Current Affairs PDF Sales

Reasoning Questions: Machine Input-Output Set 21

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Readers

Welcome to Online Reasoning Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating Best question samples from Machine Input-output, which is common for all the IBPS, SBI ,RBI, RRB, SSC, LIC, and other competitive exams. We have included questions that are repeatedly asked in bank exams !!!

I. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

INPUT : 67 still 81 holy 22 all 89 about 56 india 29 over
STEP 1 : about 67 still 81 holy 22 all 89 56 india 29 over
STEP 2 : about 89 67 still 81 holy 22 all 56 india 29 over
STEP 3 : about 89 still 67 81 holy 22 all 56 india 29 over
STEP 4 : about 89 still 22 67 81 holy all 56 india 29 over
STEP 5 : about 89 still 22 holy 67 81 all 56 india 29 over
STEP 6 : about 89 still 22 holy 67india81 all 56 29 over
STEP 7 : about 89 still 22 holy 67 india 56 81 all 29 over
STEP 8 : about 89 still 22 holy 67 india 56 over 81 all 29
STEP 9 : about 89 still 22 holy 67 india 56 over 29 81 all
STEP10 : about 89 still 22 holy 67 india 56 over 29 all 81
And step 10 is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

INPUT: 59 file 24 every 62 union 31 large 44 state 19 royal


STEP 1 : file 59 24 every 62 union 31 large 44 state 19 royal
STEP 2 : file 59 union 24 every 62 31 large 44 state 19 royal
STEP 3 : file 59 union 24 large every 62 31 44 state 19 royal
STEP 4 : file 59 union 24 large 31 every 62 44 state 19 royal
STEP 5 : file 59 union 24 large 31 state every 62 44 19 royal
STEP 6 : file 59 union 24 large 31 state 44 every 62 19 royal
STEP 7 : file 59 union 24 large 31 state 44 royal every 62 19
STEP 8 : file 59 union 24 large 31 state 44 royal 19 every 62
Rule:
Step1: Alphabet ascending order
Step2: Prime number descending order
Step3: Alphabet descending order with two letters repeating itself
Step4: Natural number ascending order
And goes on…

  1. How many step will be required to complete the above input ?
    1.Six
    2.Four
    3.Seven
    4.Eight
    5.Ten
    Answer –4.Eight

  2. What is the position of ‘State’ in the step 5?
    1.Seventh from the right
    2.Sixth from the left
    3.Fifth from the left
    4.Sixth from the right
    5.None of these
    Answer – 4.Sixth from the right
    Explanation :
    STEP 5 : file 59 union 24 large 31 state every 62 44 19 royal

  3. How many words/numbers between ‘31’ and ‘every’ in step 7?
    1.3
    2.5
    3.6
    4.7
    5.None of these
    Answer – 1.3
    Explanation :
    STEP 7 : file 59 union 24 large 31 state 44 royal every 62 19

  4. Which of the following is third to the right of the eighth element from the left end in Step 4?
    1.Every
    2.19
    3.44
    4.Royal
    5.None of these
    Answer – 2.19
    Explanation :
    STEP 4 : file 59 union 24 large 31every 62 44 state 19 royal

  5. Which of the following would be at the fourth position from the left end in step 3?
    1.31
    2.union
    3.large
    4.24
    5.None of these
    Answer – 4.24
    Explanation :
    STEP 3 : file 59 union 24 large every 62 31 44 state 19 royal 

II. Study the following information carefully and answer the given questions.
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of Input and rearrangement.

INPUT : 87 wolf 72 61 shock 76 new post 44 about 34 teach
STEP 1 : 34 wolf 72 61 shock 76 new post 44 about teach 87
STEP 2 : 34 44 wolf 72 61 shock new post about teach 87 76
STEP 3 : 34 44 61 wolf shock new post about teach 87 76 72
STEP 4 : 34 44 61 wolf teach shock new post 87 76 72 about
STEP 5 : 34 44 61 wolf teach shock post 87 76 72 about new
And step V is the last step of the above input. As per the rules followed in the above step, find out the appropriate step for the given output.

INPUT : 25 every tell 51 should 13 rule 71 29 follow 67 last


STEP 1 : 13 25 every tell 51 should rule 29 follow 67 last 71
STEP 2 : 13 25 29 every tell 51 should rule follow last 71 67
STEP 3 : 13 25 29 every tell should rule follow last 71 67 51
STEP 4 : 13 25 29 tell should rule follow last 71 67 51 every
STEP 5 : 13 25 29 tell should rule last 71 67 51 every follow
Rule:
In first step the lowest number is moved to the left end and the highest number to the right end. Then after arranging all numbers the words are arranged. The word comes last in alphabet order is moved to the left and the word comes first is moved to the right end.

  1. Which of the following term exactly comes between ‘29’ and ‘tell’ in step 3?
    1.13
    2.25
    3.every
    4.should
    5.None of these
    Answer – 3.every
    Explanation :
    STEP 3 : 13 25 29 every tell should rule follow last 71 67 51

  2. How many step will be required to complete the above input ?
    1.Three
    2.Four
    3.Five
    4.Six
    5.None of these
    Answer – 3.Five

  3. Which of the following will be the fourth step of the given input?
    1.13 25 29 every tell should rule follow last 71 67 51
    2.13 29 25 every should rule follow last 71 5167 tell
    3.13 25 29 every tell 51 should rule follow last 71 67
    4.13 25 29 every tell should 51 rule follow last 71 67
    5.None of these
    Answer – 5.None of these
    Explanation :
    STEP 4 : 13 25 29 tell should rule follow last 71 67 51 every

  4. How many elements are there between 51 and Should in step 5 ?
    1.One
    2.Two
    3.Three
    4.Four
    5.None of these
    Answer – 4.Four
    Explanation :
    STEP 5 : 13 25 29 tell should rule last 71 67 51 every follow

  5. Which of the following would be at the fifth position from the right end in step 2?
    1.71
    2.51
    3.rule
    4.follow
    5.None of these
    Answer – 3.rule
    Explanation :
    STEP 2 : 13 25 29 every tell 51 should rule follow last 71 67