Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 6

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Prepare
    1) prepare a brief summary of the article
    2) I want you to prepare a plan of action for me
    3) he will need to be well prepared for the task
    4) schools should prepare children for life
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    All sentences are correct.

  2. Naive
    1) the rather naive young man had been totally misled
    2) you’re a silly, naive old woman
    3) I was very naive to begin with, but I learnt fast
    4) Andy had a sweet, naive look when he smiled
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “naive” with “stubborn”
    you’re a silly, stubborn old woman

  3. Request
    1) Charlotte insisted, at Ursula’s request, on driving him to the station
    2) he received the information he had requested
    3) we received several urgent requests for assistance
    4) he was not going to take requests from a mere administrator
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “request” with “order”
    he was not going to take orders from a mere administrator

  4. Retaliation
    1) he thanked them for their retaliation and support
    2) the bombings are believed to be in retaliation for the trial of 15 suspects
    3) the bombing was in retaliation for a rebel raid on two border villages
    4) she rejected as preposterous any suggestion that she had acted in retaliation
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “retaliation” with “kindness”
    he thanked them for their kindness and support

  5. Increase
    1) car use is increasing at an alarming rate
    2) the population of the area has increased radically
    3) higher expectations will increase user demand
    4) gas demand is likely to increase
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “increased” with “decreased”
    the population of the area has decreased radically

  6. Eligible
    1) customers who are eligible for discounts
    2) she had paid sufficient contributions to be eligible to receive unemployment benefit
    3) an eligible bachelor
    4) the world’s most eligible bachelor
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.

  7. Important
    1) important habitats for wildlife
    2) the important thing is that you do well in your A levels
    3) the school was important to the community
    4) the sum required was important compared with military spending
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “important” with “insignificant”
    the sum required was insignificant compared with military spending

  8. Pick
    1) the Union decided last night to recommend pick of the offer
    2) I went to pick some flowers for Jenny’s room
    3) maybe I picked the wrong career
    4) take your pick from our extensive menu
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “pick” with “rejection”
    the Union decided last night to recommend rejection of the offer

  9. Assent
    1) a loud murmur of assent
    2) there were murmurs of assent from the opposition benches
    3) the Prime Minister assented to the change
    4) the Prime Minister assented to the change
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “accent” with “dissent”
    there were murmurs of dissent from the opposition benches

  10. Exit
    1) she slipped out by the rear exit
    2) he made a hasty exit from the room
    3) he exited from the changing rooms
    4) police exit the house
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “exit” with “entered”
    police entered the house