Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 28

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. USP stands for
    1.Uniform Selling Progress
    2.Unique Selling Point
    3.Unique Successful Point
    4.Under Selling Process
    5.None of these
    Answer – 2.Unique Selling Point
    Explanation :
    The unique selling proposition (USP) or unique selling point is a marketing concept first proposed as a theory to explain a pattern in successful advertising campaigns of the early 1940s.

  2. The Market Share of the companies are increased by increasing
    1.Sales Volumes
    2.Number of Staff
    3.Number of Products
    4.Profit Percentage
    5.None of these
    Answer – 1.Sales Volumes
    Explanation :
    Companies increase market share through innovation, strengthening customer relationships, smart hiring practices, and acquiring competitors. A company’s market share is the percentage it controls of the total market for its products and services.

  3. ________________is the USP of Saving Account
    1.Easy to return
    2.Rate of Interest
    3.Security
    4.Easy to operate
    5.None of these
    Answer – 4.Easy to operate
    Explanation :
    The unique selling proposition (USP) or unique selling point of a Saving Account is Easy to operate

  4. The marketing is the art of _________________
    1.Product Protection
    2.Buying Product
    3.Selling Product
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Selling Product
    Explanation :
    The marketing is the art of selling product which is depend on each other contribution.

  5. Marketing of services is resorted in which of the following sectors ?
    1.Banking process
    2.Manufacturing business
    3.Education sectors
    4.Insurance business
    5.None of these
    Answer – 4.Insurance business
    Explanation :
    Services marketing is a specialised branch of marketing . Marketing of services is resorted in Insurance business and Hostels

  6. The concept of Management by objectives (MBO) is given by who ?
    1.Peter Drucker
    2.Philip Kotler
    3.John Caples
    4.David Ogilvy
    5.None of these
    Answer – 1.Peter Drucker
    Explanation :
    Management by objectives (MBO), also known as management by results (MBR), was first popularized by Peter Drucker in his 1954 book The Practice of Management.

  7. ____________________ is a small and newly developing market
    1.Scarcity Market
    2.Guerrilla market
    3.Nascent Market
    4.Viral Market
    5.None of these
    Answer – 3.Nascent Market
    Explanation :
    Nascent Market is a new, developing market. Smartwatch for example is a new avenue for the smartphone makers.Companies and entrepreneurs always look for a nascent market as they can get ahead in the learning curve of the market.

  8. What is BTL ?
    1.Buyers To Leads
    2.Below The Line
    3.Business To Lender
    4.Best To Lend
    5.None of these
    Answer – 2.Below The Line
    Explanation :
    Below-The-Line(BTL) advertising is an advertising strategy in which a product is promoted in mediums other than radio, television, billboards, print and film.

  9. Buyer resistance refers to the deployment of procurement resources by ___________
    1.Owners
    2.Seller
    3.Consumer
    4.Buyer
    5.None of these
    Answer – 4.Buyer
    Explanation :
    Buyer resistance refers to the deployment of procurement resources by a buyer in an attempt to obtain lower prices from suppliers. When confronting unexpectedly high prices from suppliers, a procurement division may devote resources to resist the price increase.

  10. In which year, Consumer Protection Act was passed ?
    1.1992
    2.1986
    3.1990
    4.1988
    5.None of these
    Answer – 2.1986
    Explanation :
    Consumer Protection Act, 1986 is an Act of the Parliament of India enacted in 1986 to protect the interests of consumers in India. It makes provision for the establishment of consumer councils and other authorities for the settlement of consumers’ disputes and for matters connected therewith also.