English Questions: Word Usage Set 32

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON SOME NEW PATTERNS which have been asked in many banking exams recently.

Directions – In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Preach
    1. In reality, their ministers preach to about a third of the country every week.
    2. My sister has been preaching at me again about my lack of neatness.
    3. The football coach preached to the team to make players confident ahead of world cup match.
    4. In reality, their ministers preach to about a third of the country every week.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. The football coach preached to the team to make players confident ahead of world cup match.
    Explanation : In 3, wrong usage ,it should have been motivated the team/ advised or suggested
  2. Rally
    1. The team captain vainly tried to rally his troops.
    2. About three thousand people held a rally to mark international human rights day.
    3. They tried to rally the pound sterling but in vain.
    4. They will often rally in a crisis.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation : All are correct
  3. Sentence
    1. He left out three words when she copied the sentence and the result was nonsense.
    2. Three judges unanimously upheld the sentence.
    3. We put a full stop at the end of a sentence.
    4. The appeal judge agreed that the original sentence was unduly lenient.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation :
    All are correct
  4. Cope
    1. He never copped out on a friend in need.
    2. Coping with severe drops in temperature can be very difficult.
    3. The young boxer continued despite coping some heavy blows early on.
    4. The rebels were ill-equipped to cope with Western weapons and forces.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. The young boxer continued despite coping some heavy blows early on.
    Explanation :
    ‘Copping some heavy blows’ is correct usage
  5. Object
    1. The object of educator is to prepare the young to educate themselves throughout their lives.
    2. Let our objected be our country, our whole country, and nothing but our country.
    3. I objected that he was too young for the job.
    4. Local tradesmen are objecting to plans for big new out-of-town shopping centre.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 2. Let our objected be our country, our whole country, and nothing but our country.
    Explanation :
    ‘Object’ is correct usage
  6. Factor
    1. Climate was a decisive factor in establishing where the tournament should be held.
    2. Man is a decisive factor in doing everything.
    3. I think the historical factor is overplayed, that it really doesn’t mean much.
    4. Some instructors factor classroom participation into their course grades, and some do not.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation :
    All are correct
  7. Concoct
    1. In medieval times, professional perfumers would concoct personal scents for their clients.
    2. One wonders why Nature, with some snakes, concoct poison of such extreme potency.
    3. So what were the magic ingredients that turned out such a great concoction?
    4. He concocted a story about working late at the office,but I knew he was going drinking with his brother.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 2. One wonders why Nature, with some snakes, concoct poison of such extreme potency.
    Explanation :
    Concocted is the correct usage
  8. Dominate
    1. The strong usually dominate over the weak.
    2. Foreign domination had a malign influence on local politics.
    3. The Memorial seems almost ugly, dominant the landscape for miles around.
    4. The promise of tax cuts became the dominant element in the campaign.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 3. The Memorial seems almost ugly, dominant the landscape for miles around.
    Explanation :
    Dominating is the correct usage
  9. Tantamount
    1. To leave a dog home alone is tantamount to cruelty.
    2. Overlooking tax norms tantamounts to a crime.
    3. Her refusal to answer was tantamount to an admission of guilt.
    4. The King’s request was tantamount to a command.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 5. All are correct
    Explanation :
    All are correct
  10. Footing
    1. The area was on a war footing and all was bustle and preparation, expecting the hourly arrival of the enemy.
    2. His parents footed the bill for his course fees.
    3. The mountaineers set up their base camp at the foot of the mountain.
    4. I lost my foot and tumbled down the stairs.
    5. All are correct
    Answer & Explanation
    Answer : 4. I lost my foot and tumbled down the stairs.
    Explanation: Footing is the correct usage
AffairsCloud Recommends IBPSGuide Mock Test