the left of the one facing Krishna. The person who owns Chevrolet faces North Direction.Kavya is not an immediate neighbour of Kailash.
  • Kabir does not face Kasturi. There are three people sit between one who owns Honda car and the one who owns Fiat. The person who owns Ford faces one of the immediate neighbours of Maruti. There are two people sit between one who owns Toyota and Volkswagen.
  • Explanation
    Seating Arrangement
  1. How many persons are seated between Kannan and Kiran?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.None of these
    Answer
    Answer – 2.Two
  2. Who amongst the following sit at the extreme ends of the rows?
    1.Kalpana, Kabir
    2.Kripa, Krishna
    3.Kalpana, Kasturi
    4.Kalpana, Kannan
    5.Kripa, Kalpana
    Answer
    Answer – 5.Kripa, Kalpana
  3. Who amongst the following faces Kripa?
    1.Kalyan
    2.Kalpana
    3.Kamal
    4.Kajal
    5.None of the Above
    Answer
    Answer – 4.Kajal
  4. Krishna is related to Ford in the same way as Kannan is related to Toyota based on the given arrangement. Then Kamal is related to?
    1.Ford
    2.BMW
    3.Fiat
    4.Hyndai
    5.None of the Above
    Answer
    Answer – 3.Fiat
  5. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
    1.Kripa, Kabir
    2.Kavya, Kalyan
    3.Kiran, Kamal
    4.Kannan, Krishna
    5.Kripa, Kajal
    Answer
    Answer – 5.Kripa, Kajal