Current Affairs PDF Sales

Marketing Awareness Quiz – Set 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Marketing Awareness Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating quiz covering important events in Marketing Awareness , which are common for all the bank exams like IBPS, LIC, SBI, and other competitive exams. We have included Some Marketing Awareness questions that are repeatedly asked in many bank exams.

  1. The task of any business is to deliver which of the following value ?
    1.Customer Value
    2.Consumer Value
    3.Product Value
    4.Market Value
    5.None of these
    Answer – 1.Customer Value
    Explanation :
    The task of any business is to deliver customer value at a profit.

  2. The phrase ‘This is what I want, won’t you please make it?’ reflects the _________ concept
    1.Production
    2.Sales
    3.Business
    4.Marketing
    5.None of these
    Answer – 4.Marketing
    Explanation :
    ‘This is what I want, won’t you please make it?’ is one of the phrase reflects the Marketing concep

  3. Which of the following is not included in the service marketing mix ?
    1.People
    2.Placement
    3.Process
    4.Physical evidence
    5.None of these
    Answer – 2.Placement
    Explanation :
    The product marketing mix consists of the 4 P’s which are Product, Pricing, Promotions and Placement. The extended service marketing mix places 3 further P’s which include People, Process and Physical evidence.

  4. ______________ is the marketing of products that are presumed to be environmentally safe.
    1.Green Marketing
    2.Bench Marketing
    3.Direct Marketing
    4.Mass Marketing
    5.None of these
    Answer – 1.Green Marketing
    Explanation :
    Green marketing is the marketing of products that are presumed to be environmentally safe.Thus green marketing incorporates a broad range of activities, including product modification, changes to the production process, sustainable packaging, as well as modifying advertising. 

  5. The development of marketing mix to influence a customer’s perception of a brand is called ___________
    1.Prospect
    2.Promotion
    3.Production
    4.Positioning
    5.None of these
    Answer – 4.Positioning
    Explanation :
    Positioning refers to the place that a brand occupies in the mind of the customer and how it is distinguished from products from competitors. In order to position products or brands, companies may emphasize the distinguishing features of their brand or they may try to create a suitable image through the marketing mix

  6. Each transaction will takes place at predetermined intervals is known as ________
    1.Indirect Market
    2.Time Market
    3.Share Market
    4.Call Market
    5.None of these
    Answer – 4.Call Market
    Explanation :
    A call market is a type of market in which each transaction takes place at predetermined intervals and where all of the bid and ask orders are aggregated and transacted at once

  7. In the PEST analysis, S denotes which of the following factor ?
    1.Study
    2.Selling
    3.Sociocultural
    4.Society
    5.None of these
    Answer – 3.Sociocultural
    Explanation :
    PEST Analysis is very important that an organization considers its environment before beginning the marketing process
    P – Political Factors
    E – Economic Factors
    S – Sociocultural Factors.
    T – Technological Factors

  8. Which tool is used to  identify the ways to create value for your customers ?
    1.Value Assets Analysis
    2.Gap Analysis
    3.Feedback Analysis
    4.Value Chain Analysis
    5.None of these
    Answer – 4.Value Chain Analysis
    Explanation :
    Value Chain Analysis is a useful tool for working out how you can create the greatest possible value for your customers. Value Chain Analysis helps you identify the ways in which you create value for your customers, and then helps you think through how you can maximize this value: whether through superb products, great services, or jobs well done.

  9. Products are ____________and Services are __________in nature.
    1.tangible, tangible
    2.intangible, intangible
    3.intangible,tangible
    4.tangible, intangible
    5.None of these
    Answer – 4.tangible, intangible
    Explanation :
    Products are tangible and Services are intangible in nature. Intangibility of services is derived from the fact that you cannot see or tough a service. A service is made and delivered on spot and hence it cannot be measured as easily as a tangible product.

  10. The mass market is the largest group of end consumers for a specified product, which consists of several ________________ market
    1.Fitch
    2.Macro
    3.Micro
    4.Niche
    5.None of these
    Answer – 3.Micro
    Explanation :
    Today, the “mass market” is actually splintering micro market into numerous segments, each with its own wants, perceptions, preferences, and buying criteria.