Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. What is SCM ?
    1.Source control management
    2.Source chain management
    3.Supply control management
    4.Supply chain management
    5.None of these
    Answer – 4.Supply chain management
    Explanation :
    Supply chain management (SCM) is the oversight of materials, information, and finances as they move in a process from supplier to manufacturer to wholesaler to retailer to consumer.

  2. In the product concept, profit is earned through __________
    1.Pressure Selling
    2.Price
    3.Satisfication of customers
    4.Quality
    5.None of these
    Answer –4.Quality
    Explanation :
    Production concept: Profits through lower product cost and price
    Product Concept: Profit through quality products

  3. 3.Which research Surveys are used to address specific marketing issues ?
    1.Exploratory research
    2.Descriptive research
    3.Ad Hoc research
    4.Causal research
    5 None of these
    Answer – 3.Ad Hoc Research 
    Explanation :
    Ad Hoc Research is a full-service marketing, communications and social research firm offering a wide range of customised qualitative and quantitative services.

  4. The person who actively made a purchase in the last one year period is known as _________
    1.Active consumer
    2.Active seller
    3.Active buyer
    4.Active customer
    5.None of these
    Answer – 3.Active buyer
    Explanation :
    An active buyer is someone who is considered to be ‘active’ because they have made a purchase within the past 12 months

  5. __________ is an intermediary entity in the distribution channel that buys in bulk and sells to resellers rather than to consumers.
    1.Consumers
    2.Wholesaler
    3.Retailers
    4.Sellers
    5.None of these
    Answer – 2.Wholesaler
    Explanation :
    Wholesaler is the party that buys large quantities of a product from manufacturers and sells it to retailers. Wholesalers sell goods to other businesses, they do not sell directly to consumers.

  6. Which of the following is promotional items ?
    1.Premiums
    2.Rewards
    3.Revenue
    4.Spiff
    5.None of these
    Answer – 1.Premiums
    Explanation :
    Premiums are promotional items toys, collectables, souvenirs and household products that are linked to a product, and often require box tops, tokens or proofs of purchase to acquire. The consumer generally has to pay at least the shipping and handling costs to receive the premium.

  7. ZBB stands for _____________
    1.Zone Based Budgeting
    2.Zero Bidirect Business
    3.Zero Based Budgeting
    4.Zone Budget Business
    5.None of these
    Answer – 3.Zero Based Budgeting
    Explanation :
    Zero-based budgeting (ZBB) is a method of budgeting in which all expenses must be justified for each new period. Zero-based budgeting starts from a “zero base,” and every function within an organization is analyzed for its needs and costs.

  8. Banking service market is segmented based on ___________ and __________
    1.Density & Customers
    2.Customers & Products
    3.Products & Density
    4.Geography & Products
    5.None of these
    Answer – 1.Density & Customers
    Explanation :
    In Banking service market is segmented on the basic of density and customers

  9. In AAU, U stands for which of the following ?
    1.Usage
    2.Uses
    3.Under
    4.Utility
    5.None of these
    Answer – 1.Usage
    Explanation :
    AAU(Awareness, Attitudes, and Usage) uses market research to understand brand recognition, feelings, and who uses a brand.

  10. The organisation that sells products directly to consumers and end users are known as _____________
    1.Retailers
    2.Manufactures
    3.Wholesalers
    4.Sellers
    5 None of these
    Answer –1.Retailers
    Explanation :
    Retailers is the organisation that sells products directly to consumers and end users. As they are selling to consumers for personal use, the goods are usually sold in small quantities.