Current Affairs PDF

Aptitude Questions: Data Interpretation Set 74

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online Quantitative Aptitude section in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample From Data Interpretation that is important for IBPS, SBI, RRB,SSC and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams.

Direction: (Q1-5). Refer the table and answer the given questions.

Year Total Number of Votes % of Valid Votes Respective Ratio of Valid votes of male & Valid votes of female
2011 5:4
2012 12000 4:7
2013 8000 52%
2014 60% 5:3
2015 15000 58%

  1. In 2013, if the number of valid votes of female was 1040, what was the respective ratio of number of valid votes of male and number of valid votes of female same year?
    A.5:9
    B.3:1
    C.9:5
    D.6:5
    E.5:7
    Answer – B. 3:1
    Explanation :
    52% of 8000 = 4160
    Valid votes of Female = 1040
    Valid votes of Male = 4160 – 1040 = 3120
    => 3120:1040
    => 3:1

  2. If the average number of valid votes in 2012 and 2015 was 7500, what will be the ratio between the valid votes in 2015 to 2012?
    A.21:37
    B.29:21
    C.37:17
    D.17:21
    E.31:39
    Answer – B. 29:21
    Explanation :
    Number of valid votes in 2012 and 2015 = 15000
    2015: 58% of 15000 =8700
    2012: 15000 – 8700 = 6300
    Ratio = 29:21

  3. The total number of votes increased by 20% from 2013 to 2016. If 45% of the votes valid in 2016, what is the difference between number of valid votes in 2013 and 2016?
    A.185
    B.170
    C.160
    D.145
    E.130
    Answer – C. 160
    Explanation :
    Total votes in 2016 = 120/100 * 8000 = 9600
    Valid votes in 2016 =45% of 9600 = 4320
    Valid votes in 2013 = 52% of 8000 = 4160
    Difference = 4320 – 4160 = 160

  4. In 2014, if the difference between number of valid votes of male and number of valid votes of female was 2100, what was the total number of votes in 2014?
    A.11000
    B.12000
    C.14000
    D.15000
    E.Cannot be determined
    Answer – C.14000
    Explanation :
    8x = Valid Votes; y = Total Votes
    2x = 2100
    x = 1050
    5:3 =>8x =8400
    60% of y = 8400
    y = 14000

  5. In 2011, the respective ratio of total number of votes to valid votes was 5:3. Number of valid votes of female in 2011 constitutes what approximate percent of the total number of votes in the same year?
    A.16%
    B.27%
    C.35%
    D.42%
    E.Cannot be determined
    Answer – B.27%
    Explanation :
    Let total no.of votes =5x and valid votes =3x
    Female valid vote=3x *4/9=4x/3
    Percentage of female valid vote out of total vote =[(4x/3)/5x]*100=26.66

Directions (Q.6-10): Study the following pie chart carefully and answer the questions given below.

Percentage wise distribution of the number of mobile phones sold by a shopkeeper during six months
DI

The respective ratio between the numbers of mobile phones sold of company Nokia and Samsung during six months

Months Nokia : Samsung
January 10:9
February 4:3
March 2:3
April 3:5
May 6:5
June 3:2

  1. If in January the total mobile sold was 19%, then what is the ratio between the number of Nokia mobiles sold in January to the number of Samsung mobiles sold in April?
    A.3:5
    B.5:7
    C.2:1
    D.3:2
    E.Cannot be determined
    Answer – C.2:1
    Explanation :
    In January the total mobile sold = 19*50000/100 = 9500
    Total in April = 8 % = 4000
    Nokia in Jan = 10/19 * 9500 = 5000
    Samsung in April = 5/8 * 4000 = 2500
    Ratio = 2:1

  2. What is the respective ratio between the number of mobile phones sold of Nokia in February to the number of mobile phones sold of Samsung in June?
    A.3:5
    B.5:3
    C.2:1
    D.1:2
    E.Cannot be determined
    Answer –B.5:3
    Explanation :
    Nokia Mobile sold in February = 14/100 * 50000 * 4/7 = 4000
    Samsung Mobile sold in June = 12/100 * 50000 * 2/5 = 2400
    Ratio = 5:3

  3. If the shopkeeper earned a total profit Rs. 1250000 on selling Samsung mobiles during May, what was his profit earned on each mobile phones of that company during the same month?
    A.250
    B.300
    C.350
    D.400
    E.Cannot be determined
    Answer – A.250
    Explanation :
    Samsung mobiles sold in May = 22/100 * 110000 * 5/11 = 5000
    Total profit = Profit * No. of mobile sold
    1250000 = X * 5000
    X = 250

  4. In how many months the number of Nokia mobiles sold is more than the number of Samsung mobiles sold?
    A.Two
    B.Three
    C.Four
    D.Five
    E.Six
    Answer – C.Four
    Explanation :
    In Jan, Feb, May and June.

  5. What is the difference between the total number of Nokia mobiles sold to the number of Samsung mobile sold over the years?
    A.150
    B.200
    C.250
    D.300
    E.400
    Answer – B.200
    Explanation :
    Total number of Nokia mobiles sold = 25100
    Total number of Samsung mobiles sold = 24900
    Difference = 200